URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Noiembrie 2015, 07:50

Renegatul: Szabó Ödön, tras pe tuşă după un complot împotriva şefului UDMR Bihor

Renegatul: Szabó Ödön, tras pe tuşă după un complot împotriva şefului UDMR Bihor MASCUL ALFA, NU RAŢĂ ŞCHIOAPĂ! Alexandru Kiss (foto stânga) lămureşte corecţia servită fostului protejat Szabó Ödön (foto dreapta) folosind un termen din politica americană pentru a sublinia că nu e "pe ducă". "Trebuia să arăt că nu sunt o raţă şchioapă, cum zic americanii la preşedinţii pe final de mandat". Atât doar că "lupul tânăr" continuă să pândească, din spate, orice slăbiciune a şefului haitei...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pornit la mijlocul anilor ’90 din Sălaj să facă facultatea la Oradea, un tânăr politician, Szabó Ödön, a ajuns să conducă Bihorul ca aghiotant al liderului UDMR, Alexandru Kiss. Protejatul s-a înfruptat din puterea protectorului până a ajuns s-o exercite în locul lui: din biroul lui Kiss, Szabó a condus 12 ani Consiliul Judeţean, deşi formal era un consilier oarecare din cei 35.

A muşcat, însă, mâna celui care l-a hrănit. BIHOREANUL a aflat că după ce a uneltit împotriva lui Kiss ca să-i ia şefia partidului, Szabó nu mai are ce căuta la masa de unde altădată împărţea porunci ca un grof pe propria moşie. "Relaţiile" i-au fost tăiate, iar apropiaţii i-au fost "exilaţi", semn că şi cariera sa se poate încheia brusc.

Deşi în aparenţă i-ar afecta exclusiv pe cei doi beligeranţi, conflictul a făcut victime colaterale atât în rândurile UDMR, cât şi în funcţionărimea plantată în CJ pe filiera acestui partid, iar de deznodământul lui depind chiar şi politicienii români. Nu de alta, însă toţi l-ar prefera pe "coruptul" dar "moderatul" Kiss, unui Szabó nu mai puţin lacom şi, în plus, cam "şovin"...

"Leu" rănit...

De câteva luni, în UDMR Bihor se poartă un război despre care presa maghiară n-a scăpat nici măcar un rând. Preşedintele Alexandru Kiss a fost "săpat" de preşedintele executiv Szabó Ödön în cel mai critic moment al său. Pe 2 iunie, DNA Oradea îl reţinea pe Kiss pentru mită, abuz în serviciu şi spălare de bani, fiindcă la începutul anilor 2000, când era preşedintele CJ, ar fi luat şpăgi de peste 600.000 euro de la proprietarul firmei Selina, Beniamin Rus, pentru contracte de deszăpeziri, dar şi pentru terenurile fostelor unităţi militare din Calea Aradului şi Calea Armatei Române, de la patronul Keviép din Debreţin, Miklóssy Ferenc, pentru a-i aranja la Primăria Oradea construirea haldei ecologice de deşeuri, şi de la administratorul Martex Trans, Gheorghe Roatiş, pentru ca Electrocentrale să cumpere cărbune la suprapreţ din Ungaria.

Dus la judecată pentru a fi arestat 30 de zile după o noapte petrecută în Arestul Poliţiei, Kiss brava spunând jurnaliştilor că s-a simţit "fain", dar evenimentul l-a zdruncinat atât pe el, încât a declarat că nu va mai candida "pentru poziţia asta", cât şi conducerea filialei UDMR.

... şi "lup" flămând

Preşedinte executiv al UDMR Bihor din 2001, Szabó a simţit că sosea vremea să preia puterea totală. Cum Kiss a fost eliberat şi pus doar sub control judiciar, s-a temut că va trebui fie să aştepte dispariţia sa "pe cale naturală", fie să asiste la predarea funcţiei de preşedinte unei persoane în care Kiss avea încredere totală: fosta viceprimăriţă a Oradiei, Biró Rozália, acum senator, verişoară a propriei soţii, care i-a condus firmele în anii ’90.

"Ödön a profitat de situaţie. S-a întâlnit cu primari, consilieri, afacerişti, preoţi romano-catolici şi reformaţi, să le spună că va fi şeful UDMR şi că dacă ei îl susţin o să-i susţină şi el", dezvăluie o sursă a BIHOREANULUI.

Concomitent, Szabó îşi asigurase sprijinul "gărzii tinere", din care fac parte consilierii municipali Ritli Ladislau jr. şi Szabó József, precum şi deputatul Cseke Attila. Deşi pus ministru de Kiss şi considerat, spre deosebire de Szabó, un "moderat", Cseke i-ar fi dator totuşi acestuia: Ödön l-a "descoperit" când încă era student, tot el l-a impus în 2012 candidat la Primărie, şi împreună cu el a făcut afaceri. Căci, deşi avea propria firmă de consultanţă, Gubeur SRL, Szabó i-a administrat-o şi pe cea a lui Cseke, Consacs SRL, profilată pe "consultanţă în relaţii publice şi comunicare".

Prins în fapt

Surse din UDMR susţin că în timp ce Kiss era ocupat să dea cu subsemnatul la DNA, Szabó ar fi început să-l încondeieze în partid: "A zis că-i terminat şi că nu mai poate negocia cu românii". Mai mult, ca să-şi arate forţa, ar fi încercat să-şi pună un viceprimar propriu la Oradea în locul lui Huszár István, credincios lui Kiss. "A vrut să-l convingă să lase funcţia pentru Ritli jr". Refuzat, a comis apoi o "înaltă trădare", propunând schimbarea lui Huszár taman primarului Ilie Bolojan. A dat chix, iar puciul a început să fie "mirosit" cam de toată lumea în UDMR.

Paharul l-a vărsat, însă, când Szabó a organizat o întâlnire cu oamenii de încredere, pentru a-şi "sincroniza" mişcările în vederea debarcării lui Kiss. Kiss a aflat şi l-a "executat": "S-a dus peste ei. L-a făcut troacă de porci, i-a amintit că el l-a făcut om şi l-a scos afară, zicând că atât timp cât va fi liber şi va conduce UDMR, Ödön nu mai are ce căuta pe lângă el".

Superman, interzis!

De atunci, Szabó Ödön nu a mai călcat niciodată în biroul lui Kiss, ba nici măcar în curtea Consiliului Judeţean. Detaliul e semnificativ, căci până în 2012, când a ajuns deputat, Szabó a condus efectiv CJ, indiferent cine a fost, formal, preşedintele ales. Încă din 2000, când a devenit preşedinte al UDMR şi vice la CJ, Kiss l-a propulsat consilier judeţean.

Apoi, deşi în acte Szabó era angajat la Muzeul Ţării Crişurilor, l-a primit de-a dreapta lui. Cum el nu rămânea la birou decât 2-3 ceasuri, iar uneori nici nu venea, Szabó era "mandatat" să controleze mersul lucrurilor. Din 2004, când Kiss a fost ales preşedinte al CJ, Szabó împărţea porunci funcţionarilor, ca şi când ar fi fost el preşedinte.

"Singurul care a avut curaj să-l ia la rost cum putea lipsi de la Muzeu, cum putea conduce Consiliul şi să mai şi facă afaceri a fost Csomortányi István, de la PPMT, care l-a poreclit Superman", povesteşte BIHOREANULUI o sursă.

Fără "iscoade"

Puterea lui discreţionară a devenit simplă amintire după eşuarea puciului din UDMR. "Din septembrie, Kiss a anunţat peste tot că şi-a luat mâna de pe Ödön. Cine mai stă de vorbă cu el va fi pus la colţ. Chiar şi Cseke a luat distanţă faţă de el", afirmă un udemerist.

Mai mult, Kiss a declanşat represalii şi asupra "camarilei" lui Szabó din CJ. O angajată "adusă" de acesta în instituţie, Kádár Iúlia, a fost mutată de la cabinetul lui la Relaţii cu publicul, iar un altul, Szabó József (foto), pe care Ödön îl folosea ca om de casă, cum fusese el la început pentru Kiss, a fost umilit exemplar. Deşi fusese uns consilier municipal şi vicepreşedinte executiv, de-a dreapta lui Ödön, Kiss l-a mutat şi pe el de la cabinet la Monitorul Oficial al judeţului, ba i-a luat şi "îndemnul puterii", lăsându-l fără Fordul de serviciu.

O execuţie simbolică, menită să-i demonstreze lui Ödön că şi el poate ajunge un simplu pion. Tâlcul? Îşi poate lua gândul de la orice poziţie în administraţie, unde se învârt bugete şi se împart contracte, putând fi fericit dacă îşi va păstra locul de deputat. Unul între câteva sute...

O lecţie

Evident, liderii UDMR se feresc să comenteze războiul Kiss-Szabó. "De ce credeţi că v-aş spune ceva? N-o să spun. Spun doar că UDMR este o echipă şi asta nu înseamnă că totdeauna avem aceleaşi opinii şi mijloace pentru a ne atinge scopurile", zice, diplomată, Biró Rozália.

Surprinzător, însă, existenţa conflictului e recunoscută chiar de Kiss, care sugerează că Szabó a fost prea lacom, dorindu-şi puterea înainte ca el să fi decedat din punct de vedere politic. Kiss afirmă că după ce a fost reţinut de DNA le-a împărţit colegilor sarcini pentru perioada cât era în imposibilitatea de a-i conduce, iar când l-au scos din arest, judecătorii au stricat nu numai planurile procurorilor, ci şi pe ale lui Szabó.

"Când am revenit, spre mirarea tuturor, s-a schimbat toată treaba. S-a creat acea tensiune că Ödön este (n.r. - şef), nu este". Şi ca să nu fie dubii, l-a pus la punct prin demonstraţii de forţă: "Trebuia să arăt la toţi că eu sunt şeful! Până vor veni alţii să spună că nu mai sunt. Dar nu din UDMR vor veni aceia". Cât despre izolarea lui Szabó, Kiss spune că n-a ordonat-o explicit, dar "Ödön este băiat inteligent şi înţelege".

"Chestiune de copil mic"

Deşi iniţial a refuzat orice discuţie pe temă, chiar şi Szabó Ödön admite indirect disputa cu Kiss, dar sugerează că nu el a declanşat-o. "Nu ştiu care e treaba domnului Kiss, ce conflicte are cu mine, dar eu nu am conflicte cu nimeni", a spus el, grăbindu-se să nege toate celelalte detalii: puciul din partid ar fi fabulaţia unei foste jurnaliste maghiare, pe viceprimarul Huszár a pretins că, dimpotrivă, l-a sprijinit, iar propriul protejat, Szabó József, nu i-ar fi văr, ci e doar originar, ca el, din Sălaj.

Cât despre Kiss, a sugerat că şeful se ţine de răzbunări mărunte, însăşi mutarea lui Szabó József de la cabinet şi deposedarea de maşina de serviciu fiind "o chestiune de copil mic", comparabilă cu decizia fostului preşedinte al CJ, Radu Ţîrle, care în 2011 l-a pedepsit la fel chiar pe Kiss, lăsându-l fără limuzină. Şi ce înjosire poate fi mai mare pentru Kiss decât să fie pus pe aceeaşi treaptă cu Ţîrle, un amator şi un "fost"?...


DOUĂ DIVIZII
"Coruptul" şi "şovinul"

Despre războiul din UDMR Bihor sunt interesaţi şi politicienii din PNL şi PSD, care, fără s-o poată spune public, "ţin" cu Kiss în ciuda dosarului întocmit de DNA şi a imaginii de "grof" corupt. "Szabó e periculos. Nu ezită să ameninţe că poate încolona maghiarimea în spatele lui dacă nu-i convine ceva", explică unul din liderii partidelor româneşti.

Mai radicali, adversarii din comunitatea maghiară zic că Szabó nu e cu nimic mai curat decât Kiss. Fostul episcop László Tőkés nu vede între ei decât o diferenţă de vârstă, învinuindu-i că împreună au făcut din UDMR un "partid etno-business" şi amintind periodic de deturnarea banilor de la Guvernul Ungariei către Fundaţia Mecena.

La fel, preşedintele PPMT Bihor, Csomortányi István, l-a acuzat constant de corupţie. Anul trecut, el a dezvăluit că, profitând de poziţia de consilier parohial la biserica Szent László, Szabó a "furat" o locuinţă a acesteia din centrul oraşului, punând-o pe numele unei rude din Sălaj şi instalându-şi acolo mama. Szabó a refuzat să lămurească ingineria imobiliară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON