URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 21 MAI 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fiecare are impresia că meseria lui e cea mai importantă, că fără el nu se poate, că oricum eforturile nu-i sunt răsplătite și că salariul nu e niciodată de ajuns. Așa că nu trebuie să ni se pară nemaiîntâlnit comportamentul angajaților de la UPU.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ştiam că Sicilia e cea mai săracă zonă, dar una dintre cele mai frumoase, cu nenumărate vestigii ale unor civilizaţii străvechi, cu straturi greceşti, romane, arabe, normande, hispanice. Ca de obicei, am întâlnit şi acolo români, mai mulţi decât m-aş fi aşteptat. Unul, Ionuţ, din Dâmboviţa, mi-a spus că în ruptul capului nu s-ar întoarce în România. "Banii pe care voi îi primiţi acum în ţară sunt bani mincinoşi, n-o să vă ţină mult"...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Street Food Fest este scump pentru că aduce în stradă preţurile din restaurante. Pereţii localurilor nu mai există, nasul nu mai este protejat de mirosurile îmbietoare, iar ochiul nu mai e protejat de preţurile din meniu. Astfel, impactul poate fi brutal. Mâncare de stradă la preţ de restaurant? Hm...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cine credeţi că are dreptate în problema sporurilor salariale ale lucrătorilor de la UPU – SMURD Bihor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În primul rând, cei care achiziţionează un autoturism trebuie să ştie că au obligaţia să efectueze toate formalităţile de înmatriculare în termen de maxim 90 de zile de la data încheierii contractului de vânzare cumpărare. Sancţiunea pentru nerespectarea acestei obligaţii este suspendarea înmatriculării acelui autovehicul, definită de lege ca fiind operaţiunea administrativă ce constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ulcerul gastric apare de obicei cu 10 ani mai târziu decât cel duodenal, frecvenţa maximă fiind în jurul vârstei de 60 de ani. Boala apare mai des la bărbaţi, iar numărul cazurilor este în uşoară creştere faţă de cele de ulcer duodenal care sunt în scădere.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Există destul de multe femei care sunt atrase de o anumită tipologie de bărbaţi: aroganţi, duri, insensibili, flegmatici, care încearcă mereu să-şi controleze partenera ori sunt pur şi simplu narcisişti incurabili. Bărbaţii aflaţi la polul opus nu le atrag: calmi, atenţi, politicoşi, răbdători, care respectă graniţele intimităţii impuse de femeie. Cum se face atunci că unele femei aleg parteneri din prima tipologie, ajungând în relaţii abuzive în care se complac, când sunt curtate în acelaşi timp de "băieţii buni"?
06 Iulie 2010, 14:30

Sabotajul lui Kiss

Sabotajul lui Kiss ÎNCASATORUL ŞI SFORARUL. Deşi s-a opus repetat prelungirii creditului pentru plata lucrărilor de la Muzeu, astfel ca preşedintele Radu Ţîrle (stânga) să fie învinuit că, după ce a pus beţe-n roate firmei Selina, o mai şi lasă neplătită, vicele Alexandru Kiss (dreapta) s-a răzgândit subit vinerea trecută. "Nu ştiu dacă e o decizie proastă sau deşteaptă, dar susţinem prelungirea contractului", a anunţat Kiss cu aerul că face un hatâr. Ca şi cum nu el era cu musca pe căciulă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Transparenţa şi apărarea interesului public sunt lozinci pe care politicienii nici gând nu au să le transforme în faptă odată ajunşi în fruntea bucatelor. O dovedeşte şi ultima şedinţă a Consiliului Judeţean.

Chemaţi pentru a treia oară să se pronunţe asupra unei chestiuni de care depinde cea mai scumpă investiţie derulată de CJ în ultimii doi ani, consilierii s-au învârtit în jurul cozii pentru ca, în final, să aprobe proiectul în unanimitate. Asta după ce tot ei l-au trântit de două ori şi l-au culpabilizat pe preşedintele Radu Ţîrle, deşi ştiau că nu acesta, ci vicele Alexandru Kiss încurcase lucrurile.

Credit pentru investiţii

Consilierii s-au reunit vinerea trecută pentru a discuta, pentru a treia oară, o solicitare a preşedintelui Radu Ţîrle pe care la 11 iunie au respins-o prin vot, iar pe 30 iunie au refuzat chiar şi s-o ia în discuţie: prelungirea liniei de finanţare deschise de BCR în baza unui credit contractat în 2007 de fostul preşedinte Alexandru Kiss. Banii erau destinaţi modernizării drumurilor judeţene Marghita-Buduslău-Otomani, Beiuş-Roşia, Bratca-Damiş şi Ciumeghiu-Ghiorac, precum şi amenajării fostei clădiri a Garnizoanei ca sediu al Muzeului Ţării Crişurilor.

Contractul prevedea că CJ putea trage din credit orice sumă, până la limita de 814 miliarde, iar rambursarea urma să se facă în ziua când expira linia de finanţare, prin emiterea unor obligaţiuni care să fie tranzacţionate la Bursa de Valori şi răscumpărate de CJ în 20 de ani.

Cu ruga după consilieri

Ţîrle a cerut prelungirea cu trei luni a liniei de finanţare, arătând că ea expira la 4 iulie, iar CJ mai avea de tras încă 310 miliarde, pentru lucrările neterminate la Muzeu de firma Selina. Consilierii însă s-au opus, motivând fie că nu înţeleg, fie că nu au garanţia că prelungirea se face fără mărirea dobânzilor.

BIHOREANUL a aflat însă că nu interesul public a primat, ci grija de a nu-l supăra pe vicepreşedintele Kiss, sforarul tuturor alianţelor locale, şi, implicit, nici pe firma Selina, apropiată acestuia şi beneficiară a banilor împrumutaţi. Practic, Ţîrle era pus la zid de liderul UDMR cu complicitatea PNL şi spre bucuria PDL.

„Fără banii de la BCR, Ţîrle nu mai poate plăti lucrările, putând fi acuzat că vina îi aparţine, fiindcă a blocat firma timp de trei luni, cât i-a luat să schimbe dirigintele de şantier care controla lucrările. Oamenii vor crede că războiul lui Ţîrle cu Selina face rău judeţului, iar preşedintele, decredibilizat, va fi mai puţin al dracului cu firma", a explicat BIHOREANULUI scenariul un consilier judeţean.

Deşi pe 30 iunie nici măcar nu au dezbătut chestiunea, consilierii au încheiat totuşi fără scandal şedinţa. Explicaţia n-a spus-o niciunul, dar toţi sperau că lucrurile se vor rezolva de la sine, fiindcă Ţîrle era în şah. Pe 25 iunie Selina prezentase o factură de 112 miliarde, iar pe 30 iunie o alta, de 84 de miliarde, şi toţi credeau că, speriat, preşedintele le va achita urgent, fără a mai verifica dacă sunt corecte, doar pentru a nu pierde banii de la BCR. Dar şi dacă ar fi făcut-o tot rău ieşea, întrucât facturile cuprindeau şi echipamente ce abia urmau să fie achiziţionate de Selina, iar legea interzice instituţiilor publice plăţile în avans.

Contre pe faţă...

Convocând a treia şedinţă, Ţîrle a cerut din nou prelungirea creditului, ceea ce însemna că, în ciuda aşteptărilor, nu achitase facturile aduse de Selina în al 12-lea ceas. Deşi aflate de obicei în consens, de data asta PNL şi UDMR au vorbit pe voci diferite. Astfel, dacă liberalul Traian Bulzan opina că Ţîrle „apără interesele judeţului, nu ale unei firme" şi voia trecerea la vot, Alexandru Kiss l-a atacat deschis pe şeful CJ, spunând că acesta e vinovat.

Argumentul? Ţîrle a şicanat Selina până a pus-o în imposibilitatea de a finaliza lucrările la Muzeu în termenul din contractul de execuţie, pentru ca acum să mai creeze încă o problemă prin expirarea contractului de finanţare cu BCR. „Suntem obligaţi să prelungim şi contractul cu Selina, şi finanţarea cu BCR", a spus Kiss, condiţionând astfel creditul BCR de favorul pentru Selina.

Care era miza? Firma trebuia să termine lucrările la 30 aprilie, dar a fost păsuită o dată, până la 30 iunie, iar acum, dacă soarta ei era legată de banii de la BCR, putea scăpa fără penalizările de întârziere. „Aş cere domnului preşedinte să prelungim contractul cu Selina, că nu are rost să ne chinuim să luăm banii de la BCR dacă nu-i poate plăti la Selina", a zis-o Kiss pe şleau.

Secretul penal

În ciuda pretenţiei sale că astfel a oferit soluţia ideală şi că dădea semnalul ca toţi consilierii, indiferent de culoare, să voteze prelungirea cerută de Ţîrle (ceea ce s-a şi întâmplat), BIHOREANUL a aflat că tocmai Kiss generase „încurcătura" pe care i-o arunca acum în cârcă preşedintelui CJ.

Un funcţionar a dezvăluit, sub acoperirea anonimatului, că la 6 iunie 2008, deci imediat ce a aflat că nu va mai fi preşedinte, Kiss a încheiat cu BCR un act adiţional prin care a redus, cu fix trei luni, termenul de valabilitate al liniei de finanţare. De ce? De nervi, doar să lase „moştenire" o problemă care să-i încurce succesorul. „Dacă Kiss nu făcea actul adiţional, creditul se închidea nu la 4 iulie, ci la 9 septembrie, iar acum nu mai era nicio problemă", a explicat funcţionarul. Şi mai grav, însă, e că fostul preşedinte a semnat actul adiţional fără a avea vreo hotărâre de Consiliu Judeţean în acest sens! Altfel spus, un ditamai abuzul în serviciu, cu conotaţii penale.

Nu-mi amintesc!

Ulterior, alţi doi funcţionari au atestat veridicitatea informaţiei şi, indirect, a făcut-o inclusiv preşedintele Radu Ţîrle. „Nu vreau să comentez. Faceţi o cerere şi vă punem la dispoziţie actul", a spus Ţîrle, dornic să nici nu mintă, dar să nici nu-şi atragă mânia lui Kiss, care poate periclita şi aşa fragila alianţă a PNL cu UDMR.

Abordat şi el, Kiss susţine că nu-şi aminteşte dacă a semnat actul. „Nu-mi amintesc, dar nici nu are importanţă", a spus fostul şef al CJ. Chiar aşa, ce mai contează că la predarea funcţiei a amorsat o mică „bombiţă", menită să-l vulnerabilizeze pe Ţîrle în faţa unei firme căreia nu i-ar ajunge nici tot bugetul judeţului, plus banii luaţi de la bănci anume pentru lucrările ei?


11 Calin Roman_1.jpgRĂZBOI CONTINUU
Selina vs. Ţîrle

Oricât de bizar pare pentru cineva care face profit din lucrări publice, reprezentanţii firmei Selina nu ezită niciodată să-l critice pe preşedintele CJ. Directorul Călin Roman (foto) a făcut-o şi vinerea trecută, când Ţîrle a anunţat că nu va mai prelungi contractul pentru Muzeu (şi aşa prelungit o dată, în 30 aprilie, până la 30 iunie), astfel că după această dată firma va fi penalizată pentru nefinalizarea lucrărilor.

„Cum să fim penalizaţi dacă aţi oprit lucrările din cauza unei încâlceli cu altă firmă?", a întrebat directorul, amintind că Ţîrle a oprit lucrările la ultimul etaj al Muzeului până ce CIAC, firma care anterior reparase de mântuială acoperişul, l-a refăcut astfel ca în cazul unor intemperii spaţiile amenajate de Selina să nu trebuiască refăcute. „De ce să plătim penalităţi dacă ne-aţi lăsat trei luni fără dirigenţie de şantier?", a mai zis Roman, invocând alt episod, când şeful CJ, pe motiv că dirigintele de şantier nu verifica prestaţia Selinei, a organizat o licitaţie pentru desemnarea altui supervizor.

În replică, Ţîrle a arătat că firma e cea care exercită presiuni, deoarece prezintă facturi imense pentru care aşteaptă plata fără verificări. „Cum să aprobăm plăţi de 190 de miliarde într-o zi?", a ripostat el, precizând: „De fiecare dată când ne-aţi acuzat că nu vă plătim facturile am demonstrat că suntem cu plăţile la zi!".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
CINE E MAI MARE VANZATOR SI PUPATOR IN C... ???!!!
ASA CUM A VANDUT BOLOJAN ORADEA LA KIS-COMPANY NU A FACUT-O NIMENI IN ULTIMII 1000 DE ANI !!!!
Postat 07 Iulie 2010, 10:44 de UNGURUL BOLOJAN
Ozo seip narancs
Daca nu ii dadea PDL apa la moara, Kiss si UDMR nu ajungeau unde au ajuns si nu ar fi avut atata tupeu! Eu inca nu am uitat Luceafarul si tranteala imobiliara facuta acolo de Selina cu binecuvantarea lui Filip si Kiss! Acuma pot sa faca ei cata figuratie vor, doar prostii mai cred ca PDL "nu se are" cu ungurii. Pun pariu cu cine vrea, ca daca ar putea, Filip maine s-ar tzuca in c...fund cu kiss, numa sa se vad iar la hatzuri!
Postat 06 Iulie 2010, 23:12 de kaboom
seful ungurimii
nimic nou. asa alegatori, asa "leder"......
Postat 06 Iulie 2010, 19:35 de cadea
nemernicul !
oribil ! multe mizerii face umflatul asta si te mai miri ca lucrurile merg asa in Oradea.
Postat 06 Iulie 2010, 19:32 de oradean
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Noaptea muzeelor a atras un număr record de vizitatori în Oradea. Cozi de zeci de metri la noul sediu al MȚC (FOTO)
 • Ziua Eroilor a fost marcată cu felicitări şi diplome în Cetatea Oradea (FOTO)
 • Dezbaterile Consiliului Local Oradea se vor muta în beciurile Primăriei (FOTO)
 • Festin în Piaţa Unirii: A început Street Food Festival Oradea, cu mâncăruri apetisante şi preţuri piperate (FOTO)
 • Cea de-a XXII-a ediție a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor a debutat cu o dublă lansare de carte (FOTO)
 • Festivalul „Flori de mai”: Elevii cu cerinţe speciale şi-au demonstrat abilităţile artistice, pe scena Teatrului Arcadia (FOTO/VIDEO)
 • Meloterapie: Celebrul violonist Alexandru Tomescu le-a cântat copiilor din Spitalul Municipal Oradea cu vioara Stradivarius Elder - Voicu (FOTO/VIDEO)
 • Universitatea altfel: Târg de joburi 'asezonat' cu muzică şi dulciuri (FOTO/VIDEO)
 • Lecţia de ecologie: Preşedinţii de asociaţii au fost informaţi despre programul pilot de colectare a deşeurilor în trei fracţii (FOTO)
 • Evitaţi! Lucrările la reţeaua electrică au blocat strada Louis Pasteur din Oradea (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON