URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 IANUARIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În Oradea se potriveşte perfect parafraza unor versuri pentru care pe vremuri primeai sigur 5 ani la Canal: "Comuniştii, ţărăniştii / Au luat pielea de pe noi / Dar veniră liberalii / Şi ne-au dat-o înapoi".
Zic şi eu
Adrian Cris
Miercurea trecută (deci nu avem "decât" marţea neagră), când preşedintele Iohannis i-a încredinţat Vioricăi Dăncilă al treilea Guvern PSD-ALDE (plus, din spate, UDMR), m-au luat, ca pe mulţi, toţi dracii. Nu neapărat fiindcă a pus "premieră" o vestală de Videle, un umeraş ce cară epoleţii lui Dragnea, cât pentru felul în care a făcut anunţul. 
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Noul prim-ministru, doamna Vasilica-Viorica Dăncilă, vine din lumea celor care au votat-o. E româncă, e membru vechi în cel mai mare partid românesc, îşi trage seva din acelaşi pământ cu alegătorii ei. Prin urmare, de ce o fi atât de greu să o acceptăm? Propunerile pentru funcţia de prim-ministru nu se fac în urma unui concurs de miss ori a defilărilor la prezentări de modă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În Monitorul Oficial nr. 1037 din 28 decembrie 2017 a fost publicată Legea nr. 270/2017 - Legea prevenirii al cărei scop, prevăzut chiar în articolul 1, este acela de a reglementa o serie de instrumente care să asigure prevenirea săvârşirii de contravenţii, aceasta urmând a intra în vigoare în 17 ianuarie 2018.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hipoglicemia reprezintă o scădere a concentraţiei glucozei din sânge, fiind mai periculoasă pe termen scurt decât hiperglicemia, deoarece glucoza reprezintă suportul energetic primar al creierului. Absenţa sa, la fel ca a oxigenului, are consecinţe dramatice, în condiţiile deficitului prelungit putând surveni decesul.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Sindromul stresului post-traumatic este unul din subiectele de cercetare cel mai des întâlnite în psihologie. Ca urmare a unei traume din trecut, suferindul retrăieşte trauma chiar şi în absenţa acesteia, este asaltat de gânduri intruzive legate de respectiva traumă, are reacţii fiziologice şi psihologice pe care nu le poate controla şi are un nivel ridicat de anxietate.
14 Ianuarie 2018, 10:02

"Revoluţia Fiscală": BIHOREANUL vă prezintă principalele noutăţi fiscale intrate în vigoare la începutul anului

'Revoluţia Fiscală': BIHOREANUL vă prezintă principalele noutăţi fiscale intrate în vigoare la începutul anului UNA CALDĂ, ALTA RECE. Pentru milioane de angajaţi plătiţi în acte cu salariul minim, vestea cea mare a noului an este majorarea brută a acestuia de la 1.450 la 1.900 lei, ceea ce teoretic le va asigura pe viitor pensii mai mari deoarece punctul de pensie se calculează raportat la acesta. Partea proastă e că tot în funcţie de salariul minim brut se stabilesc şi amenzile, aşa că veniturile le vor fi subţiate drastic celor care "calcă pe bec"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul 2017 n-a fost doar cel în care majoritatea parlamentară instalată în decembrie 2016 a încercat să schimbe legile justiţiei, ci şi anul în care a reuşit să modifice numeroase norme fiscale. Intrate în vigoare din prima zi a lui 2018, acestea vor influenţa zi de zi "buzunarele românilor", de la întreprinzători până la simpli angajaţi.

BIHOREANUL vă prezintă cele mai relevante noutăţi fiscale, ale căror efecte le vor resimţi toţi contribuabilii, în bine şi în mai puţin bine.

TVA split

Decisă printr-o OUG în august şi adoptată în decembrie de Parlament, plata defalcată a Taxei pe Valoarea Adăugată este un mecanism prin care statul încearcă să adune mai mulţi bani obligând două categorii de firme să achite TVA în conturi distincte. Deşi iniţial Guvernul intenţiona ca măsura să fie obligatorie pentru toţi operatorii economici plătitori de TVA, forma legiferată vizează doar firmele în insolvenţă şi cele care înregistrează întârzieri la plata TVA mai mari de 60 de zile.

Magdalena Berce (foto), şeful Biroului Asistenţă Contribuabili din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice BihorContribuabilii aflaţi în oricare din aceste situaţii vor avea un cont separat în care să fie virată contravaloarea Taxei. "În Trezorerie, pe lista plătitorilor de TVA au fost deja deschise conturile pentru plata defalcată a TVA", spune Magdalena Berce (foto), şeful Biroului Asistenţă Contribuabili din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor.

Obligaţii pentru clienţi 

Sistemul TVA split instituie obligaţii nu doar pentru firmele în insolvenţă ori cu restanţe la plata TVA, ci şi pentru cele care au relaţii cu acestea. "Clientul unui furnizor/prestator care cumpără produse/servicii de la o firmă plătitoare de TVA defalcat este la rândul său obligat să defalce plăţile. Într-un cont îi achită contravaloarea produsului/serviciului, iar în celălalt contravaloarea TVA", explică reprezentanta AJFP Bihor, concluzionând că "practic, clientul trebuie să-şi verifice furnizorul".

Dacă furnizorul/prestatorul nu indică acest detaliu pe factura emisă, clientul îi poate afla contul pentru TVA split de pe site-ul ANAF, introducând codul de identificare fiscală a firmei şi un cod de verificare de tip captcha. De altfel, operatorii au deja deschise conturi de TVA la Trezorerie pentru lei, dar pot să-şi deschidă şi la bănci, atât pentru lei, cât şi pentru euro sau alte valute.

șeful Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din Bihor, Valerian Pavel Susa"Furnizorul/prestatorul din sistemul split TVA are interesul să comunice contul de TVA, deoarece altfel clientul nu va putea iniţia plata. În plus, plătitorul riscă să fie penalizat cu 0,6% pentru fiecare zi de întârziere pentru virarea eronată a contravalorii TVA", atenţionează preşedintele filialei Bihor a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, Valerian Pavel Susa (foto).

Profiţi, nu profiţi, plăteşti!

O altă noutate a Codului Fiscal 2018, şi mai importantă decât TVA split, este creşterea numărului contribuabililor prin dublarea de la 500.000 la 1 milion euro (raportat la cursul BNR din 31 decembrie 2017) a pragului total de venituri de la care firmele devin microîntreprinderi, precum şi abrogarea excepţiilor privind activităţile acestora care le permitea încadrarea între firmele plătitoare de impozit pe profit.

Până în prezent, firmele plăteau fie impozit pe profitul realizat (16%) prin scăderea cheltuielilor din venituri, fie impozit pe veniturile microîntreprinderilor (1% dacă au cel puţin un salariat sau 3% dacă nu au nici unul), dacă în anul precedent aveau venituri de până la 500.000 euro. Cum, însă, multe firme nu declarau profit, statul nu avea ce impozita. Prin noua măsură, sunt obligate să achite impozitul pe venituri ca microîntreprinderi toate cele care au avut până la 31 decembrie 2017 venituri de până la 1 milion de euro (4.659.700 lei). "Practic, s-a schimbat pragul de încadrare a microîntreprinderilor", explică şefa Biroului Asistenţă Contribuabili din AJFP Bihor.

Însă nu doar atât: au fost abrogate toate excepţiile, precum cele privind ponderea activităţilor de consultanţă de maximum 20% sau anumite categorii de activităţi desfăşurate. "Au fost introduse în sistem şi firmele care au venituri din consultanţă şi din management, indiferent de ponderea lor în totalul veniturilor, şi cele care au ca obiect de activitate jocurile de noroc, asigurări etc", spune Berce. De asemenea, a fost abrogată posibilitatea ca firmele care aveau capital social de peste 45.000 lei să opteze pentru plata impozitului pe profit. "Mulţi operatori declarau pierderi fiscale. Acum vor plăti obligatoriu impozit pe venituri ca microîntreprinderi", concluzionează reprezentanta AJFP Bihor.

"Măsura ar trebui să aibă ca efect o sporire a veniturilor bugetare, singura alternativă pentru contribuabilii vizaţi fiind doar cota de 1% sau 3% în funcţie de existenţa sau nu a cel puţin unui contract de muncă", spune preşedintele CECCAR Bihor. Mai pe româneşte, tot mai puţine firme se vor putea sustrage de la impozitarea veniturilor.

Creşte leafa brută, se mută contribuţiile

Pentru contribuabilii cu statut de angajat, o veste bună e creşterea salariului minim brut de la 1.450 la 1.900 lei (prin HG), dublată de reducerea prin OUG (de la 16% la 10%) a impozitului şi de transferarea contribuţiilor sociale asupra lor de la angajator, care va avea în continuare obligaţia virării lor.

Potrivit noilor prevederi, de la 1 ianuarie angajatorului îi revine sarcina de a achita din partea sa doar aşa-numita contribuţie asiguratorie pentru muncă, de 2,25% din salariul brut pentru fiecare angajat, şi de a reţine de la angajat pentru a vira la buget contribuţiile de asigurări sociale (CAS, în cotă de 4% - 8%, în funcţie de condiţiile de muncă grele sau deosebite), contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS, 10%) şi impozitul pe venitul salarial (10%).

Partea bună, subliniază şefa Biroului Asistenţă Contribuabili din AJFP Bihor, este că prin majorarea salariului brut va creşte, implicit, valoarea punctului de pensie. Partea proastă e că în interiorul contribuţiilor pentru pensii cota destinată Pilonului II (cu administrare privată) se reduce de la 5,1% la 3,75%, astfel că pensiile actualilor angajaţi vor depinde şi mai mult de deciziile guvernelor viitoare.

 "Transferul contribuţiilor nu presupune pentru contabili o sporire a volumului de muncă, singura consecinţă fiind modificarea şi actualizarea softurilor de calcul şi elaborare a statelor de plată. Problema eventualei neplăţi a acestor obligaţii de către angajatori, prin contabil, va fi de natură juridică", spune preşedintele CECCAR Bihor, Valerian Pavel Susa, iar asta pentru că angajatorii care nu vor vira contribuţiile vor risca până la 6 ani de închisoare. Ceea ce adevereşte, mai mult decât până acum, valabilitatea butadei că doar de două lucruri nu scapă nimeni: de moarte şi de Fisc...


EFECTE "VICEVERSA"
Taxe mai mari

Reducerea de la 16% la 10% a impozitului pe veniturile salariale ale angajaţilor va avea şi un efect negativ indirect. În condiţiile în care cea mai mare parte a bugetelor locale sunt asigurate prin cotele din aşa-numitul impozit pe venitul global, reducerea încasărilor din această sursă obligă tot mai multe localităţi din ţară să compenseze pierderile (estimate în Oradea la 9-10 milioane euro anual) prin majorarea taxelor şi impozitelor locale. Acest lucru s-a întâmplat deja în multe reşedinţe de judeţ, indiferent de culoarea politică a primarilor (Oradea, Constanţa, Suceava, Vaslui, Bacău, Arad, Buzău, etc).


PREVENŢIE ŞI SANCŢIUNE
Angajaţii ANAF, stimulaţi să amendeze

De la 1 ianuarie 2018 a intrat în vigoare şi Legea Prevenţiei (Legea 270/2017), care obligă organele de control să nu sancţioneze "din prima" cu amenzi 8 contravenţii fiscale (de la nedepunerea la termen a declaraţiilor de înregistrare fiscală sau de TVA până la neemiterea bonurilor fiscale sau facturilor), ci să emită avertismente şi să întocmească un plan de măsuri a cărui aplicare va fi verificată după 3 luni, când în cazul neconformării va fi emisă amenda. Atenţie: firmele vor scăpa cu avertisment o singură dată pentru o singură faptă.

Pe de altă parte, prin OUG 116/2017, funcţionarii ANAF vor fi stimulaţi cu premii în cuantum de 15% din impunerile suplimentare ale obligaţiilor fiscale principale şi accesorii, din valorificarea bunurilor confiscate, precum şi din prejudiciile şi confiscările de sume din dosare penale iniţiate ca urmare a sesizării parchetelor. "Măsura nu e nici nouă, nici sănătoasă, ea putând determina abuzuri", consideră preşedintele CECCAR Bihor, Valerian Pavel Susu, estimând că tot mai multe firme vor ajunge să conteste în justiţie excesul de zel al inspectorilor. Tocmai pentru că statul "dă" cu o mână, prin Legea Prevenţiei, dar prin această prevedere va lua cu mai multe...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
redistribuire
15%! :) .. ajung inapoi la sefi si partide, cotizatie benevola!.. a mai fost asa... nu e nimic nou sub soare..
Postat 14 Ianuarie 2018, 11:11 de gold
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Ne vând gunoaie! Un supermarket din Oradea vinde produse expirate, cu complicitatea Direcţiei Sanitar-Veterinare (FOTO / VIDEO)
 • Orădenii, din nou în stradă: Sute de persoane au ieşit să protesteze împotriva PSD şi împotriva corupţiei (FOTO / VIDEO)
 • Defrişări masive în Parcul Bălcescu din Oradea. Mai mulţi copaci au fost tăiaţi sau ciopârţiţi (FOTO)
 • Oameni şi păsări: Expoziţia Naţională de Columbofilie de la Oradea a adunat în prima zi peste 1000 de pasionaţi şi curioşi (FOTO)
 • Coloane împotriva celor fără coloană: Un grup de orădeni a pornit să protesteze la Bucureşti, rugându-şi concitadinii să iasă şi ei în stradă (FOTO / VIDEO)
 • Au început lucrările de reabilitare a Palatului Baroc. Au fost scoase butoaiele depozitate de decenii în subsol (FOTO)
 • Carambol pe Calea Clujului: Patru mașini s-au bușit din cauza unui șofer grăbit (FOTO)
 • Accesul auto în Pasajul Vulturul Negru a fost restricţionat cu stâlpi telescopici (FOTO)
 • Conferinţă inedită: Jurnaliştii au făcut origami alături de dansatori, actori şi voluntari ai Teatrului Szigligeti pentru premiera 'Pasărea nimănui' (FOTO/VIDEO)
 • Cadavrul unui bărbat, descoperit în zona Podului Sovata din Ioşia (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON