URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Ianuarie 2012, 10:38

Sabotaj la tarife: Ecografiile Maternităţii, mai scumpe ca la cabinetele private

Sabotaj la tarife: Ecografiile Maternităţii, mai scumpe ca la cabinetele private SCUMP, DOM'LE, SCUMP... Deşi ecograful 4D cu care Maternitatea a fost dotată în urmă cu un an e unul din cele mai performante din ţară, luna trecută nu a avut niciun client. Şi atunci, la ce folos?...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: url

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: name

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

Luna decembrie a însemnat şi pentru ambulatoriul Maternităţii o lună a cadourilor: policlinica lăsată ani întregi în paragină în mod intenţionat, tocmai pentru ca medicii să aibă alibiuri pentru că-şi direcţionau pacientele spre propriile cabinete private, a fost reinaugurată după renovarea şi dotarea la cele mai înalte standarde.

Numai că noutatea n-a fost pe placul tuturor medicilor. Aşa că, pentru a nu-şi pierde propria clientelă, s-au înţeles să fixeze la noul ambulatoriu un tarif exorbitant pentru ecograful 4D, adică exact pentru "atracţia" principală a unităţii. Şmecheria a ţinut, însă, doar două săptămâni, până a aflat primarul Ilie Bolojan.

Adio facilităţi

Agitaţie mare la Maternitate în ultimele zile ale anului trecut. Mai-marii Primăriei au aflat că preţurile serviciilor ecografice 4D din ambulatoriu sunt - culmea - peste cele practicate de cabinetele private. Anomalia s-a întâmplat în condiţiile în care, din decembrie 2010 (când au fost cumpărate două aparate pentru ecografii 4D, cele mai performante din ţară) şi până în decembrie 2011, pacientele au avut posibilitatea să beneficieze de investigaţii fie gratuit, dacă erau internate sau dacă aveau trimitere de la medicul de familie, fie contra unei taxe de numai 50 de lei, dacă veneau fără trimitere.

În decembrie 2011, însă, lucrurile s-au schimbat. Medicii au reuşit să convingă conducerea spitalului că se impune o majorare a tarifului, astfel că preţul unei ecografii 4D a fost majorat brusc, de la 50 la 250 de lei. Mult mai scump decât la privat! Iar motivul bănuit pentru care s-a ajuns în situaţia paradoxală ca pacientele să plătească mai mult la ambulatoriul Maternităţii decât la cabinetele private e revoltător: un boicot al cadrelor medicale care lucrează atât la spital, cât şi la cabinete particulare.

Păcălit de subalterni

11 Gavrila Grebenisan.jpgGavril Grebenişan (foto), fostul manager interimar al Spitalului Judeţean, în subordinea căreia se află Maternitatea, susţine că a stabilit preţurile după o consultare prealabilă cu medicii: "Am discutat cu medicii, care mi-au spus că la privat se plătesc 350 de lei pentru o ecografie 4D. Ca atare, împreună cu directorul financiar-contabil al spitalului, am decis ca la noi tariful să fie mai mic, de 300 lei".

Înainte de a-l aplica, Grebenişan spune că a dat câteva telefoane la cabinete private, ca să afle preţurile practicate, dar nici unul nu a vrut să le dezvălui. "Asta m-a făcut să cred că ceva nu e în regulă. Aşa că am redus automat preţul la 250 de lei, aplicând Anexa 7 a Contractului cadru din 2011 cu Casa de Sănătate", explică Grebenişan. Altfel spus, preţul pentru ecografiile 4D s-a stabilit la nivelul maxim ce poate fi decontat de CAS.

Informat de alţii

Ceea ce nu ştia fostul manager era că tariful de 250 de lei, deşi legal stabilit, era peste preţul practicat la cabinetele private. Deşi tarifele ecografiilor 4D diferă de la un cabinet la altul, în unele locuri depăşind 300 de lei, la alte clinici - cum ar fi Eurorad - pacienţii plătesc doar 200 de lei, cu condiţia de a avea trimitere de la medicul specialist.

Motiv pentru care, de altfel, Maternitatea n-a avut nici măcar un singur client în luna decembrie, când a practicat acest preţ! Grebenişan a realizat situaţia la finele lunii, din întâmplare. "Am fost sunat de reprezentantul unei clinici private, care mi-a spus că avem preţuri mai mari la ecografii decât cabinetele particulare. Ca urmare, am dispus reducerea tarifului la 150 de lei".

Cel care a descoperit primul neregula a fost, însă, chiar primarul Ilie Bolojan, de la un subordonat cu soţia însărcinată, care i-a relatat câteva preţuri comparative, şi a cerut reducerea imediată a tarifului. Informaţia a fost confirmată chiar de edil. "Am cerut conducerii spitalului modificarea preţului imediat ce am aflat situaţia. Tariful de 250 de lei a fost practicat doar câteva zile", spune Bolojan, convins că la mijloc a fost, din nou, un sabotaj al unor medici: "Pentru că nu puteau sabota spitalul, singura modalitate a medicilor de a-şi păstra clienţii de la cabinetele private era să stabilească un preţ mai mare la Maternitate".

Corb la corb nu scoate ochii

11 Petru Chitulea.jpgDirectorul coordonator al Maternităţii, dr. Petru Chitulea (foto), recunoaşte că în cele câteva săptămâni în care preţul unei ecografii a fost 250 de lei spitalul nu a avut nici măcar un singur client, cu excepţia gravidelor internate în spital, pentru care cheltuielile au fost decontate de CAS. Nu admite, însă, că subalternii săi ar fi boicotat spitalul, dezinformând intenţionat conducerea cu privire la tarifele practicate de cabinetele private. "Preţurile le stabileşte conducerea, nu medicii", spune doctorul.

"Nu cred că vreun cabinet privat îşi permite să efectueze astfel de ecografii la un preţ de 150 sau 250 de lei. În unele locuri se cer chiar şi 500 de lei pentru o ecografie 4D, deoarece un asemenea aparat costă cam 80.000 de euro. Cu un preţ de 250 de lei pentru o ecografie, în cât timp şi-ar amortiza un privat investiţia?!", argumentează Chitulea.

Fie că umflarea tarifului a fost o greşeală întâmplătoare, fie că a fost una provocată de medicii interesaţi ca policlinica Maternităţii să nu aibă "căutare", în cele din urmă ea a fost îndreptată în timp destul de scurt. Aşa că acum, la un preţ rezonabil şi în mod cert mai mic decât la privat, bihorencele îşi pot face aici investigaţiile, fără a mai fi obligate să scoată mai mulţi bani din buzunare la cabinetele particulare...


RIVALITATE
La concurenţă cu Debreţinul

Pentru dotarea Maternităţii cu trei aparate de ultimă generaţie pentru investigaţii imagistice, din care două ecografe 4D şi unul 2D,  Ministerul Sănătăţii şi Primăria Oradea au suportat o investiţie de 900.000 de lei. Potrivit fostului manager Gavril Grebenişan, aparatura performantă a diminuat fenomenul plecării femeilor din Bihor spre spitalele şi cabinetele de obstetrică-ginecologie din Ungaria, înrădăcinat de aproape 10 ani.

"Cu două ecografe 4D putem spune că suntem o concurenţă serioasă pentru Debreţin, fiindcă orădencele nu mai trebuie să apeleze la serviciile medicilor maghiari pentru servicii de investigaţie de calitate", spune Grebenişan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
degeaba
d-na Cocoi.....am crezut ca aseara ati facut apel la deontologia profesiei de ziarist...ne-am inselat ....de aceea articolele pe care le veti scrie in viitor nu mai pot fi credibile, si in meseria de ziarist trebuie sa existe corectitudine, altfel nu merita sa scrieti, deveniti la fel de corupti ca si o mare parte din societate!!!
Postat 11 Ianuarie 2012, 16:24 de cetatean
4D?
Sunt putini medici care stiu sa faca 4D, ar trebui sa fie instruiti toti (inclusiv cei mai in varsta) si sa le mai fie scose din cap fumurile pentru ca de pierdut are tot maternitatea. Avem in apropriere maternitati private , si nu numai care au medici mai interesati de sanatatea pacientei si a copilului decat de propriul lui buzunar.
Postat 11 Ianuarie 2012, 11:17 de fosta pacienta
cartelul
trebuia spart mai demult. tupeul pe ei cat casa. ar trebui sa fie la fel si pedepsele.
Postat 11 Ianuarie 2012, 03:52 de oradean
ecografii
NECALIFICATULE, nu toata lumea este ca si tine. doctorii respectivi stiu si fac bine ceea ce au de facut.
Postat 10 Ianuarie 2012, 18:05 de @spital
intrebare pt d-l Primar
Cat il veti mai tine in functie pe acest om?Cum puteau simpli medici sa hotarasca tarife?
Postat 10 Ianuarie 2012, 18:04 de oradeanca
PRETURI ABUZIVE
clan mafiot..... preturi subventionate de stat dar umflate de catre escroci..... tinta ? buzunarul si sanatatea oamenilor ! vinovatii ar trebui sa raspunda penal. incepand de la manager.
Postat 10 Ianuarie 2012, 17:54 de CO2
adevarat
1. Grebenisan & co. nu au manageriat bine. 2. Pretul de cumparare al ecografelor 4D nu este atat de mare cat se lauda ca au dat pe el cei din spital, deci = frauda. 3. In Oradea sunt specialisti in achizitii dar, sunt inlaturati pentru ca nu fac bani si pentru sefi.4. Verificarile la compartimentele de achizitii trebuie facute cat mai repede pentru ca se scurg bani din buget printre degetele managerilor si a primarului pana la urma.5.Domnule Bolojan ati fost mintit chiar de oamenii dumneavoastra. Pacat!
Postat 10 Ianuarie 2012, 16:50 de eu
spital
Ia vedeti domnilor cati dintre medicii din maternitate se pricep sa manuiasca o asemenea aparatura , cabinetele private sunt putine care au 4 D, cati medici au beneficiat de instructaj pentru manipularea ecografului si pe ce bani , cam scump un asemenea ecograf in sistemul de stat , cu siguranta ca la privat un asemenea aparat este mult mai ieftin , pe bune , oare de ce ?....., articole la comanda !!!!!!!!!! ,
Postat 10 Ianuarie 2012, 16:22 de spital
precizare
Datele prezentate in articol nu sunt corecte, as putea spune ca sunt chiar tendentioase informatiile, oare cu ce scop?, daca autorul doreste sa fie credibil ar trebui sa revina asupra articolului cu date reale, pe baza documentelor emise, altfel deontologia profesionala lasa de dorit!!!, sper si vreau sa cred ca nu se scriu articole la comanda, aruncam cu noroi, chiar daca nu este adevarat, apoi incercam sa corectam!, acest sistem este ciausist!, ne-am atins scopul?
Postat 10 Ianuarie 2012, 15:44 de cetatean
Mai sta in functie?
Intrebare: Mai sta Chitulea in functie dupa aceasta isprava?
Postat 10 Ianuarie 2012, 11:05 de Alunelu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON