URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 August 2010, 08:25

S-a decis: Ex-judecătorul Mihai Viorel nu s-a îndreptat şi mai stă la zdup

S-a decis: Ex-judecătorul Mihai Viorel nu s-a îndreptat şi mai stă la zdup TRENDY. Fostul judecător Mihai Viorel (foto) a venit la procesul său ca la o plimbare în parc. Odihnit şi bronzat, îmbrăcat comod, cu un tricou, pantaloni sport şi o cipilică de vară pusă şmechereşte pe cap. Doar cătuşele îi stricau ţinuta...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Magistraţii Tribunalului Bihor au decis, vinerea trecută, să respingă liberarea condiţionată cerută de fostul şef de la Secţia Penală, Mihai Viorel.

Decizia a venit după o şedinţă furtunoasă, în care fostul lor şef, care a executat jumătate din pedeapsa de 4 ani de închisoare încasată pentru luare de mită, şi-a manifestat fără menajamente ura faţă de justiţia pe care a servit-o, dar şi faţă de judecătorii chemaţi să-i analizeze cererea.

"Datorită prostiei unor judecători eu stau în plus în închisoare!", a izbucnit el la finalul dezbaterilor, catalogând refuzul de a fi pus în libertate "o dreptate specifică României", iar decizia magistratului care l-a judecat drept neavenită, pe motiv că acesta are o părere proastă despre şpăgari.

Comportament exemplar

01_6.jpgBIHOREANUL a dezvăluit săptămâna trecută privilegiile de care a beneficiat fostul şef al Secţiei Penale din Tribunalul Bihor în timpul celor 2 ani petrecuţi până acum ca deţinut în Penitenciarul Oradea. Condamnat la 4 ani de închisoare pentru corupţie, Mihai Viorel a fost încarcerat pe 5 noiembrie 2007 şi, imediat, a fost declarat "persoană vulnerabilă" din cauza fostului statut de magistrat.

Ca atare, a fost separat de restul condamnaţilor pe motive de securitate, iar pe motiv de boală i s-a rezolvat şi scutirea de muncă, fie şi în interiorul închisorii. În plus, din iulie 2008 a fost "promovat" în categoria deţinuţilor cu regim deschis, beneficiind de mai multe avantaje, ca de pildă cel de a ieşi în oraş, în învoiri şi permisii de câte 5 zile, ori folosirea telefoanelor mobile în afara închisorii.

Favorurile, însă, nu s-au oprit aici. Luna trecută, fostul magistrat a cerut liberarea condiţionată înainte de termen, solicitare care a fost avizată favorabil de comisia Penitenciarului Oradea, fără o verificare temeinică şi pe considerente de-a dreptul hilare. Ca de pildă, pentru că s-a "reeducat" ca spectator la meciuri de fotbal ori ca şi cititor de romane.

Divorţ pentru şpagă

03 cristian danilet.jpgDescoperirea că avizul de la Penitenciar a fost abuziv a fost făcută de Cristi Danileţ (foto), vicepreşedintele Judecătoriei Oradea, cel care, luna trecută, a analizat propunerea de liberare, şi care a avut curiozitatea să verifice argumentele aduse de membrii comisiei în favoarea deţinutului. Aşa a descoperit că, în vreme ce se declara "îndreptat", Mihai Viorel a reuşit să divorţeze formal şi să-şi transfere averea pe numele rudelor, pentru a scăpa de confiscarea şpăgii de 135.000 DM (circa 70.000 euro) dispusă prin sentinţa de condamnare.

Ca urmare, pe 30 iulie Danileţ a respins cererea de liberare, dispunând printr-o sentinţă motivată pe nu mai puţin de 15 pagini menţinerea fostului judecător în Penitenciar, pentru încă cel puţin 6 luni. În primul rând, a arătat Danileţ, avizul comisiei nu era susţinut de acte care să ateste că deţinutul îndeplineşte condiţiile impuse de Legea 275/2006, privind executarea pedepselor. Şefii Penitenciarului nu au depus documentele care să certifice boala fostului magistrat, şi nici vreun alt act care să argumenteze dorinţa acestuia de a se face util în timpul detenţiei.

Totodată, a arătat Danileţ, din dosar nu rezultă niciun fel de dovadă a îndreptării deţinutului, ci dimpotrivă, dovadă fiind nu doar divorţul formal, ci şi comportamentul lipsit de respect pe care l-a avut în faţa lui, la Judecătorie. Iar asta pentru că, în timpul dezbaterilor, Mihai Viorel i-a răspuns în răspăr la întrebări, zicând că judecătorii "nu ştiu să soluţioneze cauzele" şi că sunt caracterizaţi de "prostie". "Condamnatul manifestă o reacţie de adversitate faţă de justiţie şi nu acceptă nici în prezent condamnarea sa", a punctat Danileţ.

S-a cerut "la secret"

03 ovidiu galea.jpgSoluţia l-a înfuriat pe Mihai Viorel care a şi atacat-o la Tribunalul Bihor. Şedinţa, prezidată de judecătorul Ovidiu Galea (foto), a avut loc joia trecută, fiind transformată într-un adevărat spectacol de fostul magistrat şi de avocatul său, Horia Chivari.

Înainte de începerea procesului, pentru a îndepărta redactorul BIHOREANULUI, prezent în sală, cei doi au cerut judecarea în şedinţă secretă, motivând că "ziarul de scandal încearcă să influenţeze judecătorii" şi insinuând chiar că, prin articolul ce dezvăluia viaţa de lux pe care o avea Mihai Viorel după gratii, ziariştii au aruncat o umbră de îndoială asupra... magistraţilor chemaţi să-i judece eliberarea. "Încearcă să insinueze că foştii colegi îi pregătesc o eliberare cât o evadare!", şi-a încercat norocul avocatul Horia Chivari. "Eu sunt un nimic, un nimeni, pe care presa de scandal poate să-l pozeze în cătuşe şi de care poate să-şi bată joc în ziar!", a completat clientul său.

Cererea a fost însă respinsă de judecători. "Dacă sunt de faţă, ziariştii vor vedea că procesul se derulează corect", a decretat judecătorul Ovidiu Galea.

Cel mai doct

"Clientul meu e bolnav, deci nu a putut munci, iar dacă legea nu permite să facă publice actele medicale, asta nu înseamnă că nu există. În plus, nu-i un ţigan care a furat trei găini, şi era cel mai doct din Penitenciar, deci nu putea fi obligat să participe la activităţi şcolare", şi-a început pledoaria Chivari, argumentând astfel, încă o dată, cererea de liberare condiţionată a clientului său. Avocatul l-a acuzat, totodată, de tendenţiozitate pe judecătorul care a respins în primă instanţă solicitarea, declarând că Danileţ a interpretat voit greşit probele din dosar ce erau în favoarea lui Mihai Viorel, permiţându-şi să verifice caracterizarea făcută de comisia de liberare condiţionată, "pentru a crea o altă situaţie decât cea existentă".

Nici Mihai Viorel nu s-a abţinut de la comentarii acide la adresa magistratului care, susţine el, l-a "executat". "Eu sunt un condamnat, deci un nimeni, un nimic, ultimul om din ţara asta. Cu toate acestea, am dreptul să fiu judecat corect", a izbucnit fostul magistrat, care consideră că judecătorul Cristi Danileţ l-a "discriminat" doar pentru că a fost condamnat pentru fapte de corupţie. Iar asta fiindcă, susţine el, Danileţ a criticat nu o dată pedepsele blânde date în cazurile de corupţie.

Ca atare, crede Mihai Viorel, a avut intenţia clară de a-i respinge solicitarea şi de a-l trimite înapoi după gratii. "Când te pronunţi public împotriva corupţiei şi ai o atitudine patetică faţă de acest gen de infracţiuni, nu mai ai căderea de a te pronunţa pentru liberarea condiţionată a unui condamat pentru corupţie. Nu mai poţi fi echidistant!", a acuzat fostul magistrat, amintind că cererea lui de liberare condiţionată a fost singura refuzată, din cele patru pe care Danileţ le-a soluţionat pe 30 iulie.

Asta să respect?

Pe de altă parte, fostul judecător a admis şi că nu e de acord cu sentinţa prin care a fost condamnat pentru corupţie. "Ce sentinţă să accept? Aceea prin care am fost condamnat fără probe, doar pe autodenunţul unui ordinar care zice că mi-a trimis bani printr-un avocat care neagă tot? Asta să respect?", a izbucnit Mihai Viorel.

Fostul judecător nu s-a ferit să-şi arate duşmănia faţă de unii din foştii săi colegi care, ca el, au fost acuzaţi de corupţie dar au scăpat. Unul este procurorul Alexandru Lele, aflat şi el întâmplător în sala de judecată. "Eu mi-am respectat profesia, spre deosebire de alţii, alde Cătălin Manea (n.r. - pseudonimul folosit de Lele pentru a semna articole în săptămânalul Gazeta de Oradea), care şi-au făcut apărările atacându-şi acuzatorii în ziar, după care s-a întors la serviciu ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat", a arătat fostul magistrat. În final, intuind parcă soluţia care avea să vină, Viorel a încheiat cu o constatare în care îşi exprima clar părerea despre cei puşi să-l judece: "Datorită prostiei unor judecători eu stau în plus în închisoare! Asta e dreptatea în România".

A făcut însă degeaba scandal. Căci, a doua zi, vineri, Tribunalul i-a respins recursul, păstrând în întregime soluţia dată anterior la Judecătorie. Ca atare, Mihai Viorel rămâne pe loc şi mai are de aşteptat cel puţin 6 luni pentru a depune o nouă cerere de liberare condiţionată. Asta dacă nu cumva va decide să-şi ispăşească în totalitate penitenţa, pentru a nu ajunge din nou la mâna "proştilor" care au îndrăznit să-l judece...


ALBA-NEAGRA
Condamnare surpriză

Mihai Viorel a fost trimis în judecată în 2004, în baza denunţului unui escroc, Cornel Matei, cunoscut sub porecla Rizzo, sub învinuirea că în 1998 a pretins 150.000 de mărci germane, din care ar fi primit efectiv 135.000, pentru a facilita eliberarea din arest a şase interlopi acuzaţi de şantaj, printre care şi Viorel Pop, zis Uscatu, patronul hotelului Silver.

Iniţial, magistratul a fost achitat în decembrie 2006 de Curtea de Apel Braşov, pentru ca un an mai târziu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să-l condamne la 4 ani de închisoare, 2 de interzicere a drepturilor civile, plus confiscarea şpăgii încasate şi plata unor cheltuieli judiciare de 5.500 lei. Mihai Viorel nu a plătit însă nimic, fiind declarat insolvabil după ce, printr-un divorţ formal, şi-a pus averea la adăpost, pe numele rudelor sale şi ale fostei soţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Coruptii
Coruptii trebuie sa faca parnaie de la douazeci de ani in sus !
Postat 25 August 2010, 14:55 de Justice
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON