URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2015, 09:55

Reţete pentru fraudă: Medicii arestaţi pentru reţete fictive împărţeau prada frăţeşte cu farmaciile

Reţete pentru fraudă: Medicii arestaţi pentru reţete fictive împărţeau prada frăţeşte cu farmaciile RUŞINE! Dusă în faţa judecătorilor pentru a fi arestată preventiv, doctoriţa diabetologă Larisa Dumbravă (foto) i-a acuzat pe procurorii DIICOT că vor să distrugă sistemul medical. "Este o ruşine că se dă în sistemul de sănătate!", a răbufnit diabetologa despre care anchetatorii zic că a emis 478 reţete false pe numele unor copii "îmbolnăviţi" în acte
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă nici nu s-au stins ecourile scandalului provocat de cei 10 medici şi asistenţi de la Serviciul de Expertiză al Casei Judeţene de Pensii acuzaţi de şpăgi pentru dosare de handicap, şi iată că lumea "halatelor albe" este din nou în centrul atenţiei.

Vinerea trecută, 10 medici de familie şi patroana farmaciilor Lavanda Farm au fost trimişi după gratii pentru 30 de zile după ce DIICOT a descoperit că au "stors" din Fondul Naţional de Sănătate 3,1 milioane lei. Farmaciile se aprovizionau fictiv cu medicamente, care apoi dispăreau din stoc în baza unor reţete gratuite întocmite de doctori, contravaloarea produselor fiind încasată în final de la CAS Bihor şi împărţită între membrii grupării.

Anchetă la pas

Frauda a fost descoperită de specialiştii Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Oradea în urma unor controale făcute anul trecut la firmele farmaceutice din judeţ. Inspectorii au stabilit că prin intermediul a două firme fantomă, Chamilla SRL Dobreşti şi Alisma Farm Husasău de Criş, societatea Lavanda Farm a realizat în perioada 2012-2013 mai multe achiziţii fictive de medicamente, iar ulterior a solicitat Casei judeţene a Asigurărilor de Sănătate decontarea lor pe baza unor reţete trucate. Scopul? Inventarea unei TVA deductibile şi diminuarea impozitului pe profit datorat bugetului de stat.

Paguba a fost estimată la 3,1 milioane lei, iar pentru recuperarea ei inspectorii au sesizat DIICOT şi au dispus instituirea de sechestre şi popriri de conturi. Începute vara trecută, cercetările au presupus o muncă de chinez bătrân: poliţiştii şi procurorii au audiat peste 8.000 de persoane din toate colţurile judeţului şi au verificat 41.782 de reţete decontate de farmaciile Lavanda Farm în ultimii trei ani. "N-a fost uşor. Unii martori nu se puteau deplasa şi, cu permisiunea lor, au fost audiaţi în propriile locuinţe. Alţii, care nu aveau posibilităţi financiare, au fost transportaţi cu microbuze la Oradea şi retur", au explicat BIHOREANULUI surse din anchetă.

Verificările au scos la iveală că 13.444 dintre reţetele decontate de farmaciile Lavanda Farm erau frauduloase, iar "pacienţii" - 3.122 copii şi pensionari - au fost "îmbolnăviţi" artificial. Mizele erau imense, patroana farmaciilor reţinându-şi jumătate din contravaloarea deconturilor, cealaltă jumătate revenind medicilor care au întocmit reţetele false.

Jumi-juma

Săptămâna trecută, procurorii au pus sub învinuire 18 persoane: trei farmacişti, inclusiv administratorul Lavanda Farm, Laura Ciobotaru, plus Monica Faur şi Corneliu Reşte, medicii Lidia Ţuţu (255 reţete fictive), Liviu Stamatian (760 reţete fictive), Diana Secula (12), Oana Vereş Pop (2.811), Alina Moraru (63), Ramona Şovre (536), Larisa Dumbravă (478), Elvira Nemeth (1.639), Ioan Bugariu (2.739), Ioan Ghiurău (1.371), Peto Eniko (2.270), Szabo Alina (96), Darvaş Ilona (402), asistenta Rodica Bulzan, plus un şomer, Ioan Bota, despre care procurorii afirmă că a fost folosit drept legătură între firmele fantomă, patroana Lavanda Farm şi medici.

12 persoane au şi fost arestate pentru 30 de zile de judecătorul de drepturi şi libertăţi al Tribunalului Bihor: medicii Ioan Bugariu, Ioan Ghiurău, Nemeth Elvira, Peto Eniko, Ramona Şovre, Liviu Stamatian, Lidia Ţuţu, Darvas Ilona, Vereş Pop Oana şi Larisa Dumbravă, administratoarea Lavanda Farm, Laura Ciobotaru, şi "comisionarul" Ioan Bota, sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică, fals informatic, înşelăciune, evaziune fiscală şi uz de fals.

"Inculpaţii au prejudiciat atât bugetul de stat, cât şi interesul pacienţilor, iar lăsarea lor în libertate ar putea periclita ancheta, dar şi ordinea publică", au precizat procurorii în referatul prin care au obţinut arestarea inculpaţilor, arătând că faptele medicilor sunt cu atât mai grave cu cât în acte bolnavii beneficiau de medicamente gratuite pentru boli inventate, dar pentru afecţiuni reale unii au fost obligaţi să-şi cumpere medicamente pe bani grei. Păi, dacă nu dădeau parte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ÎNTREBARE
CHELTUIELILE CU ANCHETA DEPĂŞESC PREJUDICIUL??? ... ADICĂ ... VEDEŢI DVS. ... OPORTUNITATEA....
Postat 18 August 2015, 15:30 de ADINA
BESTIILE!!!!!!!!
CHIAR AŞA AU FĂCUT!!!!????
Postat 18 August 2015, 15:25 de ADINA
aia-i doctoriţa LEUŞTEAN????
tipa din medalion, asimetrică la freză e DUMBRAVĂ???
Postat 18 August 2015, 15:25 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON