URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Rectorul Constantin Bungău: "Vreau o Universitate care să nu se gândească doar la performanţă, ci la excelenţă"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu emoţii, profesorul Constantin Bungău a câştigat acum două săptămâni un nou mandat de rector al Universităţii din Oradea. Ultimul, întrucât Legea Educaţiei permite unui universitar să exercite funcţia cel mult 8 ani. Lupta n-a fost uşoară, având concurent un fost aliat - Florian Bodog, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie şi senator PSD.

Cu toate că de data asta nu mai are ce pierde, cum s-a întâmplat în campanie, când s-a temut să nu-şi irite alegătorii, Bungău s-a ferit şi în interviul acordat BIHOREANULUI la începutul noului mandat să se pronunţe în flagrantul caz de plagiat al profesoarei Simona Cavalu, tot de la Medicină, susţinând atât că plagiatorii nu ar fi majoritari, cât şi - pe de altă parte - că nu-i va "acoperi", ba chiar promite că va lua măsuri de prevenire a furtului intelectual. Primul pas va fi achiziţia unui program informatic performant care să descopere orice asemenea hoţie.

Promisiuni cu uşi închise

- Aţi câştigat un nou mandat de rector după un scrutin imprevizibil, în care iniţial părea câştigător decanul FMF. Ce a făcut diferenţa?

- Părerea mea e că unii colegi care nu au participat la primul tur au considerat că trebuie să se implice. Alţii, probabil, şi-au schimbat opţiunea la al doilea tur.

- Chiar dvs. aţi constatat că aţi strâns mai puţin cu 100 de voturi decât în 2012. De ce v-aţi pierdut susţinătorii de atunci?

- Pentru că Universitatea a trecut prin perioade mai grele din punct de vedere financiar. S-au luat măsuri nu foarte prietenoase, care au suplimentat atribuţiile din fişa postului, şi nu ne-am permis investiţii care s-ar fi cuvenit.

- Campania a fost anostă, fără dezbateri, doar cu întâlniri private ale candidaţilor cu unii electori. De ce nu aţi acceptat ieşiri publice? Şi ce le-aţi promis colegilor?

- Să nu se înţeleagă că mi-a fost frică, dar am considerat că este de prisos să te întâlneşti într-o dezbatere publică unde nu participă nici 10% dintre votanţi. Colegilor le-am promis că voi continua lucrurile bune, voi renunţa la cele care nu sunt bine făcute şi voi asigura o creştere sănătoasă Universităţii.

Mesaj pentru plagiatori

- Aţi rămas dator BIHOREANULUI cu o reacţie în cazul de plagiat al Simonei Cavalu, fiind singurul candidat la şefia Universităţii care n-a oferit niciun răspuns. V-aţi temut că universitarii plagiatori sunt prea mulţi?

- Nu, dar ca rector trebuie să acord autonomie totală Comisiei de Etică.

- Aşadar, în opinia dvs., doamna Cavalu a plagiat sau nu?

- Nu am voie să mă exprim eu, acesta este rolul forurilor de profil. Dar vă garantez că nu sunt şi nu voi fi niciodată de acord ca Universitatea să nu ia măsurile necesare care să împiedice apariţia de plagiate.

- În săptămâna alegerilor, Comisia de Etică a depistat o nouă teză de doctorat copiată, a Gabrielei Bőhm, de la Departamentul Textile. O dovadă în plus că cea mai acută problemă a Universităţii orădene e cea a impostorilor, care o umplu de ruşine. Ce soluţii aveţi, în contextul în care însăşi Comisia caută adesea motive să nu ancheteze plagiatele?

- Comisia nu are voie să caute motive, are un regulament pe care trebuie să îl respecte. Vă asigur că nu încurajăm plagiatele, ci din contră, încercăm să facem prevenţie. În perioada următoare vom implementa cel mai bun soft în acest scop, astfel încât orice universitar să aibă posibilitatea să-şi autoscaneze lucrarea. Raportul scanării va trebui predat odată cu lucrarea. Îmi doresc ca nicio lucrare publicată la Universitatea din Oradea după anul 2012 să nu mai poată fi contestată ca suspectă de plagiat.

- În 2012, Consiliul Naţional de Etică a constatat că Universitatea din Oradea nu a pedepsit-o pe Daniela Ionescu pentru plagiat şi a cerut concedierea ei. Totuşi, aceasta nu doar că n-a fost demisă, ba chiar era cât pe ce să promoveze profesor. Este un etalon local?

- Nu, doamna conferenţiar Daniela Ionescu e un caz de necorelare a prevederilor legislative generate, nu mi-e frică să spun, de cea mai proastă lege care a existat pe zona universitară, Legea 1/2011, care are foarte multe articole care se contrazic sau contrazic alte reglementări legislative, inclusiv pe etică universitară. Documentul CNE nu a putut fi pus în aplicare pentru că nu a avut viza juridică a Ministerului. Am cerut Ministerului clarificări, în mai multe rânduri, cel mai recent în urmă cu câteva săptămâni. Încă nu am primit răspuns.

"Nu" în cazul Dindelegan

- Există mai multe voci, inclusiv în Universitate, care spun că o problemă acută e şi slaba calitate a cadrelor, care afectează, implicit, calitatea absolvenţilor. V-aţi gândit cum să descurajaţi mediocritatea?

- Nu sunt de acord. Probabil că sunt cadre didactice care depun un efort mai mic, dar Universitatea are cadre valoroase şi foarte valoroase. Vă pot da foarte multe exemple de şefi de promoţie care predau la noi sau de cercetători excelenţi.

- Cu două săptămâni înainte de alegeri, procurorii DNA v-au percheziţionat biroul şi casa, într-un dosar de corupţie în care sunteţi implicat alături de fosta decăniţă de la Ştiinţe Socio-Umane, Floare Chipea, şi de psihologul Camelia Dindelegan. Ce vi se impută?

- Este o cercetare in rem (faţă de faptă - n..r.) cu privire la modul în care Universitatea a desfăşurat concursul pentru ocuparea unui post de profesor la Departamentul de Psihologie. Sper să se dovedească că Universitatea a acţionat corect.

- Conform unor surse neoficiale, Dindelegan ar fi oferit cadouri şefilor din Universitate pentru a fi promovată ca profesor. Şi dvs.?

-  Nu.

Fără restructurare

- Restructurarea Universităţii a fost o temă de actualitate în ultimii patru ani: iniţial aţi respins ideea, apoi aţi dorit s-o aplicaţi, dar s-au opus decanii. Ce veţi face în mandatul următor? Vreţi să propuneţi reducerea numărului de facultăţi şi de specializări?

- Dacă prin restructurare se urmăreşte doar reducerea numărului de facultăţi sau departamente, nu se va ajunge la ce-şi doreşte toată lumea: performanţă. Cine vede Universitatea doar prin prisma unui bilanţ contabil, comparabil cu ceea ce înseamnă o societate economică, greşeşte profund. O restructurare administrativă nu înseamnă că vom fi mai buni pe cercetare. Nu cred că vom fi mai puternici dacă vom avea un număr mai mic de facultăţi, la fel cum un număr mai mare de facultăţi nu înseamnă automat că vom fi mai puternici. Asta nu înseamnă că vom menţine specializări care nu sunt necesare.

- Multe companii din Oradea se plâng că Universitatea nu pregăteşte specialişti în domeniile în care ele activează. E adevărat? Ce plan aveţi pentru adaptarea ofertei la necesităţile economiei locale?

- Eu sunt sigur că pregătim specialiştii căutaţi de 90% din angajatori. Oferta noastră e adaptată la necesităţi, dar recunosc că suntem deficitari în câteva zone, cazuri izolate. De exemplu, ne lipsesc inginerii chimişti.

"Am fost vizionari"

- Primarul Ilie Bolojan a anunţat că-şi doreşte ca tot amplasamentul dintre Peţa şi Cimitirul Municipal să devină campus universitar, relocând Inspectoratul de Jandarmi. Ce strategie aveţi ca Universitatea să nu fie doar mare, ci şi tare?

- În urmă cu câţiva ani am propus ca strada Universităţii să devină pietonală, iar de la Peţa până la capătul străzii, pe stânga şi pe dreapta, să existe un campus universitar. Dacă va fi aşa, aici vom concentra nu doar dotări pentru învăţământ, ci şi spaţii unde companiile private să-şi dezvolte propriile facilităţi, laboratoare pentru inovare. În plus, vor fi spaţii de cazare, facilităţi de luat masa, o bază sportivă modernă. Un campus-grădină multifuncţional, care va întregi activitatea noastră.

- Tot primarul şi-a propus ca municipalitatea să investească bani în facultăţi, avansând chiar suma de 2 milioane de euro anual, vreme de 8 ani. Ce va însemna, concret, investiţia? Şi ce vă cere Primăria la schimb?

- Vor fi investiţii în spaţiile Universităţii, într-un parteneriat onest. Ni se va cere să evoluăm şi să venim în faţa autorităţilor locale şi judeţene cu o viziune pentru crearea de locuri de muncă cu o valoare adăugată mare. Trebuie să spun că şi până acum am fost aşa. Gândiţi-vă că dacă Universitatea nu păstra ingineria în anii 2000, când se căutau doar Dreptul şi Ştiinţele Economice şi mulţi ne-au criticat că noi producem ingineri, în Oradea nu se dezvoltau acum parcuri industriale. Am fost vizionari.

- În ce măsură a avut primarul Ilie Bolojan un rol în competiţia din Universitate? Adversarii spun că v-a sprijinit, iar cei mai critici chiar acuză o oarecare subordonare a dvs. interselor primarului...

- Nu pot să neg că primarul şi-a expus o părere personală cu privire la tipul de persoană potrivită să ocupe funcţia de rector, dar fără să ceară nimic în schimb sau să încerce să politizeze Universitatea. Relaţia noastră este una de colaborare şi respect reciproc.

Acelaşi Bungău...

- Acesta va fi ultimul dvs. mandat ca rector. Cum v-aţi dori să arate Universitatea peste patru ani?

- O universitate care să nu se gândească doar la performanţă, ci la excelenţă.

- Cum credeţi că veţi colabora cu Senatul universitar, care se anunţă a vă fi potrivnic, dat fiind că preşedintele Sorin Curilă l-a susţinut pe Bodog la rectorat?

- Foarte bine. Până la urmă, votul îl dă Senatul, nu preşedintele. De asemenea, cred că un Senat respectat poate să dea soluţii corecte pentru întreaga Universitate, indiferent cine este rector.

- În urmă cu patru ani l-aţi desemnat, după concurs, pe Florian Bodog decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie. Acum vă doriţi un nou decan la FMF?

- Legea prevede că rectorul organizează concursurile pentru decani, dar candidaţii trebuie să treacă prin filtrul cu vot al Consiliului Facultăţii, fără avizul colegilor nu pot ajunge la concurs.  Sigur că mi-aş dori ca aceste concursuri să fie câştigate de cadre didactice care au crezut în planul meu managerial.

- Fiind vorba de un ultim mandat, se poate spune că vă simţiţi "eliberat"? Altfel spus, în următorii patru ani vom vedea la lucru "un alt Bungău"?

- Nu sunt cameleon, nu puteţi vedea un alt Bungău. Nu mă simt mai eliberat, ci din contră, răspunderea o simt mult mai mare. Vreau să las ceva în urmă şi, atunci când lucrezi cu oameni şi bugete limitate, de multe ori nu îţi este uşor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
BON FISCAL / NOTA DE PLATA
EXCELENTA ? Cu Filip , Bolos , Dindelegan , Popescu Ratiu , Puscas , Abrudan , Zapo , Balint si lista poate continua ! IMPOSIBIL ! Sper ca nota de plata pentru Bolojan nu va fi foarte mare !
Postat 06 Mai 2016, 21:36 de TDS
În politica prostia nu e un handicap
Un rector care timp de 4 ani nu a realizat nimic, şi-a demonstrat incompetența, un rector care nu respectă legea, oamenii, munca altora, obsedat de funcție, de can-canuri şi mizerii, care profită de orice nulitate cu influențe în oraș și de cei care- i aduc osanale. Halal caracter!Hai UO !
Postat 06 Mai 2016, 18:39 de Iezuitul
pai vezi ca...
...ala prins cu pantalonii in vine la web, Hathazi ala, e tot profesor, vezi ca in universitatea pe care-o "conduci" sunt familii intregi angajate pe principiul mama-tata-fiica-ginere, vezi ca baza sportiva este confiscata de Ilies cu fotbalistii lui de liga a 17-a, vezi ca Dume ala de la Centrul de Protejarea patrimoniului prins cu spaga e tot asistent pe la Universitate si mai vezi multe pana sa ne minti pe noi cu universitatea ta de doi lei !
Postat 06 Mai 2016, 15:23 de AgentulTermic
sa intram in top 500 Shanghai, sa fie bine, sa nu fie rau
Tare mi-e ca nu ne asteapta zile mai bune...
Postat 06 Mai 2016, 13:14 de poli
Luati vacanta definitiv
Mai du-te ma...toti santeti dupa malai...scoala vax
Postat 06 Mai 2016, 13:09 de Tinas
Aut ”Barney”, aut nihil!
”Excelența” parcă era obiectivul lui Bodog din planul său managerial, iar ”performanța” era a lui Barney. Ce să înțelegem?! De asemenea, prevenția plagiatului, achiziția unui soft antiplagiat și faptul că în UO plagiatorii sunt ”rarisimi” au fost declarate tot de Bodog, în comunicatul său de presă de dinainte de alegeri. Să înțelegem că Barney preia obiectivele contracandidatului său??? Tot din articol deducem că dacă nu l-ai votat peBarney, nu mai poți ocupa nicio funcție în UO. Deci, gata cu democrația în UO? chiar dacă ai avut aproape același număr de voturi ca Barney?! Să ne reamintim că Barney a avut doar 50,95% din voturi... Ex nihilo, nihil. Q.E.D.!
Postat 06 Mai 2016, 12:38 de Yellow
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON