URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2016, 07:28

Şantajul cu partajul: Condiţia cerută de Primărie, ca solicitanţii autorizaţiilor de construire să doneze terenuri pentru drumuri, a degenerat în război politic

Şantajul cu partajul: Condiţia cerută de Primărie, ca solicitanţii autorizaţiilor de construire să doneze terenuri pentru drumuri, a degenerat în război politic OBICEIUL LOCULUI. Trocul "teren contra autorizaţii" funcţionează încă din anii ’90, şi nu doar în Oradea. "Nu e o metodă inventată de noi. Acolo unde oraşul nu are teren pentru a amenaja un drum, singura soluţie este să ni-l doneze cei care vor să construiască", se scuză primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vrei să îţi construieşti o casă? Ai drum public suficient de larg în apropiere, eşti norocos. Nu ai, eşti bun de "plată".

Primăria condiţionează acordarea autorizaţiilor de construire de donarea bucăţilor de teren necesare pentru amenajarea noilor drumuri acolo unde oraşul nu deţine proprietăţi. "Sunt sute de străzi care se extind în fiecare an. Dacă solicitanţii n-ar ceda din frontul la stradă, municipalitatea nu ar avea cum să le facă drumuri şi reţele", explică primarul Ilie Bolojan.

"Să terminăm cu donaţiile!"

Scandalul "donaţiilor de nevoie" a izbucnit în precampania pentru alegerile locale din iunie. După ani de zile în care au votat fără niciun comentariu aprobarea donaţiilor de terenuri făcute oraşului de către orădenii care construiesc şi sunt obligaţi să aibă ieşire la un drum public lat de 12 metri, reprezentanţii PSD din Consiliul Local s-au opus, brusc, trocului "teren contra autorizaţie de construire".

"Să terminăm din acest moment cu donaţiile! Singura cale legală este exproprierea cu o justă despăgubire", a cerut la sfârşitul lunii aprilie Adelina Coste, în numele grupului PSD. După alegeri, pesediştilor li s-au adăugat udemeriştii, ajunşi în opoziţie. Ulterior, în august, grupul PSD-UDMR a trântit 45 de proiecte pentru aprobarea a tot atâtea oferte de donaţii imobiliare, profitând că în absenţa unor colegi aflaţi în concedii liberalii n-au avut cele 18 voturi necesare pentru promovarea unor hotărâri de patrimoniu.

Bolojan către orădeni...

Enervat, primarul Ilie Bolojan a cerut Instituţiei Arhitectului Şef să informeze cei 45 de orădeni cine i-a lăsat fără autorizaţii de construire. "Cu regret vă informăm că oferta dvs. de donaţie a terenului necesar pentru lărgirea tramei stradale nu a întrunit numărul de voturi necesar în vederea aprobării în plenul Consiliului Local Oradea din 30 august 2016, grupurile de consilieri ale PSD şi UDMR votând "împotrivă", respectiv "abţinere", fără a-şi justifica în niciun fel decizia", se menţiona în scrisorile trimise celor afectaţi de opoziţie.

Huszar Istvan, fost viceprimar UDMR de OradeaChiar dacă în şedinţele ulterioare, când liberalii s-au mobilizat, donaţiile au fost aprobate, PSD şi UDMR şi-au păstrat noua atitudine şi în prezent. "Toate materialele privind donaţiile de terenuri nu le vom vota", a anunţat consilierul Huszar Istvan (foto) în deschiderea şedinţei din octombrie. Explicaţia? "Donaţia este un act voluntar. Nu e OK să-l condiţionezi pe om. El oricum trebuie să lase 6 metri de la axul drumului, aşa că nu va putea să îşi pună gardul mai aproape", a zis Liviu Sabău Popa, liderul grupului PSD din Consiliul Local.

Compromisul necesar

Schimbarea de optică a opoziţiei i-a iritat pe liberali, care i-au acuzat de populism. Şi nu fără temei. "Dl Huszar a promovat toate materialele privind donaţiile când, viceprimar fiind, coordona Administraţia Imobiliară Oradea, iar grupul PSD le-a votat. Singurul lucru care s-a schimbat e că acum sunt în opoziţie", a subliniat viceprimarul Mircea Mălan.

Avocat de profesie, Mălan spune că donaţia este strict în folosul solicitanţilor: "Municipalitatea nu câştigă nimic, dimpotrivă! Oraşul are doar de pierdut: nu mai încasează impozit pe terenul donat şi, în plus, se obligă să facă drumuri, deşi în oraş mai există încă 250 de străzi nemodernizate. Viceprimarul exclude cu totul varianta exproprierii. "Nu e moral ca din banii tuturor orădenilor să expropriezi teren ca să faci drum pentru o familie care vrea să se mute în vârful dealului. Şi apoi, exproprierile ne-ar înghiţi tot bugetul de investiţii".

Mălan consideră că varianta donaţiei e cel mai eficient compromis între interesul municipalităţii, care se asigură că drumurile vor fi suficient de late, pentru a lăsa loc unei urbanizări ulterioare, şi interesul cetăţeanului, care evită birocraţia. "Spre deosebire de donaţie, care se poate perfecta repede, exproprierea durează mai mult. Până se face evaluarea terenului, până se aprobă exproprierea în Consiliul Local şi până se fac plăţile poate trece şi un an, dar orădeanul vrea să construiască cât mai repede", susţine vicele.

Donaţie degeaba!

Ce spun, însă, orădenii? "Puteam da Primăria în judecată, dar dura 2-3 ani până câştigam, iar eu mi-am întemeiat o familie şi vreau să ridic casa acum", spune Adrian Popa. Bărbatul a donat anul acesta 157 metri pătraţi în strada Sofiei, în valoare de circa 2.000 euro, chiar dacă, dată fiind topografia locului, drumul pe care i-l va amenaja Primăria nu va putea avea niciodată lăţimea de 12 metri.

Aceeaşi supărare o are şi Ovidiu Marian, care a donat 57 mp, estimaţi la 700 euro, ca să-şi poată ridica o casă în strada Kabos Endre. "Ce mă deranjează este că nu vom avea niciodată şosea peste terenul dat oraşului, pentru că asta ar însemna ca Primăria să dărâme casele vecinilor, care au construit mai aproape de axul drumului. De aia, cinstit ar fi fost să ne recompenseze cumva, fie şi prin reducerea impozitului", spune orădeanul.

Mai revoltat este Ioan Borhidi, care s-a văzut obligat să doneze 52 mp în strada Sofiei. "Nu-mi pare rău după teren, că drumul va fi folosit de toată lumea, dar să mă pui să plătesc 700 de lei pe schiţă şi încă 1.000 lei la notar ca să se întăbuleze pământul pe Primărie îmi pare aberant", explică bărbatul, concluzionând: "Povestea cu donaţiile este ca şi cu înscrierea în CAP. Pe lângă că te obligă să dai terenul la stat, te mai şi pun să te rogi de ei ca să ţi-l accepte şi să cheltui bani ca să ţi-l ia".

În loc de donaţie, renunţare

Ilie Bolojan, primar OradeaDe altfel, inclusiv primarul Ilie Bolojan (foto) recunoaşte că este nedrept ca orădenii care fac donaţii imobiliare oraşului să plătească taxe pentru ele. "Căutăm soluţii ca să nu mai punem donatorii la plată. O variantă ar fi înlocuirea donaţiei cu renunţarea la teren. Taxele sunt mai mici, iar cetăţeanul nici nu mai are nevoie de aprobarea Consiliului Local", spune Bolojan. Conform noului Cod Civil, proprietarul poate renunţa la teren printr-o simplă declaraţie notarială înregistrată la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, iar ulterior municipalitatea poate cere întăbularea sa în baza unei Hotărâri de Consiliu.

Aparent simplă, soluţia renunţării implică, totuşi, şi neajunsuri. "Renunţarea foloseşte celui din proprietatea căruia a plecat iniţial bunul. Dacă Primăria i-a dat unei persoane un teren cu titlu de proprietate, atunci terenul respectiv se poate întoarce la oraş. Dar, dacă terenul şi-a schimbat de câteva ori proprietarul, nu mai poţi face transferul la Primărie, deoarece ar reveni proprietarului anterior", opinează un notar. Potrivit acestuia, cea mai bună soluţie ar fi instituirea prin lege a unor taxe simbolice pentru perfectarea donaţiilor imobiliare făcute de cetăţeni către administraţiile locale. Dacă tot nu primeşte omul niciun ban pe terenul donat, măcar să nu plătească nici pentru a-l da...


SOLUŢIA UNIVERSALĂ
Ne daţi sau nu ne daţi?!

Anul trecut, municipalitatea a preluat de la orădeni suprafeţe totale de 19.332 mp de teren, în scădere faţă de anul 2014, când a primit 19.994 mp. Municipalitatea evită să se oblige expres la ceva în schimbul terenurilor, chiar dacă nu le foloseşte decât pentru extinderea reţelelor edilitare. "Introducerea utilităţilor necesare pe drumul public nou creat se va face în funcţie de priorităţile şi resursele financiare alocate, corelat cu necesităţile municipiului Oradea", este formula standard din Certificatul de Urbanism.

În ciuda folclorului urban, cum că trocul "teren contra autorizaţii" este o meteahnă orădeană, pe site-urile administraţiilor locale din Arad, Cluj, Timişoara şi chiar Bucureşti apar hotărâri, noi şi vechi, prin care se aprobă donaţii imobiliare. Atât doar că numărul lor e mult mai redus decât în Oradea, unde anul trecut s-au înregistrat 85. "În alte zone nu se mai construieşte atât de mult. Oradea s-a extins în ultimii ani mai ales în zona de deal, unde oraşul nu deţine terenuri, aşa că numărul donaţiilor imobiliare este mai mare din acest motiv", explică primarul Ilie Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Dacă ai întâlnit vreodată un psihopat, cel mai bun sfat pe care îl dau psihologii este simplu: nu te strădui să-l salvezi pe el. Salvează-te tu! Salveaza comunitatea !
Pesemne ca toti aceia care l-au suspectat pe seful politiei IPJ Oradea,comisarul Popa Liviu, ca fiind o piesa importanta in angrenajul mecanismului PNL-ist din Oradea, pot fi catalogati ca paranoici sau chiar prosti. Si ce daca a fost prins cu o suma pe care nu a putut-o justifica, 600 de mii de euro? Banii "negri", stransi de PNL-istii oradeni!!!. Cine este presedintele PNL Bihor ? Ilie Bolojan? Si... ...ancheta e gata ? Ei,iar avem paranoia(bunului simt!).„Aproape o treime din populaţie suferă într-o formă sau alta de depresie. Însă nu pentru ei mă îngrijorez eu, ci pentru cei de deasupra stratului fin al normalităţii, pentru psihopaţi, care au ocupat toate posturile-cheie în ţară. De aia nu avem sănătate mentală în ţara asta, că populaţia se împarte în mare mă­sură între opresori (psihopaţi) şi oprimaţi (depre­sivi)”, a declarat profesorul Aurel Romilă,unul din cei mai apreciati medici psihiatri din tara .Se pare ca psihopatia, care este o boala patologica, de care sufera majoritatea clasei noastre politice,este o boala tratabila. Cei mai priceputi "medici" sau dovedit a fi insa,cei de la DNA. Acesti "medici",reusesc,incet dar sigur,sa localizeze aceasta boala contagioasa si sa o "depoziteze" in locuri special amenajate si securizate. Si uite asa, incet, incet,dar sigur vor fi tratati "medical"si corifeii Oradei de aceasta psihopatie.Dacă ai întâlnit vreodată un astfel de bărbat, cel mai bun sfat pe care îl dau psihologii este simplu: nu te strădui să-l salvezi pe el. Salvează-te tu!Salveaza comunitatea ! Rabare deci si speranta in tratamentul "medicilor" de la DNA. Toate la momentul potrivit. Nu am fost comunist si nu am "profitat" de vechiul sistem,in afara doar de faptul ca am respirat acelas aer. Despre comunistii care au fost "anchetati" de securitate ,iar acum se ascund sub pseudonime care sa rezoneze a "razvratiti"ai sistemului, care insa sustin si propaga ideile politrucilor de azi, pastrand mentalitatile fostilor activisti PCR,pot sa spun ca aduc mai repede a fosti turnatori.Nu-i asa, Dl.Anonim/turnator/ "anticomunist" ?
Postat 09 Noiembrie 2016, 14:04 de platona
Trebuie sa detii
o importanta doza de prostie ca sa afirmi, sau sa crezi, ca drumul expres a fost construit ca sa faciliteze accesul unei familii ce isi va face casa in varful dealului. Cat despre comunistii deveniti peste noapte anticomunisti... Te asigur ca n-am fost niciodata comunist si faptul ca am fost anchetat de secu pe vremea lui ceasca, cred ca ma cam diferentiaza de ei. Asa cum ma diferentiez net si de cei care au profitat din plin de regimul ceausist, spre deosebire de unii "anticomunisti" de rit nou, ala aparut dupa revolutie, nu-i asa Dl. Platona?
Postat 08 Noiembrie 2016, 09:51 de User anonimizat
Paranoia bunului simt si paranoia clasei politice
"Nu e moral ca din banii tuturor orădenilor să expropriezi teren ca să faci drum pentru o familie care vrea să se mute în vârful dealului" este de parere dl.Huszar Istvan, fost viceprimar,actual consilier. "Paranoia" bunului simt incepe sa devina molipsitoare, din fericire si la unii consilieri.Problema este cu paranoia patologica,intalnita in Romania de azi,cu predilectie in institutiile bugetare,in randul clasei politice,la comunistii deveniti peste noapte anticomunistii corifeilor de oriunde....
Postat 04 Noiembrie 2016, 16:03 de platona
Paranoia
numele tau e ... Platona! O sa mai aflati in curand, in exclusivitate, tot de la Platona, ca AquaPracul s-a facut pentru aia 15 sau 20 dintre VIP-urile orasului care au probleme reumatice, dealul Ciuperca pentru VIP-urile care stau pe deal si tre' sa aiba unde sa iasa la o tigara, parcerea de la Rogerius, pentru pilele lui Bolojan care sunt medici la Curteanu. Deja ati aflat ca Piata Unirii s-a renovat pentru a avea patronii liberali unde sa-si puna mesele si umbrelele pe timp de vara. In curand dezvaluiri importante despre proiectele ce urmeaza a fi implementate. Nu plecati. Nici nu stiti ce pierdeti!!!!
Postat 04 Noiembrie 2016, 07:13 de User anonimizat
Donatii,renuntare,OCPI,Bolojan Ilie,Lipoveanu Adriana.....
Proiectul "Drum expres/rapid,a fost creat special pentru accesul rapid al viitorilor locatari ai str.Karoly Rimler, atat spre oras cat si spre iesirea din oras, Aflat in zona str.Gh.Doja-Spitalul Clinic Judetean de Urgenta,parcelarea terenului pentru amplasarea locuintelor, este "comandata "la initiativa beneficiarei Andok Eva!!??. Nu mai putin de 34 de parcelari,pentru viitoarele locatii ale unor importante personalitati ale orasului isi gasesc repede adeziunea si acordul Primariei Oradea prin Institutia Arh Sef. Lipoveanu Adriana si primarul Bolojan Ilie.Problemele cu drumurile de acces la parcele,cu "donatiile",credeti ca au reprezentat o problema ? Oarecum,dar sau rezolvat in Instanta.Au existat mai multe schite cadastrale intocmite si inregistrate la OCPI in mod eronat(cu toate ca in CL sunt cooptati si factori din conducerea OCPI), schite care afecteaza un numar de 30 de proprietari de imobile, generand un proces pe rol la Judecatoria Oradea. "Interesul poarta fesul",deci trebuie rezolvata descongestionarea traficului pentru "oradenii de pe deal",pentru "rezolvarea ambuteiajul"care se creaza la intersectia cu str. Gen.Magheru (!!??),apoi la iesirea spre str. Stefan Cel Mare sau Episcopia Bihor(!!??).Ce "grijuliu" este primarul nostru,Bolojan Ilie, cu oradenii. Si ii mai auzi pe unii,ca nu-l intereseaza problemele cetatenilor,ca-i ignora si nu-i preocupat numai de persoana sa,de binele si prosperitatea celor apropiati.Deci,asteptam un OUG din partea Guvernului pentru Drumul expres,pentru binele oradeanului "de pe dealul Oradei." Si nu numai ...!!!! Fara donatii (avertizare DNA!!!),dar cu renuntare.....Numele oradenilor importanti de pe "dealul Oradei",il puteti gasi pe "Parcelare teren pentru amplasare locuinte,zona str.Gh. Doja-str.Rimler Karoly.....,
Postat 04 Noiembrie 2016, 02:03 de platona
@pinonel
Trecand peste invectivele proferate, nesimtirea ta e mult, mult mai mare. Tu il citezi din Vuscan, ca din Sfantul Graal, cu pretul mediu de 100 euro/mp si iti asumi "concluziile" "eminentei cenusii", chiar daca din calculul simplu al "dreptei si justei" despagubiri, da un valoare de ~45 euro/mp. Din moment ce nu il contrazici si il citezi, pe cale logica inseamna ca esti de acord cu el, sau cel putin iei "de buna" estimarea lui. Mai departe, incerci o fenta, ca la fotbal, doar, doar o pleca adversarul dupa ea, doar ca ai uitat sa iei si "obiectul". Reparcelarea terenului in parcele de vandut si sistematizarea acestora nu le face arhitectul sef, care n-are nici o treaba cu speta in discutie. Asa ca nu vad ce treaba au similitudinile amintite de tine. Ma intereseaza foarte putin, spre deloc si de Robu si de PNL. Ce ma intereseaza insa, este ca un privat incearca sa puna in sarcina PMO, chestii pe care trebuia sa le rezolve cu cel de la care a cumparat terenul. Pe aceasta logica, pot sa-mi iau un teren la iesirea din Episcopia spre Bors, cu cat o fi, 10-15 euro mp, sa-mi construiesc casa la mijlocul parcelei, dupa care sa pretind PMO sa-mi faca drum si utilitati, iar terenul folosit pentru acestea, sa-mi fie platit de catre aclasi PMO cu 100 euro/mp. Sau cum?
Postat 03 Noiembrie 2016, 16:24 de User anonimizat
@anti... Mars! Intreci masura!
Respectul fata de mine ma opreste sa-ti spun ce parere am despre tine, dar o poti intui! Te ignor, insa vad ca nesimtirea ta intrece orice masura, asa ca ma vad nevoit sa lamuresc lucrurile. Nu eu am pomenit de nu stiu ce pret, INSTANTA DE JUDECATA A ACORDAT PT. 175 mp 8.000 DE EURO CA DREAPTA SI JUSTA DESPAGUBIRE! Si daca tot pomenisi de Timisoara (care are un primar coleg de partid cu birtinezul), situatia e aceeasi ca in Oradea: arhitectul sef este numit de primar printr-o decizie, nici vorba de concurs! ,,Ciprian Cădariu a renunțat la funcția de arhitect-șef anul trecut și, de la 1 decembrie 2015, aceasta era ocupată de Sorin Ciurariu, șeful Direcției de Urbanism, fost arhitect-șef al Timișoarei. Concurs nu a fost organizat nici până acum, dar primarul Nicolae Robu a decis să emită o dispoziție pentru numirea unei alte persoane, provenite dintre angajații municipalității. Mai lipsește doar o singură hârtie pentru ca Andreea Stănilă să devină arhitect-șef. „Voi semna dispoziția după ce va sosi avizul de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Este o absolventă a Facultății de Arhitectură a Universității Politehnica, cu studii de masterat în Italia. După toate aprecierile pe care le-am găsit la adresa ei, este o arhitectă foarte bună. Am încredere în tineri și vreau s-o învestesc în această poziție, cu titlu interimar”, a explicat primarul Nicolae Robu. La un moment dat va fi organizat concurs pentru funcția de arhitect-șef. Andreea Stănilă, care va împlini 30 de ani în luna octombrie, lucrează în PMT din iulie 2014, fiind inițial arhitect colaborator, iar din mai 2015 este consilier asistent la Biroul Reabilitare și Conservare Clădiri Istorice." Observi similitudinile dintre situatia numirii arhitectului sef al Oradiei si cel al Timisoarei? O diferenta exista totusi: la Timisoaa a fost numita arhitect sef o absolventa de arhitectura!
Postat 03 Noiembrie 2016, 13:37 de pinonel
Propagandaaaaaaaaaaa
in actiune! Hai sa recapitulam. Un tantalau, isi cumpara un teren de la un samsar de terenuri. Nu intreaba cum va ajunge la casa care urmeaza a si-o construi, nici pe unde si cum vor ajunge utilitatile la mult visata casa. Acum au pretentia sa-i despagubeasca PMO, da' nu oricum, ci cum propune @piuneza, la 100 de euro mp. Nu mai conteaza ca se "pretind" donatii, doar de la cei pe a caror proprietati urmeaza sa fie construit drum de acces sau traseu de utilitati si se pretinde ca toti oradenii care vor autorizatie de constructie trebuie sa doneze teren. Fals, minciuna, cum ar veni mai pe romaneste. Am spus si ma tot repet, ce mai conteaza adevarul, cand necesitatile propagandei sunt altele. Am exemplificat, cu caz de care am perfecta cunostinta, din Timisoara, cum se desfasoara acolo o astfel de activitate. Cei care detin terenul ce urmeaza a fi parcelat spre vanzare, fac Plan de Sistematizare pentru zona respectiva, cu un arhitect autorizat, dupa care doneaza catre primarie, tot ce inseamna drum de acces, traseu de utilitati si abia in final scot parcelele la vanzare. Investitorii seriosi, cum sunt cei a caror caz il cunosc, trag si utilitatile (in colaborare cu furnizorii de utilitati) si betoneaza drumurile de acces, astfel ca cei care cumpara parcele, au totul la limita de proprietate. Asa este logic sa fie si asa este corect, doar la noi trebue sa fie altfel. Eu personal nu sunt de acord, ca pe banii mei (din bugetul local) sa fie despagubiti, cei prin a caror neglijenta (asta ca sa folosesc un eufemism) s-a ajuns in aceasta stare de lucruri.
Postat 03 Noiembrie 2016, 12:42 de User anonimizat
Dictatura
Evident ca nu se vor construi drumuri decit atunci cind TOTI riveranii vor fi cedat benevol teren pentru largirea drumului.Pina atunci se pot consola cu un impozit mai mic aferent unei suprafete mai mici.Eventual ar putea dona tot terenul cu case cu tot pmo,dupa care ar putea sta in chirie in propriile case."Exproprierile ne-ar înghiţi tot bugetul de investiţii" zice un expert, adica 85 donatii x 1000€ in medie sunt chiar o suma la nivelul pmo.Nemaivorbind ca suma aferenta exproprierii ar putea fi compensata cu impozitele pe anii urmatori,daca nu au lichiditati...
Postat 03 Noiembrie 2016, 08:23 de excalibur
Urmati-i pilda lui Vuscan si primaria va renunta la ,,donatii" !
Lui Horia Vuscan, pe drept sau pe nedrept i s-a lipit eticheta de ,,criminal"] Cred ca nu va scapa de ea nici dupa moarte, mereu vor fi destui care sa-i si sa ne-o aminteasca. In continuare citez dintr-un articol aparut in presa oradeana onlinein martie 2016. Cum a ,,rezolvat" Vuscan primaria Oradea de 8000 de euro. Chiar, din ce conturi i s-au platit banii?! ,,Pe principiul „dacă vrei să contruiești ceva, trebuie să donezi la Primărie teren”, Horia Vușcan spune că o autorizația de construcție se primește de către cei care vor să ridice o clădire sau o hală, doar după ce dau în scris că donează teren Primăriei. „O autorizație de construcție cerută în 2008 am primit-o în 2013, i-am dat în judecată ca să mi se plătească cei 175 de metri patrați, am câștigat procesul și am luat 8000 de euro. O astfel de măsură pe fiecare dintre antreprenori îi deranjează. Nu doar că blochează și îngreunează dezvoltarea, dar e o măsură abuzivă, incorectă. Dacă oamenii au un aviz favorabil prin care li se cere să doneze teren, acel aviz este un act prin care au fost șantajați. Toate donațiile pot fi anulate, dovada fiind acel aviz. Eu le recomand oamenilor să acționeze în instanță Primăria Oradea și să își ceară drepturile”, explică Horea Vușcan. Vușcan a contabilizat toate donațiile de teren votate în ședințele de Consiliu Local Oradea în ultimii patru ani, iar cei 350 de oameni au donat în total nu mai puțin de 66.000 de metri patrați, iar după spusele fostului candidat al Mișcării Populare la Primăria Oradea, la un preț mediu de 100 de euro metrul pătrat înseamnă că municipalitatea a primit peste 6 milioane de euro de la orădeni." In final o intrebare: hotararea prin care primaria a fost obligata sa-i acorde lui Vuscan o justa si dreapta despagubire pt. terenul ,,donat", n-ar trebui sa le dea de gandit celor din primarie?! Ce vor face in fata unei posibile avalanse de procese?! Avocati dispusi sa se ,,sacrifice" pt. binele oradenilor sunt destui si mai ales foarte priceputi!
Postat 03 Noiembrie 2016, 08:08 de pinonel
Minciuni
Si noi am donat in ultimii 2 ani aproape 1000 MP,si in schimb nu s-au facut (si in viitorul apropiat nici nu se vor face) nici "un drum sau o retea".....
Postat 03 Noiembrie 2016, 07:53 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON