URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2016, 07:50

Se mişcă pământul! Liberalizarea vânzării terenurilor agricole a majorat într-un singur an preţurile cu 25%

Se mişcă pământul! Liberalizarea vânzării terenurilor agricole a majorat într-un singur an preţurile cu 25% SE SCUMPEŞTE! Preţul terenurilor agricole e în continuă creştere. "În Bihor nu prea vinde nimeni şi atunci, normal, preţurile urcă. Pentru un hectar pe care anul trecut plăteai 2.500-3.000 euro, acum dai cu 500-1.000 euro în plus", spune Ioan Cuc, unul dintre cei mai mari fermieri din judeţ
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liberalizarea vânzării terenurilor agricole către străini, presiunea fondurilor de investiţii şi numărul redus de terenuri disponibile au majorat într-un an preţul minim pe hectar cu aproape un sfert.

"Cererea de terenuri agricole este mult mai mare decât oferta pentru că bihorenii care deţin terenuri, chiar dacă nu le muncesc, preferă să le dea în arendă decât să le vândă", spune Nicolae Hodişan, şeful Direcţiei Agricole Bihor.

Lege pentru to(n)ţi

Adoptată acum doi ani, după liberalizarea pieţei funciare, pentru a evita preluarea masivă a terenurilor extravilane de către cetăţeni şi firme din străinătate, Legea 17/2014 prevede că orice intenţie de tranzacţie trebuie înregistrată la primării. Anunţată de vânzător, administraţia locală verifică în propria bază de date lista celor care au drept de preemţiune la cumpărarea terenului - respectiv coproprietarii, arendaşul, vecinii de parcele şi Agenţia Domeniilor Statului.

După ce se asigură că preemtorii au fost informaţi că pot să-şi mărească parcelele, primăriile afişează ofertele la aviziere şi comunică datele Direcţiei pentru Agricultură. Formalităţile pot dura chiar şi două luni, ceea ce îi disperă pe vânzători, dar măcar conturează informaţii oficiale cu privire la piaţa terenurilor. Chiar dacă nu neapărat reale!

Tranzacţii record

Potrivit informaţiilor colectate de Direcţia pentru Agricultură Bihor, în perioada 1 ianuarie 2015 - 1 aprilie 2016, în judeţ s-au înregistrat 1.881 de tranzacţii, în cadrul cărora s-au vândut 2.038 hectare. Oficial, în doar un an şi patru luni preţul minim al hectarului a crescut cu 24,4%, de la 1.890 lei la 2.500 lei.

Nicolae Hodişan, şeful Direcţiei Agricole BihorÎn primele luni ale acestui an, preţul mediu a urcat undeva la 23.900 lei/hectar, în condiţiile în care preţul maxim a cunoscut o creştere record de 67,7%, de la 145.000 lei în aprilie 2015 la 450.000 lei în aprilie 2016. Saltul se datorează unor tranzacţii făcute la un preţ de 450.000 lei, echivalentul a 100.000 euro la hectar. Afacerea, perfectată în Oradea, a vizat circa 3 hectare de teren agricol pe care noul proprietar vrea să construiască unităţi locative. "Este un caz atipic, care nu are legătură cu agricultura, dar care ne dă peste cap toate socotelile făcute pentru stabilirea preţului mediu la hectar", spune Nicolae Hodişan (foto).

"S-au scumpit"

Excepţia este însă doar parţială. Chiar dacă sunt în urma statisticilor, preţurile reale din piaţă sunt şi ele în creştere. Liberalizarea pieţei funciare, intrarea în România a fondurilor de investiţii care văd subvenţiile de 170 euro la hectar ca pe un câştig cert, precum şi oferta limitată - toate acestea au pus presiune pe preţ. "Terenurile s-au scumpit şi cu 30%", spune unul dintre cei mai mari fermieri bihoreni, Ioan Cuc.

Potrivit acestuia, preţul mediu al unui hectar de teren este în Bihor undeva la 3.500 euro. Desigur, la extreme, terenurile mai puţin productive de la deal pot costa 2.500 euro, în vreme ce amplasamentele ideale pentru legumicultură din zona Avram Iancu ori Săcueni pot ajunge şi la 10.000 euro. Nu este însă neapărat o regulă. "Nu se plăteşte neapărat calitatea terenului, chiar dacă aceasta ajută. Preţul depinde foarte mult de amplasament şi de cât e de comasat. În Bihor, proprietatea e foarte fărâmiţată şi ai numai bătai de cap când vrei să lucrezi pământul", spune Cuc.

Pe lângă lege

Octavian Dan, consultant în afaceriLegea 17/2014 oferă drept de preemţiune coproprietarilor, arendaşului şi vecinilor de parcelă tocmai pentru a încuraja comasarea parcelelor, dar acest lucru nu se întâmplă. "Dacă părţile s-au înţeles la un preţ, ca să elimine concurenţa, încheie un contract de arendă, cumpărătorul devine preemptor şi abia apoi se anunţă vânzarea", spune consultantul în afaceri Octavian Dan (foto). Ulterior, deşi tranzacţia îşi urmează cursul normal - cu afişare la primărie, raportare la Direcţia Agricolă şi fixarea unui termen pentru depunerea ofertelor - cumpărătorul este deja dinainte stabilit.

Există şi variante "scurte" care eludează total legea. "În Bihor şi judeţele limitrofe se practică metoda încheierii unui contract de vânzare-cumpărare prin care proprietarul terenului se obligă la plata unei sume de bani. La scadenţă, acesta anunţă că nu poate plăti şi îşi stinge datoria cedând terenul", povesteşte Dan Octavian.

O altă modalitate este încheierea unui act de donaţie. Valabilă doar între persoane fizice, aceasta este însă cea mai nesigură formă de tranzacţie, pentru că implică posibilitatea ca peste ani să apară un succesor care să-şi ceară partea lui de moştenire. Iar riscul creşte proporţional cu preţul terenurilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON