URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

De oraş se-alege praful!

De oraş se-alege praful! CORVOADĂ. Orădenii se plâng că praful care pluteşte peste oraş e atât de dens încât o maşină abia scoasă de la curăţat se murdăreşte imediat la loc. "Nici nu trebuie să merg undeva cu maşina. E destul s-o parchez în faţa blocului şi după două zile o pot da iar la spălat ", zice Ioan Botău
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aţi avut vreodată senzaţia că n-aveţi destul aer? S-ar putea să fie tocmai pentru că aşa şi este! Oradea e atât de prăfuită încât gradul de poluare cu pulberi sare peste limita admisă de fiecare dată când nu mai plouă două sau trei zile la rând.

Noroaiele de pe şosele, transformate vara în praf, şantierele din care camioanele ies cu roţile pline de glod şi insuficienţa spaţiilor verzi au transformat Oradea într-un oraş în deşertificare, din care lipsesc doar cactuşii şi beduinii. Pentru că de nisipuri zburătoare nu duce lipsă...

Făcuţi praf!

Geamurile abia spălate se prăfuiesc peste noapte, o cămaşă albă se înnegreşte la guler în câteva ore, iar o haină uitată la uscat pe balcon se umple de colb în două zile. Indiferent că e vorba de cartierul Rogerius ori Ioşia, de Nufărul sau zona centrală, orădenii se plâng de norii de praf stârniţi de maşinile care trec pe străzi. "Dacă aş fi maniac aş putea da maşina la spălat tot a treia zi, iar geamurile casei să le spăl cel puţin o dată pe săptămână. Şi tot murdare ar fi", spune Ioan Botău.

Proprietar al unui apartament situat pe strada Moldovei, orădeanul se plânge că în timpul zilei nici nu poate deschide geamurile din cauza colbului. "Strada e intens circulată, spaţiul dintre blocuri este îngust, aşa că tot timpul e praf. În opt ani de când locuiesc aici n-am văzut niciodată să se spele carosabilul", zice bărbatul. Urmarea? Oamenii nu îşi pot lăsa prea mult rufele la uscat pe balcoane, deoarece le-ar găsi murdare. Iar situaţia e aceeaşi în toate cartierele...

"Depăşiri" la poluare

03 Dorin Borota.jpgFenomenul e confirmat de specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor APM. "Conform măsurătorilor făcute în perioada 20 aprilie-1 mai, adică cel mai recent, au existat depăşiri faţă de nivelul admis de pulberi în suspensie, mai pe româneşte praf, de nu mai puţin de cinci ori. Asta fiindcă în perioada 20-24 aprilie a fost mai cald şi nu s-au înregistrat precipitaţii", spune Dorin Borotă (foto), responsabilul Staţiei Aer Oradea.

Dacă pentru un calificativ "bun" cu privire la calitatea aerului nivelul de pulberi din aerul respirabil trebuie să fie de cel mult 29 micrograme pe metrul pătrat, în perioada amintită cantitatea de praf a urcat la peste 50 de micrograme pe metrul pătrat. Iar asta înseamnă "rău"!

APM Bihor măsoară zilnic gradul de poluare a aerului prin intermediul a patru staţii, situate în Oradea pe Bulevardul Dacia, în Episcopia Bihor şi în Nufărul, precum şi în Ţeţchea. "Măsurătorile arată că nivelul cel mai ridicat de pulberi în suspensie se înregistrează între lunile aprilie-septembrie, când precipitaţiile sunt mai reduse. E un nivel fluctuant, dar oricum mereu peste limita admisă", zice inginerul. Iar măsurătorile s-ar putea să nici nu reflecte întru totul dimensiunile dezastrului. Spre exemplu, staţia din Dacia e amplasată în spatele sediului APM în loc să fie la şosea, aşa că nu redă întocmai nivelul real al poluării la nivelul bulevardului, unde în mod cert este mai mare!

Deşertul Oradea

03 Paul Iacobas.jpgReprezentanţii organizaţiilor ecologiste din Oradea spun că degradarea accelerată a condiţiilor de mediu era previzibilă. "Ca la deşertificare, vântul erodează solul şi poartă particulele de praf ca pe nişte nisipuri zburătoare. Oraşul nu are suficientă verdeaţă ca să le fixeze", spune Paul Iacobaş (foto), preşedintele Centrului de Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă.

Iacobaş susţine că, din cauza lipsei locurilor de parcare din jurul blocurilor, orădenii parchează pe puţinele spaţii verzi existente, iar efectele sunt duble. Pe de o parte părculeţele sunt distruse, iar pe de alta noroaiele purtate pe străzi se transformă în praf. "Spălarea străzilor, de una singură, nu e o soluţie. Înainte de toate ar trebui plantat gazon, iar acolo unde totul a fost betonat trebuie amplasate plante agăţătoare pe stâlpii de iluminat public, ca să oprească praful şi să producă oxigen", spune ecologistul.

Culmea, între cele mai poluate artere e chiar strada Primăriei, unde aproape că nu există urmă de verdeaţă, aceasta fiind urmată de zone intens circulate precum bulevardele Dacia, Decebal, Corneliu Coposu şi Cantemir.

Nu vrem pământ!

03 Ilie Bolojan.jpgPrimarul Ilie Bolojan (foto) recunoaşte că în Oradea se depăşeşte limita admisă de pulberi în suspensie, dar spune că lucrurile nu vor rămâne aşa. Pentru a reduce poluarea cu praf, încă de anul trecut municipalitatea a interzis constructorilor să mai care materiale în camioane fără prelată. În plus, a scăzut de la 6,5 euro la 2,4 euro tariful pe tona de moloz depusă la groapa de gunoi, astfel încât aşa-numitele deşeuri inerte rezultate din demolări să nu mai fie aruncate la colţ de stradă, ci în containerele cu capac pe care constructorii trebuie să le aibă. Măsurile nu vor avea însă efectul scontat dacă oraşul va fi în continuare plin de smârcuri. "Vom acţiona aşa încât să nu mai existe pământ gol în Oradea, ci să fie ori parcare amenajată, ori trotuar, ori gazon", zice Bolojan.

Primarul spune că municipalitatea va aduce toate spaţiile verzi la nivelul bordurii, astfel încât atunci când plouă noroaiele să nu mai curgă pe carosabil. În plus, din vară va extinde programul de spălare a străzilor în locuri care nu au văzut niciodată până acum perie şi detergent. Rămâne de văzut doar dacă vor fi şi bani pentru ca aceste lucrări să fie plătite. Nu de alta, dar altfel praful şi pulberea se alege de aerul orădenilor...


UNA DIN 47!
17

străzi din totalul de circa 800, câte numără Oradea, sunt în prezent spălate mecanizat, cu o frecvenţă de trei ori pe săptămână


"Un oraş e ca o gospodărie. Aşa cum acasă toată lumea îşi spală pe jos, la fel ar trebui să se întâmple şi pe domeniul public, să îşi cureţe fiecare în faţa ABC-ului cu detergent, nu să aştepte doar să vină Primăria să dea cu mopul"

Dr. Mircea Dumitrescu


ATENŢIE, VIRUŞI!
Praful otrăvitor

Specialiştii susţin că numărul îmbolnăvirilor provocate de praf cunoaşte în fiecare an o curbă ascendentă odată cu încălzirea vremii.

dr Mircea Dumitrescu face.jpg"În fiecare primăvară numărul pacienţilor e în creştere. Având în vedere faptul că e plin de chimicale, praful provoacă în primul rând alergii. Acestea pot fi mai simple, de genul celor în care bolnavului îi curge nasul sau îi lăcrimează ochii, dar pot fi şi grave atunci când pacientul prezintă tulburări de respiraţie şi simte că se sufocă", spune dr. Mircea Dumitrescu (foto).

Potrivit medicului, particulele de praf pot fi purtătoare de spori, bacterii şi microbi care, odată ajunşi în plămâni, pot provoca îmbolnăviri grave. "Pacienţii care au deja afecţiuni pulmonare şi fumătorii sunt cei mai predispuşi la astfel de boli", spune doctorul. Odată inhalat, praful poate provoca inclusiv TBC şi viroze din cele mai diverse.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
www.obiectia.blogspot.com
chiar daca la inceput nu mi-a placut faptul ca bolojan a ajuns primar, totusi acuma mi-am schimbat parerea. vad ca, chiar ii pasa de oras, a facut strazi, borduri, canalizare.. e bine cand Oradea are primari carora le pasa de oras. uitati-va la galati sau alte orase in care pe primari ii doare in cot de oras.
Postat 18 Mai 2010, 18:17 de polo
recunoastem sau nu: nu toti gandim santos
Stimate dl.Primar mergeti in UNGARIA nu risipiti fondurile colaborati cu cei de la Mediu si faceti ne ce au si ei, o viata curata fara praf si acolo circula masiniile e vb de vegetatie care mentine umiditatea serios acolo nu este praf...si masiniile sunt vechituri ! nu va mai contraziceti nu inghititi la protocoale salvati va si salvati ne sanatatea ca bagam in burta degeba.........PRIMARE la munca serioasa cu solutii nu vrajeala teorie si practica NIMIC.
Postat 16 Mai 2010, 09:16 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON