URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2014, 07:53

Se întorc hortiştii! Prima statuie a lui Horthy din România a fost ridicată la Paleu

Se întorc hortiştii! Prima statuie a lui Horthy din România a fost ridicată la Paleu ÎN NUMELE TATĂLUI. Donat din Ungaria, bustul din curtea bisericii reformate din Paleu reprezintă un bărbat cu o fizionomie vizibil îmbătrânită peste cei 38 de ani la care Horthy Istvan murise pe frontul de răsărit. Pe care dintre cei doi hortişti îl înfăţişează de fapt statuia, pe Istvan sau pe tatăl Miklos, rămâne să-şi închipuie fiecare privitor...
Se întorc hortiştii! Prima statuie a lui Horthy din România a fost ridicată la Paleu MARTIR ŞI EROU. Singura statuie a viceguvernatorului Horthy Istvan din afara Ungariei a fost dezvelită la Paleu. "Viceguvernatorul nu a avut nicio legătură cu localitatea, dar am decis să îi ridicăm statuie în curtea bisericii. Am acceptat acest risc fiindcă m-am documentat despre viaţa lui şi nu am găsit nimic de care să se lege cineva", a declarat preotul Katona Janos jurnaliştilor maghiari, singurii invitaţi la eveniment
Se întorc hortiştii! Prima statuie a lui Horthy din România a fost ridicată la Paleu ARTĂ CU ŢINTĂ. Donată din Ungaria, statuia lui Horthy Istvan a fost executată de orădeanul Glatz Sandor (foto). Naţionalist declarat, tânărul s-a "specializat" în glorificarea unor personaje controversate precum dictatorul Horthy Miklos şi criminalul de război Wass Albert, pe care şi l-a asumat chiar ca model pe pagina sa de Facebook...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tineri cu drapele maghiare, bătrâni cu coroane, localnici şi invitaţi din străinătate au participat pe 18 ianuarie la dezvelirea primei statui din afara graniţelor Ungariei ce reprezintă un membru al familiei Horthy.

Inginer şi aviator, viceguvernatorul Horthy Istvan, fiul mai mare al dictatorului Horthy Miklos, are de atunci un monument în curtea bisericii reformate din Paleu, ca "erou al celui de-al doilea război mondial". "Prin această statuie nu îl comemorăm doar pe el, ci şi onoarea, sacrificiul şi patriotismul soldaţilor maghiari", susţine preotul reformat din comună, Katona Janos.

Cu Horthy la biserică...

05_Somogyi_Ludovic_bihoreanul.jpgParticipanţii la dezvelirea statuii lui Horthy jr. au fost aleşi pe sprânceană. Somogyi Ludovic (foto), primarul comunei, spune că până şi el a fost invitat în ultima clipă. "Am aflat cu două zile înainte că va fi inaugurată o statuie, că vin invitaţi din Ungaria şi Slovacia, şi că ar fi bine să merg", povesteşte edilul. Somogyi neagă orice implicare a Primăriei. "Nu mă prea pricep la istorie, aşa că nici nu ştiu cine a fost. Am înţeles că a fost băiatul la ceva conducător maghiar", bagatelizează edilul.

Conducătorul la care face referire primarul este Horthy Miklos, guvernatorul Ungariei între anii 1920-1944, liderul regimului fascist care a provocat în perioada ocupaţiei ungare de după Dictatul de la Viena peste 900 de crime şi 160.000 de deportări în rândul românilor şi evreilor din Ardealul de Nord. Fiul său cel mare, Istvan, aviator, şi-a pierdut viaţa la 38 de ani, prăbuşindu-se pe frontul de răsărit, iar odată cu relansarea curentului naţionalist extremist din Ungaria este comemorat ca erou.

"Nu văd care e problema"

05_Katona_Janos_bihoreanul.jpgAmplasarea statuii la Paleu s-a făcut, formal, la propunerea Asociaţiei Tinerilor Maghiari din Transilvania (EMI) cu prijinul Fundaţiei "Horthy Istvan, martiri şi eroi" din Ungaria. Simpatizant al extremiştilor Jobbik de peste graniţă, conform propriei pagini de Facebook, preotul reformat Katona Janos (foto), cel care s-a remarcat în 2012 prin montarea în turla bisericii a unei instalaţii de sonorizare cu Marşul lui Kossuth, spre deranjul sonor al tuturor vecinilor, inclusiv unguri, a îmbrăţişat imediat ideea.

"Statuia nu ne-a costat nimic. Am primit-o donaţie. Noi doar am pus la dispoziţie terenul", pretinde Katona. Preotul spune că locul a fost ales astfel încât să menajeze sensibilităţile românilor. "Horthy e la loc ascuns, după biserică, între doi copaci. Dacă nu ştii că e acolo, nici nu-l vezi", zice preotul. De altfel, Katona spune că statuia nici nu are de ce să deranjeze. "Nu văd care e problema. Nici măcar Horthy tatăl nu a fost acuzat de crime. A fost chemat ca martor la procesul de la Nurnberg...", spune prelatul.

Horthyşti din tată în fiu...

Istoricul Gabriel Moisa vede însă lucrurile ceva mai nuanţat. "Horthy Miklos este o personalitate a istoriei maghiare, tot mai promovată, al cărei nume, în contextul execuţiilor de la Ip, Treznea şi Sărmaş, are conotaţii dureroase", povesteşte istoricul. Datorită prigoanei anti-româneşti, dar şi împotriva evreilor, în România comemorarea lui Horthy Miklos este interzisă prin lege. Despre cea a fiului nicio lege nu prevede, însă, nimic. "Probabil nu au putut pune statuia tatălui şi s-au mulţumit cu fiul", explică istoricul.

Gabriel Moisa nici nu este departe de adevăr. Orădean de origine, scuptorul Glazt Sandor, nostalgic al Ungariei Mari, este autorul mai multor busturi horthyste dezvelite în ultimii ani în ţara vecină. De altfel, judecând după fizionomie, personajul statuii din Paleu pare să aibă mai mult de 38 de ani, cât era vârsta la care fiul Istvan a căzut pe front, astfel că statuia îl aminteşte periculos de mult pe tatăl acestuia. Glazt Sandor a mai făcut şi inaugurat cu mândrie la Csanadpalota (Ungaria) statuia contelui Albert Wass, fost ofiţer de informaţii în Armata horthyistă, condamnat în lipsă de instanţele româneşti, pentru crime de război în Ardealul ocupat.

"Nu-mi vine să cred!"

05_Felix_Kopelman_bihoreanul.jpgRevigorarea cultului lui Horthy i-a luat prin surprindere şi pe reprezentanţii comunităţii evreieşti din Bihor. "Nu-mi vine să cred! Am vorbit cu episcopul reformat Csuri Istvan, care mi-a spus: "Felix, îmi pare rău, dar nu am ştiut nimic". Chiar şi dumnealui a fost de accord că, deşi Horthy Istvan a fost specialist în motoare şi aviator, fiind vorba de fiul lui Horthy Miklos nu trebuia promovat", povesteşte Felix Koppelmann (foto), preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea.

Koppelmann spune că va informa Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România cu privire la evenimentul de la Paleu pentru a stabili un punct de vedere comun. Probabil şi tardiv, şi fără efect...

Importat din Ungaria

05_Asher_Ehrenfeld1_bihoreanul.jpgÎn ţara vecină, curentul pro-horthyst este politică de stat. "La fiecare conferinţă de presă atragem atenţia că promovarea lui Horthy Miklos - despre care noi spunem că a fost antisemit, iar ei spun că este un erou naţional - nu ajută Ungariei. Degeaba! Acum două săptămâni am cerut Guvernului să se abţină de la astfel de gesturi, dar premierul Viktor Orban a refuzat", povesteşte doctorul Asher Ehrenfeld (foto), prim-rabinul oraşului Debreţin.

Cum peste trei luni în Ungaria vor avea loc alegeri parlamentare, la care principal favorit este FIDESZ, partidul de dreapta al premierului Orban, iar extremiştii din Jobbik e de aşteptat să obţină un scor bun, reprezentanţii comunităţilor evreieşti atrag atenţia asupra radicalizării discursului politic, ce devine tot mai rasist şi antisemit. "Noi, reprezentanţii cultelor, trebuie să le explicăm că, promovând personalităţile din ultimul război mondial, se aliniază unui drum foarte periculos. Trebuie să învăţăm din istorie, pentru ca astfel de lucruri să nu se mai repete", spune rabinul şef Ehrenfeld.

După toate probabilităţile, apelul său va rămâne însă fără efect. Pe fondul prelungirii crizei economice, discursul extremist, foarte la modă în Ungaria, riscă să contamineze maghiarimea din ţările vecine. Iar la Paleu are deja un cap de pod...


"În Ungaria se aude în fiecare săptămână de inagurarea unei statui a lui Horthy Miklos, aşa că pe noi nu ne mai miră. Istvan nu poate fi acuzat că ar fi comis crime, dar pentru că este fiul lui Horthy nu trebuia promovat, mai ales în Ardeal"

excelenţa sa Ashr Erenfeld


SCĂPĂRI LEGISLATIVE
"Legea trebuie schimbată"

05_Lucian_Silaghi_bihoreanul.jpgDezvelirea la Paleu a primei statui din afara graniţelor Ungariei a lui Horthy, fie el şi fiul, a fost posibilă din cauza permisivităţii legislaţiei româneşti. "Amplasarea de monumente pe teren privat, aşa cum este cel al bisericii, nu necesită nicio autorizare", spune şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi (foto).

Spre deosebire de cei care doresc să instaleze un monument pe domeniul public sau privat al statului, obligaţi să prezinte tomuri întregi de acte, de la schiţa locului până la motivaţia alegerii şi CV-ul autorului, un privat poate expune aproape orice pe terenul lui. "Legea are lacune şi ne gândim dacă nu cumva ar fi oportună modificarea ei", spune Silaghi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
Separatismul, iredentismul si hortysmul unguresc
Te arde gunoiule, ca romanii, evreii si alte natiuni se opun extremismului unguresc (separatism, hortism, iredentism, revizionism). Evreii, si alte natiuni care se opun aceluiasi lucru, respectiv extremismului unguresc sunt dupa spusele tale securisti, xenofobi, cocalari, etc Ati vazut fratilor cat de parsiv este extremismul unguresc, acuzand si injurand pe toti cei care ii combat ????????? Arda-va focul !
Postat 30 Ianuarie 2014, 19:35 de @veghe(apateu)
Separatismul, iredentismul si hortysmul unguresc
Separatismul, iredentismul si hortysmul unguresc [29.01.2014, 22:59] Se încearcă reabilitarea hortyştilor şi a ideologiei acestora ! "În Ungaria se aude în fiecare săptămână de inagurarea unei statui a lui Horthy Miklos, aşa că pe noi nu ne mai miră. Istvan nu poate fi acuzat că ar fi comis crime, dar pentru că este fiul lui Horthy nu trebuia promovat, mai ales în Ardeal" În ţara vecină, curentul pro-horthyst este politică de stat. "La fiecare conferinţă de presă atragem atenţia că promovarea lui Horthy Miklos - despre care noi spunem că a fost antisemit, iar ei spun că este un erou naţional - nu ajută Ungariei. Degeaba! Acum două săptămâni am cerut Guvernului să se abţină de la astfel de gesturi, dar premierul Viktor Orban a refuzat", povesteşte doctorul Asher Ehrenfeld , prim-rabinul oraşului Debreţin. Revigorarea cultului lui Horthy i-a luat prin surprindere şi pe reprezentanţii comunităţii evreieşti din Bihor. "Nu-mi vine să cred! Am vorbit cu episcopul reformat Csuri Istvan, care mi-a spus: "Felix, îmi pare rău, dar nu am ştiut nimic". Chiar şi dumnealui a fost de accord că, deşi Horthy Istvan a fost specialist în motoare şi aviator, fiind vorba de fiul lui Horthy Miklos nu trebuia promovat", povesteşte Felix Koppelmann preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea. Koppelmann spune că va informa Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România cu privire la evenimentul de la Paleu pentru a stabili un punct de vedere comun.
Postat 30 Ianuarie 2014, 19:10 de Atenţie, Europa
cultura de cocolar
sa inteleg din comentariul fraierului de mai jos, care semneaza Apateu, ca "saracii" mai nou, constituie o noua "clasa sociala" alaturi de securisti si xenofobi... a fi sarac nu inseamna ceva rusinos, cum e in cazul celorlalte doua "clase": xenofobi si securisti. a le baga in acelasi "oala" pe toate trei, nu inseamna decat exces de prostie, ipocrizie si cocolarism, din partea celui care a spus si crede in asa ceva/ un cretin.
Postat 30 Ianuarie 2014, 11:30 de veghe
Iar drogati saracii si securistii
Ok, H. asta a fost un criminal si idiot. Faptu ca vine o mana de nostalgici prosti, care instiga alti prosti peste granita, mi se pare comic. Doua popoare cu istorie si relevanta mica, se bat si se cearta pe niste chestii, pe care doar ei le cunosc. Niste imbecilitati ale trecutului, care trebuie lasate acolo. Faptu ca ambele popoare traiesc la periferia Europei, conteaza mai mult si ar trebui sa dea mai mult de cap. Bagand astfel de bombe, agitati saracii, securistii si xenofobii din ambele tabere. Frustrarea e mare si ar trebui canalizata in strada, nu pe spesele unor statui sau betivi de primari.
Postat 30 Ianuarie 2014, 08:39 de Apateu
Separatismul, iredentismul si hortysmul unguresc
Se încearcă reabilitarea hortyştilor şi a ideologiei acestora ! "În Ungaria se aude în fiecare săptămână de inagurarea unei statui a lui Horthy Miklos, aşa că pe noi nu ne mai miră. Istvan nu poate fi acuzat că ar fi comis crime, dar pentru că este fiul lui Horthy nu trebuia promovat, mai ales în Ardeal" În ţara vecină, curentul pro-horthyst este politică de stat. "La fiecare conferinţă de presă atragem atenţia că promovarea lui Horthy Miklos - despre care noi spunem că a fost antisemit, iar ei spun că este un erou naţional - nu ajută Ungariei. Degeaba! Acum două săptămâni am cerut Guvernului să se abţină de la astfel de gesturi, dar premierul Viktor Orban a refuzat", povesteşte doctorul Asher Ehrenfeld , prim-rabinul oraşului Debreţin. Revigorarea cultului lui Horthy i-a luat prin surprindere şi pe reprezentanţii comunităţii evreieşti din Bihor. "Nu-mi vine să cred! Am vorbit cu episcopul reformat Csuri Istvan, care mi-a spus: "Felix, îmi pare rău, dar nu am ştiut nimic". Chiar şi dumnealui a fost de accord că, deşi Horthy Istvan a fost specialist în motoare şi aviator, fiind vorba de fiul lui Horthy Miklos nu trebuia promovat", povesteşte Felix Koppelmann preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea. Koppelmann spune că va informa Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România cu privire la evenimentul de la Paleu pentru a stabili un punct de vedere comun.
Postat 29 Ianuarie 2014, 22:59 de Atenţie, Europa !
Gunoaiele hortiste
Într-o broşură publicată la Budapesta şi răspândită din ordinul lui Horthy, intitulată "Fără milă", se pot citi rânduri demenţiale ca acestea: "Voi omorî pe orice român pe care-l voi întâlni în drumul meu ... noaptea voi pune foc satelor româneşti. Voi trece prin ascuţişul săbiei toată populaţia. Voi otrăvi fântânile. Voi ucide copii la sânul mamei lor ... Nu voi avea milă pentru nimeni. Nici pentru copii, nici pentru mamele însărcinate. Răzbunare. Fără milă, răzbunare crudă". Teroarea a început la 9 sept. 1940, în comuna Trăznea din judeţul Sălaj, horthyştii au asasinat 81 de locuitori; în comuna Ip, în noaptea de 13-14 sept., au fost ucise 159 de persoane, femei, copii, bătrâni. Caselor locuite de români li s-a dat foc. Împotriva intelectualilor români, dezlănţuirea a fost demenţială: protopopul Aurel Munteanu din Huedin a fost torturat în piaţa oraşului timp de mai multe ore, după care i s-a înfipt un ţăruş în gură, care a ieşit prin ceafă; în com. Fântâna Mare din jud. Sălaj au fost îngropaţi de vii mai mulţi români. Pe stadionul din Oradea au fost spânzuraţi 30 de români. La 23 sept. au fost masacrate în com. Mureşanii din Câmpie familiile învăţătorului Gheorghe Petre, preotul Andrei Bujor. Preotului Pompei Onofrei din Cluj i-au fost smulse barba şi părul, a fost legat cu sârmă de gât şi târât pe străzile oraşului. Lista ororilor e lungă. Mai trebuie aminte, totuşi, şi câteva fapte petrecute la sfârşitul războiului: în com. Sărmaş au fost ucişi în noaptea de 16-17 sept. 1944, 126 de evrei, femei, bărbaţi şi copii; în satul Moisei din Maramureş, 29 de ţărani au fost închişi într-o casă şi li s-a dat foc, după care au fost incendiate 260 de case. În Banat au fost executate 50 de persoane. Torturile, asasinatele erau făcute pentru a-i determina pe români să-şi părăsească locuinţele şi să se refugieze pe teritoriul României. Văzând că aceste procedee barbare au dat rezultate mediocre, autorităţile horthyste au trecut la expulzarea locuitorilor români. Aprox. 218 000 de români au fost arestaţi, îmbarcaţi în vagoane de marfă şi expediaţi în România - sunt numai cei înregistraţi oficial, deoarece alţi 60-70 000 au trecut în România fugind de regimul de teroare dezlănţuit de bandele horthyiste. Numărul românilor din nordul Transilvaniei s-a micşorat şi prin organizarea unor detaşamente de muncă trimise în Germania. Pentru alte mii de români s-au construit lagăre de concentrare. Limba română a fost interzisă treptat în şcolile de stat; liceele româneşti au fost desfiinţate; au fost alungaţi preoţi (în total cca 140); multe biserici ortodoxe au fost devastate, dărâmate, profanate (altele sigilate şi închise) - de pildă biserica din Bicsad a fost transformată în WC public. O minoritate etnică din nordul Transilvaniei împotriva căreia s-au înverşunat horthyştii a fost minoritatea evreiască. Această minoritate a fost deportată aproape în întregime în lagărele de concentrare naziste. Au pierit peste 140 000 de evrei în lagărele de la Auschwitz, Dachau, Birkenau ş.a.
Postat 29 Ianuarie 2014, 22:24 de View
rusine silaghi
rusine ,asta se intampla din cauza lui silaghi
Postat 29 Ianuarie 2014, 19:43 de lucian
Felicitari, Bihoreanul !
Felicitari pt spiritul de vigilenta si pt informarea populatiei ! Hortismul, iredentismul unguresc, colcaie in Ardeal !
Postat 29 Ianuarie 2014, 19:24 de Info
gunoaie hortiste @
hortistii, posteaza si cu nume romanesti injurand pe cei care informeaza populatia cu privire la pericolul hortismului, separatismului si iredentismului unguresc ! hortistii, incearca din rasputeri sa anexeze Transilvania, si sa distruga tot ceea ce e roman si romanesc asa cum au incercat si in trecut. la fel au facut si cu evreii, cu slovacii, sarbii, etc. au vrut sa fure de la toti ca ei, escrocii, sa traiasca in huzur ! postacii hortisti sunt pe site !
Postat 29 Ianuarie 2014, 18:40 de Atentie Romani !
pt florin
Stai linistit, din pacate, mizerii ca articolul asta vom tot vedea.. de ce? Simplu: de fiecare data cand poporului i-a mers prost, a fost inventat cate un dusman... iar daca boborul are dusmani, prostimea nu se mai gandeste la cum ne fura guvernul... Iar asa-zisul jurnalist scrie in interesul celui care plateste. Asta asa a fost de cand exista jurnalismul.
Postat 29 Ianuarie 2014, 18:12 de un oradean
@Boom
Boom instigatorule dute tu mai bine la munca ca n-o sa ai bani sa-ti platesti ratele la banca daca pierzi vremea si aberezi pe aici!o sa te scoata banca din casa pe tine nu "cei din tara vecina"!!!!oameni cu ideei ca tine si ca si cel ce a scris acest articol, adica instigatori ca asta sunteti,ar trebui pedepsiti cu munca in folosul comunitatii si apoi eventual pusi pe o insula pustie unde isi pot depana amintirile istorice!!!
Postat 29 Ianuarie 2014, 16:41 de florin
@Florin
Sper ca nu sunt multi tampiti de teapa ta in tara asta.Cum adica sa nu te intereseze ce s-au petrecut in ultimii 100 de ani, mai tantalaule, cand sunt semne clare de revenire a acelor tendinte primitive si criminale in tara vecina.Astepti sa vina cineva sa te scoata din casa si sa te dea de pamant , ca sa-ti dai seama de pericol? Hai pa!
Postat 29 Ianuarie 2014, 14:38 de Boom
@Florin
Sper ca nu sunt multi tampiti de teapa ta in tara asta.Cum adica sa nu te intereseze ce s-au petrecut in ultimii 100 de ani, mai tantalaule, cand sunt semne clare de revenire a acelor tendinte primitive si criminale in tara vecina.Astepti sa vina cineva sa te scoata din casa si sa te dea de pamant , ca sa-ti dai seama de pericol? Hai pa!
Postat 29 Ianuarie 2014, 14:31 de Boom
Ma mir ca nu i-au facut statuie lui Sany Kiss sau lui Rozica Biro!
Cam nerecunoscatori cei de la Paleu fata de mentorii de acum, ca pe cei ca Hjr. nici macar nu i-au cunoscut!
Postat 29 Ianuarie 2014, 12:35 de Blue
Instigatorul Dan Simai
ar trebui sa existe un CNA al ziarelor ptr ca articole instigatoare de acest fel sa nu mai apara prin presa scrise de niste asa zisi jurnalisti cu burta goala!!!domnule Simai stim ca ti-ai dat toti banii pe caltabosi si jumeri de craciun si acuma esti lefter dar nu trebuie sa accepti orice iti cer fanaticii din jurul tau doar ca esti cu burta goala!!!!sincer pe mine nu ma afecteaza ce s-a intamplat acu 100 de ani ci ma afecteaza ceea ce fac cei de la guvernare de 24 de ani incoace,ma afecteaza saracia din tara, drumurile proaste,spitalele cu conditii de secol 19!!!!chiar nu ma afecteaza nici horty nici hitler nici stalin nici altii din istorie!!!!!Domnule Simai incearca sa nu mai fii asa usor coruptibil(stim ca ti-e foame dar totusi...)si nu mai instiga lumea cu articolele matale!!!!iar daca nu poti schimba meseria treci inapoi la pasunea cu vacute!!
Postat 29 Ianuarie 2014, 12:26 de florin
Doctor in stiu eu ce stiu
Horty l-a persecutat pe bunicu-meu, si l-a lasat pe tata acasa cu inca 3 frati, doar cu mama - ani de zile. A scapat din lagare de 2 ori. Asa, pe romaneste, sa-l ia dracu pe el si pe cei care i-au pus statuia in Romania. Daca e in curtea unei biserici e OK? Rusine ungurilor separatisti. Rusine cepor din parohia respectiva ca se injosesc sa faca actiuni soviniste si nationaliste. De fapt ca ce sa ne asteptam ... Tokes cand era mare "revolutionar" si popa in acelasi timp, era un curvar si jumatate, afemeiat si pedofil (aproape ca o incalzea pe o studenta din Timisoara). Astia sunt liderii ungurilor. Si in biserica, si in politica. Va si-amar de ei. Ungurii .. daca nu va place aici, plecati. Pacat de multi prieteni maghiari care ii am si sunt de treaba. Caci sunteti voi sovinilor, niste nenorociti care nu ne lasa sa traim in pace, si faceti tot timpul fapte de genul. ... Horty, Tokes, etc ... toti la fel ... bine ca v-ati bucurat cand in 1919 Romanii au venit si v-au eliberat de rusi, ca voi nu ati fost instare. Nenorociti ingrati
Postat 29 Ianuarie 2014, 10:41 de Eduard
no, cand "desteptii" ne conduce, ashe se intample
"tzara arde, babele se piaptana"... cretini!! chiar n-au ce face. isi fac doar pacate si inca in curtea bisericii... ce fatza de idiot are si primarul ala... asta inseamna lipsa de cultura si lipsa de respect, de minium bun simt elementar. pacat. asa se intampla cand prostii se afla la conducere
Postat 29 Ianuarie 2014, 09:23 de veghe
Bustul lui Saguna dezvelit in Ungaria
Stati linistiti ca si la Apateu in Ungaria Parohia Ortodoxa a dezvelit bustul lui Andrei Saguna. Deci nu va cramponati :) se platesc contre cum se poate unde se poate. Noi ne facem rau singuri. Asa ca tu ala care scrii o mizerie de articol cu titlu instigativ esti un mare prost.
Postat 29 Ianuarie 2014, 09:13 de Anonim
"destepti" peste tot
paleu e o localitate rezidentiala cu o comunitate linistita. pe langa satenii, care trebuie sa recunoastem, sunt gospodari si harnici s-au mutat aici in ultimii ani oameni linistiti, cu o stare materiala buna, platitori de impozite si dornici de un trai bun, linistit, in afara aglomeratiei orasului. pacat ca astfel de "elemente" precum acest preot extremist, un soi de vadim tudor sau funar unguresc, stirbesc prestigiul locului. desigur stirea va fi preluata peste tot, iar in curand vom vedea la Pro TV "Paleu, fieful neo-nazistilor unguri, hortisti, din romania". de ce? pentru ca inca mai traiesc astfel de defazati, care-si construiesc teluri de soiul asta in viata ca sa capete oarece sens mai inalt sensul lor pe acest Pamant. frustrati, nemultumiti de statutul lor, cauta de fapt un fel de adulatie, de recunoastere din partea altora. bine camuflata desigur sub pretinse partizanate isorico-culturale. nici noi nu avem voie cu antonescu si nimeni, in afara ciudatilor ultraordtodoxi si pseudolegionari de la noua dreapta (jobbik romaneasca) nu au treaba. asa ca, mai ganditi-va.
Postat 29 Ianuarie 2014, 08:27 de poc
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON