URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iunie 2016, 07:21

Roşii portocalii: Cum i-a manipulat PSD pe bihoreni înaintea alegerilor de duminică

Roşii portocalii: Cum i-a manipulat PSD pe bihoreni înaintea alegerilor de duminică CINE VORBEŞTE... Deşi Consiliul Naţional de Etică l-a pus pe Ioan Mang la stâlpul infamiei ca hoţ intelectual, iar Alianţa pentru România Curată a evidenţiat-o pe Adelina Coste pentru numeroasele contracte cu primării comunale, cei doi l-au pictat din răsputeri pe Ilie Bolojan în culori penale. Chiar dacă nu au auzit de Beaumarchais, i-au urmat tenace îndemnul: "Calomniază, calomniază, tot se va prinde ceva!"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Plicticoasă - aşa au considerat campania pentru locale cei care savurează încăierările între politicieni. În sfârşit serioasă - au sperat cei care s-au săturat de show-uri. Şi unii, şi alţii au fost contrazişi în Bihor, înaintea scrutinului, de PSD-iştii care au declanşat jihadul împotriva singurului adversar, Ilie Bolojan.

După două săptămâni la capătul cărora un sondaj IRES l-a cotat pe edil cu 59% intenţii de vot, iar pe propria reprezentantă, Adelina Coste, cu doar 2%, PSD a practicat manipularea din greu pentru a convinge orădenii că Bolojan trebuie doborât prin orice mijloace.

BIHOREANUL vă prezintă felul în care PSD a deturnat cu totul atenţia de la idei şi proiecte spre scandaluri, în speranţa dacă nu a victoriei proprii, atunci măcar a compromiterii adversarului.

Despre fapte

viceprimarul Mircea Măşan, candidat la şefia Consiliului Judeţean BihorDe la începutul campaniei, când şi-au stabilit deviza "Alegeţi puterea faptelor", liberalii au fost singurii care au prezentat un program unitar şi coerent pentru dezvoltarea Oradiei şi Bihorului. Ca urmare, în toate întâlnirile cu alegătorii, Ilie Bolojan şi candidatul la şefia Consiliului Judeţean, Mircea Mălan (foto), au vorbit numai despre ce au făcut şi ce vor să facă mai departe.

Înainte de respingerea OUG ce permitea referendumul pentru unificarea Oradea-Sînmartin odată cu alegerile, Bolojan a încercat să dea lămuriri şi asupra avantajelor extinderii oraşului, îndemnând totodată orădenii să voteze listele PNL atât pentru Consiliul Local, cât şi pentru cel Judeţean. Motivaţia? Orice proiect poate fi aprobat sau trântit de "parlamentul" local, iar experienţa de la judeţ este edificatoare.

"UDMR a avut mereu 30% din mandate, PDL, PSD şi PNL între 15-25%, iar un mandat-două partidele mici şi populiste, gen PPDD. Niciunul n-a fost destul de puternic ca să dea judeţului o direcţie clară de dezvoltare, iar proiectele au fost fie tergiversate, fie diluate, dar fiecare partid a fost suficient de puternic pentru a le bloca pe celelalte", a tot explicat Bolojan.

Oradea captivă

Blocarea referendumului a dat aripi pesediştilor, care până la jumătatea campaniei încă nu-şi prezentaseră programul, ci doar îl hărţuiau pe Bolojan pe teme minore, precum cea a teraselor din Piaţa Unirii deschise de apropiaţi ai săi înaintea altora.

Chiar a doua zi după decizia CCR, la Oradea a descins însuşi Liviu Dragnea care i-a "luminat". Şeful PSD l-a ironizat pe "marele primar de municipiu mare", zicând că Oradea este un oraş "frumos", dar orădenii "se lasă păcăliţi", fiindcă oraşul are "credite de 490 milioane lei", cheltuite "pentru proiecte făcute prost". Nimeni nu l-a corectat în privinţa datoriilor, care în realitate nu depăşesc 100 milioane lei, şi nici nu l-a întrebat, pentru comparaţie, despre succesele primarilor PSD. Cert e, a decis Dragnea, că Oradea e "captivă", aşa că prin schimbarea lui Bolojan orădenii pot "să treacă la un nivel nou de civilizaţie".

În zodia speculei

În urma reacţiilor prin care orădenii îşi arătau pe Facebook furia că Dragnea le dă lecţii de "civilizaţie" după ce şi-a ţinut propriul judeţ în sărăcie, dar şi frustrarea că a blocat unificarea, liderul PSD Bihor a susţinut că, de fapt, nu s-a împotrivit referendumului, ci doar... unirii.

"Am fost întotdeauna pentru referendum şi credem că trebuiau făcute mai multe referendumuri, inclusiv dacă să ne încălzim pe gaz (...). Unificarea nu este soluţia pentru orădeni şi cu atât mai puţin pentru cei din Sînmartin", a zis Mang într-o dezbatere cu candidaţii la CJ, unde a şi strecurat o "şopârlă" pe care până atunci o arătase doar la întâlnirile cu simpatizanţii. "Personal, nu am terenuri în Sînmartin, cum au alţi lideri politici câte 60 de hectare, deci nu voi milita din interese personale", a spus el. Somat de Mălan să indice "liderii politici" respectivi, Mang a bătut în retragere: "Nu e vorba de nimeni de la această masă, nici despre Ilie Bolojan, dar cine are terenurile acelea ştie foarte bine".

Chiar dacă şi BIHOREANUL l-a invitat să nominalizeze misteriosul latifundiar pentru care voia Bolojan unirea, Mang a refuzat, pretextând că "este treaba voastră de ziarişti". Verificarea făcută ulterior avea să demonstreze, însă, că a blufat: conform Registrului Agricol Sînmartin, în comună nu există nicio proprietate peste 3 hectare.

DNA, invocat de PSD

PSD-iştii au continuat totuşi să împrăştie insinuarea. Cea mai infamantă a fost, însă, alta, anume că Bolojan ar fi un corupt, DNA cercetându-l într-o afacere imobiliară. Înainte să iasă deschis la atac, şi-au pregătit terenul cu ajutorul site-ului Bihorstiri.ro, patronat chiar de un membru PSD, Mihai Baneş. Un articol nesemnat postat pe 31 mai într-un "ungher" al site-ului arăta că la Tribunalul Cluj se află din decembrie 2014 un dosar ce-l vizează pe primar, "acuzat de utilizare de informaţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite". Fără a preciza obiectul dosarului ori părţile, autorul anonim arăta că judecătorii au obligat DNA să înceapă urmărirea penală a unui "grup de persoane", între care şi Bolojan.

Deşi textul se încheia cu promisiunea "Vom reveni", acest lucru nu s-a mai întâmplat, dar Mang, Coste şi activiştii PSD l-au "rostogolit" copios pe reţeaua de socializare. "Dacă primarul Bolojan are dosar la DNA într-un dosar de corupţie este grav. Este şi mai grav dacă a minţit, încercând să ascundă acest aspect", a acuzat Mang, distribuind anonima, iar Coste amplificând-o la un forum cu candidaţii la Primărie şi pe internet.

Manipulare demontată

Solicitat de BIHOREANUL să dea explicaţii într-o conferinţă de presă joia trecută, Bolojan a spus că nu ştie despre ce dosar era vorba, fiind deseori reclamat de persoane nemulţumite fie pentru demolări de garaje, fie pentru exproprieri de terenuri. Contrar obiceiului de a nu se referi la adversari, a descris operaţiunea PSD ca pe o "mizerie tipic electorală" şi i-a cerut lui Mang să nu fie laş: "Dacă ştie despre o mangleală, să spună cu subiect şi predicat!".

În cele din urmă, tot BIHOREANUL a făcut lumină în caz, deoarece era unul pe care îl prezentase încă din 2011. Dosarul a pornit de la un samsar imobiliar, Matiuţă Hunyadi Nelu Mircea, care - nemulţumit că trei foşti angajaţi ai DNA Oradea (Mihai Ogbarschi, Mihai Urda şi Dorică Stanciu) i-au "suflat" un teren - i-a acuzat de fapte de comerţ incompatibile cu statutul de ofiţeri, folosirea ca funcţionari a unor informaţii nedestinate publicităţii, abuz în serviciu, asociere în vederea săvărşirii de infracţiuni şi înşelăciune, ulterior băgându-i în aceeaşi oală pe primar şi pe jurista şefă a Primăriei, Eugenia Borbei, pe motiv că i-ar fi ajutat cu informaţii de la comisia de fond funciar.

Dosarul a fost închis prin NUP de structura centrală a DNA în 2013, dar cum Matiuţă a atacat soluţia în instanţă, Tribunalul Cluj a decis completarea anchetei. Abia a doua zi, când staful lui Bolojan a pus la dispoziţia presei o Ordonanţă de clasare definitivă, s-a aflat că dosarul a fost închis şi a doua oară, în martie 2016, fără ca măcar să fi fost nevoie de audierea sa ori a celorlalte persoane, deoarece Matiuţă "nu a adus nicio probă în dovedirea celor reclamate".

"Am avut dreptate"

Nici măcar publicarea documentului nu i-a oprit pe pesedişti să continue răspândirea tezei că Bolojan e "penal", ba atât Mang, cât şi Coste au pretins că DNA le-a dat... dreptate! Într-un ultim comunicat, emis vineri de "Biroul de presă", au afirmat că Bolojan minţise când a spus că nu ştia de existenţa dosarului: "Ştia, cel mai târziu, din luna martie 2016. (...) Ordonanţele DNA nu sunt documente publice, aşadar nimeni nu ştia de existenţa Ordonanţei din 2 martie şi nici de conţinutul ei în afară de cei implicaţi. Doar Ilie Bolojan a ştiut acest lucru şi, totuşi, a încercat să ascundă adevărul. (...) A minţit pentru că era în campanie şi nu dădea bine să recunoască că a fost cercetat penal!", au zis pesediştii. Lăsând neclar, culmea, motivul pentru care Bolojan şi-ar fi ţinut secretă dovada nevinovăţiei...

UDMR, la cotitură

De ce au insistat pesediştii în războiul cu Bolojan, ştiind că nu au nicio şansă să câştige Oradea, nu e greu de înţeles, miza fiind ca acesta să nu facă majoritatea la Consiliul Local, iar secundul său, Mircea Mălan, la Consiliul Judeţean, aşa încât să rămână la mâna UDMR şi a PSD. Ba, mai mult, cum în judeţ, unde electoratul e mai slab informat, pariază pe un scor de 30%, în culise se negociază o alianţă cu UDMR aşa încât şefia CJ să-i revină lui Mang.

Szabo Odon, preşedintele executiv al UDMR BihorÎntrebat de BIHOREANUL despre acest lucru, liderul de facto al Uniunii, Szabo Odon (foto), nici nu a exclus ipoteza. "Dacă PSD va dovedi prin scor că ei sunt acea stabilitate pe care noi o vrem, vor fi o opţiune. Dacă PNL va dovedi, vom discuta cu ei. Dar noi am urmărit totdeauna ca Bihorul să aibă un partener la nivel naţional. Trebuie să fim atenţi, pentru că aici în Bihor mereu am fost în contratimp faţă de centru", a spus Szabo, sugerând pe cine preferă.

Nu de alta, dar cum în ţară PSD e deasupra PNL, alegerile din toamnă pot da un Guvern social-democrat. Şi cum să lipsească UDMR din combinaţie?...


BĂTAIA DIN JUDEŢ
Între blaturi şi fraude

Dacă în Oradea campania a păstrat un calm aparent, în schimb în restul judeţului s-au dus lupte corp la corp, combatanţii neezitând să facă blaturi ori să falsifice voinţa alegătorilor prin metoda Flotantul.

Cel mai ruşinos episod i-a avut protagonişti pe PNL-iştii din Beiuş, care şi-au pus candidat la Primărie un om de paie al edilului Adrian Domocoş, înscris ca independent după o condamnare la 2 ani şi 4 luni de închisoare, stabilită fiindcă împreună cu fostul său viceprimar liberal Gheorghe Costin, a atestat lucrări la apă şi canalizare în realitate neexecutate, aşa cum făcuseră şi predecesorii lor, PSD-iştii Silviu Odobasian şi Viorel Iuhas, condamnaţi la închisoare cu executare.

După ce o lună întreagă PNL-iştii au tras pentru el, în ultima zi a campaniei Domocoş a primit sentinţa definitivă, 2 ani şi 1 lună tot cu suspendare, plus interdicţia de a mai ocupa funcţii publice. Ca urmare, situaţia s-a inversat şi în ultimele ore de campanie şi-a mobilizat fanii să-l voteze pe PNL-istul Petru Mlendea, la acţiune compromiţându-se inclusiv copreşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, care s-a afişat cu el.

În schimb, deschizătorul listei pentru CJ, Mircea Mălan, care ar urma să ia locul lui Cornel Popa la conducerea judeţului dacă liberalii şi-ar impune candidatul, a refuzat să se asocieze în campanie atât cu Domocoş, cât şi cu Mlendea.

PSD-iştii nu s-au ferit nici ei de ruşine, în mai multe comune - precum Sâmbăta, Sîrbi, Spinuş, Gepiu, Lăzăreni - "importând" flotanţi de la oraş cu zecile sau chiar cu sutele, pentru a asigura victoria candidaţilor social-democraţi prin schimbarea configuraţiei corpului electoral. La Sâmbăta, de pildă, au fost înregistraţi peste 240 de flotanţi la 1.200 localnici cu drept de vot, adică aproape 20% "venituri" gata să ştampileze conform indicaţiilor. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
bihoreanul e platit de cei ce cred ca i citit
La orice ora din zi si din noapte Bolojan poate fi arestat daca EU prezint niscaiva probe,problema e ca cine avea aceasta putere si nu a folosit o abuziv a fost presedintele pnl la origini in 1990 si e pana in prezent,sa indrazniti sa gresiti acum in ceasul al 12 lea cand in loc de cuc o sa iasa tiggrul,apropo de ceasul cu cuc vehiculat de acest cotidian impotriva judecatorilor corecti ce nu si au plecat genunchii inaintea lui Baal!
Postat 30 Octombrie 2016, 18:06 de User anonimizat
din 2% se facu' 10 %
Mare final pentru rosii ! Au crescut intr-o saptamana de 5 ori de la 2% la 10% !!! Deci cam asta e marja de furt a lor. Bine de stiut.
Postat 07 Iunie 2016, 11:43 de alexcuce
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON