URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 August 2013, 18:34

Scoate banii, nană Ană! Peste o sută de pensionari s-au trezit cu pensiile tăiate şi cu datorii uriaşe la Casa de Pensii

Scoate banii, nană Ană! Peste o sută de pensionari s-au trezit cu pensiile tăiate şi cu datorii uriaşe la Casa de Pensii LA SAPĂ DE LEMN! Pensionară de CAP, Ana Moţ (foto) din satul Mihai Bravu s-a văzut din iulie cu pensia redusă la 350 lei. Mai mult, bătrâna are de rambursat bugetului de stat 6.400 lei, bani încasaţi necuvenit din majorarea eronată a pensiei. "Aşe şi lucre şi ăla care mi-o tăiat pensia, proptit în două bote ca mine, să vadă cum se câştigă o pâine", plânge bătrâna. Şi ca ea sunt peste o sută pensionari bihoreni...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pensia de agricultor e de natură mistică: cui are i se va da, cui nu i se va lua şi puţinul pe care îl are! Peste o sută de bihoreni, pensionari de CAP cu venituri de circa 500 lei pe lună, s-au trezit începând din iulie cu pensia tăiată la 350 lei şi cu datorii de zeci de mii de lei către bugetul de stat.

"Mi-au dat hârtie că am luat pe nedrept o pensie mai mare şi că trebuie să dau înapoi 6.400 lei. De unde focarea mea, că nu face atâta casa cu iosagul şi tot ce am pe sufletul meu?!", spune Ana Moţ, din satul Mihai Bravu.

Talpa ţării

A lucrat o viaţă întreagă la câmp, în solarii şi la creşterea animalelor, pentru ca la bătrâneţe să nu aibă după ce bea apă. Mamă a cinci copii, toţi plecaţi prin lume, Ana Moţ din satul Mihai Bravu, comuna Roşiori, s-a trezit în situaţia de a fi datoare vândută statului. Femeia s-a pensionat de boală la sfârşitul anilor '90, după operaţii repetate, iar în 2003 a ieşit la pensie de limită de vârstă. Ca să nu moară de foame, bătrâna lucrează la câmp şi acum sprijinită în botă. Pensia i-a crescut treptat, până la 540 lei. În iunie, însă, au început problemele.

"Când mi-a adus poştaşul hârtia m-a lovit plânsul. Domnii mi-or tăiat pensia la 350 lei şi trebuie să dau înapoi 6.400 lei. Cică am luat o pensie prea mare! Numai cine n-a lucrat la rupere de oase în CAP poate spune asta. Dar aşa a fost întotdeauna, ţăranul a fost lăsat tot la urmă de parcă lumea ar trăi nu cu roşii şi cartofi, ci cu pantofi şi mai ştiu eu ce fac fabricile de la oraş", se plânge femeia.

Şi sărac, şi dator...

Ana nu ştie ce se va face. Rămasă văduvă în urmă cu şase ani, femeia trăieşte într-o casă sărăcăcioasă, cu acoperişul găurit, prin care noaptea se văd stelele. Singurele "obiecte de lux" ale locuinţei sunt televizorul şi telefonul fix. Ca să nu moară de foame cultivă, după puteri, un solar cu roşii, ardei şi fasole, în fundul grădinii. Se mişcă încet, icnind din toate puterile, se apleacă greu, dar nu se lasă. "La ţară n-a fost niciodată uşor, dar greu ca acuma nu mi-a fost niciodată", spune Ana.

Bătrâna este convinsă că nu îşi va putea plăti datoria. "Io bani n-am de unde să dau, fătu-meu. Pită, oloi, ţucur, oleacă de cărniţă până se mai întreamă puii, toate le iau pe bani. Noroc că-i vară şi se mai face câte o roşie sau un ardei, că nu ştiu cum aş trăi". Femeia s-a gândit să dea în judecată Casa de Pensii, dar s-a lăsat păgubaşă: "Dacă oameni cu şcoală pierd când se judecă cu statul, doar n-o să câştige o babă ca mine". Şi, oricum, n-are bani de avocat...

La Tribunal!

În situaţia bătrânei sunt încă 10 vecini din sat. Unii s-au resemnat, alţii au dat Casa Judeţeană de Pensii în judecată. "Eu mă duc la Tribunal! Am lucrat de la 14 ani până am căzut în brazdă şi-am ajuns să mă pensionez de boală. După ce s-a închis CAP-ul mi-am plătit contribuţia din buzunarul meu încă şapte ani, ca să fac stagiul de cotizare şi să am pensie la bătrâneţe. Uite că acuma îmi dă şi mie tot 350 lei ca la ăla care n-a lucrat nicio zi la normă şi n-a dat un leu", spune Maria, una din pensionarele nedreptăţite. Femeia are de rambursat statului nu mai puţin de 8.600 lei!

03 Pascu Balaci.jpgAvocatul Paşcu Balaci (foto) spune că părerile foştilor CAP-işti sunt împărţite. Unii s-ar judeca pentru pensia lor, alţii nu. "Am deja cinci clienţi care au intentat proces. Numărul lor ar fi mai mare dar, oameni de la ţară, mulţi se tem că dacă se supără Casa de Pensii, le taie şi pensia care le-a mai rămas", povesteşte Balaci.

Conform avocatului, pentru a scăpa de datorie, pensionarii ar trebui să deschidă două procese. În primul aceştia ar trebui să solicite instanţei suspendarea executării silite până la judecarea procesului pe fond, iar în al doilea să atace decizia de reducere a pensiei. Cu ce şanse de reuşită, nu ştie nimeni...

Am greşit, plăteşte!

Conform evidenţelor Casei de Pensii, în această situaţie sunt peste o sută de pensionari bihoreni. Bătrânii s-au trezit cu pensiile reduse la minimul permis de lege în urma unui audit făcut în primăvară de Corpul de Control al Casei Naţionale. Inspectorii au descoperit că foştii agricultori au beneficiat de majorarea pensiilor atât în baza Ordonanţei de Guvern 67/2003, cât şi în baza Odonanţei de Guvern 250/2007, lucru ilegal, aşa că acum trebuie să înapoieze banii. "Încă în judeţul Bihor nici n-au fost aşa mulţi pensionari afectaţi. Sunt în ţară judeţe cu mii de cazuri", spune Laurenţiu Ţenţ, directorul adjunct al Casei de Pensii Bihor.

În ciuda faptului că recalcularea pensiei a însemnat pentru mulţi pensionari înjumătăţirea veniturilor, iar sumele cerute înapoi de bugetul de stat variază între 450 şi peste 8.000 lei, Ţenţ spune că popririle se vor face astfel încât să fie simţite cât mai puţin. "Poprirea poate ajunge la maxim 25% din pensie. Pentru că în majoritatea cazurilor aceasta este de 250 lei, diferenţa până la 350 lei fiind subvenţionată de stat cu titlul de ajutor social, bătrânii vor avea de plătit cam 60 lei pe lună până la stingerea debitului", spune directorul.

La o rată de 60 lei pe lună, Ana Moţ va avea nevoie de aproape nouă ani ca să îşi plătească datoriile. Şi nici nu e sigur că va ajunge să vadă cu ochii ziua scadenţei. Pentru că la omul sărac nici boii nu trag. Iar statul se pricepe cum nu se poate mai bine să-i pună beţe în roate...


SĂ FIE AMISTIE!
"Pensionarii nu au nicio vină!"

03 Szabo Odon_1.jpgDeputatul bihorean Szabo Odon (foto), care a urmărit îndeaproape situaţia pensionarilor puşi să ramburseze statului sume încasate necuvenit, a cerut săptămâna trecută premierului Victor Ponta şi ministrului Muncii şi Familiei, Mariana Câmpeanu, să revină asupra deciziei. "Am cerut ca debitele acumulate să fie anulate prin Ordonanţă de Urgenţă. Pensionarii de CAP n-au nicio vină în situaţia creată. Statul le-a mărit pensia fără ca ei să aibă niciun control, iar acum li se cer aceşti bani înapoi", spune Szabo.

Udemeristul vede situaţia cu atât mai revoltătoare cu cât este vorba de cel mai sărac segment social. "Majoritatea pensionarilor din agricultură au pensii de 200-250 lei. Statul a fost nevoit să mai pună bani de la el, numai ca aceşti oameni să ajungă la pensia minimă. Ar fi culmea să le ia acum banii înapoi". Mai mult, deputatul susţine că statul nici măcar nu se bazează pe sumele adunate de pe urma pensionarilor CAP, căci în primăvară, la stabilirea bugetului, nici măcar nu se ştia de ele. Iar vistieria statului nu poate fi vitregită de ceva ce nu a avut niciodată...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
he, he, he
- Am inceput sa traim mai bine ! zic guvernantii. - Ne bucuram pt. voi ! ras[punde poporul.
Postat 05 August 2013, 06:50 de DlGoe
La peste un an de guvernare USL, se vede luminiţa ... !?!
Iar la capătul tunelului lumina va fi tot mai mare, până o să orbim toţi de atâta amatorism şi incompetenţă ce ne înconjoară. Cum vine câte o trupă de serviciu de la FMI cum se mai inventează câte o taxă şi câte un impozit. O să ajungem ca la fiecare 100 lei pe care-i producem să dăm jumătate armatei de cretini ce guvernează, parlamentează, bugetează sau care, fără să-i întrebe nimeni, se ceartă permanent pe banii noştri.
Postat 04 August 2013, 13:03 de Carp III
radeti
ATI RAS DE AIA CU IMOBILIARELE TVA PE PERSOANA FIZICA RETRO CU PENLITATI SI DOBANZI STATI CA VA VINE RANDUL LA FIECARE ,RADETI DACA MAI PUTETI ,PLECATI DIN TARA ASTA DE CACA LASATIO LUI BASE SI AI LUI.
Postat 03 August 2013, 10:20 de gabriela
idioti :)))) cu mecanism de lagar si tortura in concurs
STATUl este un grup organizat Criminal sustinut de JUSTITIE in complicitate cu POLITICA, in rest nu exista, noi societatea civila suntem obligata sa furam ca in rest ne oamoara !!! Ei fura si primesc de la popor , deci in final FMI de ce nu ne permite nivelul de trai daca oricum il avem prin HOTIE si hotie ? O sa scriem o carte sa o citesca si generatiile viitoare ce jeguri nu oameni conduceau Romania si in ce stil de mafie politica .
Postat 03 August 2013, 09:06 de tortura
FMI nu ne permite nivelul de trai !!
Romanii sunt obligati sa se sustraga pentru ca nici nivelul de tai nu l au asigurat conform Constitutiei Romaniei, jjjeeguuuri avem in Guvern atat fosti cat si actuali , FMI nu ne permite nivelul de trai !! Astia merita arsi pana in OS , amin ! ROmania este un lagar nu este o tara Europeana!Astaepat sa moara romanii decat sa le respecte drepturile, ce vina avem noi ca guvernele ne au furat in loc sa investesca , nici salariile nu si le produc :))))) asa de paraziti sunt ei ! sa nu va fie mila de un jeg penal in fucnctii publice, va oamoara ei fara da si poate .
Postat 03 August 2013, 09:02 de FMI nu ne permite ni
Statul va ucide si va determina sa va sinucideti, de ce ? De cand romanii au votat criminali ?
sunt foarte multe pensii aranjate asa ca ce conteaza ca nu va face deratizare in sistem un guvern, oricum pensia minima ar trebui sa fie salariul minim nu cat ai muncit, Statul are obligatia sa asigure un venit minim pentru nivelul de trai dar STATUL prin pioni sau au gasit alta us :instigarea la evaziune :)))). Statul va ucide si va determina sa va sinucideti, de ce ? De cand romanii au votat criminali ?
Postat 03 August 2013, 08:58 de vsm de noi !!
Pensiile de viitor
In maxim 15-20 de ani, nu se vor mai acorda pensii in Romania. Asa ca...luati aminte romani...vin vremuri mai grele decat va puteti imagina! Statul roman e falit si rage ca un animal. Guvernantii de la putere nu pot face decat sa impovareze populatia cu taxe de diverse feluri. In schimb toti fura intr-o nesimtire. Problema e ca inconstienta este dusa la extrem la fel ca sportul cleptoman. Nimeni nu vrea sa schimbe nimic in Romania. Pacat ca nepotii nepotilor vostri vor lucra sa va plateasca datoriile. Si e pacat ca multi din parintii si bunicii vostri nu vor mai prinde pensia. Totul pentru ca sunteti flamanzi si corupti. O natie de tigani inconstienti.
Postat 03 August 2013, 05:21 de Bogdan Bartos
pensie
de ce trebuie sa ridice cuvintul un udmerist romanii nu au nici un deputat care sa apare interesele pensionarilor
Postat 02 August 2013, 22:33 de radar
De sa plateasca pensionarii ?
De ce sa plateasca pensionarii ? Si-au marit ei singuri pensiile ? Si le-au recalculat ei ? Nu ! Cei care au au gresit sunt marii angajati ai statului cei mai pregatiti din cadrul CAP. Mi se pare corect ca cei ce au gresit sa plateasca personal. Ei au provocat aceste erori din cauza incompetentei. N-au decat sa plateasca ! Pensionarii n-au nici o vina.
Postat 02 August 2013, 22:13 de Athos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON