URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2014, 07:42

Şantaj sau răzbunare? Acuzată că ameninţă o judecătoare, soţia avocatului Sava se dă geloasă!

Şantaj sau răzbunare? Acuzată că ameninţă o judecătoare, soţia avocatului Sava se dă geloasă! ARESTAŢI-MĂ! Asta a cerut avocatul Ioan Sava, pe 21 ianuarie, la Curtea de Apel Oradea, unde se judeca propunerea de arestare formulată pe numele lui de procurorii DNA. "Voiam să meargă până la capăt cu nebunia!", şi-a explicat el ulterior gestul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premieră absolută în justiţia bihoreană! Doi avocaţi, soţ şi soţie, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru şantaj după ce au blestemat-o pe judecătoarea Crina Muntean de la Tribunalul Bihor pe forumul unei publicaţii online.

Acuzaţia pare forţată, în condiţiile în care cei doi nu sunt nici primii şi nici ultimii internauţi care, profitând de anonimat, devin zmei şi scuipă foc. Procurorii DNA pretind, în schimb, că Ioan şi Daniela Sava n-au "scăpat" simple virulenţe de limbaj, ci ar fi plănuit un complot mediatic menit s-o discrediteze şi s-o sperie pe judecătoarea care a contribuit substanţial la dovedirea unor fapte de corupţie.

Complotul inculpaţilor

04_Nicu_Pop_bihoreanul.jpgPovestea şantajului de care sunt acuzaţi cei doi avocaţi a fost relatată pe larg de BIHOREANUL. Dosarul a fost deschis la sfârşitul anului trecut după ce, în perioada octombrie-noiembrie, site-ul Informaţia de Bihor coordonat de jurnalistul Nicolae Pop (foto) a publicat mai multe texte denigratoare, însoţite de mesaje ameninţătoare, la adresa judecătoarei Muntean.

Potrivit procurorilor, articolele nu au fost întâmplătoare, ele făcând parte dintr-o campanie pornită de Pop, judecat într-un dosar de contrabandă cu ţigări, cu ajutorul avocatului său, Ioan Sava, şi soţiei acestuia, Daniela, precum şi cu ştiinţa prietenului lor comun, judecătorul Mircea Puşcaş, inculpat şi el pentru mai multe fapte de corupţie.

Motivul? Astă-toamnă, când Puşcaş era judecat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru abateri disciplinare, judecătoarea îi agravase situaţia, dezvăluind cum făcuse din justiţie o afacere, asociindu-se cu interlopi şi cu avocaţi "trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie". Deşi Muntean nu nominalizase avocaţii, era clar că se referea la Horia Chivari şi Ioan Sava, ambii prieteni cu Puşcaş, judecaţi pentru corupţie.

"Ţine-o tot aşa..."

Articolele lui Pop, spun procurorii, au avut un dublu scop, acela de a o denigra pe judecătoare, dar şi de a crea cadrul pentru ca soţii Sava, supăraţi că judecătoarea se referise şi la ei în faţa CSM, să-şi poată vărsa năduful, postând pe forumul publicaţiei blesteme şi injurii la adresa acesteia. Ultimul articol, din 8 noiembrie, era urmat de mesaje postate de "o colegă" cu trimitere directă la familia judecătoarei: "Ţine-o tot aşa că ai şi tu copii şi nu ştii ce te aşteaptă. La ce faci o să-ţi meargă foarte bine la câte vieţi ai distrus. Sfânta sărbătoare de azi să nu te uite!".

Cum mesajul a fost trimis de pe calculatorul aflat în locuinţa familiei Sava, protejat cu parolă, era logic că autorul nu putea fi decât unul din cei doi soţi, motiv pentru care săptămâna trecută, la capătul anchetei, amândoi au şi fost trimişi în judecată.

Blesteme pe internet

Potrivit rechizitoriului, ameninţarea la adresa judecătoarei a fost directă, ulterior fiind întărită prin mesaje similare postate şi pe forumul ebihoreanul.ro, după un articol ce descria linşajul mediatic montat împotriva acesteia.

"Dacă tot o lauzi pe această lepădătură, de ce nu o iei de nevastă?... Vă doresc la cei care o lăudaţi să fiţi judecaţi de această jigodie", îl provoca expeditorul mesajului pe autorul articolului. "Domnul te va pedepsi prin cele 3 progenituri", "Ai trei copii. Nu culcă-te Doamne!" - sunt alte câteva mesaje postate de pe calculatorul soţilor Sava, despre care procurorii spun că, prin frecvenţă, agresivitate şi limbaj, "denotă nu doar ura celor doi împotriva judecătoarei, dar şi posibilitatea de a-şi pune în practică ameninţările".

Ca argument, procurorii arată că, în urma acestor mesaje, judecătoarea a şi luat măsuri de siguranţă pentru copiii săi (de 3, 7 şi 11 ani), nelăsându-i nesupravegheaţi nici măcar la şcoală.

Unealta Pop

Cercetat iniţial ca făptuitor, jurnalistul Nicolae Pop a fost iertat în final de procurori, aceştia stabilind că, deşi a fost implicat în campania de denigrare a judecătoarei, nu a participat la conceperea şi postarea ameninţărilor pe forum. Rechizioriul îi reţine însă lipsa de deontologie profesională, arătând că Pop a devenit o unealtă a dorinţei de răzbunare a surselor sale de informare, "deturnând rolul presei de a pune în discuţia opiniei publice anumite subiecte de interes din mediul judiciar în a intimida până la şantaj judecătorii incomozi, care nu au putut fi corupţi de cei doi inculpaţi".

Anchetatorii susţin că n-a fost prima dată când Pop scrie "la comanda" unor clienţi ai DNA. Ei au dat ca exemplu o campanie mediatică pe care acesta o pregătea la indicaţiile patronului Adeplast, Marcel Bărbuţ, după cum reiese din intercepttări, împotriva procurorului DNA Dan Chirculescu, cel care în trecut îl trimisese în judecată pentru corupţie (dosar soluţionat prin achitare). "Activitatea ziaristului nu este o formă de manifestare a libertăţii de exprimare, ci o metodă grosieră de şantaj şi denigrare mediatică", au descris procurorii "munca" lui Pop, care însă refuză să discute despre asta.

Moş Teacă al DNA

04_Ciprian_Man_bihoreanul.jpgÎn ce îl priveşte, Ioan Sava respinge răspicat acuzaţia de şantaj adusă de procurori. "Dosarul este plăsmuirea unui procuror cu mintea bolnavă. Paranoia e puţin spus!", se revoltă avocatul, cu trimitere la şeful DNA Oradea, Ciprian Man (foto), cel care l-a anchetat şi care i-a fost pe vremuri stagiar. "Acest moş Teacă al DNA trebuia să se abţină. Am fost prieten de familie cu tatăl său peste 40 ani, iar el mi-a fost stagiar. Să înţeleg că a învăţat meserie de la un şantajist şi de la un şpăgar? În condiţiile astea, mai avea căderea morală să mă cerceteze?".

Despre faptele imputate, avocatul susţine că nu are nicio legătură cu blestemele şi injuriile lansate pe net la adresa judecătoarei Crina Muntean, acestea fiind "opera" soţiei supărate şi... geloase. "Eu am avut o relaţie aparte cu această femeie (n.r. - judecătoarea), am fost prieteni apropiaţi, iar soţia mea a fost geloasă ani de zile. Acum, când a văzut declaraţiile pe care le-a făcut la CSM cu referire la mine, a răbufnit. E o răzbunare muierească, atâta tot, dar nici vorbă de şantaj!", este teoria lui Sava.

La detector!

La fel susţine şi Daniela Sava, care, de altfel, recunoaşte că ea este autoarea mesajelor împotriva judecătoarei. A făcut-o, zice ea, deoarece ani de zile Muntean ar fi avut o relaţie mult prea apropiată cu soţul ei, fie şi "platonică", iar magistrata ar fi lansat bârfe despre ea, catalogând-o drept "o întreţinută". "La un moment dat, m-am întâlnit cu ea şi cu soţul meu la Tribunal, unde de faţă cu alte două persoane mi-a spus că îl iubeşte pe soţul meu. Ce era să zic? I-am spus «bine», apoi am plecat. Mai târziu, evident că am făcut o criză de gelozie". Picătura care a umplut paharul supărării ar fi fost declaraţia dată de judecătoare la CSM. "Toate comentariile au fost rezultatul geloziei şi supărării pe care mi le-au provocat bârfele şi declaraţiile ei despre noi. Dar n-a fost niciun şantaj", zice Daniela Sava.

Fireşte, procurorii spun că povestea - pusă pe tapet după 8 ani! - e neverosimilă, considerând-o doar o "nouă încercare de discreditare" a magistratei. Cert e că la poligraful, care ar fi putut lămuri lucrurile, nu s-a mai ajuns: când au cerut procurorii soţii Sava au dat-o cotită, iar pe când s-au oferit avocaţii n-au mai vrut anchetatorii...

Cine are dreptate? O vor stabili judecătorii Curţii de Apel, unde dosarul a ajuns săptămâna trecută în dezbaterea completului de Cameră preliminară care, dacă va considera că ancheta a fost superficială, cum susţin avocaţii, pot retrimite cazul la DNA. Dacă nu, Daniela şi Ioan Sava vor trebui să-şi dovedească nevinovăţia în instanţă. Pentru a doua oară, căci nu sunt nici pe departe la prima confruntare cu procurorii anticorupţie...


CLIENŢII DNA
Judecaţi pentru şpagă

Avocatul Ioan Sava a mai fost inculpat de DNA Oradea în primăvara anului 2012, când procurorii l-au ridicat chiar din sala de judecată, acuzându-l de trafic de influenţă şi spălare de bani, pentru că ar fi pretins 7.000 euro de la un client căruia i-a promis că-i obţine la Curtea de Apel o sentinţă de condamnare cu suspendarea executării.

Denunţătorul lui Sava, Ioan Morar Romocsa, fusese anterior condamnat de Tribunalul Bihor la 4 ani şi 3 luni de închisoare cu executare pentru furt calificat. După ce a înmânat cei 7.000 de euro avocatului, soluţia a fost schimbată în favoarea sa la Curtea de Apel, care i-a dat doar 3 ani cu suspendare.

În timpul anchetei, Sava nu s-a sfiit să-şi înjure şi să-şi ameninţe cu moartea denunţătorul. "Dacă nu reuşesc să-l omor eu, o să angajez pe cineva să-i taie gâtul!", a promis el, ameninţarea fiind consemnată şi folosită ca argument suplimentar pentru reţinerea sa.

În final, avocatul a fost trimis în judecată alături de soţia sa, avocata Daniela Sava, care ar fi "spălat" cei 7.000 de euro întocmind acte fictive, procesul fiind acum pe rolul Curţii de Apel Cluj. "Dosarul e o făcătură provocată prin Romocsa, căruia procurorii DNA i-au promis că îi vor închide un dosar de furt dacă face denunţ împotriva mea. S-au folosit de el şi apoi l-au recompensat. Romocsa a şi fost scos de sub urmărire penală", se apără Sava.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
santaj...
sa stie toata lumea,marele procuror a refuzat fam.sava,efectuarea testului poligraf.stie el de ce...adevarul va iesi la lumina.av.sava
Postat 26 Martie 2014, 17:01 de av.sava
P.S.
şi nu vreau să jignesc scriitorul articolului, ci - conform sintagmei - să deplâng starea naţiunii, ba mai rău, atmosfera de faţadă şi spoială în care se trăieşte !!!
Postat 26 Martie 2014, 16:54 de ADINA
timp pierdut
......... CONSIDER CA PARCURGEREA ARTICOLULUI DE MAI-SUS - E PIERDERE DE VREME DIN PRICINA BALACARELILOR EXPUSE!!!!!!!!!!!!MĂCAR DACA PROTAGONIŞTII AR FI REPREZENTAT UN STIL CARAGIALENESC VERITABIL..........DAR MAI ASTEPT..........ÎN CĂUTAREA TIMPULUI PIERDUT!
Postat 13 Martie 2014, 18:23 de ADINA
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON