URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Ianuarie 2018, 10:02

"Revoluţia Fiscală": BIHOREANUL vă prezintă principalele noutăţi fiscale intrate în vigoare la începutul anului

'Revoluţia Fiscală': BIHOREANUL vă prezintă principalele noutăţi fiscale intrate în vigoare la începutul anului UNA CALDĂ, ALTA RECE. Pentru milioane de angajaţi plătiţi în acte cu salariul minim, vestea cea mare a noului an este majorarea brută a acestuia de la 1.450 la 1.900 lei, ceea ce teoretic le va asigura pe viitor pensii mai mari deoarece punctul de pensie se calculează raportat la acesta. Partea proastă e că tot în funcţie de salariul minim brut se stabilesc şi amenzile, aşa că veniturile le vor fi subţiate drastic celor care "calcă pe bec"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul 2017 n-a fost doar cel în care majoritatea parlamentară instalată în decembrie 2016 a încercat să schimbe legile justiţiei, ci şi anul în care a reuşit să modifice numeroase norme fiscale. Intrate în vigoare din prima zi a lui 2018, acestea vor influenţa zi de zi "buzunarele românilor", de la întreprinzători până la simpli angajaţi.

BIHOREANUL vă prezintă cele mai relevante noutăţi fiscale, ale căror efecte le vor resimţi toţi contribuabilii, în bine şi în mai puţin bine.

TVA split

Decisă printr-o OUG în august şi adoptată în decembrie de Parlament, plata defalcată a Taxei pe Valoarea Adăugată este un mecanism prin care statul încearcă să adune mai mulţi bani obligând două categorii de firme să achite TVA în conturi distincte. Deşi iniţial Guvernul intenţiona ca măsura să fie obligatorie pentru toţi operatorii economici plătitori de TVA, forma legiferată vizează doar firmele în insolvenţă şi cele care înregistrează întârzieri la plata TVA mai mari de 60 de zile.

Magdalena Berce (foto), şeful Biroului Asistenţă Contribuabili din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice BihorContribuabilii aflaţi în oricare din aceste situaţii vor avea un cont separat în care să fie virată contravaloarea Taxei. "În Trezorerie, pe lista plătitorilor de TVA au fost deja deschise conturile pentru plata defalcată a TVA", spune Magdalena Berce (foto), şeful Biroului Asistenţă Contribuabili din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor.

Obligaţii pentru clienţi 

Sistemul TVA split instituie obligaţii nu doar pentru firmele în insolvenţă ori cu restanţe la plata TVA, ci şi pentru cele care au relaţii cu acestea. "Clientul unui furnizor/prestator care cumpără produse/servicii de la o firmă plătitoare de TVA defalcat este la rândul său obligat să defalce plăţile. Într-un cont îi achită contravaloarea produsului/serviciului, iar în celălalt contravaloarea TVA", explică reprezentanta AJFP Bihor, concluzionând că "practic, clientul trebuie să-şi verifice furnizorul".

Dacă furnizorul/prestatorul nu indică acest detaliu pe factura emisă, clientul îi poate afla contul pentru TVA split de pe site-ul ANAF, introducând codul de identificare fiscală a firmei şi un cod de verificare de tip captcha. De altfel, operatorii au deja deschise conturi de TVA la Trezorerie pentru lei, dar pot să-şi deschidă şi la bănci, atât pentru lei, cât şi pentru euro sau alte valute.

șeful Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din Bihor, Valerian Pavel Susa"Furnizorul/prestatorul din sistemul split TVA are interesul să comunice contul de TVA, deoarece altfel clientul nu va putea iniţia plata. În plus, plătitorul riscă să fie penalizat cu 0,6% pentru fiecare zi de întârziere pentru virarea eronată a contravalorii TVA", atenţionează preşedintele filialei Bihor a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, Valerian Pavel Susa (foto).

Profiţi, nu profiţi, plăteşti!

O altă noutate a Codului Fiscal 2018, şi mai importantă decât TVA split, este creşterea numărului contribuabililor prin dublarea de la 500.000 la 1 milion euro (raportat la cursul BNR din 31 decembrie 2017) a pragului total de venituri de la care firmele devin microîntreprinderi, precum şi abrogarea excepţiilor privind activităţile acestora care le permitea încadrarea între firmele plătitoare de impozit pe profit.

Până în prezent, firmele plăteau fie impozit pe profitul realizat (16%) prin scăderea cheltuielilor din venituri, fie impozit pe veniturile microîntreprinderilor (1% dacă au cel puţin un salariat sau 3% dacă nu au nici unul), dacă în anul precedent aveau venituri de până la 500.000 euro. Cum, însă, multe firme nu declarau profit, statul nu avea ce impozita. Prin noua măsură, sunt obligate să achite impozitul pe venituri ca microîntreprinderi toate cele care au avut până la 31 decembrie 2017 venituri de până la 1 milion de euro (4.659.700 lei). "Practic, s-a schimbat pragul de încadrare a microîntreprinderilor", explică şefa Biroului Asistenţă Contribuabili din AJFP Bihor.

Însă nu doar atât: au fost abrogate toate excepţiile, precum cele privind ponderea activităţilor de consultanţă de maximum 20% sau anumite categorii de activităţi desfăşurate. "Au fost introduse în sistem şi firmele care au venituri din consultanţă şi din management, indiferent de ponderea lor în totalul veniturilor, şi cele care au ca obiect de activitate jocurile de noroc, asigurări etc", spune Berce. De asemenea, a fost abrogată posibilitatea ca firmele care aveau capital social de peste 45.000 lei să opteze pentru plata impozitului pe profit. "Mulţi operatori declarau pierderi fiscale. Acum vor plăti obligatoriu impozit pe venituri ca microîntreprinderi", concluzionează reprezentanta AJFP Bihor.

"Măsura ar trebui să aibă ca efect o sporire a veniturilor bugetare, singura alternativă pentru contribuabilii vizaţi fiind doar cota de 1% sau 3% în funcţie de existenţa sau nu a cel puţin unui contract de muncă", spune preşedintele CECCAR Bihor. Mai pe româneşte, tot mai puţine firme se vor putea sustrage de la impozitarea veniturilor.

Creşte leafa brută, se mută contribuţiile

Pentru contribuabilii cu statut de angajat, o veste bună e creşterea salariului minim brut de la 1.450 la 1.900 lei (prin HG), dublată de reducerea prin OUG (de la 16% la 10%) a impozitului şi de transferarea contribuţiilor sociale asupra lor de la angajator, care va avea în continuare obligaţia virării lor.

Potrivit noilor prevederi, de la 1 ianuarie angajatorului îi revine sarcina de a achita din partea sa doar aşa-numita contribuţie asiguratorie pentru muncă, de 2,25% din salariul brut pentru fiecare angajat, şi de a reţine de la angajat pentru a vira la buget contribuţiile de asigurări sociale (CAS, în cotă de 4% - 8%, în funcţie de condiţiile de muncă grele sau deosebite), contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS, 10%) şi impozitul pe venitul salarial (10%).

Partea bună, subliniază şefa Biroului Asistenţă Contribuabili din AJFP Bihor, este că prin majorarea salariului brut va creşte, implicit, valoarea punctului de pensie. Partea proastă e că în interiorul contribuţiilor pentru pensii cota destinată Pilonului II (cu administrare privată) se reduce de la 5,1% la 3,75%, astfel că pensiile actualilor angajaţi vor depinde şi mai mult de deciziile guvernelor viitoare.

 "Transferul contribuţiilor nu presupune pentru contabili o sporire a volumului de muncă, singura consecinţă fiind modificarea şi actualizarea softurilor de calcul şi elaborare a statelor de plată. Problema eventualei neplăţi a acestor obligaţii de către angajatori, prin contabil, va fi de natură juridică", spune preşedintele CECCAR Bihor, Valerian Pavel Susa, iar asta pentru că angajatorii care nu vor vira contribuţiile vor risca până la 6 ani de închisoare. Ceea ce adevereşte, mai mult decât până acum, valabilitatea butadei că doar de două lucruri nu scapă nimeni: de moarte şi de Fisc...


EFECTE "VICEVERSA"
Taxe mai mari

Reducerea de la 16% la 10% a impozitului pe veniturile salariale ale angajaţilor va avea şi un efect negativ indirect. În condiţiile în care cea mai mare parte a bugetelor locale sunt asigurate prin cotele din aşa-numitul impozit pe venitul global, reducerea încasărilor din această sursă obligă tot mai multe localităţi din ţară să compenseze pierderile (estimate în Oradea la 9-10 milioane euro anual) prin majorarea taxelor şi impozitelor locale. Acest lucru s-a întâmplat deja în multe reşedinţe de judeţ, indiferent de culoarea politică a primarilor (Oradea, Constanţa, Suceava, Vaslui, Bacău, Arad, Buzău, etc).


PREVENŢIE ŞI SANCŢIUNE
Angajaţii ANAF, stimulaţi să amendeze

De la 1 ianuarie 2018 a intrat în vigoare şi Legea Prevenţiei (Legea 270/2017), care obligă organele de control să nu sancţioneze "din prima" cu amenzi 8 contravenţii fiscale (de la nedepunerea la termen a declaraţiilor de înregistrare fiscală sau de TVA până la neemiterea bonurilor fiscale sau facturilor), ci să emită avertismente şi să întocmească un plan de măsuri a cărui aplicare va fi verificată după 3 luni, când în cazul neconformării va fi emisă amenda. Atenţie: firmele vor scăpa cu avertisment o singură dată pentru o singură faptă.

Pe de altă parte, prin OUG 116/2017, funcţionarii ANAF vor fi stimulaţi cu premii în cuantum de 15% din impunerile suplimentare ale obligaţiilor fiscale principale şi accesorii, din valorificarea bunurilor confiscate, precum şi din prejudiciile şi confiscările de sume din dosare penale iniţiate ca urmare a sesizării parchetelor. "Măsura nu e nici nouă, nici sănătoasă, ea putând determina abuzuri", consideră preşedintele CECCAR Bihor, Valerian Pavel Susu, estimând că tot mai multe firme vor ajunge să conteste în justiţie excesul de zel al inspectorilor. Tocmai pentru că statul "dă" cu o mână, prin Legea Prevenţiei, dar prin această prevedere va lua cu mai multe...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
redistribuire
15%! :) .. ajung inapoi la sefi si partide, cotizatie benevola!.. a mai fost asa... nu e nimic nou sub soare..
Postat 14 Ianuarie 2018, 11:11 de gold
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON