URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iunie 2015, 07:16

Sărituri periculoase: Bazinul de sărituri din Aquapark va fi riscant pentru amatori şi incomplet pentru sportivi

Sărituri periculoase: Bazinul de sărituri din Aquapark va fi riscant pentru amatori şi incomplet pentru sportivi MIXT PERICULOS. Gândit pentru sportul de performanţă, bazinul pentru sărituri în apă va fi folosit atât de amatorii de senzaţii tari dispuşi să sară de la înălţimea unui bloc cu patru etaje, cât şi de sportivii profesionişti. Dacă vor apărea, căci oraşul nu mai are club de sărituri din anii ’90....
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă e adevărat că pentru a reuşi într-un domeniu trebuie ca în prealabil să-ţi dublezi numărul de eşecuri, atunci Primăria orădeană e pe drumul cel bun.

Aquapark-ul Nymphaea aflat în construcţie pe amplasamentul fostului ştrand municipal a fost proiectat, reproiectat, revizuit şi amânat de atâtea ori încât are toate şansele să devină exemplu. Rămâne de văzut în ce sens...

Aquapark de Oradea

Lansat în 2011 din dorinţa municipalităţii de a oferi românilor şansa de a se scălda la Oradea fără să mai meargă în Ungaria la Debreţin ori Hajduszoboszlo, proiectul aquapark-ului Nymphaea a demarat cu stângul, şi de atunci tot şchiopătează. Primarul Ilie Bolojan a dat la refăcut proiectul în 2012, când a aflat cât era de prost făcut. Cum în România nu mai proiectase nimeni aşa ceva, firma Arcadia Engineering din Bucureşti îl concepuse, pentru 40.000 euro, cu infrastructura şi aparatura prost amplasată, cu parcările şi vestiarele subdimensionate, ceea ce ar fi crescut costurile de exploatare şi ar fi enervat clienţii.

Refăcut un an mai târziu de firmele Interpark (Ungaria) şi Poliart, la un preţ de trei ori mai mare, noul proiect a majorat numărul locurilor de parcare de la 238 la 311, a lărgit căile de acces şi a ridicat de la 140 la 1.000 numărul dulapurilor din vestiare. În plus, conductele au fost trase prin spaţii tehnice situate sub bazine, pentru ca reparaţiile să nu implice spărturi şi săpături, pompele de recirculare a apei au fost amplasate lângă piscine pentru a reduce consumul de curent, iar clădirea a fost gândită modular pentru ca peste iarnă să poată funcţiona pe "sectoare". În total, aquapark-ul va avea 10 tobogane, din care unul înalt de 18 metri şi lung de 220 metri, 12 bazine interioare şi 6 exterioare, din care 2 de dimensiuni olimpice, pentru înot şi pentru sărituri, încă unul cu valuri şi un altul pentru copii.

Proiect cu necunoscute

Construcţia complexului a fost atribuită, în februarie 2015, pentru suma de 88,3 milioane lei, firmei Kez Epito es Szerelo Zrt Szeged (Ungaria), care are la dispoziţie doar 10 luni să termine lucrarea. "Sper ca pe sfârşitul anului orădenii să poată deja face baie aici", spune viceprimarul Mircea Mălan (foto).

Ce nu ştie spune viceprimarul este dacă aquapark-ul va fi gestionat de municipalitate, cu riscul ca serviciile să nu se ridice la standardele de calitate ale unui operator privat, sau vor fi atribuite unei firme, care ar putea însă să vâneze profitul şi să neglijeze întreţinerea complexului. "Decizia privind modul de administrare va fi luată în următoarele luni", spune Mălan. În acest context, este imposibil de anticipat modul de promovare a aquapark-ului, preţurile la bilete, dacă orădenii vor beneficia sau nu de reduceri şi altele...

Struţo-cămila

De parcă nu era de ajuns, până la sfârşitul anului conducerea municipalităţii mai are încă o temă de gândire. Inclus în proiect pentru a creşte punctajul acordat de finanţatorul european pe considerentul că, atrăgând competiţii, ar mări rentabilitatea complexului, bazinul pentru sărituri se dovedeşte un hibrid, destinat atât amatorilor, cât şi sportivilor, pe cât de frumos, pe tot atât de greu de exploatat.

Proiectată după standardele Federaţiei Internaţionale de Nataţie (FINA), cu platforme de sărituri la 1, 3, 5, 7,5 şi 10 metri, şi chiar una suplimentară la 2,5 metri pentru antrenamente, piscina e adâncă de 5 metri şi lată de 25 de metri, pentru ca săritorii să nu rişte să aterizeze pe mal. Dar, gândit la astfel de standarde, bazinul nu mai e deloc potrivit pentru agrement.

Pentru cei care nu ştiu, cea mai înaltă platformă de sărituri din Bihor a funcţionat în ştrandul din Băile 1 Mai, unde temerarii care urcau până în vârf puteau sări de la o înălţime de doar 4 metri. Or, viitorul "turn" din aquapark-ul orădean va fi de două ori şi jumătate mai înalt!

Candidaţi la fracturi

Având în vedere înălţimea platformelor, riscul de accidentare creşte pe măsură. Dacă un săritor care loveşte apa greşit sărind de la 3 metri se alege cu o usturătură, cel care sare de la 5 metri riscă entorse, iar unul de la 7,5 metri poate leşina la impact din cauza şocului. Cele mai grave accidentări pot apărea pentru curajoşii care se aruncă de la 10 metri. Lovind apa cu burta sau cu spatele, la o viteză de 65 kilometri pe oră, aceştia se pot alege cu o serie de accidentări care pot merge de la dislocarea unei articulaţii până la fracturi de coloană.

Mai mult, în lipsa unui coordonator, poate exista riscul ca doi temerari să sară de la înălţimi diferite şi să se lovească în aer sau în apă, cu efecte dezastruoase. Acest lucru a fost luat în calcul până şi de proiectant. "Accesul va fi liber doar până la 2,5 metri", spune arhitectul Daniel Tivadar (foto), cel care a lucrat la proiectarea platformei. Doar că e greu de crezut că un amator suficient de curajos să sară de la 10 metri va ezita să treacă de o poartă închisă...

Sărituri fără săritori

La fel de potrivit amatorilor ca o maşină de Formula 1 pe drumul de Borş, e improbabil că bazinul pentru sărituri va putea fi folosit în condiţii normale inclusiv pentru sportul de performanţă.

Deşi concepută după standardele FINA, cea mai modernă piscină pentru sărituri din ţară va fi descoperită, fapt pentru care va sta nefolosită minim 7 luni pe an, şi nici nu este prevăzută cu tribune, pentru că Primăria a ţinut să-şi mai reducă din costuri. În plus, nu are în vecinătate un bazin cu apă caldă, pentru ca săritorii care şi-au aşteptat rândul la trambulină în bătaia vântului să-şi poată recupera încălzirea musculară înainte să sară din nou, şi nici instalaţie cu bule care să "spargă" apa la comandă, pentru a evita situaţia ca un sportiv care a ratat o săritură să se accidenteze grav.

Culmea, bazinul pentru sărituri nu are nici măcar sportivi, cu atât mai puţin competiţii, căci pe fondul degradării bazei materiale, tradiţia săriturilor a apus imediat după 1989, când secţia clubului sportiv Crişul a fost desfiinţată. Apoi, chiar şi în condiţiile în care ar avea la dispoziţie piscina din aquapark, e greu de crezut că un club de profil şi-ar putea antrena sportivii să sară de la 5, 7,5 sau 10 metri printre gură-cască, căci performanţa necesită concentrare. Iar cel mai bun exemplu e modul în care Primăria a abordat problema acestui bazin: ca pe un salt în necunoscut cu impact imprevizibil...


"Bazinul olimpic şi cel pentru sărituri vor fi la dispoziţia orădenilor. Rămâne să stabilim în ce condiţii vor fi deschise accesului publicului"

Mircea Mălan, viceprimar


RENAŞTEREA UNEI TRADIŢII
"Am putea înfiinţa un club de sărituri"

Situaţia viitorului aquapark este cu atât mai paradoxală cu cât acesta va avea cea mai modernă piscină pentru sărituri din ţară fără ca oraşul să aibă însă o secţie de profil. Tradiţia marilor săritori orădeni din anii ’70-’80, printre care Viorica Kelemen, Sorana Prelipceanu, Alexandru Bagiu, Toth Magda, Tunde Szakas, Daniela Popa sau Alexandru Bagiu, s-a întrerupt după Revoluţie pe fondul emigrării performerilor şi al degradării bazei sportive.

Antrenor de sărituri, omul de afaceri Andrei Bondor (foto) spune că ar reînnoda tradiţia, cu o condiţie: "Dacă municipalitatea ne-ar pune la dispoziţie o bază de antrenament, în câteva săptămâni am putea înfiinţa un club de sărituri. Antrenori am găsi, pentru că Oradea are o tradiţie bogată".

Propunerea a fost acceptată imediat de preşedintele CSM Oradea, Florin Birta: "Suntem deschişi la orice formă de parteneriat care poate aduce avantaje clubului şi oraşului. Odată finalizat bazinul pentru sărituri, ar fi şi păcat să rămână nefolosit".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Nymphaea
Exista posibilitatea ca acest proiect sa-si piarda finantarea europeana din cauza constructorului. Firma Kesz, din dorinta de a-si spori veniturile, a contractat materiale foarte ieftine (chinezarii), ignorand total caietul de sarcini si specificatiile acestuia. ADR Nord-Vest le-a respins, deja, un prim decont pentru neconformitate. Tot proiectul incepe sa prinda, pe zi ce trece, un fin parfum de DNA. Marile probleme vor aparea daca lucrurile se vor musamaliza pe plan local si va intra pe fir OLAF. Atunci exista riscul ca finantarea sa fie suspendata.
Postat 21 Iulie 2015, 23:08 de SaM
NU, NU, NU....
@marius_ro: A disparut OradeaCivitas si ai aparut tu! NU ESTE ADEVARAT! NICI UN JUDECTAOR NU S-A PRONUNTAT PE CEEA CE AM DESCRIS IN COMENTARIU! 1. Pentru penalitati procesul este in curs de desfasurare! Uita-te pe site-ul MJ la Dosarul 9297/111/2010 la T.B. EU NU SUNT PARTE IN PROCES. Doream sa fiu martor in favoarea CLO dar NU MA VREA BOLOJAN(ca sa nu-i stric ploile, ma gandesc). 2. FALSURILE se cerceteaza INCA la Anti frauda! Nici in acest dosar NU SUNT PARTE! Am calitatea de martor(tot in favoarea CLO, spre surpriza/neplacuta/a lui BOLOJAN). 3. Pentru respectarea obligatiilor dincontractul de asociere NU A EXISTAT nici un proces(Primaria trebuia sa actioneze dar nu a facut-o). Judecatorul s-a pronuntat intr-o CU TOTUL ALTA SPETA in care am avut calitatea de reclamant DAR DESPRE CARE NU M-AM REFERIT AICI! Speta avea legatura cu agentul economic DAR ESTE VORBA DESPRE ALTCEVA si nu am vorbit despre asta in comentariu! EU AM VORBIT DESPRE PARTEA PUBLICA A CONTRACTULUI DE ASOCIERE SI DESPRE BANI PUBLICI! Teapa de 23 milioane E data orasului curva Oradea(NU EU AM SPUS-O si NU EU AM VEHICULAT SUMA, a facut-o amicul tau BOLOJAN). Iar penalitatile au fost inregistrate in contabilitatea PMO prin dispozitia CURTII DE CONTURI(nu a mea). Sper ca acum ai inteles ca ceea ce descriu eu nu ESTE O PROBLEMA MEA PERSONALA ci problema orasului-c...va ORADEA)
Postat 17 Iunie 2015, 21:19 de TDS
TDS
Devii penibil si enervant in acelasi timp cu "problema" ta cu Bolojan. Din cate am inteles un judecator a decis ca nu ai dreptate, nu Bolojan.
Postat 17 Iunie 2015, 20:50 de marius_ro
PUBLIC/PRIVAT
@OradeaCivitas @Sabau: In proportie de 99,99% parteneriatele stat/privat sunt paguboase pentru stat(cred insa ca nu si pentru cei ce reprezinta statul). Vin cu un exemplu local: contractul de asociere in participatiune 14.519/2004 dintre CLO si un agent economic privat! Contract incheiat in urma unei LICITATII PUBLICE! Cu alte cuvinte ambele parti erau obligate sa respecte termenii LICITATIEI! Agentul economic incalca la greu termenii LICITATIEI, Consiliul Local acopera aceste incalcari si nu procedeaza la rezilierea contractului(asa cum se prevedea in insusi textul contractului). Autori: Petru FILIP si Marcel Ioan BOLOS! Se schimba in 2008 Primarul. Ilie Gavril BOLOJAN sustine ca agentul economic NU SI-A RESPECTAT OBLIGATIILE dar recunoaste si ca Primaria(ma rog, Consiliul Local, AIO)nu au urmarit respectarea acestor obligatii! Ilie Gavril BOLOJAN sustine acest lucru timp de 5 ani! In 2013 SE RASUCESTE si cade(si el)la pace cu agentul economic! In prima faza a sustinut ca Oradea(c...va, cum e ea) a fost tepuita de acel agent economic cu 23 milioane EURO! Apoi zice ca nu! Cert este ca in acest moment agentul economic datoreaza in rpincipiu PMO 1.500.000 E(stabiliti de Curtea de Conturi) dar pentru care inca se judeca. Noul termen a fost fixat pe 27.10.2015!!! Totul ar fi fost probabil scurtat daca Ilie Gavril BOLOJAN ar fi acceptat sa propuna un martor in acest proces care putea dovedi toate aceste lucruri. Sau daca nu putea sa se foloseasca de probele puse la dispozitia lui de catre persoana care s-a cerut martor. NU VREA! Oare de ce? Nu cumva e un BLAT intre BOLOJAN si agentul economic? Iar ambii se folosesc de clestele numit JUSTITIE pentru a scoate cartoful din jar? ATENTIE! Nu vorbim despre problema personala a CUIVA! este vorba despre o suma consistenta care ar trebui sa intre in vistieria PMO! Cate tururi de REFERENDUM s-ar putea organiza cu 1.500.000 EURO? Multe, dom' primar(ca-n reclama cu "mai ung una, doamna primar"). Sa nu mai vorbim de FALSURILE GIRATE DE ACELASI BOLOJAN DOAR PENTRU A SALVA ONOAREA(???)ACELUI agent economic! De ani de zile BOLOJAN nu a indraznit sa spuna ca nu e asa! de ani de zile nu a indraznit sa spuna ca eu AS MINTI! Oare de ce?
Postat 17 Iunie 2015, 19:33 de TDS
@OradeaCivitas
@OradeaCivitas Tu incurci borcanele. Nu prea exista coerenta in ceea ce spui. Ce legatura are administratia centrala cu ceea ce am spus eu? Vorbesti de spitale. Ok dar spune tot nu numai franturi. Spitalele au fost bagate pe gatul primariilor, adica un bun aflat in administrarea statului a fost predat municipalitatii. Aqua Park-ul este proprietatea municipalitatii iar in articol se vorbeste de posibila plasare in administrare privata. Din cate vad ideea nu sta departe de tine, motiv pt care te rog sa-mi dai un singur exemplu de ceva aflat in proprietatea statului care se afla sau s-a aflat in administrare privata si mai exista. Eu din cate cunosc tot ceea ce a ajuns in administrare privata, dupa o perioada mai lunga sau mai scurta, a ajuns la faliment! Nu am prea inteles ce vrei sa zici de Felix si Hajdu. In Felix toata infrastructura de cazare se afla in proprietate privata, de unde rezulta ca este administrat privat. Mai mult in Felix chiar si parcuri si multe alei sunt pe domeniu privat.
Postat 17 Iunie 2015, 18:38 de Sabau
The first jump
Sper,ca prima saritura sa o faca Bolojan de mana cu Mălan, de la 10 metri, cu BAZINUL FARA APA !!!!
Postat 17 Iunie 2015, 12:32 de Citizen
PE FAȚĂ
@OradeaCivitas: E clar, ai legături cu Primăria! În acest caz eu cred că ar trebui să ai curaj să semnezi cu numele adevărat! Orice se spune ceva despre ADMINISTRAȚIA LOCALĂ(denumită generic, aici îi includ pe toți!)apare și OradeaCivitas! Eu zic că până la urmă este normal ca cineva să-și apere propria Instituție dar PE FAȚĂ!
Postat 17 Iunie 2015, 12:17 de TDS
daca e rosu, de ce nu e verde....
Care e problema voastra? Si bazinul olimpic se foloseste alternativ de public si de sportivi si e ok. Gura casca sunt problema? Poi la fotbal nu sunt antrenamente cu public?! Platformele de sarituri periculoase se inchid e clar. Faptul ca va exista inca o disciplina sportiva e de bine.
Postat 17 Iunie 2015, 12:09 de ferfeleaga
@Sabau
@Sabau. Nu problema administrarii trebuie sa te intereseze pe tine. Romania e condusa centralizat, de stat de 25 de ani si uite cum arata. Uita-te ce s-a intamplat cu toate fostele combinate administrate de stat sau privatizate in scarba tot de acesta. Uita-te cum arata un spital de stat fata de unul privat. Eu vrau sa fie administrat PRIVAT! La Hajdu sau Felix cum e dl-e Ovidiu S.? Mai bine sa ne ocupam cu aspectul acoperirii discutat in articol.
Postat 17 Iunie 2015, 11:03 de OradeaCivitas
Aqua Park pentru turisti sportivi
Acest Aqua Park face parte din numeroasele proiecte marete din Romania de toata jena si concureaza cu proiecte ca celebrul teren de fotbal in panta sau locurile de joaca construite in sate unde cel mai "tanar" locuitor are peste 50 de ani iar copii lipsesc cu desavarsire. Sunt extrem de surprins de faptul ca Aqua Park-ul nu dispune de un bazin de scufundari, pentru antrenamentul astronautilor care ar urma sa plece in spatiu si mai tarziu pe Marte! Adevarul este ca nici turnul pentru sarituri si nici bazinul olimpic nu prea au ce cauta intr-un aqua park. Pentru inot un bazin de 25 m era arhisuficient. Turnul pentru sarituri avea utilitate in cadrul bazinului olimpic Alexandrescu. Primaria construieste un Aqua Park pentru oradeni si are de gand nici mai mult nici mai putin sa-l dea in administrare unei privat. V-ati gandit mult??? In Romania un bun public dat pe mana unui abonat la contracte cu primaria nu prea da bine! Deocamdata vorbim de un proiect aflat in faza de santier. Pana la inaugurare se pot schimba multe. Mai exista un Aqua Park in constructie de cca 6 ani, despre care in fiecare an se spunea ca se va deschide in anul respectiv si nici acum nu este finalizat.
Postat 17 Iunie 2015, 09:46 de Sabau
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON