URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iulie 2015, 11:30

Secoşan, mai la toamnă! De ce a rămas după gratii fostul şef de la Protecţia Consumatorilor

Secoşan, mai la toamnă! De ce a rămas după gratii fostul şef de la Protecţia Consumatorilor PILOSUL. Angajat la Protecţia Consumatorilor în 2001, cu ajutorul fostei sale soacre, Cristiana Bigan, apoi pus şef peste instituţie cu sprijinul PSD, Sebastian Secoşan a fost obişnuit să primească totul uşor şi "pe tavă". La fel s-a întâmplat, culmea, şi după gratii, unde pedeapsa s-a "înmuiat", căci condamnatul se "reeducă" în celulă doar de seara şi până dimineaţa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După un sejur de aproape 2 ani în Penitenciarul Oradea, fostul şef al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, Sebastian Secoşan, a cerut liberarea condiţionată. Condamnat în 2013 la 3 ani de închisoare pentru că a primit 1.400 euro de la celebrul comerciant de etnobotanice Ciprian Iova, fostul director se declară "îndreptat" şi apt să revină în societate.

Ghinion, însă! Deşi conducerea Penitenciarului şi magistraţii Judecătoriei Oradea i-au dat aviz favorabil, lăudându-l pentru viaţa socială activă dusă după gratii, Tribunalul a stabilit că Secoşan nu a stat suficient în închisoare, aşa că îl mai ţin "ascuns" încă 4 luni.

Condamnare cu noroc

În 2011, BIHOREANUL dezvăluia povestea şpăgilor pe care şeful CJPC le încasa regulat de la patronul magazinului de etnobotanice Euphoria. Funcţionarul fusese denunţat chiar de Iova, care pretindea că Secoşan i-a cerut bani în patru rânduri, în total 1.400 euro, ca să "îndulcească" amenzile dispuse în urma unor controale.

După denunţ, ultima "recompensă", de 300 euro, a fost recuperată de procurori în timpul unui flagrant organizat pe 7 februarie 2011. Două săptămâni mai târziu Secoşan era deja trimis în judecată, iar după 2 ani, pe 24 septembrie 2013, condamnat la 3 ani de închisoare cu executare. Scăpase relativ uşor, căci în 2010 mai fusese condamnat la 2 ani cu suspendare pe un termen de încercare de 4 ani, fiindcă omorâse un om şi schilodise alţi trei într-un accident rutier provocat în Cluj.

În mod normal, această pedeapsă trebuia adăugată la cea nouă, de 3 ani, pentru că atunci când a fost prins cu şpaga era în perioada de încercare de după prima condamnare. Dar, cum între timp termenul de încercare a fost redus la 2 ani ca efect al unei legi de graţiere, pedeapsa "expirase" şi, prin urmare, nu mai putea fi luată în considerare.

Viaţă după gratii

De la condamnarea din 2013, cea cu executare pentru corupţie, au trecut aproape 2 ani, interval în care Secoşan a fost închis la Oradea, dar a avut regim de VIP. De la început a fost trecut în rândul deţinuţilor cu regim semi-deschis de executare a pedepsei, iar în câteva săptămâni, mai exact din 8 noiembrie 2013, a fost "promovat" în categoria celor cu regim deschis, care i-a adus şi mai multe avantaje: putea merge singur, neînsoţit, în oraş, singurul inconvenient fiind că trebuia să declare destinaţia înainte de a ieşi din Penitenciar, iar seara să se întoarcă în celulă. În plus, putea folosi în afara închisorii telefoane mobile şi primi învoiri şi permisii de câte 5 zile.

În primăvara acestui an, însă, sătul de închisoare, Secoşan a cerut liberarea condiţionată, invocând legea ce permite acest lucru pentru condamnaţii cu o conduită bună care au executat două treimi din pedeapsă. Potrivit raportului pe care Comisia de liberare condiţionată a Penitenciarului l-a înaintat Judecătoriei, fostul funcţionar îndeplinea toate condiţiile. Executase 597 de zile de închisoare, plus 16 zile de arest preventiv, şi a câştigat 121 de zile prin muncă şi prin nu mai puţin de 56 activităţi "socio-educative".

Care sunt acestea? BIHOREANUL a aflat că Secoşan se angajase la dealerul local al Peugeot,  Vimex SRL, iar în timpul liber a redactat şi două lucrări ştiinţifice: "Comportament organizaţional" şi "Mediul organizaţional şi comunicarea", ambele publicate de editura Universităţii Oradea! Iar când nu a scris a fost nelipsit de la cinema, teatru, muzee, competiţii sportive, prelegeri, dezbateri şi chiar activităţi religioase, inclusiv vizite la mănăstirea Sfintei Cruci.

Unii da, alţii ba

Înregistrată pe 15 mai 2015 la Judecătorie, cererea de liberare condiţionată a fost rezolvată în doi timpi şi trei zile. Pe 18 mai, judecătorul dispunea deja liberarea fostului şef al CJPC, copiind argumentele Penitenciarului, cărora le-a adăugat o motivare scurtă:  "Deţinutul a fost stăruitor în muncă, disciplinat, şi a dat dovezi temeinice de îndreptare având în vedere activităţile la care a participat".

Soluţia a fost atacată însă de DNA Oradea la Tribunalul Bihor, unde dosarul a ajuns pe masa unui judecător mai intransigent, care a constatat că acesta era fuşerit. De fapt, Secoşan cam fentase programele psihologice şi cele sociale, preferându-le pe cele "educaţionale", adică spectacolele, întrecerile sportive şi vizitele la muzeu, care au fost mai degrabă un mod plăcut de a-şi petrece timpul.

Magistratul a reamintit şi faptul că, înainte de a fi prins cu şpaga, Secoşan fusese condamnat pentru accidentul mortal provocat în Cluj: "După săvârşirea unei infracţiuni având ca rezultat moartea victimei şi graţierea pedepsei, persoana privată de libertate nu a înţeles importanţa respectării regulilor de convieţuire socială, comiţând o nouă  infracţiune cu gravitate ridicată".

Încă 4 luni

Judecătorul a explicat, de asemenea, că  liberarea condiţionată e un privilegiu, nu un drept pe care condamnatul era obligatoriu să-l şi obţină. "La stabilirea soluţiei de lăsare în libertate a unei persoane condamnate înainte de executarea integrală a pedepsei, Tribunalul trebuie să aibă în vedere în egală măsură şi interesele generale, de ocrotire a societăţii, şi ca urmare constată că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru liberarea condiţionată", arată noua hotărâre prin care cererea lui Secoşan a fost respinsă.

Spre supărarea PSD-istului, judecătorul a stabilit ca o nouă examinare a solicitării să se facă abia peste 4 luni. Mai la toamnă, deci, timp în care Secoşan îşi poate completa CV-ul cu noi realizări "educaţionale"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
foarte trist
Cel mai trist este ca, desi majoritatea oradenilor cred ca este nedrept ce s-a intamplat, ziarul dvs continua sa vina in continuare cu articole denigratoare, cu insulte si tot felul de justificari aberante...care nu au nici o legatura cu realitatea. Din pacate nu reusiti sa convingeti pe nimeni,si dati impresia ca aveti ceva personal, care nu are nici o legatura cu etica unui jurnalist. Cu siguranta nici macar voi nu credeti ce ati scris... Este foarte trist!!! Numai bine tuturor!
Postat 17 Iulie 2015, 15:44 de maria25
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON