URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Risipiţi prin vecini: Deşi le-ar fi adus avantaje, literaţii orădeni nu îşi fac filială proprie a Uniunii Scriitorilor, ci se alătură altora

Risipiţi prin vecini: Deşi le-ar fi adus avantaje, literaţii orădeni nu îşi fac filială proprie a Uniunii Scriitorilor, ci se alătură altora NU-I CU CINE. "În locul celei de la Arad ar fi putut exista la Oradea o filială a Uniunii Scriitorilor dacă ar fi avut cine să se lupte pentru ea", spune istoricul şi criticul literar Ioan Simuţ (foto, în centru), membru al filialei USR din Cluj, adăugând că publiciştii revistei Familia au fost o vreme un "nucleu consolator", insuficient însă "pentru o viaţă literară mai bine organizată şi mai animată"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nicio autoritate nu dă "adeverinţe" de talent ori geniu, dar în cazul scriitorilor o organizaţie de breaslă ar putea facilita accesul spre confraţi, critici şi public.

Oradea are zeci de literaţi, mulţi laureaţi ai Uniunii Scriitorilor din România, dar nu şi o asociaţie profesională pe care aceştia să şi-o fi înfiripat. Ba fiindcă, pe când erau destui, nu s-a găsit niciunul care s-o iniţieze, ba pentru că, paradoxal, pe măsură ce s-au împuţinat la număr, scriitorii orădeni au îngroşat rândurile filialelor din judeţele vecine. Şi, culmea, chiar au contribuit la organizarea uneia dintre acestea.

Deschis la avantaje

Urmaşă a Societăţii Scriitorilor din România înfiinţate în 1908, Uniunea Scriitorilor din România are statutul unei organizaţii profesionale ce poate oferi membrilor o serie de avantaje "economice, sociale şi morale". Afilierea îi ajută pe scriitori să organizeze, finanţeze şi cofinanţeze congrese, simpozioane, festivaluri, târguri de carte, concursuri şi dezbateri, schimburi culturale cu autorităţi, instituţii şi organizaţii similare din ţară şi din străinătate.

Prin USR, scriitorii sunt susţinuţi să editeze şi să comercializeze publicaţii periodice şi cărţi, să înfiinţeze edituri, librării, muzee şi case memoriale, ba chiar şi case de creaţie, cantine-restaurant şi hoteluri, să stimuleze financiar şi să recompenseze orice formă de creaţie literară. Tot prin USR, scriitorii pot obţine sprijin în probleme sociale şi profesionale, pot primi ajutoare nerambursabile şi împrumuturi, ba şi atrage fonduri de la autorităţile statului român, inclusiv de la bugetele locale, de la UE şi de la instituţii şi fundaţii autohtone şi străine. Mai mult, membrii USR au dreptul să primească la pensionare un "supliment" de 50% la pensia dobândită "în câmpul muncii".

Interes minor

De ce, în ciuda avantajelor, în Oradea nu există o filială a USR,  BIHOREANUL a încercat să afle chiar de la scriitorii de care, culmea, oraşul nu duce lipsă. Ba dimpotrivă, mulţi sunt laureaţi ai USR, iar unii sunt atât de prolifici încât au publicat câte 10-12 cărţi. Ar fi justificată şi posibilă juridic înfiinţarea unei filiale locale a Uniunii Scriitorilor? Au existat tentative? Influenţează existenţa unei filiale activitatea şi recunoaşterea scriitorilor orădeni? Sau, dimpotrivă, drumul către cititor e oarecum îngreunat şi de lipsa unei asemenea organizaţii?

Deşi a adresat întrebările, încă de acum două luni, unui număr de aproape 30 de scriitori, doar trei au considerat subiectul suficient de important pentru a da un răspuns. Alţii doi au lămurit lapidar: de vină e statutul USR, care permite înfiinţarea unei filiale doar dacă într-un judeţ există cel puţin 50 de autori care să fi scris trei cărţi - teatru, proză, literatură pentru copii şi tineret, eseu, istorie, critică sau teorie literară, traduceri. "Înainte, numărul era de 30. Ne-am tot numărat şi nu eram mai mulţi de 20", spune eseistul şi poetul Traian Ştef.

"Familiştii", arădeni

Chiar nu există atâţia scriitori în Oradea? Numărul mare al universitarilor, scriitori prin chiar profesie, precum Ioan Simuţ, Ioan Derşidan ori Mircea Morariu, al redactorilor, la fel de profesionişti, ai revistei de cultură Familia, cum sunt Ioan Moldovan şi Traian Ştef, dar şi al liber-profesioniştilor din categoria cărora fac parte, de pildă, avocatul Paşcu Balaci, profesorul Lucian Scurtu, filozoful Ioan F. Pop ori dramaturgul Mircea Bradu, ar arăta că un "recensământ" poate aduna cele 50 de persoane necesare înfiinţării unei filiale USR.

Nimeni nu a mai numărat, însă, în ultimii ani scriitorimea orădeană. Mai mult, o parte a acesteia chiar a ajutat acum câţiva ani la înfiinţarea filialei din... Arad. "M-a rugat un prieten de acolo, poet, să-i ajut să îndeplinească numărul minim necesar, aşa că am trecut la filiala lor", zice Ioan Moldovan, redactorul-şef al Familiei. Asemenea lui a procedat colegul de redacţie Traian Ştef, iar apoi şi alţii, precum Ioan F. Pop ori Lucian Scurtu.

În marginea marginii

Universitarii orădeni au preferat, în schimb, apartenenţa la filiala clujeană a USR. A fost o opţiune firească", spune istoricul şi criticul Ioan Simuţ. "La Cluj mi-am făcut studiile, acolo am activat la revista Echinox şi acesta este centrul de gravitaţie culturală cel mai semnificativ pentru Transilvania".

Eseistul şi poetul Ioan F. Pop consideră, mai critic, că absenţa filialei a USR e încă un semn al provincialismului specific Oradiei, care odinioară "însemna ceva în geografia spirituală a ţării", dar azi a ajuns doar "o margine de margine culturală". "Pasivitatea şi lipsa de interes au fost mai puternice în Oradea, unde, din păcate, nimeni nu promovează pe nimeni, fiecare încearcă să răzbată singur, privind acest fapt ca pe o victorie împotriva celorlalţi. Există o invidie şi un egoism exacerbat care ne fac rău tuturor", spune eseistul.

Deşi dur, verdictul pare valabil, cel mai probabil, nu doar în cazul scriitorilor, ci şi al orădenilor de rând. Care nu scriu mai deloc şi nu citesc decât de nevoie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
?
In Bihor exista romancieri? Exista poeti? Am aflat si eu acum! Poate doar un dramaturg dar nici acela la nivel exceptional. Meritul lui este perioada de glorie a Teatrului dar atat!
Postat 31 Mai 2015, 11:40 de TDS
O să ne facem filială când vom ajunge la fix 20 de laureaţi !!!
Că atâţia avem nevoie pentru a fi o asociaţie cu personalitate juridică !!!
Postat 31 Mai 2015, 09:09 de WinDos
Sugestie
Sugerez o scurtă privire la CV-urile câtorva lectori, conferențiari și profesori de la Universitatea Emanuel. Cred că merită.
Postat 30 Mai 2015, 23:52 de Shogun
Barem de promovare
Cred ca de cind l-am promovat pe tinarul Eminescu am devenit foarte atenti cu tot ce mai promovam in continuare. Alta explicatie nu-i. Simplu.
Postat 30 Mai 2015, 14:25 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON