URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2017, 10:47

Sat fără câini! Lăsate de Primăria Oradea fără pază, parcurile sunt deja distruse de vandali

Sat fără câini! Lăsate de Primăria Oradea fără pază, parcurile sunt deja distruse de vandali DE FRICĂ. Altădată una dintre cele mai frumoase zone verzi, în Parcul Mihai Viteazul s-a instalat debandada. "Înainte, şi golanii umblau mai cu fereală, că se temeau de gura paznicului, acuma nu se mai tem de nimic. Distrug tot ce prind", spune un locuitor din zonă
Sat fără câini! Lăsate de Primăria Oradea fără pază, parcurile sunt deja distruse de vandali VANDALIZARE. În doar o lună de la concedierea paznicilor, suprafaţa de joc a terenului de sport din Parcul Liniştii a fost devastată (1) şi indicatoarele distruse (2), băncile din Parcul Padiş fiind sparte de vandali (3)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scumpul mai mult păgubeşte! Obsedată de reducerea cheltuielilor, municipalitatea a renunţat din 1 februarie la paznicii din parcuri, declanşând dezastrul. În Parcul Mihai Viteazul vandalii au distrus terenul de fotbal, în Parcul Padiş au spart coşurile de gunoi şi băncile, iar în Parcul Cetăţii au distrus corpurile de iluminat. Şi încă nici n-a venit bine primăvara...

Pe reducere!

La începutul anului, primarul Ilie Bolojan le-a cerut directorilor din subordine adoptarea unor măsuri pentru acoperirea găurii de circa 2 milioane euro provocată bugetului local prin majorarea cu 20% a salariilor bugetarilor, creşterea salariului minim la 1.450 lei, eliminarea impozitului de 3% pe tranzacţiile imobiliare şi a celor 102 taxe nefiscale.

Gândit pompieristic, programul a implicat, între altele, dublarea chiriilor pe locuinţele Primăriei, scumpirea taxelor de parcare şi a concesiunilor, în paralel cu diminuarea cheltuielilor inclusiv prin reduceri de personal. Paznicii parcurilor Liniştii, Salca, Brătianu, Ciuperca şi Padiş au fost primii puşi pe liber. Municipalitatea a redus 10 posturi de pază din contractul încheiat cu firma Rodac Security, păstrând agenţi doar la căminele, instituţiile şi parcările din subordine.

La mâna vandalilor

În mai puţin de o lună, parcurile s-au degradat considerabil. Situaţia Parcului Mihai Viteazul, amenajat pe amplasamentul fostului cimitir Olosig din Rogerius, este reprezentativă. "Vandalii au vopsit pereţii clădirilor, au spart uşa toaletei şi au rupt băncuţe. Când mai era acolo un paznic să-i atenţioneze se mai potoleau, acum nu mai este cine să-i ţină în frâu", spune Adriana Bonte, administratorul firmei Adenandra, care întreţine spaţiile verzi din parc. Angajaţii se gândesc cu groază la plantările de primăvară. "Cum o să plecăm de aici, cum o să plece şi puieţii", cobeşte un muncitor.

Situat în cel mai aglomerat cartier, parcul e frecventat zilnic de sute de orădeni. "Iarna mai e cumva, dar vara se adună peste peste o mie de oameni zilnic. Unii vin să joace cărţi, alţii îşi aduc copiii la joacă sau câinii la plimbare", povesteşte unul dintre foştii agenţi de pază. Tânărul avea destulă bătaie de cap. "Trebuia să fii tot timpul atent, să nu fure piesele fântânii arteziene, să nu distrugă sistemul de irigare, să nu-şi lase câinii pe iarbă, unde se plimbă copiii, să se închidă seara terenul de fotbal ca să poată dormi lumea. Numai eu ştiu cât am păzit brăduleţii să nu-i fure de Crăciun!", spune omul, convins că, lăsat fără pază, parcul se va distruge: "Până în vară nu va mai fi acolo nimic". Şi cam are dreptate...

Pregătiri de reparaţii

Mircea Stejărean, şeful Serviciilor Publice din Primăria OradeaLa câteva zile după concedierea paznicilor, terenul de fotbal a fost distrus. Vandalii au tăiat fâşii din covorul care îl acoperă, făcând suprafaţa impracticabilă. "Stăm şi ne uităm la el. Dacă joci pe aşa ceva rişti să-ţi rupi picioarele", spune un tânăr. Angajaţii municipalităţii evaluează reparaţiile la 10.000 euro. "Am putea încerca să înlocuim doar porţiunile tăiate, dar diferenţa de nivel între materialul nou şi cel deja tasat este de circa un centimetru, iar jucătorii s-ar putea împiedica", spune Mircea Stejărean (foto), şeful Serviciilor Publice.

Primăria a început inventarierea mobilierului distrus pentru a-l putea înlocui. O bancă nouă costă aproximativ 600 lei, un balansoar 1.400 lei, iar un tobogan poate ajunge şi la 1.800 lei. Asta fără a se mai pune la socoteală pagubele "colaterale". În lipsa paznicilor, toaleta din parc este deschisă doar între orele 8-15, când angajaţii Adenandra sunt la lucru, becurile de la terenurile de fotbal ard până dimineaţa, iar noaptea parcul se umple de găşti de tineri care  obligă trecătorii să ocolească zona. "Vin să bea şi să fumeze în aer liber. N-aş avea nimic cu ei, dar urlă, se urcă cu picioarele pe bănci şi aruncă chiştoacele pe jos. Ţi-e şi greaţă dimineaţa de ce găseşti aici", spune un orădean.

Distrugeri în lanţ

Situaţia e valabilă pentru toate parcurile abandonate de municipalitate. "Sunt mult mai multe coşuri de gunoi distruse şi mult mai multe mizerii. Conta mult şi paznicul ăla în uniformă. Atunci nu murdăreau chiar aşa", susţine Gheoghe Ruja, responsabil cu îngrijirea parcurilor aflate în administrarea RER Ecologic.

Vandalizările se ţin lanţ. După ce anul trecut doi tineri au distrus 20 de stâlpi pentru iluminat din Parcul Cetăţii, provocând o pagubă de 30.000 lei, luna trecută autori necunoscuţi au făcut praf alţi 5 stâlpişori. În Parcul Padiş, deşi situat într-o zonă liniştită, au început să fie rupte băncile, iar toaleta, amenajată inclusiv pentru persoane cu handicap, este ţinută tot timpul închisă. În Parcul Brătianu mizeriile reapar la doar câteva ore după trecerea personalului de salubritate, iar din copaci atârnă încălţăminte ca-n filmele cu intrigă de ghetou. Şi încă nici nu a venit căldura care scoate oamenii din case!

"Tot ieşim mai ieftin!"

Lucian Popa, directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din Primăria OradeaÎn ciuda evidenţei, conducerea Primăriei susţine că reducerea pazei a fost o măsură corectă. "Costurile cu 10 posturi de pază se ridică la 1,1 milioane lei pe an. Şi dacă înlocuim integral toate materialele distruse, tot ieşim mai ieftin", susţine Lucian Popa (foto), directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar.

Camerele de luat vederi sunt ineficiente în parcuri, pentru că la înălţime sunt obturate de vegetaţie, iar la nivelul solului pot fi şi ele vandalizate. Rămas fără soluţii, directorul ia în calcul... lărgirea atribuţiunilor paznicilor de la cămine. "Vom gândi o variantă astfel încât în fiecare dimineaţă un paznic să treacă prin parc ca să deschidă terenurile de sport şi toaleta, iar seara să le închidă", spune Popa.

Corectă contabil, măsura nu ţine cont deloc, însă, de confortul orădenilor. Cei care ar sta pe o bancă fără să se teamă că se rupe cu ei, care şi-ar lăsa copiii pe iarbă fără grija că vor da peste mizerie de câini, care ar alerga după o minge fără să-şi rupă genunchii sau şi-ar dori să poată traversa un parc noaptea fără spaima că le-ar putea da cineva în cap. Iar asta nu se poate măsura în bani...


LINIŞTEA COSTĂ
Pază pe jumătate

Pentru a evita distrugerile şi a păstra liniştea în obiectivele proprii, municipalitea a încheiat în martie 2016 un contract cu firma Rodac Security, "paznicul" tradiţional al Primăriei. Conform contractului, paznicii erau obligaţi ca, la cererea beneficiarului, să preseze servicii suplimentare, de la îndrumarea cetăţenilor până la distribuirea de numere de ordine, şi trebuiau să acopere integral pagubele produse în perimetrul primit în pază.

Valabil până în martie 2019, contractul se reînnoieşte anual după necesităţile municipalităţii. Dacă anul trecut serviciile de pază au costat cam 2,8 milioane lei, pentru anul acesta suma a fost înjumătăţită. "Paza ne costa prea mult. În 3 ani aproape că se adună banii pentru construcţia unui pod", argumentează, în "stilul Bolojan", directorul Lucian Popa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Pază de toată jena...
Păzite de cine?! De firma aceea din Copăcel? Care numai pază nu făceau! Soluția era să caute Primăria o firma specializată de paza - în adevăratul sens al cuvântului...
Postat 13 Martie 2017, 21:56 de Danutz
afaceri bulgaresti in primarie?
Sunteti siguri ca: "Costurile cu 10 posturi de pază se ridică la 1,1 milioane lei pe an.."??? Adica primaria plateste 1100000 ron / 10 oameni / 12 luni = 9166,66 ron / luna / angajat paznic in parc. Se stie ca in domeniul asta se plateste minimul pe economie, adica cu tot cu taxe la angajat + angajator nu se cheltuie mai mult de 2000 ron / angajat / luna. Oare la fel s-au negociat si celelalte servicii platite de primarie?
Postat 13 Martie 2017, 14:27 de User anonimizat
Cucuveaua Mov
Bolojane cu incompetenti care iau decizii pe raspunderea ta precum Norocel Popescu nu te vad bine la declaratii daca o schimba pe Kovesi de la DNA...
Postat 13 Martie 2017, 11:28 de zugrav
,,Şi dacă înlocuim integral toate materialele distruse, tot ieşim mai ieftin"
Pulanarii e scumpi, camerele e vandalizate, nema putirinta, nema solutii! Fatalitate! Sa schimbati seful nu v-ati gandit?! Achizitionati niste drone, ceva high-teck, camere de mare rezolutie cu termoviziune, autonomie nelimitata, sa moara cei de CIA de invidie! Daca v-ati fi gandit nitel puteati lua motorul ala de avion cu care va faceti ca incalziti Oradea, complet, cu tot cu fuselaj. Vara il puneati sa zboare sa va prinda hotii! Si sa alunge ciorile! Cum va bateti voi joc de banii nostri... Daca populimii ii place...
Postat 13 Martie 2017, 11:12 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON