URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Aprilie 2018, 08:01

Reţeaua lui Mendi: Jandarmul de la Palatul de Justiţie care coordona o reţea de droguri a recunoscut parţial învinuirile

Reţeaua lui Mendi: Jandarmul de la Palatul de Justiţie care coordona o reţea de droguri a recunoscut parţial învinuirile ÎN CĂTUŞE. Reţinut de poliţiştii Antidrog, jandarmul Dan Mendea (foto) a recunoscut în faţa procurorilor DIICOT Oradea o parte din acuzaţiile care i se aduc, refuzând însă să dezvăluie sursa de aprovizionare cu etnobotanicele pe care le livra traficanţilor
Reţeaua lui Mendi: Jandarmul de la Palatul de Justiţie care coordona o reţea de droguri a recunoscut parţial învinuirile EŞALONUL DOI. Dealerii care porţionau şi distribuiau efectiv etnobotanicele clienţilor au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi apoi plasaţi sub control judiciar. Între ei şi doi tineri surprinşi de fotoreporterul BIHOREANULUI în momentul prezentării lor la DIICOT, pentru audieri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Nu existau bănuieli, e angajat al unităţii noastre din august 2010 şi n-a fost sancţionat disciplinar niciodată!", declara miercurea trecută maiorul Ioan Mureşan, ofiţerul de presă al Jandarmeriei Bihor, după încătuşarea plutonierului Dan Mendea, "capul" unei vaste reţele de traficanţi de etnobotanice.

Subofiţerul nu era, însă, deloc un angajat model. "Mendi", cum îi zic amicii, a avut de-a lungul vremii absenţe nemotivate, inexplicabile stări de leşin, ba şi ieşiri necontrolate, fiind trimis la consiliere psihologică după ce, la un moment dat, i-ar fi ameninţat cu moartea pe angajaţii unei agenţii bancare.

Pus pe seama stresului, motivul acestui comportament era totuşi altul: jandarmul n-a fost doar furnizor de substanţe interzise, ci era el însuşi dependent de etnobotanice, pe care le priza sub formă de prafuri.

Bandă pe niveluri

Traficantul aflat în slujba statului a fost deconspirat în urma unei anchete laborioase declanşate în luna octombrie a anului trecut de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog (BCCOA) Oradea, sub coordonarea procurorului Nicolae Creivean de la Serviciul Teritorial Oradea al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Gruparea era foarte bine organizată şi, după cum au aflat anchetatorii, acţiona în Oradea încă din 2014. Substanţele erau procurate de jandarm, care a avut grijă să se protejeze, livrând doar către persoane de încredere, toţi orădeni: Mihai Tamaş, Eduard Scholler şi Alexandru Seraficean, acesta din urmă decedat vara trecută în condiţii bizare, pe fondul unei embolii pulmonare cu care s-a ales din cauza consumului excesiv de marijuana. Seraficean a murit "ameţit", cu un joint între degete, din cauza unui atac de cord. În casa sa, poliţiştii au găsit două pungi cu material vegetal pregătit să fie stropit cu chimicale şi transformat în "etnobotanice", pungile fiind predate procurorilor DIICOT.

Oamenii legii au descoperit că de la Tamaş, Scholler şi Seraficean etnobotanicele erau pasate altor trei orădeni, Marin Stuparu, Cornel Răsvanţă şi Ioan Conoloş, aflaţi în eşalonul doi al grupării, care le distribuiau dealerilor de la ultimul "nivel" - Alexandru Şutu, Laviniu Huh, Ileana Criste, Gabriel Bordaş, Ştefan Covăşdan, Dacian Dronca, Papp Emanuel, Georgiana Opre şi Marius Lungu - pentru a fi vândute către consumatori.

Sub acoperire

"Sunt persoane cercetate şi în alte cauze aflate pe rolul unităţii noastre de parchet, care au o activitate laborioasă şi continuă în timp, de vânzare de substanţe psihoactive", au transmis, miercurea trecută, printr-un comunicat de presă, procurorii DIICOT, după câteva descinderi realizate în mai multe zone ale oraşului la care au participat, pe lângă poliţiştii antidrog, şi lucrători ai Poliţiei şi ai Jandarmeriei Bihor.

Operaţiunea începuse marţi, când unul dintre traficanţii supravegheaţi, Toth Şandor (40 ani) a fost prins în flagrant vânzând cu 3.000 lei 50 pastile de ecstasy unui investigator sub acoperire, infiltrat în anturajul grupării. Apoi, anchetatorii au descins simultan la locuinţa lui Toth şi la cea a jandarmului Dan Mendea, ambii fiind reţinuţi pentru 24 de ore.

Jandarm la beci

Percheziţiile au continuat miercuri dimineaţă, când poliţiştii antidrog au scotocit alte 11 locuinţe, de unde au ridicat cantităţi însemnate de pulbere şi materie vegetală, dar şi bani - 25.489 lei, 7.330 euro, 2.720 dolari, 41.500 forinţi şi 80 lire sterline.

În total, în cele două zile au fost conduse pentru audieri la sediul DIICOT Oradea 16 persoane, 13 fiind reţinute pentru 24 de ore, iar din acestea 8 arestate preventiv pentru 30 de zile. Măsura a fost dispusă de un judecător al Tribunalului Bihor în urma unui proces început miercuri seară la ora 19.30 şi terminat a doua zi în zori, la ora 5.00.

Pe lângă plutonierul Dan Mendea, între cei trimişi în arestul Poliţiei se numără Eduard Scholler, Mihai Tamas, Ioan Conoloş, Ileana Criste, Alexandru Şutu, Bordaş Gabriel şi Toth Sandor, acesta din urmă prins în flagrantul de marţi, cu cele 50 de pastile de ecstasy.

Nu şi nu...

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Bihor spun că nu au avut niciun indiciu despre afacerile penale ale subofiţerului ori vreo bănuială că acesta ar consuma substanţe psihotrope.

"Plutonierul Dan Mendea nu a fost sancţionat disciplinar niciodată. Prin serviciile de asistenţă psihologică, atât ale unităţii, cât şi ale Ministerului Afacerilor Interne, concluziile de specialitate au confirmat că este apt pentru serviciul militar. Unitatea de jandarmi nu a fost informată privind eventuale probleme de sănătate fizică ale subofiţerului, deci nu au fost semnalate nici elemente că subofiţerul ar fi consumat substanţe cu efect psihoactiv", a transmis BIHOREANULUI Compartimentul Relaţii Publice al IJJ Bihor.

Conducerea instituţiei susţine că "în funcţie de măsurile dispuse de către organele de urmărire penală faţă de subofiţer, va lua măsurile administrative necesare", potrivit legii, Mendea fiind pus la dispoziţie până la pronunţarea unui verdict final.

A recunoscut

Cercetările sunt, însă, abia la început, anchetatorii fiind interesaţi să afle de unde provin etnobotanicele distribuite de gruparea jandarmului, dar şi cât de mare era cercul de consumatori pe care îi aproviziona cu droguri.

Inculpat pentru constituirea unui grup organizat şi efectuarea de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive fără autorizaţie şi în formă continuată, jandarmul a recunoscut doar că livra etnobotanicele printr-o reţea, fără a-şi deconspira furnizorii, ci pretinzând, cu tupeu, că se aproviziona de pe site-uri de mică publicitate, căutând pe internet după "droguri legale". Ca un adevărat om al legii ce era...


DROGURI ŞI ŞPĂGI
Infractori în uniformă

Marius Dulcă, polițist SîntandreiCazul jandarmului-traficant Dan Mendea vine după ce un alt angajat al MAI din Bihor a fost prins astă-toamnă cu substanţe interzise. Ajutorul şefului de post din Sîntandrei, agentul Marius Dulcă (foto), a fost ridicat în urma unei razii în clubul Luna din Rogerius, poliţiştii BCCOA găsindu-i în buzunar un plic plin cu doze de etnobotanice şi un teanc cu 5.000 lei.

La acea vreme, Dulcă a declarat BIHOREANULUI că ar fi victima unei conspiraţii, suma găsită asupra sa fiind "bani de consumaţie", nicidecum proveniţi din vânzarea de droguri, iar dozele i-ar fi fost plasate în buzunar chiar de colegii poliţişti de la BCCOA. Cazul este anchetat de procurorii DIICOT Oradea, care încă nu l-au finalizat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON