URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iunie 2016, 17:00

Scoateţi banii! Fiscul recuperează mai puţin de 10% din pagubele produse de corupţii şi evazioniştii bihoreni

Scoateţi banii! Fiscul recuperează mai puţin de 10% din pagubele produse de corupţii şi evazioniştii bihoreni AVERE PASATĂ. În Bihor, cea mai mare gaură a dat-o fondatorul Trei G, Ion Govoreanu (foto). Pentru recuperarea pagubei de peste 22,5 milioane euro, DNA Oradea a instituit sechestru pe bunuri de circa 5 milioane euro, dar afaceristul a avut grijă să-şi treacă averile - case, apartamente şi terenuri - pe numele celor trei copii, a căror tutelă a transferat-o unei persoane străine de familie, avocata Crina Bondici
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tot mai mulţi politicieni, şefi de instituţii şi oameni de afaceri ajung în faţa judecătorilor pentru mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu şi evaziune fiscală. Instanţele îi condamnă, vinovaţii fac puşcărie, dar rămân cu banii.

În 2015, din cele peste 6,6 milioane lei, datorii stabilite prin sentinţe definitive, Finanţele bihorene nu au recuperat nici 10%. Motivul? "Băieţii deştepţi" şi-au pitit averile, iar în cazurile în care procurorii au reuşit totuşi să instituie sechestre pe bunurile lor încă din timpul anchetelor, în final acestea sunt scoase la vânzare prin proceduri atât de greoaie încât deseori datoriile se prescriu înainte de găsirea unor cumpărători.

La raport...

Situaţia banilor pe care statul i-a recuperat anul trecut de la persoanele condamnate în dosare de fraudă, corupţie şi spălare de bani este prezentată într-un raport făcut public recent de organizaţia Freedom House România. Realizat pe baza informaţiilor transmise de parchete, instanţe şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), documentul analizează capacitatea organelor de urmărire penală de a institui măsuri asigurătorii eficace, practica instanţelor în asemenea procese şi modul în care sentinţele de confiscare sunt puse în executare.

Potrivit documentului, deşi în timpul urmăririi penale şi procesului procurorii şi poliţiştii îşi fac treaba, aplicând chiar şi sechestre extinse, adică şi pe bunurile aparţinând familiilor persoanelor anchetate, după ce acestea îşi primesc verdictele finale statul rămâne tot păgubit. Cauza? Găurile din legislaţie, care nu face distincţie între un contribuabil obişnuit şi condamnaţi, protejându-i şi pe aceştia, în caz de "insolvenţă", de măsurile de executare silită şi de confiscarea unor bunuri provenite din infracţiuni.

Consecinţa? Din cele peste 20.000 de titluri executorii pentru recuperarea a circa 7 miliarde lei obţinute din infracţiuni, doar în o treime din cazuri s-au aplicat sechestre în faza de urmărire penală şi doar 10% din sumă a fost efectiv recuperată.

Una scriem, alta luăm

Pentru Bihor, în privinţa sechestrelor aplicate în anchete raportul indică "zero", însă nu reflectă situaţia reală întrucât, de pildă, reprezentanţii Parchetului judeţean - cel competent să investigheze alături de DNA infracţiunile de evaziune, spălare de bani şi mică corupţie - nu a transmis organizaţiei informaţii privind valoarea bunurilor pentru care s-au aplicat măsuri asigurătorii. "Nu avem astfel de evidenţe", pretinde prim-procurorul adjunct Maria Cotrău.

Surse din Poliţia Bihor susţin, însă, că valoarea sechestrelor aplicate ar fi una consistentă: "anul trecut au fost aplicate măsuri asigurătorii pe bunuri de peste 40 milioane lei, aparţinând atât inculpaţilor, cât şi unor apropiaţi ai acestora".

Cert este că, în dosarele soluţionate definitiv, prejudiciile stabilite pentru recuperare se ridică la 6,6 milioane lei, dar Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor a recuperat o sumă derizorie: doar 549.218 lei.  Altfel spus, din fiecare sută de lei, statul n-a recuperat nici 10 lei. Motivul? Majoritatea persoanelor care ar trebui executate silit sunt insolvabile şi nu deţin bunuri pe numele lor. "Nu ai ce să le iei", spune purtătorul de cuvânt al AJFP, Vasile Farc.

Plăteşti? Ieşi...

Un exemplu ar fi patronul Master, Gheorghe Mudura, condamnat pentru înşelăciune şi spălare de bani soldate cu un prejudiciu de 12,48 milioane lei, altul patronul Trei G, Ion Govoreanu, condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru un tun de 1,4 milioane lei, prin evaziune cu zahăr, şi judecat pentru o mega-evaziune de 22,5 milioane euro. Nici Mudura şi nici Govoreanu nu au bunuri care să poată fi vândute pentru ca statul să-şi recupereze paguba.

Chiar dacă ar avea, spune Farc, procedura de valorificare e în continuare greoaie. "Bunurile se vând greu şi niciodată la prima strigare, motiv pentru care licitaţiile se reiau de la un preţ scăzut, întâi cu 25% din valoarea evaluată iniţial, iar la a treia încercare pornind de la jumătate din acest preţ. Nici aşa nu prea se vând, aşa că dacă după un an evaluarea trebuie refăcută, iar Finanţele plătesc încă o dată serviciile evaluatorului", declară Farc. De multe ori, procedurile se întind atât de mult încât datoriile se şterg, termenul de prescripţie fiind de 5 ani.

Soluţia, spun specialişii, ar putea fi noul Cod penal, conform căruia eliberările condiţionate, adică înainte de ispăşirea completă a pedepselor, nu mai sunt posibile decât dacă persoana condamnată îşi achită integral obligaţiile civile, adică plăteşte prejudiciile. "Dacă vor vrea să iasă din închisoare şi să se reabiliteze, vor trebui să plătească", zice Farc. Dar câţi vor considera oare că e mai bine să fie "săraci" şi liberi, decât bogaţi şi în închisoare?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
ce salariu din recuperari?
ei tocmai de aia is pusi acolo cu salariu...ca sa NU RECUPEREZE!!! Capii care i-au pus au primit demult procentul din furaciune si gata!!!
Postat 13 Iunie 2016, 08:17 de ADINA
Solutii sunt, doar sa se vrea recuperarea
O solutie simpla ar fi ca trantorii de la anaf sa-si ia salariile din ce au valorificat! Si inca un aspect, care-i desfiinteaza dlui farc tampeniile. Este ,,ingrijorat" ca bunurile se vand sub valoarea reala. Sa nu fie ingrijorat si sa ia exemplu de la privati, de pilda de la banci. Banca ti-a vandut tot ce ai si daca totusi ai mai ramas dator iti pune poprire pe salariu, iti urmareste o mostenire, etc, etc. Da, dar aia de la banca au target, pe cand bugetarii au trai bun pe banii nostri!
Postat 13 Iunie 2016, 06:06 de pinonel
minciuna
acest individ farc ne minte in fata.MAI NENE CONFISCA-LE SI SCOATEI AFARA DIN ACELE PROPRITATI.De ce nu-l dai afara din alfa si-llasi tot pe el proprietar.Nu vinde proprietatile lui mudura ci ale statului .De ce mudura face profit pe proprietati pe care tu nu le poti vinde.Mudura castiga zeci de mii de euro pe spatiile din alfa si tu spui ca nu le poti vinde.
Postat 12 Iunie 2016, 21:01 de fiecine
La anu si la mulți bani
....................!!!
Postat 12 Iunie 2016, 18:52 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON