URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2016, 07:36

Se-ncinge asfaltul! Atenţie, orădeni: traficul va fi blocat 6 săptămâni în zona Pieţei Rogerius

Se-ncinge asfaltul! Atenţie, orădeni: traficul va fi blocat 6 săptămâni în zona Pieţei Rogerius ACCESUL INTERZIS! Circulaţia tramvaielor prin faţa Pieţei Rogerius va fi sistată şase săptămâni pentru a face loc săpăturilor la pasajul subteran. "Sâmbătă, 16 iulie, va începe demontarea liniei din zona străzii Transilvaniei, aşa că probabil nu se va mai putea circula nici cu maşina", spune managerul OTL, Csuzi Istvan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădeni, vi se pregăteşte ceva! Începând de sâmbăta aceasta, circulaţia vehiculelor în zona Pieţei Rogerius va fi sistată. Constructorii vor începe săpăturile la tunelul ce va lega piaţa, pe sub şosea, de parcarea subterană din faţa Spitalului Municipal.

"O lună şi jumătate, circulaţia prin faţa pieţei va fi oprită, iar transportul în comun va fi asigurat cu autobuze", spune viceprimarul Florin Birta.

Sub pământ SRL

Florin Birta, viceprimar OradeaŞcolarii au primit vacanţă, liceenii au scăpat de Bac, anul universitar s-a închis, iar adulţii se pregătesc de concedii. Municipalitatea încearcă să profite de acalmie pentru a demara noi lucrări care vor da traficul peste cap. "Încercăm să finalizăm majoritatea şantierelor până la sfârşitul lunii august, să nu avem probleme la începerea anului şcolar", spune viceprimarul Florin Birta (foto).

Cel mai "deranjant" se anunţă cel pentru construirea pasajului ce va lega, pe sub liniile de tramvai, parcarea subterană din strada Corneliu Coposu de subsolul Pieţei Rogerius. "Începând de sâmbătă, 16 iulie, circulaţia tramvaielor va fi sistată. Lucrările vor afecta şi traficul auto, pentru că în zonă se vor înlocui şi liniile de tramvai", spune Birta.

Cu autobuzele pe Dacia...

Pasajul subteran trebuie finalizat în şase săptămâni. "Lucrările ar trebui să meargă repede, pentru că tunelul se face cu prefabricate din beton. Problema e că se sapă într-o zonă de pietriş împânzită de reţele care trebuie deviate", zice Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public, beneficiarul parcării.

Csuzi Istvan, manager OTLPe toată durata lucrărilor, circulaţia va fi blocată. "Nu se va putea circula deloc, pentru că vrem să profităm de lucrările de la tunel pentru a înlocui şi 200 de metri de şină din intersecţia străzilor Coposu-Transilvaniei, aflată în stare avansată de degradare", spune directorul OTL, Csuzi Istvan (foto). Termenul de finalizare este tot de şase săptămâni, timp în care traficul va fi reconfigurat total.

"Între Parcul Liniştii şi Piaţa Rogerius va circula, dus-întors, un tramvai de tip "pendul", cu staţie la fostul magazin Perla", spune Csuzi. În paralel, patru autobuze vor pendula şi ele între Bulevardul Dacia, de la intersecţia cu Decebal, şi podul CFR de la ieşirea spre Şoseaua Borşului. "E cea mai apropiată arteră paralelă cu strada Coposu. Strada Moldovei e prea îngustă ca să intri cu autobuzul, iar bulevardul Ştefan cel Mare e prea departe", explică Csuzi.

Staţiile unde vor opri autobuzele vor fi stabilite săptămâna aceasta împreună cu Poliţia Rutieră. Cel mai probabil, vor întoarce în sensul giratoriu de la Kaufland-ul din Borşului, iar în orele de vârf vor circula până în Parcul Industrial pentru orădenii care muncesc acolo.

Din centru până în Velenţa

Lucrările din Rogerius sunt însă doar o parte din cele ce vor afecta traficul în oraş. Profitând de vacanţă, societatea de termoficare a început deja înlocuirea conductelor pe străzi înguste din zona centrală la care în alte condiţii ar interveni cu mai mult deranj, aşa încât să închidă toate şantierele până în septembrie.

Dan Creţu, purtător de cuvânt TermoficareConstructorii au început săpăturile din strada Mihai Eminescu şi continuă pe Dunărea până la intersecţia cu Republicii. Dincolo de Bulevardul Magheru se va lucra pe străzile Gheorghe Doja, Delavrancea şi Parcului. "Vom săpa pe tronsoane limitate, ca să afectăm cât mai puţin circulaţia", spune purtătorul de cuvânt al Termoficare, Dan Creţu (foto). Potrivit acestuia, societatea va derula în paralel investiţii de peste 2 milioane euro în cartierul Velenţa, pe străzile Grădinarilor, Seleuşului, Căprioarei, Cardinal Iuliu Hossu şi Războieni. "Pe toate lucrările programate vor fi asigurate by-pass-uri, astfel încât în alimentarea cu apă caldă a consumatorilor să nu existe întreruperi mai mari de o zi, timpul necesar pentru golirea şi reumplerea conductelor", zice Creţu.

Cu maşina în Piaţa Unirii

Nu doar lucrările schimbă traficul, ci şi finalizarea lor: reabilitarea Podului Ladislau trebuie finalizată până la sfârşitul acestei luni, iar apoi, în cel mult două săptămâni, circulaţia  în zonă va fi reluată.

Conform unui studiu făcut de firma Aquacons, cea mai bună soluţie este reimplementarea circulaţiei cu sens unic. Astfel, cel târziu la jumătatea lui august, dinspre turbogiraţie spre Primărie se va circula şi pe strada Independenţei. De asemenea, traficul se va desfăşura tot cu sens unic dinspre strada Decebal către Centrul Civic pe Iuliu Maniu şi Traian Moşoiu. "Mai rămâne să stabilim dacă porţiunea dintre străzile Moşoiu şi Independenţei, pe lângă fostul magazin Făt Frumos, va fi cu dublu sens sau cu sens unic de la intersecţia cu Mihai Viteazul", spune viceprimarul Florin Birta.

Dacă se va opta pentru sensul unic, şoferii care vin de pe Independenţei şi vor să ajungă pe Sucevei către Universitate nu vor mai putea vira stânga la colţul Parcului 1 Decembrie, ci vor fi obligaţi să înainteze către Palatul Vulturul Negru, iar aici să facă virajul la stânga pentru a traversa Piaţa Unirii. Adică fix ca înainte de oprirea circulaţiei pe Independenţei şi în piaţa centrală a oraşului…

Mai încetuţ!

Deşi poate inadecvată având în vedere recenta modernizare a Pieţei Unirii şi intenţia municipalităţii de a favoriza pietonii în zona centrală, soluţia e considerată eficientă de către oficiali. "Vom stabili o limită de viteză de 30 km/oră. Dacă după o perioadă de probă de două luni constatăm probleme, vom lua măsuri", spune viceprimarul Florin Birta.

Deocamdată, singura alternativă ar fi ca în centrul istoric să aibă acces doar mijloacele de transport în comun şi taxiurile. "Noi am propus ca maşinile care vin dinspre Independenţei şi cele ca traversează Podul Ladislau să circule înainte pe Tudor Vladimirescu, pe ruta lungă, până în Bulevardul Decebal, sau să vireze la stânga pe Sulyok Istvan, pe ruta scurtă, pentru a ajunge în Iuliu Maniu", spune Csuzi.

Fiecare dintre cele două variante are, cum se vede, avantaje şi dezavantaje. În final, depinde cui va vrea municipalitatea să acorde prioritate, şoferilor sau pietonilor, chiar dacă şi în vara aceasta pare să-i supere pe toţi...


ATENŢIE, LUCRĂRI!
Anotimpul şantierelor

În următoarele două luni se vor derula lucrări în toate cartierele oraşului. Astfel, în Ioşia sunt asfaltate 18 străzi, de la Govorei şi Pelinului la Piaţa Ghioceilor şi Vasile Pârvan, iar în centru  Compania de Apă Oradea va închide strada Snagovului (în spatele Palatului de Justiţie) pentru înlocuirea reţelelor de apă şi canalizare, reluând totodată lucrările de canalizare la care a renunţat în urmă cu 2 ani firma Selina. Tot în centru, Termoficare a început înlocuirea reţelelor de încălzire din strada Vasile Alecsandri şi montarea de module termice în fiecare curte, iar Administraţia Domeniului Public continuă construirea parcării subterane cu 448 locuri de pe malul Crişului. În paralel, Drumuri Orăşeneşti va asfalta strada Independenţei în vederea reluării traficului auto, cu precizarea că  stratul de uzură va fi aşternut abia anul viitor, după finalizarea parcării.

În prezent, municipalitatea licitează lucrările de strămutare a drumului din strada Codrilor spre linia de cale ferată pentru a mări suprafaţa parcării Aquapark-ului şi pentru amenajarea unui sens giratoriu la intersecţia cu strada Piatra Craiului, lucrări ce trebuie încheiate anul acesta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Domnule Simai!
Aş vrea să cred că PMO a publicat anunţul despre închiderea circulaţiei ulterior articolului scris de dvs.. În acest caz, se dovedeşte încă o dată că primăria prin toţi reprezentanţii ei minte atunci când vă declară direct sau în conferinţă de presă că circulaţia va fi închisă pentru 6 săptămâni. Pe site-ul propriu anunţă că intervalul în care va fi închisă circulaţia este 18 iulie - 15 septembrie (9 săptămâni). Statistic nu avea cum să fie terminată la termen lucrarea! În cazul în care cronologia nu este cea descrisă mai sus, aveţi o problemă de înţelegere a ceea ce vi se spune.
Postat 14 Iulie 2016, 16:53 de eutanasiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON