URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

„Să iubesc şi-apoi să mor!” Cântăreața Florica Duma plănuia noi proiecte, inclusiv alături de „Florici” (VIDEO)

„Să iubesc şi-apoi să mor!” Cântăreața Florica Duma plănuia noi proiecte, inclusiv alături de „Florici” (VIDEO) AU FOST PATRU. Folclorul bihorean a fost binecuvântat cu patru Florici: Ungur, Duma, Zaha şi Bradu. Prima a părăsit scena vieţii în 2011, iar cea de-a doua a plecat săptămâna trecută. Alaiul funerar a fost condus de Floricile rămase, Zaha şi Bradu. "Duma împletea buchetul celor patru Florici cu vitalitatea, armonia şi felul ei de a fi. Am fost toate patru deosebite în felul nostru şi de aceea i-a fost drag publicului de noi", povesteşte Florica Zaha
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când dansatorii înveşmântaţi în straie populare bihorene au prins să scoată sicriul din capela Haşaş, mulţimea bulucită sub copertină a început să aplaude. Întâi s-a auzit un chiuit de femeie, apoi un ritm ascuţit de higheghe a spart jelania popilor, punctat de fluierături bărbăteşti.

"Te-oi crăpa, lume, cu dor / Să iubesc şi-apoi să mor...", răsuna în difuzoarele ce străjuiau uşa capelei. Artişii şi fanii adunaţi la catafalc şi-au bătut palmele de parcă nu le-ar mai fi trebuit: Florica Duma a ieşit din scenă în aplauze...

Florica nu mai cântă...

Florica Duma a încetat din viaţă, la 70 ani, în dimineaţa zilei de 9 mai, pe un pat al Spitalului Judeţean. Cântăreaţa fusese internată, în stare gravă, în aprilie, la Terapie Intensivă. Cea care a făcut celebru chiuitul bihorean s-a stins fără să mai poată comunica în ultima săptămână cu prietenii şi apropiaţii. "După ultima operaţie a refuzat să-şi mai urmeze tratamentul. Spunea că s-a vindecat", povesteşte un apropiat.

De altfel, cântăreaţa nu şi-a acceptat niciodată boala. "A fost un caracter puternic, a ajutat foarte mulţi artişti tineri, a trăit o viaţă tumultuoasă, a ştiut să îşi ascundă durerea şi să prezinte lumii doar frumuseţea cântecelor sale", a povestit la catafalcul artistei directorul Ansamblului Profesionist Crişana, Leontin Ciucur.

"Prietenii mei sunt spectatorii"

Născută în noiembrie 1946 în satul Cărănzel din comuna Lăzăreni, Florica Duma a început să cânte de la 9 ani. Treptat, de la cântatul în borcan pentru amplificarea vocii, a ajuns să susţină concerte în ţară şi în străinătate, fiind foarte iubită în Italia. Colaborator al Filarmonicii de Stat, Ansambului Crişul, Radio-Televiziunii Române şi posturilor TV de profil, a făcut cunoscute cântece precum "Lică Sămădău", inspirată din nuvela "Moara cu noroc" a lui Slavici, dar şi "Tulai, Doamne", "Todoruţ", "Doina şi Lucaciu" şi multe altele.

Absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice din Timişoara, cântăreaţa s-a stabilit în Oradea în anii ’80, unde s-a dedicat carierei. Cânta viaţa satului bihorean, umbla cu punga de mâncare după ea ca să hrănească câinii străzii, ajuta tinerii artişti să se lanseze, dar nu s-a căsătorit niciodată. "Sunt pretenţioasă. N-am găsit pe nimeni care să mă iubească!", mărturisea ea într-un interviu. Succesul avea un preţ: "Sunt foarte singură pe lume. Prietenii mei sunt spectatorii. Pe scenă sunt în al nouălea cer..."

Crucea Floricilor

Florica Ungur, interpretă de muzică popularăCântăreaţa a întregit buchetul Floricilor Bihorului, alături de regretata Florica Ungur (foto) şi de colegele Florica Zaha şi Florica Bradu. Plânse şi cu năframă neagră, cele două doamne ale cântecului bihorean au şi deschis, împreună cu 18 preoţi, nesfârşitul alai care a condus-o pe Duma pe ultimul drum. În mulţime au fost şi dansatori în straie populare, solişti precum Viorica Bradea, Florica Ruja, Maria Sidea, Maria Militaru Blaj, Voichiţa Mihoc, Corina Szatmari, Cornel Borza, Ionel Ban şi mulţi alţii. Practic, cine are un nume în muzica populară bihoreană a ţinut să şi-l onoreze luându-şi rămas bun de la Florica Duma.

Florica Bradu, interpretă de muzică populară"A fost o persoană plină de viaţă, de optimism, temperamentală, sufletistă şi directă, cum am fost şi noi, celelalte. Ne-a unit acelaşi destin artistic şi am format acea cruce de patru Florici, toate cu credinţă puternică în Dumnezeu şi cu mare iubire de cântec", povestea, înlăcrimată, Florica Bradu (foto).

"Gata, revenim!"

Floricile Bihorului au ţinut legătura de-a lungul anilor şi chiar pregăteau un proiect comun.

Florica Zaha, interpretă de muzică populară"Ultima dată am văzut-o pe Florica Duma acum câteva zile. Era pe patul de spital. A lăcrimat când m-a văzut, eu i-am şters lacrima. Am întrebat-o dacă o doare ceva şi a dat din cap că nu. I-am spus că trebuie să se ţină tare, pentru că avem încă planuri împreună pentru un nou material", a spus, la rându-i, Florica Zaha (foto).

Florica Duma îşi lansase ultimul album în urmă cu un an şi jumătate şi adunase 154 de doine pentru un nou material muzical. Dar, mai presus de toate, cele trei Florici rămase plănuiau să cânte din nou împreună. "Am vorbit şi cu Florica Bradu şi am spus: «Gata, revenim!». Lumea dorea să mai facem cântări. Ne doream şi noi, numai că fiecare era ocupată pe segmentul ei", a povestit Zaha. N-a mai fost să fie. Florica Duma a plecat să cânte cu Florica Ungur...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON