URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 26 MAI 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Scandal mare cu absolvirea de la Colegiul Gojdu. Au fost plângeri că sumele ce trebuie achitate, după socotelile comitetului de părinţi, sunt exagerat de mari. Au fost prevăzute carduri cadou pentru profesori, ba chiar şi bani de taxi ca aceştia să poată ajunge la banchet...
Zic şi eu
Adrian Cris
Un abuz comis la o competiţie recent găzduită de Arena Antonio Alexe din Oradea şi neştiut public până acum arată că înaintăm pas cu pas spre un regim poliţienesc în care legea nu contează decât în măsura în care e interpretată samavolnic, pentru a da o aparenţă de temeinicie comportamentelor şi deciziilor discreţionare. La începutul lunii, un orădean a fost împiedicat să intre la o partidă de baschet de către nişte jandarmi. 
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Street Food Fest este scump pentru că aduce în stradă preţurile din restaurante. Pereţii localurilor nu mai există, nasul nu mai este protejat de mirosurile îmbietoare, iar ochiul nu mai e protejat de preţurile din meniu. Astfel, impactul poate fi brutal. Mâncare de stradă la preţ de restaurant? Hm...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cine credeţi că are dreptate în problema sporurilor salariale ale lucrătorilor de la UPU – SMURD Bihor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În primul rând, cei care achiziţionează un autoturism trebuie să ştie că au obligaţia să efectueze toate formalităţile de înmatriculare în termen de maxim 90 de zile de la data încheierii contractului de vânzare cumpărare. Sancţiunea pentru nerespectarea acestei obligaţii este suspendarea înmatriculării acelui autovehicul, definită de lege ca fiind operaţiunea administrativă ce constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ulcerul gastric apare de obicei cu 10 ani mai târziu decât cel duodenal, frecvenţa maximă fiind în jurul vârstei de 60 de ani. Boala apare mai des la bărbaţi, iar numărul cazurilor este în uşoară creştere faţă de cele de ulcer duodenal care sunt în scădere.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.

Scuarul de pe Dacia: Scump, dar frumos!

Scuarul de pe Dacia: Scump, dar frumos! SCUMPETE DE PRUN. Deşi costă nu mai puţin de 100 de euro bucata, prunii de lux din bulevardul Dacia a fost înconjuraţi cu leţuri ieftine, ce amintesc de nişte fracturi prinse în atele. Conducerea municipalităţii speră că până în toamnă "botele" cu frunze vor schimba aspectul zonei. Dacă supravieţuiesc vandalilor...
Scuarul de pe Dacia: Scump, dar frumos! BORDURIADA. Pentru a da un aspect unitar zonei, municipalitatea a înlocuit toate bordurile scuarului de la intersecţia bulevardului Dacia cu Decebal, până în zona industrială. Dincolo de strada Podului, costurile lucrărilor au fost suportate de o firmă privată
Scuarul de pe Dacia: Scump, dar frumos! GIRAŢIE PENTRU POD. Primarul Ilie Bolojan spune că giraţia de la intersecţia bulevardului Dacia cu strada Carpaţi a trebuit amenajată pentru a prelua traficul generat de viitorul pod din zona străzii Sovata, care va lega cartierele Ioşia şi Rogerius
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anunţată iniţial ca o simplă plantare de primăvară, reamenajarea scuarului din bulevardul Dacia a dospit peste noapte.

Săpatul de gropi s-a transformat în înlocuiri de borduri, amenajări de sensuri giratorii şi multe altele, care au majorat factura de nu mai puţin de patru ori. De la un buget estimat la 200.000 de lei s-a ajuns, în jumătate de an, la cheltuieli de 792.000 de lei. Care au toate şansele să crească în continuare!

La pomul lăudat

Factura pentru înlocuirea copăceilor uscaţi de pe scuarul situat între cele două sensuri de mers din bulevardul Dacia a dat pe dinafară ca laptele în foc. Dacă la început era vorba de câteva lucrări de întreţinere, pe 19 ianuarie Primăria a cerut firmei Selina, în baza contractului de întreţinere de drumuri, să înlocuiască toată marginea scuarului de la intersecţia cu bulevardul Dacia până la strada Podului. Adică nu mai puţin de 1.201 de metri liniari de bordură. Şi a fost abia începutul!

În loc să replanteze doar arborii uscaţi, aşa cum anunţase iniţial, Primăria a dezrădăcinat toţi boscheţii şi i-a mutat între hypermarketurile OBI şi ERA. Apoi, municipalitatea a încheiat pe 18 aprilie un contract cu firma Gardener pentru 1.200 de arbori şi arbuşti, în valoare totală de 150.000 lei cu TVA inclus. Materialul dendrologic a fost plantat în diferite zone din oraş, cum ar fi parcul Seleuş şi străzile Sfântul Apostol Andrei sau Dragoş Vodă. "În Bulevardul Dacia, în locul pomilor scoşi au fost plantaţi 82 de arbori Prunus Laurocerasus Caucasica şi 83 de arbuşti Photinia Red Rubin", spune Emil Benţan, directorul adjunct al Direcţiei Tehnice.

Gata crescuţi

Speciile de arbori şi arbuşti au fost alese de o comisie de specialişti, iar preţul a fost stabilit prin licitaţie. Dar tot a ieşit enorm! Pentru fiecare puiet de prun municipalitatea a plătit 453 lei fără TVA, de parcă ar avea GPS, iar arbuştii au costat fiecare 153 lei fără TVA, de parcă s-ar tunde singuri. Preţurile sunt de trei ori mai mari decât cele afişate pe site-urile firmelor de profil, pentru că municipalitatea a cerut ca pomii să fie gata crescuţi, fără a fi însă bătrâni, ca să nu aştepte ani de zile înverzirea zonei. La asta se mai adaugă preţul pentru un an de udare, de 113 lei pentru fiecare arbore, respectiv 38 lei pe arbust. Bani plătiţi degeaba, de vreme ce scuarul va avea instalaţie de irigare...

Asta pentru că firma de grădinărit Adenandra, care se ocupa de plantarea gazonului, a primit de la Primărie, prin atribuire directă, lucrările de amenajare a unei instalaţii de irigare la un preţ de 14.500 euro. Adică exact cu 500 de euro sub pragul de la care devenea obligatorie organizarea licitaţiei! Cu toate acestea, în condiţiile în care tot orădeanul traversează bulevardul Dacia pe unde îl taie capul, e evident că şansele de supravieţuire a petecului de verdeaţă sunt minime!

Trafic cu "învârteli"

Pe lângă prunii de lux şi instalaţia de irigaţie, costurile lucrărilor au fost influenţate şi de amenajarea sensului giratoriu de la intersecţia bulevardului Dacia cu strada Carpaţi şi mutarea giraţiei improvizate din bidoane de plastic la intersecţia cu strada Transilvaniei. "Giraţia de lângă Colors va fi de formă ovală cu partea alungită de-a lungul bulevardului Dacia pentru a acorda prioritate celor care circulă pe această arteră şi va avea pe ambele laturi ale bulevardului câte o bandă rapidă pentru cei care nu doresc să intre în sens", spune Leontin Pătcaş, şeful Serviciului Drumuri şi Poduri.

Pentru a degaja traficul, staţia de taxi a fost retrasă câţiva metri pe strada Carpaţi, iar intrarea în parcare a fost mutată undeva în dreptul străzii Spartacus. La fel, Primăria a mutat cu câţiva metri şi trecerea de pietoni din intersecţia cu strada Transilvaniei pentru a nu stânjeni circulaţia prin sensul giratoriu. "Chiar şi aşa, cu trecerea de pietoni şi cu lucrările care se fac în giraţie, tot se circulă de o mie de ori mai uşor decât înainte, când funcţionau semafoarele", spune Pătcaş, satisfăcut. Inginerul va propune transformarea intersecţiei într-o giraţie definitivă. Deci, alţi bani, altă distracţie!

Imaginea costă!

Contactat de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan susţine în continuare necesitatea lucrărilor. "Vreau ca turiştii care intră în Oradea să îşi dea seama că sunt în România abia după ce au trecut de boscheţii din Săcădat", zice Bolojan.

Primarul spune că toate investiţiile sunt justificate. "A trebuit să înlocuim toate bordurile pentru că erau de trei feluri, una mai sus ca alta, şi am vrut să dăm zonei un aspect unitar". Acelaşi motiv a stat şi la baza strămutării pomilor vechi. "În anii '60 au fost plantaţi regulat iar cînd i-am intercalat cu arborii noi, ne-am trezit că într-un loc era spaţiu, în altul se suprapuneau. Arăta urât, aşa că i-am scos", spune primarul.

Deşi Primăria a plătit peste 100 de euro pentru fiecare pui de prun, Bolojan spune că preţul mediu rezultat la cumpărarea de arbori a fost undeva la 100 de lei. "Dacă în ciuda crizei n-au venit la licitaţie firme cu tarife mai mici, înseamnă că acesta este preţul de piaţă", argumentează edilul-şef. Acesta spune că firma Gardener oferă un an de garanţie pentru fiecare pom şi va înlocui în primăvara viitoare tot ce nu s-a prins.

La fel, achiziţionarea instalaţiei de irigare a fost impusă de traficul intens de pe bulevardul Dacia, care nu permite udarea scuarului cu cisterna. "Am preferat atribuirea directă pentru că legea ne permite şi timpul era scurt. Firma ne-a oferit acelaşi preţ ca pentru Lotus şi OBI, pentru care a făcut intrările în oraş, iar eu nu cred că privaţii au acceptat facturi umflate", zice Bolojan.

Se reface tot!

Deşi lucrările pe bulevardul Dacia se vor încheia în cursul acestei luni, primarul spune că rezultatele se vor vedea abia în toamnă, când vor înverzi copacii. Până atunci, Bolojan promite să refacă, după modelul bulevardului spre Borş, toate intrările în municipiu. "Calea Clujului arată acceptabil, iar lucrările la strada Matei Corvin vor fi terminate până în vară. Mai trebuie să asfaltăm Calea Aradului şi ieşirea spre Băile Felix, după care putem să începem amenajarea spaţiilor verzi".

Bolojan spune că municipalitatea va planta pomi şi flori de-a lungul tuturor intrărilor în municipiu şi va cere locuitorilor din zonă să facă acelaşi lucru în curţile lor sau spaţiul din faţa blocurilor. Primăria ia în calcul inclusiv varianta de a mai interzice riveranilor parcarea maşinilor de-a lungul intrărilor principale în oraş pentru a fluidiza traficul şi a dezvălui privirii zonele verzi nou amenajate. Pentru că, în fond, prima impresie e cea care contează. Iar municipalitatea pare dispusă să investească în ea o avere...


"Poliţiştii Serviciului Circulaţie care acum stau cu radarul noaptea pe bulevardul Dacia vor trebui să iasă pe viitor în teren ziua, să nu treacă oamenii peste scuar. Dacă gazonul va fi distrus, n-au decât să-l replanteze ei"

Ilie Bolojan


PE BANI PRIVAŢI
Scuar pentru Kaufland

În continuarea lucrărilor făcute pentru municipalitate, firma Selina se ocupă şi de amenajarea scuarului care desparte cele două sensuri de mers de la podul peste bulevardul Dacia până la viitorul sediu Kaufland din şoseaua Borşului, situat pe amplasamentul fostului imobil Dacia Service.

Lucrările sunt executate de firma RND din Arad şi vor fi terminate cel mult în două săptămâni. "Firma a suportat intregral costurile lucrărilor, care cuprind amenajarea scuarului dintre cele două sensuri pentru ca şoferii care vin pe strada Uzinelor să nu mai poată face la stânga, montarea unui semafor şi realizarea unui sens giratoriu pe terenul propriu", zice Leontin Pătcaş.

După terminarea lucrărilor, municipalitatea va demola giraţia de la fostul magazin PIC pentru a putea amenaja alta lângă Parcul Industrial.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
excelent
felicitari pentru ideea amenajari intrarilor in oras, asa trebuie facut intr-un oras normal ! pentru astfel de lucrari banii nu conteaza e important ca se fac si orasul va arata altfel.
Postat 05 Mai 2010, 18:06 de oradean
K
Bravo! Primar, nu japitza, ca Filip!
Postat 05 Mai 2010, 14:12 de Neo
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Totul pe față! Termoficare Oradea îşi lansează o aplicaţie prin care va anunţa avariile în timp real (FOTO)
 • Se lucrează la noul terminal al Aeroportului Oradea. Construcţia va fi gata la toamnă (FOTO)
 • Gata cu transparenţa! Ioan Mihaiu nu mai vrea întrebări din partea presei în timpul ședințelor Colegiului prefectural (FOTO)
 • Un TIR plin cu stupi cu albine, răsturnat lângă Băile Felix (FOTO / VIDEO)
 • Pompierii bihoreni 'salvează' dragostea de carte: Au donat cărţi elevilor din trei şcoli rurale (FOTO)
 • Let’s Get Green: Elevii de la Şcoala 11 au plantat 100 de puieţi de arbori (FOTO)
 • Noaptea muzeelor a atras un număr record de vizitatori în Oradea. Cozi de zeci de metri la noul sediu al MȚC (FOTO)
 • Ziua Eroilor a fost marcată cu felicitări şi diplome în Cetatea Oradea (FOTO)
 • Dezbaterile Consiliului Local Oradea se vor muta în beciurile Primăriei (FOTO)
 • Festin în Piaţa Unirii: A început Street Food Festival Oradea, cu mâncăruri apetisante şi preţuri piperate (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON