URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 August 2014, 16:00

Republica Autonomă Biro: Rozalia Biro şi-a pus pe gardul vilei o inscripţie bilingvă neautorizată

Republica Autonomă Biro: Rozalia Biro şi-a pus pe gardul vilei o inscripţie bilingvă neautorizată HŰ, DE NAGY PALOTA! Fosta viceprimăriţă Biro Rozalia şi soţul său, Biro Barna, şi-au realizat propria "autonomie", într-o casă de 497,8 mp cum puţini dintre alegătorii UDMR se pot lăuda că au. Ca semn distinctiv, pe gard au montat o plăcuţă cu emblema oraşului şi cu traducerea în limba maghiară a denumirii străzii

Şi-a afişat pe gardul casei traducerea în ungureşte a denumirii străzii pentru că se rătăceau rudele din Târgu Mureş şi prietenii de dincolo de Borş căutând-o pe strada Branului? Exclus, căci destinaţia Tőrcsvár utca nu apare pe GPS, ca să-i fi ajutat! Şi-a adăugat pe plăcuţă şi emblema oraşului pentru că n-o găsea poştaşul? Greu de crezut, căci în zona de vile din preajma Spitalului toată lumea ştie unde stă fosta viceprimăriţă Rozalia Biro.

Şi, atunci, cum îşi explică gestul UDMR-ista care era cât pe ce să ajungă vicepremier şi ministru al Culturii în Guvernul României? Simplu. După ce în urmă cu mai bine de doi ani şi jumătate, când împreună cu toţi aleşii UDMR din Consiliul Local Oradea a propus traducerea nomenclatorului stradal, dar proiectul a fost respins prin vot, Biro a rezolvat problema pe cont propriu, chit că, potrivit legii, asta ar trebui să îi aducă o amendă din partea Primăriei.

05_Rozalia_Biro_bihoreanul.jpg75 la 25 egal egalitate

Încă de la înfiinţarea UDMR, liderii acestei formaţiuni consideră că îşi "aduc aportul" la creşterea nivelului de trai al comunităţii din care provin promovând "mândria de a fi maghiar". Cum dezvoltarea economiei, înfiinţarea a noi şi mai bine plătite locuri de muncă ori modernizarea infrastructurii necesită însă efort serios şi tenace, le e mai simplu să pretindă inscripţionări bilingve de localităţi, străzi şi instituţii.

În Oradea, acest lucru s-a întâmplat ultima oară în ianuarie 2012, când grupul consilierilor municipali UDMR - Delorean Iuliu, Fleisz Ioan, Huszar Istvan, Szabo Jozsef, Pasztor Sandor şi Sarkozi Alexandru, în frunte cu viceprimăriţa Biro Rozalia (foto) - a înaintat un proiect de Hotărâre pentru "adoptarea traducerilor în limba maghiară a nomenclatorului stradal". Cu argumentul că etnicii maghiari reprezintă 25,41% din totalul populaţiei, proiectul viza traducerea mot a mot a denumirilor tuturor celor 746 de străzi din oraş. Asta după ce aleşii UDMR se bătuseră, an de an, ca un sfert din străzile urbei să poarte numele unor personalităţi maghiare, fie că acestea au avut, fie că nu au avut nicio tangenţă cu istoria locală.

Proiectul prevedea traducerea tuturor substantivelor comune din nomenclatorul stradal al Oradiei. Nu doar a celor banale (strada Bumbacului - Pamut utca ori Aleea Zidarilor - Komuvesek setanya), ci inclusiv a celor care pentru populaţia românească au o valoare naţională simbolică, intraductibilă. De pildă, Piaţa Unirii ar fi trebuit să devină Egyesules ter, iar Piaţa Independenţei - Fuggetlenseg ter. Unele traduceri nu doar neutralizau simbolistica denumirilor existente, ci alterau inclusiv adevăruri istorice, de vreme ce, spre exemplu, strada Jean Calvin ar fi devenit Kalvin Janos, chit că iniţiatorul reformării Bisericii Romano-Catolice nu era nici pe departe maghiar, ci francez.

Pas!

Propunerile consilierilor UDMR fuseseră motivate prin Legea 33/1995, pentru ratificarea Convenţiei cadru pentru protecţia minorităţilor încheiată la Strasbourg în februarie 1995, potrivit căreia "în ariile locuite de un număr substanţial de persoane aparţinând unor minorităţi naţionale, părţile vor depune eforturi, în cadrul sistemului lor legal, pentru expunerea denumirilor tradiţionale a străzilor, deopotrivă în limba minoritară, acolo unde există cerere suficientă".

Direcţia Juridică a Primăriei a propus, însă, respingerea iniţiativei, arătând că, pe de o parte, Legea 33/1995, ca şi Convenţia cadru, definesc "părţile" ca fiind state, iar pe de altă parte Legea 215/2001 privind administraţia publică locală şi HG 1206/2001 privind normele de aplicare permit inscripţionarea bilingvă doar a unor localităţi, precum şi folosirea limbii minoritare în instituţiile publice subordonate autorităţilor locale (cu condiţia ca ponderea minoritarilor să depăşească 20% din totalul populaţiei), nu şi traducerea denumirilor de străzi ori folosirea în documente oficiale sau corespondenţă.

Punctul de vedere al juriştilor a fost însuşit şi de majoritatea consilierilor, astfel că proiectul a fost respins prin votul a 15 aleşi locali (9 PNL, 3 PSD şi 2 PDL), alţi 5 abţinându-se (4 PDL şi unul chiar de la UDMR, Fleisz Ioan, care motiva că "nu vreau ca această temă să fie una electorală, aceste lucruri trebuie rezolvate la nivel european şi naţional"), întrunind doar 6 voturi favorabile (ale celorlalţi reprezentanţi UDMR).

Să fie amendată!

Acţiunea, având-o pe Rozalia Biro vârf de lance, părea definitiv uitată. Recenta sa nominalizare de către liderii UDMR şi apoi de către premierul Victor Ponta ca vicepremier şi ministru al Culturii au "deranjat", însă, destui concitadini de etnie română de vreme ce, chiar un vecin de pe strada unde locuieşte, într-o zonă rezidenţială opulentă aflată în vecinătatea Spitalului Judeţean, a sesizat BIHOREANUL că fosta viceprimăriţă şi-a montat pe gardul impozantei vile în care locuieşte cu soţul său şi cu cei doi copii o plăcuţă pe care a inscripţionat nu doar denumirea oficială a străzii Branului, cea din nomenclatorul stradal, ci - alături de aceasta - şi emblema oraşului şi traducerea în limba maghiară: Tőrcsvár utca.

O traducere aproximativă, infidelă, pentru că Bran fiind un toponim, a devenit astfel în ungureşte strada Cetatea (sau Castelul) Bran. Or, cum această denumire bilingvă nu a fost autorizată de Consiliul Local, conform HG 1206/2001, fapta de "inscripţionare a altor denumiri" sau "inscripţionare în altă formă" decât cea aprobată e considerată contravenţie şi pedepsită cu amendă între 2.500 şi 5.000 lei noi.

E casa mea...

Deşi ştia că proiectul de HCL iniţiat de ea şi de colegii săi din UDMR a fost respins, culmea e că fosta viceprimăriţă a ales să-şi "boteze" de una singură strada încă de la începutul anului 2012. Cu ce justificare? Că şi-a pus plăcuţa pe propria casă, nu pe domeniul public. "Am pus-o când erau discuţiile dacă putem sau nu putem să avem plăcuţe bilingve. Atunci, având în vedere că este o proprietate privată, pe de o parte, şi că denumirea străzii este o informaţie de interes public pe de altă parte, am zis că nu încalc nicio prevedere legală", a explicat Biro, săptămâna trecută, pentru BIHOREANUL. Mai mult, a adăugat ea, "când am mers la atelier să comand plăcuţa, erau deja alte 100 de persoane care au comandat înaintea mea plăcuţe cu traducerea denumirilor de străzi".

Aşa că, la fel ca în cazul ei, instituţia abilitată să sancţioneze contravenţia, Poliţia Locală, se poate autosesiza pentru a-i identifica şi amenda pe toţi cei care, înfierbântaţi de politicienii UDMR, au încălcat legea. Nu de alta, dar în caz contrar, gestul poate fi copiat şi de alţi susţinători, şi fiecare orădean - maghiar sau nu - ar putea să-şi denumească bucăţica lui de stradă după cum îl taie capul. Şi, nu peste mult, Poşta Română să trebuiască să angajeze, în factorilor poştali de azi cu cel mult 12 clase, poligloţi care să ştie citi măcar în trei-patru limbi...


"Nu o persoană am avut în audienţe care s-a plâns că la Spitalul Judeţean nu a putut să-şi folosească limba maternă. În justiţie nu poţi depune o probă dacă nu este în limba română şi trebuie să traduci actele pe cheltuiala ta. Cu ce ar deranja un român dacă sub denumirea "strada Primăriei" ar sta şi "Varosháza utca"?".

Rozalia Biro


MILITANTĂ
Creaţia lui Alexandru Kiss

Născută în Mureş cu 49 ani în urmă, Biro Rozalia s-a stabilit la Oradea, după cum singură a recunoscut, la sfatul preşedintelui UDMR Bihor Alexandru Kiss, a cărui soţie îi este verişoară primară. Absolventă de Ştiinţe Economice la Cluj, a condus şi este coacţionar la numeroase firme deţinute împreună cu acesta, precum RCS, Ştirea, Videovox, Softpartner, Alexis, Lancelot, Vetrolux, Biolact, Studio Lotus şi Bioland. Protectorul său a lansat-o în politică în 1991, iar din 2002 a susţinut-o să ocupe, timp de 10 ani, un post de viceprimar al Oradiei, până în 2012, când primarul Ilie Bolojan a scos UDMR din administrarea oraşului.

Împreună cu soţul său, proprietarul unei firme de imobiliare, Biro a acumulat o avere impresionantă, deţinând patru terenuri intravilane în Oradea (însumând peste 7.500 mp), şapte terenuri extravilane (în mai multe judeţe, totalizând peste 58 hectare), precum şi două case.

Ca parlamentar şi preşedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senat, Biro a făcut demersuri pentru ca minorităţile să-şi poată folosi limba maternă în cât mai multe situaţii, atât în relaţia cu administraţiile locale, cât şi cu instituţiile guvernamentale deconcentrate, şi a susţinut proiectul UDMR de modificare a Constituţiei, propunând eliminarea sintagmei de stat naţional.

La refuzul lui Băsescu de a o numi ministru al Culturii şi vicepremier a contribuit cunoaşterea deficitară a limbii române, dar şi faptul că în CV şi-a trecut româna ca "limbă străină", corectându-se apoi cu sintagma "limbă de cetăţenie".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
sovinism
mai bine ati face poze la drumul dintre felix si oradea, in loc sa instigati la ura, sovini, nenorociti ce sunteti..
Postat 12 August 2014, 23:37 de altul
Tupeu de escroci
"hotzul striga hotzii"... asa si mai jos. cine instiga la separatism teritorial, izolationism, enclavizari etnice si alte tampenii retrograde, primitive ? separatismul unguresc !
Postat 12 August 2014, 20:30 de huuuuuuu
sovini stupizi
dupa majoritatea comentariilor ...e trist cat de multi sovini stupizi mai sunt in orasul asta
Postat 12 August 2014, 15:18 de lol
FARA UDMR
cat timp vor mai avea politicienii romani nevoie de UDMR, CAND SE VA PUTEA GUVERNA ACEASTA TARA FARA EI. RUSINE POLITICIENILOR ROMANI, CARE NU REPREZINTA DELOC ACEASTA TARA SI LE DAU ATATEA DREPTURI NENOROCITILOR DE UNGURI.
Postat 12 August 2014, 14:59 de ROMAN
mai bune-și punea poze cu vulva...că ăsta-i meritul ei
O poză cu șoany și una cu vulva era mai justă! Astea-s calitățile rojiei!
Postat 12 August 2014, 11:15 de atila
@"Pentru oradean"
Despre separatismul unguresc in crese,gradinite,scoli,facultati ai auzit ? Ce ar fi daca s-ar separa si romanii la locurile de munca ? Vrei sa spui ca nu autonomia teritoriala si alipirea Ardealului la Ungaria va este scopul ?. Nu uitati ca sunteti foarte putini pt. asa ceva. Migratorii carora nu le place in Romania nu au decat sa plece de unde au venit-Mongolia, sau Ungaria daca sunt primiti.
Postat 12 August 2014, 10:50 de Ducu
gozboru'
Escrocule, vorbesc despre instigarile separatismului unguresc, in Romania! Bineinteles separatism sustinut si instigat de la buda ! Despre asta vorbesc, GUNOIULE !
Postat 12 August 2014, 05:16 de GOZBORE
Pentru Oradean
Hei Oradean despre ce separatism unguresc vorbesti? Scrie despre sovinismul etern romanesc! Gunoiule!
Postat 12 August 2014, 00:39 de Pentru Oradean
Avere
Ce conteaza cat si cum "a adunat", nu-i asa ? La urmatoarele alegeri, ungurul, cu creierul spalat de lozincile separatismului unguresc, fara sa-si puna nici-o intrebare cu privire la ce averi au politicienii ungurii si ce avere are el, cel care-i alegege, va merge iar in procent de peste 90%, sa-i dea votul pt inca o repriza "de adunat". Nu se va intreba, cum naiba averea politicienilor (bugetari), creste precum ciupercile dupa ploaie, iar a lui a alegatorului se "topeste", vazand cu ochii, precum omul de zapada primavara.
Postat 11 August 2014, 23:48 de Oradean
La ce v-ati asteptat ?!? Astia au jurat credinta si loialitate "tarii mama"... hungaria !
Foarte bun articol. Cand scrii despre escrocheriile pe care le fac, iti zic in fel si chip. Cenzura comunista ar fi biet copil pe langa ce ar practica acesti indivizi profund retrograzi.
Postat 11 August 2014, 23:39 de Wall
Tricolorul
Imi place cum si-a pictat ex viceprimarita Rozi domeniul: ROSU-gardul, GALBEN-casa si ALBASTRU tablita bilingva!! Deci traiasca TRICOLORUL ROMANESC!!
Postat 11 August 2014, 21:32 de Ioanea
Bihoreanul e încă aici !!!!!!!!!!!!!!!
Se pare ca nevasta a treia a lui Cris, angajata de Kiss la consiliul judetean ca sa poata dicta in ungureste iar Adrian sa traduca cum trebuie in limba majoritatii, e pe liber sau se pregateste de ceva libertate, asa ca omul incearca sa forteze in stilul lui specific ......... arunca in dreapta ca sa culeaga ceva in stanga, daca invers nu a mers !!!!!!!!!!!!!!!!! Altfel, radiografia facuta lui Rozica e foarte buna !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 11 August 2014, 21:09 de snovi
?!
ungurii care traiesc in Romania, trebuie SA CUNOASCA LIMBA ROMANA ! daca nu vor, nu le convine, etc, sa merga in ungaria ! Acolo nu vor trebui sa vorbeasca romaneste. E simplu ! Du-te in Anglia, Germania, Franta, etc... si daca nu cunosti limba oficiala esti in plus.
Postat 11 August 2014, 19:26 de ionel
?!
Eu tot nu pot sa inteleg chestia cu ,,folosirea limbii materne in administratie"! Oricare cetatean al acestui stat trebuie sa cunoasca limba oficiala a statului, asa e peste tot in lume! N-am nimic impotriva ca minoritarii sa invete de la cresa pana la facultate in ce limba vrea, DAR SA CUNOASCA SI LIMBA ROMANA. Sau uite, sa fiu european, accept discriminarea pozitiva pt. minoritari, adica sa aiba dreoptul la translator acei minoritari care fac dovada ca nu au terminat mai mult de doua clase elementare. Altminteri oricarui cetatean care solicita in relatia cu autoritatile un translator sa-i fie retrase toate certificatele/diplomele scolare obtinute sub egida Ministerului invatamantului. Nu de alta dar inseamna ca a fraudat examenele de limba romana. P.S. D-le man ciprian, dna-ul l-a ascuns pe varan, d-voastra cand va decideti sa incepeti sa faceti curatenie in rahatul asta de oras ?! Incepeti usor, sa va faceti mana, dna biro ar fi un bun prilej sa va dovediti competenta!
Postat 11 August 2014, 19:12 de ionel
ce inseamna biped?
KETOLABU
Postat 11 August 2014, 18:53 de arpad
Te supara adevarul !
Foarte bine ca se scrie ! Sa va cunoasca lumea exact asa cum sunteti.
Postat 11 August 2014, 18:47 de @Torok
Domnilor de la DNA ?
Cum isi justifica aceasta bugetara averea ?
Postat 11 August 2014, 18:45 de $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
legal
Este legal, fiinca consiliul local a votat cu ani in urma chestiile bilingve, a-ti uitat? Faptul ca orasul nu-si face datoria , sa le schimbe in bilingv, nu inseamna ca daca-si pune cetateanul a comis nu stiu ce fapta. Asa ca mucles daca e lege. Cris, asa de mult o urasti tu pe femeia asta? Mai bine vezi ce poti face si tu pentru oras cu propriile tale maini nu sa cauti criticand pe altii de faptele lor bune.
Postat 11 August 2014, 18:36 de Torok
lepre separatiste
Tot cu ochii dupa ciordit !
Postat 11 August 2014, 18:07 de roujii cu gasca
lepre separatiste
SA MEARGA SA FACA SEPARATISM IN hungarica ! @cozonac, TE SUPARA ADEVARUL, NESIMTITULE !!!!!!!!!!!! FOARTE BINE CA SE SCRIE. SA VA CUNOASCA LUMEA ASA CUM SUNTETI !
Postat 11 August 2014, 18:04 de nail
Intrebare
Oare a fost vreodata intrebata de unde are atata avere si daca a platit intocmai si la timp impozitele datorate?
Postat 11 August 2014, 17:57 de IRS
Vijilent
Acum ca am fost instiintat de o asemenea fapta grava, pot merge linistit la culcare. Mai, deveniti ridicoli. Nici de Romanul n-ati scris atat de mult. Chiar asa mare pericol reprezinta femeia asta incat ii acordati zilnic spatiu?
Postat 11 August 2014, 16:32 de Cozonac
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON