URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Septembrie 2014, 07:37

S-a furat un lac! Întins pe 14 hectare, lacul din Paleu a fost dispărut, cu apă şi peşti cu tot!

S-a furat un lac! Întins pe 14 hectare, lacul din Paleu a fost dispărut, cu apă şi peşti cu tot! CE A FOST ŞI CE-A AJUNS. Întins altădată pe 14 hectare (foto stânga), lacul din Paleu a atras "lumea bună" din Oradea, care s-a grăbit să-şi construiască pe malul apei vile somptuoase de vacanţă. Între riverani sunt fostul primar al Oradiei, senatorul PSD Petru Filip, şi fiul fostului şef al pieţelor din Oradea, Călin Hirţe, care şi-a amenajat chiar şi un debarcader. Acum, însă, pontonul se termină într-o baltă nu mai mare decât cea care apare după o ploaie mai sănătoasă, aşa că barca îi zace, practic, pe "sec"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei care, în această vară, au vrut să se destindă la un pescuit pe lacul de acumulare din Paleu au avut neplăcuta surpriză să nu-l mai găsească.

Cele 14 hectare de luciu de apă au dispărut aproape în întregime, şi nu din cauza încălzirii globale şi secetei. A fost pur şi simplu golit de o "mână criminală", după cum spun oamenii locului, care a coborât pe şest stăvilarul barajului, lăsând apa să se scurgă pe canalul de fugă. Suspectul principal e fostul primar al comunei, Papp Gyorgy, care a avut lacul în administrare până toamna trecută şi care are o baltă privată tocmai lângă baraj...

Uite lacul, nu e lacul

07_Papp_bihoreanul.jpgSătenii din Paleu spun că lacul a început să scadă văzând cu ochii astă-toamnă, la scurt timp după ce fostul primar Papp Gyorgy (foto), a cărui firmă gestiona luciul de apă încă din 2008, a renunţat la contractul de concesiune pe care îl încheiase cu Administraţia Bazinală Ape (ABA) Crişuri, administratorul luciului de apă aflat în proprietatea statului. Papp e personaj cunoscut, fost viceprimar al comunei Cetariu şi primar al comunei Paleu, pe lista UDMR, în perioada 2004-2008, ajuns în dizgraţie fiindcă a permis "penetrarea" fiefului liderului Alexandru Kiss, care avea aici propria fabrică de lactate şi importante suprafeţe de terenuri, de către un "intrus" - dezvoltatorul imobiliar Călin Raita.

Rămas fără funcţie după 2008, Papp a ajuns consilier local independent şi s-a lansat în afaceri, fiind proprietarul unui restaurant cu terasă ridicat pe malul lacului, luat în administrare tot de el, în scop de agrement şi pescuit sportiv. Asta până toamna trecută, când fostul edil a decis să renunţe la lac şi a cerut permisiunea să golească o treime din cantitatea de apă pentru a-şi recupera investiţia de peste 150.000 lei, constând în peştii cu care îl populase. "Fostul administrator a primit aprobare să golească aproximativ o treime din lac, iar procedura a decurs în prezenţa angajaţilor instituţiei", a explicat BIHOREANULUI şeful ABA Crişuri, Dumitru Voloşeniuc.

Ulterior, deşi nivelul apei a continuat să scadă alarmant, conducerea ABA Crişuri a dispus verificări abia după ce lacul era aproape gol. "Am crezut că sunt fisuri în baraj şi sunt infiltraţii. De fapt, din verificări, rezultă că s-a umblat la stăvilar", explică şeful ABA. Altfel spus, cineva a deschis "robinetul" conductei prin care putea fi golit lacul, şi a lăsat apa să se scurgă din el.

Prinde hoţul, rupe-i capul

Pentru a preveni noi incidente, angajaţii ABA au sudat accesul la robinetul stăvilarului abia în noiembrie 2013. Răul, însă, fusese făcut, căci din cele 14 hectare de luciu de apă a rămas doar o baltă puţin mai mare decât un teren de fotbal. Vinovatul, însă, nu a fost găsit până azi, cu toate că instituţia a cerut şi ajutorul Poliţiei.

Primul pe lista de suspecţi a fost Papp. Pe el l-au bănuit şi reprezentanţii ABA, şi poliţiştii, dar şi localnicii, deoarece avea şi motiv: chiar lângă baraj bărbatul deţine o baltă privată care trebuia umplută cu apă şi populată cu peşti şi care "s-a umflat" brusc, pe măsură ce lacul scădea.

"Nici gând!", se apără afaceristul, care pretinde că afirmaţiile sunt "bârfe răuvoitoare". "Eu am restaurantul şi terasa unde oamenii vin tocmai pentru a sta pe malul lacului. Mi-aş fi boicotat propria afacere", zice Papp care crede că, de fapt, lacul a fost golit de hoţii de peşte. "Eu nici nu am fost acasă în perioada aia, eram plecat din localitate. Au fost poliţiştii, au vizionat înregistrările camerelor de supraveghere din restaurant, dar n-au văzut nimic. Cel mai probabil au fost braconieri, că a fost plin de ţigani pe canal, veneau să culeagă peştii. Cum lacul nu mai avea administrator privat, nu mai era păzit şi au făcut ce-au vrut", spune Papp.

Izvoare sufocate

Între timp, izvoarele subterane care alimentau lacul au secat şi ele, din cauza buruienilor şi a mâlului necurăţat de pe maluri. Cine să ia măsuri? Reprezentanţii ABA Crişuri dau vina pe lipsa de bani pentru lucrări, dar şi pe faptul că, de când s-a "subţiat", lacul nu mai are căutare printre investitori.

În noiembrie anul trecut, după ce firma ex-primarului din Paleu a reziliat contractul de concesiune, acesta a fost preluat de SC Galeria Ristorante del Teatro SRL, aparţinând lui Florin Panea, fondatorul grupului Leonardo. Atâta doar că milionarul a încheiat  afacerea pe nevăzute, fără măcar să se deplaseze la faţa locului, şi n-a făcut nicio amenajare, iar când vara aceasta şi-a vizitat "investiţia" şi a văzut că nu mai are apă, a renunţat la contract.

Lacul e acum nu doar fără apă, ci şi fără muşterii, iar cei mai afectaţi sunt proprietarii terenurilor şi ai somptuoaselor vile de vacanţă ridicate pe mal, care, în loc de clipocitul apei, aud cirezile de vaci care le pasc pe sub geamuri. "Singura soluţie ar fi să avem o iarnă cu precipitaţii bogate", explică şeful ABA Crişuri. Dar, în condiţiile în care de un an în zonă au căzut doar câteva picături de ploaie, nu fără prea multă convingere. Ba, cam tot cu gura uscată...


A COMIS-O!
Curăţenie criminală

Fostul primar al comunei Paleu, Papp Gyorgy, nu se confruntă pentru prima oară cu acuza că a golit neautorizat lacul. În noiembrie 2010, acesta şi-a "completat" cu apă de aici balta privată şi, totodată, a mutat în ea şi o parte din peştii aflaţi în lacul de acumulare, tot prin coborârea stăvilarului. Pentru că nu a supravegheat procedurile, nivelul apei a scăzut mult prea mult, ceea ce a dus atunci la moartea a sute de peşti rămaşi fără oxigen.

A fost o manevră greşită din partea crescătorului, care a dorit să facă un transfer de peşti dintr-un bazin în altul şi a scăzut apa prea mult", declara atunci BIHOREANULUI, Sorin Hodişan, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Pentru IoenI
CREZI CA CINEVA va dori sa-si construiasca intr-o groapa care colecteaza apele de pe dealurile invecinate????? MAI ALES CA PROBABIL PESTE CITIVA ANI VA DE VENI GROAPA DE GUNOI A PALEULUI daca nu se iau masuri de oameni adevarati, care vor sa faca ceva in comuna aceasta si nu sa nu aibe asa de mare pofta de euroi.Deocamdata alesii primariei nu stiu pe unde sa scoate camasa de multitudunea dosarelor din justitie.
Postat 18 Septembrie 2014, 11:59 de misu
Lacul e a propietatea ABA !!!
Voloseniuc si Pasztor de ce nu au avut grija de bunul administrat de lei, daca concesionarul a renuntat la utilizarea lacului ???
Postat 18 Septembrie 2014, 10:50 de WinDos
Iar un udemerist ?!?!?!?!?!?
Daca acest papp gyorgy, fost primar a produs paguba "gresind" intentionat sau nu, de ce nu plateste pt ea ?
Postat 17 Septembrie 2014, 09:58 de ??????
Lac = TEREN
Acele 14Ha de lac se pot transforma în 14Ha de teren intravilan, numai bun de afaceri imobiliare. Atenţie!
Postat 17 Septembrie 2014, 09:51 de Ioenl
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON