URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2012, 11:46

Să curgă vinul! Seceta aduce un lucru bun: vinul va fi mai aromat

Să curgă vinul! Seceta aduce un lucru bun: vinul va fi mai aromat SURECHI DE SÂNTIMREU. Proprietarii celei mai mari podgorii din judeţ au terminat săptămâna trecută recoltatul început pe 1 septembrie. "Majoritatea viticultorilor spun că din cauza secetei au cules cu 30% mai puţin ca anul trecut. Noi am recoltat la fel ca în 2011, pentru că am stropit via tot la două săptămâni", spune Zsigmond Ur jr., stăpânul podgoriei de la Sântimreu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Canicula a pârjolit recoltele şi s-a lăsat cu scumpiri la ouă, lapte, carne. Vinul va fi însă mai bun ca niciodată! Căldura de astă-vară a dat strugurilor o dulceaţă şi o aromă cum nu s-au mai văzut demult.

"Vinul de anul acesta va fi cel mai bun din ultimii zece ani, de o calitate net superioară ca aromă şi tărie", spune Zsigmond Ur jr., cel mai mare viticultor din Bihor. Şi singurul îndreptăţit să folosească marca, deja tot mai cunoscută, de "vin de Sântimreu"...

06 Zsigmond Ur.jpgBun îi vinul ghiurghiuliu...

Dulce, tare, aromat. Vinul de anul acesta va face producţiile din anii anteriori să pară oţet de salată. Familia Ur a încheiat săptămâna trecută recoltatul strugurilor şi estimează, din cele 120 de tone strânse, o producţie de 100.000 de litri de vin, la fel ca în 2011. Calitatea va fi însă superioară. "Vinul va fi mai dulce şi mai aromat, pentru că a fost o vară însorită şi pentru că am îmbunătăţit metoda de fabricaţie", explică Zsigmond Ur jr. (foto), proprietarul unei podgorii de 42 hectare.

Procesul de producţie e total automatizat. Aparate speciale desprind boabele de pe ciorchini, le zdrobesc şi le trimit printr-un furtun într-un rezervor, la macerat. Mustul va fi stors după trei zile cu ajutorul unei prese care lasă licoarea să se scurgă direct în pivniţă, unde va sta la "fiert". Vinul va fi tras de pe drojdie şi scos la vânzare undeva în Postul Crăciunului.

"Cumpărătorii vor fi plăcut surprinşi. Datorită macerării, vinul va fi mai aromat, pentru că are timp să-şi tragă enzimele din struguri", spune Zsigmond. Viticultorul a testat metoda anul trecut pe vinul Muscat Ottonel, iar rezultatele au fost peste aşteptări.

Marcă înregistrată

Familia Ur şi-a înregistrat anul acesta la OSIM denumirea "vin de Sântimreu" şi e singura îndeptăţită să vândă sub acest brand. "Desfacem toată producţia în cele şapte magazine din Oradea, Marghita şi Salonta. Cine vinde în pieţe sub denumirea aceasta comite o infracţiune", avertizează Zsigmond, precizând că anul acesta vinul familiei se va vinde tot la preţul de 7 lei litrul. După o perioadă de declin a vânzărilor pe timpul verii, se aşteaptă la revenirea pieţei. "Odată cu răcirea vremii cei care vara au băut bere vor reveni la vin. În perioada de dinainte de Crăciun ne aşteptăm să vindem de trei ori mai mult decât acum", spune viticultorul.

Spre deosebire de alţi podgoreni, Crama Ur evită să lase vinul la îmbărânit, dar nu exclude lansarea unei variante îmbuteliate la sticlă. "Mai multe restaurante din Oradea ne-au cerut să îmbuteliem ca să poată oferi clienţilor un vin specific, de Bihor", zice tânărul. Rămâne de văzut dacă acest lucru se va şi întâmpla. Nu de alta dar, pe lângă investiţia pe care o presupune noua întreprindere, farmecul autentic al vinului de Sântimreu e dat totuşi de carafă. Cu arome de fruct în pârg şi miros de vie bătută de soare...


"Vinul de anul acesta va fi mai dulce, mai aromat şi mai tare. Ne aşteptăm la 12-13 grade de alcool pentru vinul alb şi 14,5 grade pentru cel roşu"

Zsigmond Ur jr.


VREMEA PODGORENILOR
Pariul pe pinot

Podgoria de la Sântimreu a familiei Ur se întinde pe 42 de hectare şi este cea mai mare din Bihor. Din suprafaţă, 25 de hectare au fost cultivate anul acesta cu sprijinul Agenţiei pentru Plăţi în Agricultură şi va rodi abia peste trei ani. Investiţia totală a depăşit 400.000 euro şi presupune înfiinţarea a 10 hectare de Muscat Ottonel, 6 hectare de Merlot, 5 de Fetească Regală şi 4 de Pinot Noir. În prezent crama Ur produce trei soiuri de vin alb (Fetească Albă, Fetească Regală şi Muscat Ottonel), Merlot-ul fiind singurul roşu.

Oenologul Dorin Popa crede că există toate premisele ca vinul din 2012 să fie unul excepţional. "După 2010, care a fost un an cu probleme din cauza ploilor, şi 2011, an de revenire, anul acesta ar trebui să fie unul de excepţie datorită numărului mare de zile cu însorire", zice Popa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
traisca evazionistul sa dispara \
astia nu si platesc accizele dar isi vand productia in ziare , fraier e cine cumpara am auzit ca pun si urina de soaricar :)))) bagati in voi sa nu va pese e ieftin si furat !
Postat 07 Octombrie 2012, 21:58 de evazionistul
nu prea cred
mai bine zis , ca mai multe birturi au cerut vin la sticla, ca la flacon le ia mult timp pina il vand; boabele cu coaja trebuie tinuti la macerat cel putin 14 zile la temperatura controlata, in 3 zile nu faceti mare brinza, e foarte important ca strugurii sa fie culesi la momentul optim
Postat 07 Octombrie 2012, 21:52 de chiar asa
acest vin este ... vai si amar
vinul de Santimreu este exact ca si otetul de salata, bine zis. Eu unul am cumparat de la Era si este praf, asta au spus niste invitati de ai mei. La 7 lei, scuza-ma, poti lua vinuri bune nu spalaturi de butoaie. Sincer mai bine ar face mai putin si bun, poate de aceea are si multi clienti (eu am incercat odata si a fost deajuns). In fine oricum articolul suna a reclama, deci mai bine gustati inainte de a scrie ce vinuri comercializeaza. Si oricum daca cineva este din localitatea respectiva poate vinde in piata sub denumirea de Vin din Santimreu. Oricum poate acum cu noua tehnologie va fi mai bun, nu cred, cine stie.
Postat 07 Octombrie 2012, 16:05 de emil
Haz de necaz.
Nu conteaza ce vom manca, important este sa avem ce bea. Vorba romanului:"mancarea-i fudulie, bautura-i temelie", valabila si la unguri.
Postat 07 Octombrie 2012, 15:55 de SAFE
jr
metoda o fi noua pt romania, dar e foarte veche pentru EU; vinul rosu de casa ce-l fac eu iese la 18 , fara sa fie adaugat nimic la el, e clar ca nu e recomendabil sa bei o sticla, dar probabil pentru comert 13 sunt suficiente
Postat 07 Octombrie 2012, 15:25 de jr
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON