URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 August 2011, 10:31

Sănătate bună! (FOTO)

Sănătate bună! (FOTO) OSPĂŢ DIETETIC. Situat pe strada Meşteşugarilor nr. 110, la parterul Hotelului Corola, restaurantul "La nonna Lia" îşi aşteaptă mesenii cu meniuri sofisticate, dar uşoare. "Nu e restaurant de fiţe. Preţurile sunt ca peste tot. Avem parcare, separeu pentru 40 de persoane, vinerea seara este şi muzică live cu Cristi Rada şi country cu Marian Filip, iar doamnele şi domnişoarele singure au reducere 10%", spune Camelia Păşcui (foto)
Sănătate bună! (FOTO) SĂNĂTATE ŞI SPECTACOL. Una dintre mâncărurile de top de la restaurantul Cameliei e supa gătită din 5 feluri de peşte, în care un crap se "bălăceşte", pentru efect. "Nu există ceva nesănătos 100%. Contează pentru cine faci mâncarea şi cum prepari. Pentru mine e mai puţin important cum te simţi azi, mai important e cum te simţi mâine", spune proprietara
Sănătate bună! (FOTO) Sănătate bună!
Sănătate bună! (FOTO) Sănătate bună!
Sănătate bună! (FOTO) Sănătate bună!
Sănătate bună! (FOTO) Sănătate bună!
Sănătate bună! (FOTO) Sănătate bună!
Sănătate bună! (FOTO) Sănătate bună!
Sănătate bună! (FOTO) Sănătate bună!
Sănătate bună! (FOTO) Sănătate bună!
Sănătate bună! (FOTO) Sănătate bună!
Sănătate bună! (FOTO) Sănătate bună!
Sănătate bună! (FOTO) Sănătate bună!
Sănătate bună! (FOTO) Sănătate bună!
Sănătate bună! (FOTO) Sănătate bună!
Sănătate bună! (FOTO) Sănătate bună!
Sănătate bună! (FOTO) Sănătate bună!
Sănătate bună! (FOTO) Sănătate bună!
Sănătate bună! (FOTO) Sănătate bună!
Sănătate bună! (FOTO) Sănătate bună!
Sănătate bună! (FOTO) Sănătate bună!
Sănătate bună! (FOTO) Sănătate bună!
Sănătate bună! (FOTO) Sănătate bună!
Sănătate bună! (FOTO) Sănătate bună!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O cură de slăbire nu trebuie să însemne musai şi pofte interzise. Dimpotrivă! Dacă mănânci cu cap, slăbeşti în timp, dar sigur şi fără complicaţii!

E filozofia orădencei Camelia Păşcui. Asistentă medicală, nutriţionistă şi realizatoare a unei emisiuni de sănătate la Antena 1 Oradea, ea e total împotriva dietelor "în chinuri", aşa că şi-a făcut propriul local, în care nu numai că îşi învaţă clienţii să mănânce sănătos, dar le şi "controlează" greutatea, calculându-le numărul caloriilor de care au nevoie.

Sănătatea pe primul loc

La cei 42 de ani, Camelia Păşcui e o tipă bine. Înaltă, suplă şi atletică, sănătatea a fost mereu o prioritate pentru ea. De profesie asistentă medicală, a lucrat o vreme sub aripa regretatului dr. Mozes Karoly, fondatorul şcolii orădene de asistenţi cunoscute în întreaga ţară ca "Universitatea Mozes". A urmat, timp de un an, un curs de nutriţie la Bucureşti, pentru ca apoi, timp de 7 ani, să prepare meniurile bolnavilor de la Spitalul de Boli Infecţioase. Absolventă şi de management şi de resurse umane, Camelia a rămas totuşi dedicată "primei iubiri". De aceeea ţine o emisiune despre sănătate şi tot de aceea a şi ales să îşi deschidă un local care să-i facă pe oameni mai sănătoşi.

"La nonna Lia", adică "La bunica Lia", e un "restaurant dietetic", în care toţi clienţii se bucură de "tratament preferenţial", având oricând la îndemână sfaturile ei, ca nutriţionist. Dacă vor, le calculează inclusiv caloriile. "Există o formulă, în funcţie de vârstă, greutate, înălţime, gen şi activitate. În funcţie de acestea şi de starea de sănătate, un om are nevoie între 2.000 şi 4.000 de calorii pe zi. Când vine cineva la mine, îl întreb ce a mâncat, la ce oră, iar dacă numărul caloriilor e prea mare, îi recomand o salată sau chiar un ceai, de pildă", spune ea.

Edificator e exemplul unui obez care pe parcursul unei zile a mâncat copios, şi, obişnuit cu mâncăruri "grele", s-a îndoit că o salată de legume i-ar putea stăpâni poftele. "A zis că n-o să se sature în veci. I-am pregătit o porţie şi efectiv n-a putut să o mănânce pe toată"...

Fără semipreparate

Inedit la restaurantul Cameliei e şi că, spre deosebire de alte localuri, aici toate meniurile, de la aperitivele simple cu chiftele şi brânză până la cele mai sofisticate, cu fructe de mare, se gătesc pe loc, nu din semipreparate ţinute la congelator. De exemplu, cartofii pai se fac din cartofi proaspăt cumpăraţi din piaţă, curăţaţi şi prăjiţi abia după ce clientul comandă. La fel cu mâncărurile din peşte, care e adus direct din crescătorie. "Singurul inconvenient este că la noi clientul trebuie să aştepte puţin mai mult, 45-50 de minute pentru o porţie. Dar, gândiţi-vă, pe vemuri aşa mâncau bunicii noştri şi nu existau atâtea cancere de colon!", explică orădeanca.

Mâncărurile create de Cami sunt bazate, în mare parte, pe tipuri de peşte şi fructe de mare, care conţin acizi graşi precum Omega 3 şi Omega 6 (ca de exemplu merluciu, calcan, biban de mare sau homar, dar şi stridii, vongole, scoici), esenţiali pentru buna funcţionare a organismului. Toate sunt asortate, după caz, cu fructe sau legume şi sunt preparate riguros, astfel încât să nu le facă rău nici măcar celor care au probleme cu sănătatea sau cu greutatea.

Platoul cald cu legume cu peşte, adică un pepene umplut cu legume şi orez păstrate la cald, "tapetat" cu bruschete cu peşte şi creveţi, rulada de porc cu crustă de măsline sau pastele cu somon şi caviar - un fel de paste Carbonara mult mai uşoare şi mai sănătoase - sunt câteva dintre meniurile casei. Cami se mândreşte însă, cu "Stinkotto", o  friptură din picior de porc în folie de aluminiu cu cartofi şi varză roşie, fasole şi legume. "E specialitatea casei şi numai la noi se găteşte", spune ea.

Carnea e bună!

Orădeanca se declară împotriva "dietelor-minune" care te fac să slăbeşti artificial într-o lună cât alţii în ani. Curele care impun perioade de timp lungi cu un anumit tip de mâncare (ca de exemplu o săptămână varză) fac rău pe termen lung. "Slăbeşti repede, iar când începi să mănânci din nou "normal" şi reintroduci celelalte alimente de care are nevoie organismul, te îngraşi la loc", arată Cami unul dintre efecte, subliniind că nu e normal ca un om să slăbească mai mult de un kilogram, două pe lună.

"Nu există alimente interzise, dar trebuie să fii atent la măsură", punctează specialista, care nu este de acord nici cu vegetarienii, fiindcă un regim hipocaloric nu înseamnă un regim fără carne. Dimpotrivă. "Proteinele de origine animală sunt singurele care regenerează creierul. De exemplu, bolnavilor care suferă accidente vasculare cerebrale li se dă hidrolizat de proteină din creier de porcină".

Iar în definitiv, cea mai bună mâncare e cea care îţi face bine. Aşa că, poftă bună!


REGULI DE BAZĂ
Mâncare pentru toţi

11 peste.jpgCamelia Păşcui spune că nu există "alimente interzise", dar un om sănătos trebuie să facă şi mişcare şi să respecte anumite reguli, cum ar fi de pildă "reţeta" celor trei mese pe zi. Mâncărurile precum gyros, shaorma sau chipsurile, sunt, desigur, de evitat. "În loc de stixuri, mai bine mănânci seminţe. Sunt un pic uleioase, nu au aditivi alimentari, reglează digestia şi conţin antioxidanţi", sfătuieşte Cami.

Persoanelor care suferă de obezitate li se recomandă să mănânce cât mai mult peşte, care are proteinele necesare dar nu încarcă caloric, iar diabeticii, care au probleme cu zahărul şi nu pot să mănânce multă pâine, pot încerca fructele la cuptor.

O reţetă care merge inclusiv la oamenii care au probleme cu greutatea este peştele în crustă de cartofi, cu legume (foto). "Se poate face cu orice tip de peşte, inclusiv din Pangasius. În tava cu ulei de palmier sau unt, cartofii sunt tăiaţi în rondele subţiri şi se pun ca un fel de pat pe două rânduri. Peştele se pune condimentat peste el, se "îmbracă în cartofi" şi se pune la cuptor", dezvăluie Cami una dintre reţete.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
sa vezi si sa nu crezi!!!
mai CAMELIA ai tupeu sa ti faci reclama dar sa nu cumvvva sa si spuna cineva o parere sincera ca te dai in tepe, asta e riscul reclamei vrei OPINIE sau sa te linga cineva undeva pentru o portie de mancare :))) sinceri si directi e SPECIALISTA in domeniul culinar, ce ma intereseaza pe mine cine ce manca si UNDE manca , avem o gramada care manaca din gunoaie dar si ei spun ca manaca calitate:))))
Postat 08 August 2011, 18:23 de nooo
mda...
Aia nu e prajeala......este pulpa de porc in crusta de masline negre(foto) pentru cei care nu stiu sau nu vad bine.Nu va mai bagati si voi in seama.Cei care mananca la restaurant stiu ce fel de mancare este aici si cat de sanatoasa este.Daca vreti sa vedeti cat de sanatoasa este mancarea,de ce nu veniti sa vedeti cu ochii vostri??? Nu vorbiti aiurea,va roade invidia de vorbiti asa de restaurant si de Camelia??
Postat 08 August 2011, 14:02 de aaaa...
Deci suntenti niste oameni..
De tot cacatul :)) sa mor eu .. deci voi chiar nu va dati seama cat de retardati sunteti .. stiti doar sa faceti anti-reclama oamenilor care chiar nu merita , dar cum spuneam , astia sunteti voi , niste gunoaie de oameni ... :)) ce sa ii faci .. asta e viata ..
Postat 08 August 2011, 11:53 de Anonim :*
mama!
raman lovita in cap de ce calitate prezentati, fata da le la caini sa manace:)) asta nu e mancare :)) arsuri, prajeli mama nu ai auzit de mancare fara ulei, in aburi ce iti spune ZEPTER-marca inregistrata, sanatate ? ma ingrozesc ce mancati! de ce mai platiti, de fraieri! NICI de gratis sa mi o dea si nu o manac:)))) va mirati ca faceti CANCER, eu nu, deloc garsime cat cuprinde si apropo ce riduri adanci are de la mult ulei de masline si peste consumat, asta numai sanatate nu stie.
Postat 08 August 2011, 11:30 de anka
adevarul
o infirmiera maritata cu politist-pe banii lui a gasit niste fraieri si a castigat ceva bani cu imobiliare-a falimentat-a dat mana cu seful de la Antena facand reclama mascata in emisiune-e agramata,se chinuie sa zica o fraza,lalaie-se baga peste tot cu tupeu sa scoata bani de la fraieri-restaurante goale in Felix si la ea e coada-reclama in disperare-parca in iarna scriati de Amalia Judea ca e poxenet si duce fete in Austria-va mintiti singuri sau aveti amnezie- -O CEATA DE FEMEI CE NU LE PLACE SA LUCREZE-SPIRITUL DE TURMA LA RAHAT-doar pica fraieri cu banul;A FOST INFIRMIERA APROAPE 20 de ani si e de la tara si grasa-are niste celulita si riduri-daca si asta e frumoasa cu ochii aia mongolizi de mozaicism ?
Postat 07 August 2011, 23:24 de dan
destui fraieri:))
ce sa i faci m banii sa iasa!
Postat 07 August 2011, 23:20 de in Iosia sunt
MINCIUNI VOPSITE
Minciuni la greu ! pentru fraieri .
Postat 07 August 2011, 17:48 de FAN
moderator vs. realizator
PRODUCĂTOR EMISIUNI TV E omul din televiziune care vede global o temă, transformată ulterior într-o emisiune. El caută şi găseşte subiectul, îl detaliază şi îl “trateaza” până se ajunge la realizarea producţiei respective. Se ocupă de costurile de producţie, calculează bugetul etc. REALIZATOR EMISIUNI TV Pune în practică ideile producătorului MODERATOR EMISIUNI TV Moderatorul unei emisiuni de tip dezbatere este cea de-a treia „piesă” din triada „producător-realizator-moderator”, care „descoperă”, structurează şi realizează o asemenea producţie. În practica televiziunilor locale şi/sau regionale, în majoritatea covârşitoare a cazurilor, cel puţin realizatorul şi moderatorul reprezintă una şi aceeaşi persoană, dar nu de puţine ori cel care moderează o dezbatere este şi realizator, şi producător.
Postat 07 August 2011, 14:22 de hmmmmmm
cate informatii false
Camelia Pascui, administratorul unei agentii de real-estate din Oradea, spune ca "a renuntat definitiv la afacerile imobiliare in orasul unde functioneaza firma, pentru ca piata a cazut foarte mult si deruleaza doar tranzactii in Ungaria" si vedeti declaratia de avere 2009 :)) ff ciudat !!!
Postat 07 August 2011, 14:08 de ciudat
cate informatii false
"Inedit la restaurantul Cameliei" :)) a avut o firma a radiat o in 2003
Postat 07 August 2011, 14:04 de ciudat
se cam simte falimentul
dati si bon fiscal?
Postat 07 August 2011, 11:47 de doinita
Hm...
Eu v-am mai întrebat odată, cu cât îmi faceţi şi mie reclamă la afacerea mea, dar nu am primit răspuns, ba chiar a doua zi a dispărut articolul de tot...
Postat 07 August 2011, 11:18 de az
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON