URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 August 2014, 11:35

Robinet închis! ANRM nu mai dă licenţe de exploatare a apei geotermale din Băile Felix şi 1 Mai

Robinet închis! ANRM nu mai dă licenţe de exploatare a apei geotermale din Băile Felix şi 1 Mai FANTOMĂ LACUSTRĂ. Dacă până anii trecuţi, când era acoperit de nuferi, bucura privirile turiştilor, lacul Ochiul Mare oferă în prezent o privelişte de-a dreptul sinistră: abia are câteva frunze pe luciu şi nici urmă de floare...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situaţia dezastruoasă a rezervaţiei naturale Pârâul Peţea din Băile 1 Mai, unde nufărul termal, roşioara lui Racoviţă şi melcul termal riscă să dispară pentru totdeauna din cauza secării lacului Ochiul Mare, se vede în sfârşit şi de la Bucureşti.

După ce custodele Muzeul Ţării Crişurilor a tras numeroase semnale de alarmă asupra riscului dispariţiei rezervaţiei, anunţând Ministerului Mediului că renunţă la custodia acesteia deoarece în lipsa apei nu are cum s-o administreze, Agenţia Naţională de Resurse Minerale începe să aplice primele măsuri concrete pentru identificarea cauzelor şi a soluţiilor necesare.

La curent

Aşa cum BIHOREANUL a relatat chiar săptămâna trecută, luna aceasta a avut loc la Ministerul Mediului o întâlnire dedicată rezervaţiei, la care au participat specialişti din mai multe instituţii, inclusiv reprezentanţi ai ANRM, ai MŢC şi ai Prefecturii Bihor.

02-gheorghe-dutu_bihoreanul.jpgAnterior acestei şedinţe, redacţia noastră solicitase în scris preşedintelui ANRM, Gheorghe Duţu (foto), să precizeze dacă este la curent cu starea rezervaţiei şi ce măsuri a luat pentru salvarea ei. Răspunsul, transmis miercurea trecută de Biroul Comunicare al ANRM, demonstrează că abia acum situaţia e luată în serios. "Urmărim îndeaproape situaţia rezervaţiei naturale Lacul Peţea, habitat prioritar de interes comunitar, şi ne asigurăm că activitatea titularilor de licenţe din zonă respectă legislaţia în vigoare", începe răspunsul trimis BIHOREANULUI.

Aceleaşi concluzii

Potrivit ANRM, reprezentanţii instituţiei, alături de cei ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor şi ai MŢC, au făcut luna trecută o vizită în Băile 1 Mai, constatările confirmând observaţiile anterioare. "Şi anume faptul că factorii naturali, reprezentaţi de nivelul redus al precipitaţiilor şi al debitelor râurilor de suprafaţă, au jucat un rol important în scăderea nivelului apei din rezervaţia naturală Pârâul Peţea. Întrucât experţii prezenţi în zonă nu au exclus posibilitatea ca nivelul de alimentare a acviferului să fie afectat inclusiv de factori tehnici, aflaţi în posibilă conexiune cu gradul de exploatare a resursei geotermale, preşedintele instituţiei noastre a dispus întocmirea unui studiu hidrogeologic complex, care va clarifica aceste aspecte", precizează ANRM.

Altfel spus, instituţia ia abia acum în calcul ceea ce muzeografii acuzaseră constant în ultimii ani, şi anume că rezervaţia ar putea fi afectată de consumul ilegal de apă geotermală.  

După patru decenii

Studiul va fi făcut de specialiştii Catedrei de Hidrogeologie din cadrul Facultăţii de Geologie şi Geofizică a Universităţii Bucureşti în colaborare cu Asociaţia Hidrogeologilor din România, şi se va întinde pe o durată de doi ani.

"Acesta va oferi o imagine de actualitate a zăcământului şi va conţine date relevante privind atât capacitatea de producţie, cât şi capacitatea de regenerare a resursei. De asemenea, studiul va stabili măsuri pe termen scurt, de aplicare imediată, în scopul remedierii de urgenţă a situaţiei din arealul rezervaţiei, cât şi un set de măsuri pe termen mediu şi lung", mai precizează ANRM.

Necesitatea demersului este evidentă: informaţii privind starea zăcământului de apă geotermală din zona Băilor Felix şi 1 Mai nu au mai fost colectate din anii '70.

Stop exploatărilor!

Până la finalizarea studiului, în arealul celor două staţiuni Agenţia va sista acordarea de noi licenţe pentru exploatarea apelor geotermale şi nu va mai permite nici activităţile de explorare. "Mai mult, din dispoziţia preşedintelui ANRM, odată cu încheierea sezonului turistic, respectiv luna octombrie a.c., vom demara o monitorizare minuţioasă a sondelor licenţiate, împreună cu autorităţile locale şi cu titularii exploatărilor", se mai arată în răspuns.

Cum anume se va face "monitorizarea minuţioasă", încă nu spune nimeni. Cert e că, aşa cum şi BIHOREANUL a arătat, în şedinţa de la Minister specialiştii au decis ca din toamnă să limiteze furnizarea de apă geotermală în Băile Felix şi 1 Mai către clienţii care o folosesc în scop de agrement, nu şi pentru hotelurile cu baze de tratament ori pentru Spitalul de Recuperare.

"Este prioritar să identificăm cauzele reale, naturale şi tehnice, care au contribuit la situaţia actuală, astfel încât să putem adopta măsurile necesare pentru remedierea acesteia. Numai la acel moment vom clarifica împrejurările concrete şi cine este răspunzător pentru situaţia creată", se încheie răspunsul ANRM. Semn că instituţiile statului s-ar putea să se fi trezit din nepăsare, dând semne că au de gând să facă ceva pentru a repara lucrurile. Numai să nu fie tardivă grija aceasta, iar nuferii să nu fi dispărut pentru totdeauna...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
valahu ce fura
Cum? Ati furat apa calda din Felix? Asa ceva nu se poate! In Romania nu se fura! Noi sintem cinstiti si respectam legile. E o conspiratie boZgoreasca ca noi furam apa la noapte. Vai de capul nostru.
Postat 25 August 2014, 19:06 de valahu ce fura
intrebare
daca se adevereste ca muzeul a avut dreptate va primi rezervatia inapoi si despagubiri pentru toate problemele pe care chiar aceste organisme de verificare le-au cauzat? va plati cineva de la ANRM pentru ca doi ani de zile au spus ca nu e nicio problema? va plati garda de mediu pentru ca a amendat muzeul fara verificari de specialitate? ANRM = niste labari cu interese (radu miron + restul). GNM Bihor = betivi (sever serbanescu), needucati (bruno pascu), afemeiati si spagari, fromati de mai marele comisar ratiu care mituia politia rutiera cu cate 2 litri de palinca pe care o avea tot timpul in portbagaj...
Postat 25 August 2014, 11:52 de bono
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON