URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 28 MAI 2018

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Orice şofer care se respectă are nu un baston de mareşal în raniţă, ci o bâtă de baseball în portbagaj. Asta pentru a rezolva problemele apărute în trafic, dar mai ales în parcări. Oradea are peste 100.000 de maşini şi cam 20.000 de locuri de parcare de domiciliu. Mă şi mir că încă nu am văzut prin parcări maşini supraetajate, ca autobuzele din Londra.
Zic şi eu
Adrian Cris
Un abuz comis la o competiţie recent găzduită de Arena Antonio Alexe din Oradea şi neştiut public până acum arată că înaintăm pas cu pas spre un regim poliţienesc în care legea nu contează decât în măsura în care e interpretată samavolnic, pentru a da o aparenţă de temeinicie comportamentelor şi deciziilor discreţionare. La începutul lunii, un orădean a fost împiedicat să intre la o partidă de baschet de către nişte jandarmi. 
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Street Food Fest este scump pentru că aduce în stradă preţurile din restaurante. Pereţii localurilor nu mai există, nasul nu mai este protejat de mirosurile îmbietoare, iar ochiul nu mai e protejat de preţurile din meniu. Astfel, impactul poate fi brutal. Mâncare de stradă la preţ de restaurant? Hm...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cine credeţi că are dreptate în problema sporurilor salariale ale lucrătorilor de la UPU – SMURD Bihor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În primul rând, cei care achiziţionează un autoturism trebuie să ştie că au obligaţia să efectueze toate formalităţile de înmatriculare în termen de maxim 90 de zile de la data încheierii contractului de vânzare cumpărare. Sancţiunea pentru nerespectarea acestei obligaţii este suspendarea înmatriculării acelui autovehicul, definită de lege ca fiind operaţiunea administrativă ce constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ulcerul gastric apare de obicei cu 10 ani mai târziu decât cel duodenal, frecvenţa maximă fiind în jurul vârstei de 60 de ani. Boala apare mai des la bărbaţi, iar numărul cazurilor este în uşoară creştere faţă de cele de ulcer duodenal care sunt în scădere.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.

De oraş se-alege praful!

De oraş se-alege praful! CORVOADĂ. Orădenii se plâng că praful care pluteşte peste oraş e atât de dens încât o maşină abia scoasă de la curăţat se murdăreşte imediat la loc. "Nici nu trebuie să merg undeva cu maşina. E destul s-o parchez în faţa blocului şi după două zile o pot da iar la spălat ", zice Ioan Botău
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aţi avut vreodată senzaţia că n-aveţi destul aer? S-ar putea să fie tocmai pentru că aşa şi este! Oradea e atât de prăfuită încât gradul de poluare cu pulberi sare peste limita admisă de fiecare dată când nu mai plouă două sau trei zile la rând.

Noroaiele de pe şosele, transformate vara în praf, şantierele din care camioanele ies cu roţile pline de glod şi insuficienţa spaţiilor verzi au transformat Oradea într-un oraş în deşertificare, din care lipsesc doar cactuşii şi beduinii. Pentru că de nisipuri zburătoare nu duce lipsă...

Făcuţi praf!

Geamurile abia spălate se prăfuiesc peste noapte, o cămaşă albă se înnegreşte la guler în câteva ore, iar o haină uitată la uscat pe balcon se umple de colb în două zile. Indiferent că e vorba de cartierul Rogerius ori Ioşia, de Nufărul sau zona centrală, orădenii se plâng de norii de praf stârniţi de maşinile care trec pe străzi. "Dacă aş fi maniac aş putea da maşina la spălat tot a treia zi, iar geamurile casei să le spăl cel puţin o dată pe săptămână. Şi tot murdare ar fi", spune Ioan Botău.

Proprietar al unui apartament situat pe strada Moldovei, orădeanul se plânge că în timpul zilei nici nu poate deschide geamurile din cauza colbului. "Strada e intens circulată, spaţiul dintre blocuri este îngust, aşa că tot timpul e praf. În opt ani de când locuiesc aici n-am văzut niciodată să se spele carosabilul", zice bărbatul. Urmarea? Oamenii nu îşi pot lăsa prea mult rufele la uscat pe balcoane, deoarece le-ar găsi murdare. Iar situaţia e aceeaşi în toate cartierele...

"Depăşiri" la poluare

03 Dorin Borota.jpgFenomenul e confirmat de specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor APM. "Conform măsurătorilor făcute în perioada 20 aprilie-1 mai, adică cel mai recent, au existat depăşiri faţă de nivelul admis de pulberi în suspensie, mai pe româneşte praf, de nu mai puţin de cinci ori. Asta fiindcă în perioada 20-24 aprilie a fost mai cald şi nu s-au înregistrat precipitaţii", spune Dorin Borotă (foto), responsabilul Staţiei Aer Oradea.

Dacă pentru un calificativ "bun" cu privire la calitatea aerului nivelul de pulberi din aerul respirabil trebuie să fie de cel mult 29 micrograme pe metrul pătrat, în perioada amintită cantitatea de praf a urcat la peste 50 de micrograme pe metrul pătrat. Iar asta înseamnă "rău"!

APM Bihor măsoară zilnic gradul de poluare a aerului prin intermediul a patru staţii, situate în Oradea pe Bulevardul Dacia, în Episcopia Bihor şi în Nufărul, precum şi în Ţeţchea. "Măsurătorile arată că nivelul cel mai ridicat de pulberi în suspensie se înregistrează între lunile aprilie-septembrie, când precipitaţiile sunt mai reduse. E un nivel fluctuant, dar oricum mereu peste limita admisă", zice inginerul. Iar măsurătorile s-ar putea să nici nu reflecte întru totul dimensiunile dezastrului. Spre exemplu, staţia din Dacia e amplasată în spatele sediului APM în loc să fie la şosea, aşa că nu redă întocmai nivelul real al poluării la nivelul bulevardului, unde în mod cert este mai mare!

Deşertul Oradea

03 Paul Iacobas.jpgReprezentanţii organizaţiilor ecologiste din Oradea spun că degradarea accelerată a condiţiilor de mediu era previzibilă. "Ca la deşertificare, vântul erodează solul şi poartă particulele de praf ca pe nişte nisipuri zburătoare. Oraşul nu are suficientă verdeaţă ca să le fixeze", spune Paul Iacobaş (foto), preşedintele Centrului de Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă.

Iacobaş susţine că, din cauza lipsei locurilor de parcare din jurul blocurilor, orădenii parchează pe puţinele spaţii verzi existente, iar efectele sunt duble. Pe de o parte părculeţele sunt distruse, iar pe de alta noroaiele purtate pe străzi se transformă în praf. "Spălarea străzilor, de una singură, nu e o soluţie. Înainte de toate ar trebui plantat gazon, iar acolo unde totul a fost betonat trebuie amplasate plante agăţătoare pe stâlpii de iluminat public, ca să oprească praful şi să producă oxigen", spune ecologistul.

Culmea, între cele mai poluate artere e chiar strada Primăriei, unde aproape că nu există urmă de verdeaţă, aceasta fiind urmată de zone intens circulate precum bulevardele Dacia, Decebal, Corneliu Coposu şi Cantemir.

Nu vrem pământ!

03 Ilie Bolojan.jpgPrimarul Ilie Bolojan (foto) recunoaşte că în Oradea se depăşeşte limita admisă de pulberi în suspensie, dar spune că lucrurile nu vor rămâne aşa. Pentru a reduce poluarea cu praf, încă de anul trecut municipalitatea a interzis constructorilor să mai care materiale în camioane fără prelată. În plus, a scăzut de la 6,5 euro la 2,4 euro tariful pe tona de moloz depusă la groapa de gunoi, astfel încât aşa-numitele deşeuri inerte rezultate din demolări să nu mai fie aruncate la colţ de stradă, ci în containerele cu capac pe care constructorii trebuie să le aibă. Măsurile nu vor avea însă efectul scontat dacă oraşul va fi în continuare plin de smârcuri. "Vom acţiona aşa încât să nu mai existe pământ gol în Oradea, ci să fie ori parcare amenajată, ori trotuar, ori gazon", zice Bolojan.

Primarul spune că municipalitatea va aduce toate spaţiile verzi la nivelul bordurii, astfel încât atunci când plouă noroaiele să nu mai curgă pe carosabil. În plus, din vară va extinde programul de spălare a străzilor în locuri care nu au văzut niciodată până acum perie şi detergent. Rămâne de văzut doar dacă vor fi şi bani pentru ca aceste lucrări să fie plătite. Nu de alta, dar altfel praful şi pulberea se alege de aerul orădenilor...


UNA DIN 47!
17

străzi din totalul de circa 800, câte numără Oradea, sunt în prezent spălate mecanizat, cu o frecvenţă de trei ori pe săptămână


"Un oraş e ca o gospodărie. Aşa cum acasă toată lumea îşi spală pe jos, la fel ar trebui să se întâmple şi pe domeniul public, să îşi cureţe fiecare în faţa ABC-ului cu detergent, nu să aştepte doar să vină Primăria să dea cu mopul"

Dr. Mircea Dumitrescu


ATENŢIE, VIRUŞI!
Praful otrăvitor

Specialiştii susţin că numărul îmbolnăvirilor provocate de praf cunoaşte în fiecare an o curbă ascendentă odată cu încălzirea vremii.

dr Mircea Dumitrescu face.jpg"În fiecare primăvară numărul pacienţilor e în creştere. Având în vedere faptul că e plin de chimicale, praful provoacă în primul rând alergii. Acestea pot fi mai simple, de genul celor în care bolnavului îi curge nasul sau îi lăcrimează ochii, dar pot fi şi grave atunci când pacientul prezintă tulburări de respiraţie şi simte că se sufocă", spune dr. Mircea Dumitrescu (foto).

Potrivit medicului, particulele de praf pot fi purtătoare de spori, bacterii şi microbi care, odată ajunşi în plămâni, pot provoca îmbolnăviri grave. "Pacienţii care au deja afecţiuni pulmonare şi fumătorii sunt cei mai predispuşi la astfel de boli", spune doctorul. Odată inhalat, praful poate provoca inclusiv TBC şi viroze din cele mai diverse.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
www.obiectia.blogspot.com
chiar daca la inceput nu mi-a placut faptul ca bolojan a ajuns primar, totusi acuma mi-am schimbat parerea. vad ca, chiar ii pasa de oras, a facut strazi, borduri, canalizare.. e bine cand Oradea are primari carora le pasa de oras. uitati-va la galati sau alte orase in care pe primari ii doare in cot de oras.
Postat 18 Mai 2010, 18:17 de polo
recunoastem sau nu: nu toti gandim santos
Stimate dl.Primar mergeti in UNGARIA nu risipiti fondurile colaborati cu cei de la Mediu si faceti ne ce au si ei, o viata curata fara praf si acolo circula masiniile e vb de vegetatie care mentine umiditatea serios acolo nu este praf...si masiniile sunt vechituri ! nu va mai contraziceti nu inghititi la protocoale salvati va si salvati ne sanatatea ca bagam in burta degeba.........PRIMARE la munca serioasa cu solutii nu vrajeala teorie si practica NIMIC.
Postat 16 Mai 2010, 09:16 de anca
count display

FOTO BIHOREANUL

 • GALERIE DE IMAGINI: Vezi cele mai frumoase momente din timpul triunghiularului 'Uniţi pentru Mihai'
 • LIVE TEXT: Ziua lui Neșu: Un teren plin cu vedete, momente emoționante și aplauze, la evenimentul „Uniți pentru Mihai” (FOTO/VIDEO)
 • Mii de orădeni s-au strâns la Stadionul Municipal ca să primească autografe şi să facă fotografii cu starurile fotbalului românesc (FOTO)
 • Mihai Neşu şi prietenii, o lecţie de viaţă: Zeci de mari sportivi în ajutorul unui fost coleg fotbalist, un om cu 'caracter frumos' (FOTO/VIDEO)
 • Festivalul de Teatru Arcadia, promovat printr-o paradă a păpuşilor şi personajelor de basm (FOTO)
 • Bate vântul! 'Primăvara din grădină' a început vineri seară fără public în Cetatea Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Directorul Colegiului Gojdu a făcut glume despre 'carduri' şi 'cadouri' la festivitatea de absolvire de la Teatrul Regina Maria (FOTO)
 • Totul pe față! Termoficare Oradea îşi lansează o aplicaţie prin care va anunţa avariile în timp real (FOTO)
 • Se lucrează la noul terminal al Aeroportului Oradea. Construcţia va fi gata la toamnă (FOTO)
 • Gata cu transparenţa! Ioan Mihaiu nu mai vrea întrebări din partea presei în timpul ședințelor Colegiului prefectural (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON