URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2014, 17:03

S-a "ars" cu şpaga: Poliţistul arestat pentru mită a încercat să scape turnându-și șefii și colegii

S-a "ars" cu şpaga: Poliţistul arestat pentru mită a încercat să scape turnându-și șefii și colegii MUCLES. Atât în faţa procurorilor, cât şi a judecătorului care a soluţionat cererea de arestare preventivă, agentul şef adjunct Călin Ceauşu (dreapta) s-a folosit de dreptul la tăcere. Complicele său, Horvath Sandor (stânga), a fost la fel de discret, vorbindu-le anchetatorilor doar despre afacerea cu ţigări. Fiecare cu treaba lui, cum ar veni...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agentul şef adjunct Călin Ceauşu de la Poliţia Marghita şi-a ales victima cu schepsis. Ioan Sabău e un pădurar avut din Săldăbagiu de Barcău, posesor de fermă, vilă şi maşini scumpe. Plin de bani, deci...

Scenariul prin care acesta urma să fie escrocat, chiar de un om al legii, a fost aproape perfect: pădurarul a fost atras acasă la un contrabandist de ţigări de la care îşi aproviziona mereu ciobanii cu tutun, iar la plecare a fost "prins" de poliţistul care îl aştepta la colţul străzii. Ca să nu-i facă dosar penal, chipurile, subofiţerul l-a "tuns" de cele 10 cartuşe de ţigări abia cumpărate şi de cei 1.500 lei aflaţi asupra sa, punându-l, de asemenea, să promită că de acum încolo va cumpăra tutun doar de la el. Atâta doar că victima l-a dat pe mâna ofiţerilor anticorupţie...

Frontierist cu pretenţii

Povestea, care s-a petrecut pe 20 octombrie, a ieşit la iveală pe 12 noiembrie, când Direcţia Generală Anticorupţie Bihor anunţa reţinerea lui Călin Ceauşu, agent şef adjunct la Poliţia Marghita, pentru luare de mită, şi a unei alte persoane, Horvath Sandor, pentru complicitate la luare de mită şi contrabandă. Câteva ore mai târziu, procurorii cereau deja arestarea celor doi, descriind pe larg, în referatul înaintat judecătorilor, faptele care le erau imputate.

Potrivit documentului, ajuns şi în posesia BIHOREANULUI, Ceauşu şi Horvath au fost daţi pe mâna poliţiştilor DGA de pădurarul pe care îl escrocaseră. În sesizare, Ioan Sabău a povestit pe larg modul în care poliţistul l-a oprit, l-a ameninţat că-i întocmeşte dosar penal pentru deţinere fără drept de produse accizabile, după care - în loc să-l ducă la Poliţie - l-a atras într-o zonă retrasă ca să negocieze cu el preţul muşamalizării cazului.

"S-a urcat la mine în maşină şi m-a întrebat ce sumă de bani aveam asupra mea. Eu am scos 500 lei, dar agentul a observat şi banii care se aflau în buzunarul dinspre el, încă 1.000 lei, buzunarul fiind mai larg. Mi-a cerut să-i scot şi pe aceia, spunându-mi textual că a lucrat 10 ani la Poliţia de Frontieră şi că 500 lei sunt prea puţini pentru el. Când i-am scos, mi i-a smuls, atât teancul de 500 lei, cât şi pe cel de 1.000 lei, şi mi-a spus că suma era prea mică şi îmi va lua şi ţigările. Am protestat, i-am spus că în 15 minute a obţinut 1.500 lei, dar tot le-a luat. Apoi mi-a zis că sunt liber", le-a declarat Sabău anchetatorilor.

"Fără 2.000 de euro nu scapi"

În timpul anchetei care a urmat, poliţiştii DGA au reuşit să înregistreze o discuţie purtată de denunţător şi poliţistul şpăgar, despre banii şi ţigările confiscate, subofiţerul oferindu-se să  returneze jumătate din şpaga primită, dar nu pe degeaba, ci în schimbul unei maşini de lemne pe care pădurarul urma să i le aducă acasă.

Agentul Ceauşu încerca să-şi convingă muşteriul că a fost "băiat bun" pentru că l-a lăsat să scape ieftin, deoarece dacă i-ar fi întocmit dosar penal "onorariul" pentru clasarea acestuia ar fi fost şi mai piperat.

Ceauşu: Hai să îţi spun, suma nu-i multă ce mi-ai dat mie! Eu pentru o treabă de asta, eu... fără 2.000 euro nu scapi!

Sabău: 2.000 euro pentru o treabă de asta?

Ceauşu: Da, da, da!

Sabău: Da' nu-i mult, mă, 2000 euro?

Ceauşu: Da' îţi fac un dosar penal! Eu la restul la care le-am făcut le-o dat cu executare!

Mai mult, poliţistul l-a pus pe pădurar să promită că pe viitor se va aproviziona cu ţigări de contrabandă doar de la el. Nu de alta, dar ceilalţi contrabandişti "nu sunt de încredere". "Nu te mai complica cu ăia, că te poate ţepui", explica agentul.

Strategii cu doi şi-un sfert

La scurt timp după declanşarea anchetei, Ceauşu a aflat că a ajuns în vizor şi şi-a pregătit apărarea, cerând ajutor până şi de la un fost ofiţer de la Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Bihor, Nicolae Matei. Anchetatorii nu ştiu concret în ce au constat "consultările" celor doi, dar imediat după discuţia cu ofiţerul de informaţii, poliţistul marghitan a renunţat la numărul de telefon, invocând că era hărţuit.

După care i-a trimis mai multe mesaje iubitei, declarându-se deranjat de numeroasele apeluri pe care le primeşte de la denunţător şi anunţând că va depune o plângere împotriva acestuia, pentru şantaj. "E învăţat", îi mai spunea bărbatul prietenei sale, referindu-se la faptul că acţiunile pădurarului ar fi fost coordonate de procurori.

Turnătorie, dar degeaba

Mai mult decât atât, poliţistul s-a dus şi el la DGA, oferindu-se să le dea ofiţerilor anticorupţie informaţii despre şpăgile pe care le-ar încasa colegii şi şefii săi din Marghita de la pădurarul care tocmai îl denunţase, precum şi de la administratorii unor firme din zonă. "Vă spun eu, că ce aud şi eu! Că şi eu aud de unde lucrez eu, nu? Vă spun 20 de pagini, să ştiţi tot ce se întâmplă! Ăsta (denunţătorul - n.r.) unge o grămadă de şefi! Că taie şi spânzură pe zona lui. Are Q3, are Jeep, are vile, o casă cât un bloc. Mai este unul care a luat jumătate de porc de la un agent economic ca să-l lase în pace, să nu-l mai controleze", a "turnat" la grămadă Ceauşu.

Subita sa bunăvoinţă în denunţarea unor acte de corupţie, reale sau inventate, nu a reuşit totuşi să-l salveze. Pe 11 noiembrie, sub coordonarea unui procuror de la Tribunalul Bihor, poliţistul din Marghita şi complicele său, contrabandistul Horvath, au fost ridicaţi de acasă, iar o zi mai târziu prezentaţi în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, cu propunere de arestare preventivă.

Şpagă sau înţelăciune?

"În calitate de organ al poliţiei judiciare, învestit cu autoritatea de stat pentru anchetarea infracţiunilor, a solicitat şi primit o sumă de bani de la inculpatul pe care îl cerceta, fapt care este de natură să genereze un sentiment de insecuritate socială", au acuzat procurorii în referatul lor, descriindu-l pe subofiţer ca pe o persoană vicioasă, care ajunsese să se împrumute prin oraş cu bani pe care nu i-a mai returnat niciodată, dar şi să se ofere din proprie iniţiativă să încalce legea şi să-i procure denunţătorului ţigări netimbrate.

Judecătorul a admis solicitarea procurorilor, dispunând arestarea lui Ceauşu şi a complicelui său, decizie rămasă în vigoare şi în prezent. Avocatul poliţistului, Răzvan Doseanu, încearcă acum să-i înduplece pe anchetatori să schimbe încadrarea juridică a faptelor imputate, din luare de mită în înşelăciune. "După cum e prezentată starea de fapt de către acuzare, respectiv că ar fi existat o înţelegere anterioară între clientul meu şi acel vânzător de ţigări netimbrate, avem de-a face cu o infracţiune de înşelăciune, şi nu cu o luare de mită. Cu atât mai mult cu cât poliţistul era după terminarea programului de lucru". Motivul strădaniei? Pentru înşelăciune, pedeapsa prevăzută de Codul Penal este de maxim 3 ani de închisoare, în timp ce pentru luare de mită agentul ar putea sta după gratii chiar şi 10 ani. Ceea ce nu-i deloc totuna.

De-o fi una, de-o fi alta, faptele agentului rămân şi, dacă vor fi dovedite, cu siguranţă îşi va atârna definitiv uniforma în cui. Aşa, băiat bun cum este...


TRĂDĂTOR TURNAT
Facerea de bine...

În timpul cercetărilor declanşate în dosarul Ceauşu, procurorii  Parchetului Bihor au reuşit să-l găsească şi pe cel care le-a deconspirat ancheta, avertizându-l pe agentul aflat în atenţia DGA. Vinovatul este tot un poliţist din Marghita, agentul şef Ioan Mureşan, care acum este cercetat pentru favorizarea infractorului, ajungând pe mâna procurorilor mulţumită tocmai celui pe care a încercat să-l ajute. După ce Mureşan l-a anunţat că fusese reclamat de pădurar, Ceauşu l-a sunat pe denunţător să-i spună că ştie ce a făcut, dezvăluindu-i şi numele sursei.

Ca să-l pună la încercare pe agentul Ioan Mureşan, procurorii i-au cerut să le vină în ajutor, iar când Ceauşu urma să intre în serviciu, să-l abordeze şi să discute cu el despre incidentul cu pădurarul, discuţie pe care urma să o înregistreze cu un reportofon. Subofiţerul a acceptat, dar înainte de a purta discuţia cu coleguă său a oprit aparatul, minţindu-i apoi pe procurori că dispozitivul s-a stricat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON