URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iulie 2015, 07:24

Rectorul Constantin Bungău: "Universitatea nu trebuie să se restructureze, ci să crească"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prima săptămână a admiterii de vară, la Universitatea din Oradea a fost mai degrabă linişte decât agitaţie. Totuşi, rectorul Constantin Bungău spune că nu e îngrijorat, ba chiar se declară convins că în toamnă cele 15 facultăţi vor avea mai mulţi boboci decât anul trecut.

În apropiere de finalul anului universitar, poate ultimul care îl prinde pe această funcţie, rectorul susţine că tinerii absolvenţi sunt bine pregătiţi, el însuşi angajând doar absolvenţi orădeni la firma pe care o deţine, profilată pe comerţ cu piese şi accesorii auto, şi fiind foarte mulţumit de prestaţia lor.

În interviul acordat BIHOREANULUI, Bungău mai respinge acuzele potrivit cărora universitarii orădeni sunt preocupaţi doar de propriile salarii şi explică de ce n-a dus la capăt proiectul de restructurare a instituţiei, prin care propusese reducerea numărului facultăţilor ori al departamentelor: nu este o măsură dorită de colegi şi nici, în opinia sa, necesară.

- Luni a început admiterea de vară, care va dura până în 29 iulie. La câţi noi studenţi vă aşteptaţi?

- La un număr cel puţin egal cu cel de anul trecut, adică aproximativ 3.200 la licenţă. Poate cu 2-3% mai mult, având în vedere rezultatele de la Bacalaureat.

- În prima zi, la cele 15 facultăţi s-au înscris doar 79 de candidaţi. Sunteţi mulţumit de acest ritm?

- Liceele nu au emis diplomele decât de la finalul săptămânii trecute, aşa că cifrele vor fi relevante de luni (n.r. - 20 iulie) încolo.

- Cum aţi promovat admiterea în rândul liceenilor? Ce argumente le-aţi prezentat tinerilor pentru a alege Oradea şi nu Clujul?

- Sunt facultăţi şi departamente care au dus o campanie foarte agresivă, sunt facultăţi care nu au avut nevoie de campanie pentru că oricum au cerere foarte mare, cum este Medicina, şi sunt facultăţi care s-au promovat mai puţin. Am promovat programele noastre de studii pe site-uri, pentru că cei mai mulţi dintre candidaţi şi familiile acestora accesează internetul. O percepţie pozitivă comparativ cu alte centre universitare poţi asigura doar în timp, prin rezultatele absolvenţilor din Oradea.

- Studenţii orădeni organizează o şcoală de vară menită să promoveze Universitatea între liceeni. Ce au făcut, însă, profesorii pentru a atrage studenţi?

- Au încurajat aceste asociaţii studenţeşti. De asemenea, am avut Ziua Porţilor Deschise, Ziua Cercetătorului... Mie mi-ar plăcea ca fiecare cadru didactic să contribuie prin a scoate cât mai mulţi absolvenţi buni, care prin propriul exemplu să aducă viitori studenţi.

Rată de absolvire de 75%

- Este şi perioada examenelor finale, de licenţă şi de dizertaţie. Garantaţi pentru calitatea absolvenţilor orădeni? Sunt aceştia pregătiţi să facă faţă cerinţelor angajatorilor?

- Nu doar garantez, dar îi şi felicit. Avem un procent de absolvire de 75% pe Universitate. Calitatea absolvenţilor nu înseamnă că sunt gata specializaţi pe cultura unei firme, ci că sunt capabili să se adapteze. Categoric au nevoie de o stagiatură în care să dobândească abilităţile necesare într-o firmă. Oricum, nu cuvântul meu contează, ci am feedback foarte bun din partea societăţilor comerciale.

- Câţi din absolvenţii de anul trecut lucrează în specializările pentru care s-au pregătit?

- Nu avem date pentru anul trecut, aceste informaţii vin în timp. Dar statistica ultimilor opt ani arată că peste 50% dintre absolvenţii unei generaţii îşi găsesc loc de muncă în domeniul absolvit, procent ce diferă pe specializări.

- Conduceţi o companie privată. Aveţi angajaţi din rândul proaspeţilor absolvenţi?

- Da, toţi angajaţii cu studii superioare: cinci ingineri şi un economist. Sunt chiar foarte mulţumit de pregătirea lor.

"Ceasul rău"

- Universitatea pare "un pustiu prin care circulă doar bani şi spectrele unor oameni care nu mai au unde să se ducă", iar singura preocupare reală este asigurarea salariilor cadrelor. Cât de justificată e această percepţie?

- Este total falsă. Cine spune aşa ceva nu ştie câtă muncă există în campusul Universităţii. Fiecare individ se gândeşte la venitul propriu, dar sub 0,1% din cele 8 ore în care lucrează cu studenţii.

- Caracterizarea anterioară nu ne aparţine nouă, ci lectorului Mihai Maci de la Facultatea de Istorie, care spune, de asemenea, că foarte mulţi studenţi ies nepregătiţi, pentru că profesorii nu vor să piardă finanţarea acordată pentru şcolarizarea lor. Puteţi să-l contraziceţi?

- Eu îl apreciez foarte mult pe Mihai, dar probabil a luat în considerare un anumit ceas rău din Universitate. Nu vreau să-l contrazic, dar eu nu cunosc cadre didactice care să treacă un student care nu ştie carte, şi nici nu cred că există astfel de cadre.

- Tot profesorul Maci spune că universităţile funcţionează doar pentru ele însele şi nu au un contact real cu exteriorul. Universitatea şi-a corelat programele de studii cu cerinţele şi tendinţele pieţei locale a muncii?

- Categoric. Nu doar că suntem obligaţi, dar nu te poţi afirma într-un domeniu universitar decât în parteneriat cu mediul privat. Chiar în această perioadă studenţii sunt în practică în companii, iar reprezentanţii mediului economic vin săptămânal în campus. Avem şi proiecte cu companiile private, în cadrul cărora studenţii fac practică pe bani europeni.

- Aţi discutat serios cu conducerea Oradiei şi judeţului despre ce ar avea de făcut Universitatea ca să determine creşterea nivelului salariilor în zonă?

- Nu am avut o abordare punctuală pe salarii, dar percepţia structurilor administrative de conducere este în consens cu cea a Universităţii, şi anume că trebuie susţinut învăţământul superior care deserveşte ramuri economice cu plusvaloare. Ne gândim la zona IT, unde suntem puţin deficitari, apoi la zona de "engineering", care trebuie să treacă de la asamblare la creaţie. A treia zonă, foarte importantă, este cea de bioeconomie şi nanotehnologii.

"Nu vrem să ajungem o universitate de periferie"

- În ultimul an aţi vorbit despre reforma departamentelor şi facultăţilor, aţi propus şi o aşa-numită metodologie de eficientizare-optimizare, dar totuşi nu aţi luat nicio decizie. De ce?

- Există două categorii de decizii care puteau fi luate. Prima, a deciziilor care eficientizează şi care au fost luate: limitarea numărului minim de studenţi aferent unui program de studiu, poziţionarea planurilor de învăţământ la limita minimă prevăzută de lege (n.r. - ceea ce înseamnă ca studenţii să urmeze numărul minim de cursuri permis prin lege), suplimentarea normelor didactice. A doua categorie de decizii priveşte numărul de structuri educaţionale, care putea fi redus sau putea creşte, dar a rămas acelaşi. Probabil că din exterior Universitatea este percepută ca o structură care ar trebui să se reformeze numai prin diminuare, dar un spital care îşi reduce numărul de secţii nu înseamnă neapărat că este mai performant. Colegii au spus că e mai bine ca structura să rămână aşa. Universitatea din Oradea nu trebuie să se restructureze, ci să crească, să aibă mai multe şcoli doctorale. Nu vrem să ajungem o universitate de periferie.

- Recent, în Universitate s-a discutat posibilitatea ca universitarii cu funcţii executive - prorectorii, decanii, prodecanii şi directorii de departamente - să fie concomitent şi membri ai Senatului, "parlamentul" instituţiei. Susţineţi reintroducerea acestei imixtiuni, eliminată în 2011?

- Universitatea nu a dus-o mai rău când un coleg cu o funcţie executivă a fost ales şi în Senat. Nu consider că acest lucru ar periclita o hotărâre care să asigure bunul mers al instituţiei.

Confort pe credit

- Cum stă Universitatea cu banii? Ar putea funcţiona fără creditul bancar pe care îl ia an de an, din 2012 încoace?

- Da, ar putea. Linia de finanţare nu este pentru supravieţuire, ci pentru a ne asigura o zonă de confort şi pentru a spori numărul de proiecte europene pe care Universitatea le poate accesa, dar cărora trebuie să le asigurăm şi cofinanţarea. Deci precauţia trebuie să rămână o caracteristică a noastră.

- În toamnă, poliţiştii au percheziţionat biroul dvs. şi al prorectorului Marcela Prada, suspectând un fals intelectual la încheierea unui contract cu firma CIAC, deţinută de prodecanul de la Protecţia Mediului, Ioan Mintaş. În ce fază este ancheta?

- Aşteptăm finalizarea cercetărilor. Deocamdată nu sunt elemente care să ducă la vinovăţia cuiva sau la existenţa unui prejudiciu.

- În toamnă încep alegerile pentru conducerea Universităţii, care vor culmina în primăvară cu cele pentru Senat şi Rectorat. Vă mai doriţi un mandat de rector?

- Pot da un răspuns doar spre sfârşitul anului, când voi avea mai multe date privind legislaţia şi când trebuie să prezint nişte indicatori pe care apoi să-i am la baza unei astfel de decizii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Management de ”Sorbonica”. Ep. ”Omul sfințește locul.” vs UO
I. Rectorul Constantin Bungău: "Universitatea nu trebuie să se restructureze, ci să crească" 1. Incorect don Rector: Universitatea trebuie să se şi restructureze dar, mai ales, să crească calitativ; 2. Dacă ar şti candidaţii din actuala sesiune de admitere, cum a crescut sistemul ”PCR&Secu&son” în ograda fostului Institut de subingineri din Oradea …. Ca vrejul de fasole a lui Jack? 3. La câţi dintre colegii dlui Bungău, absolvenţii de UO le-au arătat preţuirea, aşa cum a făcut-o Octavian Goga, prin poezii ca: ”Dascălul”, ”Dăscăliţa”? II. ”În apropiere de finalul anului universitar, poate ultimul care îl prinde pe această funcție, rectorul susține că tinerii absolvenți sunt bine pregătiți, el însuși angajând doar absolvenți orădeni la firma pe care o deține, profilată pe comerț cu piese şi accesorii auto, şi fiind foarte mulțumit de prestația lor.” 1. Dle Rector, dacă este aşa cum spuneţi, este rezultatul muncii unor dascăli dedicați şi buni profesionişti ca George, D. şi nicidecum a unor subingineri tomnateci, ajunși conferenţiari, sau chiar profesori şi pentru merite inovative gen: numărat "bine" voturi. ”George” de ”Sorbonica” şi tătucul său Ovidiu, ştiu de ce! III. ”Studenţii orădeni organizează o şcoală de vară menită să promoveze Universitatea între liceeni. Ce au făcut, însă, profesorii pentru a atrage studenţi? - Au încurajat aceste asociaţii studenţeşti.” 1. ”Peştele de cap se împute.” Nu prin asemenea acţiuni se promovează eficient UO. Nu mai manipulaţi/profitaţi de entuziasmul, buna intenţie şi voluntariatul/fragilitatea studenţilor; 2. O bibliografie necesară şi pentru viitoarea conducere a UO: ”Dascăl prost” de I.L. Caragiale. Şi ”preacuvioasa” Gabi, M. de FMF/Cucuceni stie de ce! IV. ”Linia de finanţare nu este pentru supravieţuire, ci pentru a ne asigura o zonă de confort şi pentru a spori numărul de proiecte europene pe care Universitatea le poate accesa, dar cărora trebuie să le asigurăm şi cofinanţarea. Deci precauţia trebuie să rămână o caracteristică a noastră.” 1. Mare noroc cu anumite ”eminenţe cenuşii” din conducerea UO; 2. Problema este însă alta: Cât beneficiază de facto studentul, masterandul şi doctorandul de la UO de aceste finanţări? Căci, după veniturile unora, se cam vede unde cum se "investesc" euroii. V. Oradea MERITĂ o Universitate de stat de elită. 1. Dar nu una de …top ”Sorbonica”. 2. O întrebare pentru viitorul Rector: Pe când la UO un ”copy-paste” inteligent după MIT, Stanford, Cambridge, Oxford, sau Sorbona?
Postat 24 Iulie 2015, 21:44 de stefan
???
Sigur.....am aavea asigurata rata de studenti care au doar diploma...cunostiintele...pt tampiti....mai du-te ma si lasa-ne
Postat 23 Iulie 2015, 17:15 de Tinas
Ar fi bine!
Ar suna bine acest titlu,dacă populația României ar fi în creștere.Sau,vor veni studenți de peste mări și țări?Atunci da!Domnul rector are perfectă dreptate.Mai rămân două puncte esențiale.1.Înființarea sau desființarea specializărilor funcție de realitățile pieții,ceea ce mi se pare foarte relativ gândindu ne la viitor.2.Lămurirea și atragerea studenților străini.Țin minte,prin 1998, erau studenți din s.u.a.la medicină în Oradea,dar din păcate s au lămurit.N ai mai văzut studenți americani de atunci.Au venit doar de prin africa cei mai mulți.
Postat 23 Iulie 2015, 16:45 de crisan
s'âncă nu se gată...
care este bugetul nedeclarat al Universitatii, câți bani se rulează anual și câți bani există potrivit balanței de plăți cheltuieli/studenți etc. ? caci pana la urma vorbim de o institutzie de stat... obligata la transparentza? cate milioane de euro sunt rulate anual si nu se mai construieste nimic ca pe vremuri, in timp ce alte facultati nici macar nu stiau ce este o investitie? de ce este acum nevoie de credite cu ipoteca pt supravietzuire, de marire generala si de ce si cum vechile conduceri au reusit sa agoniseasca bani importantzi din visteria UO, pt. pushculitza proprie? pe cand vom vedea o corelare directa a ofertei de superspecializare educatzională a UO cu piatza bihoreana de muncă, astfel incat fiecare oradean sa fie mandru ca are o astfel de universitate in orasul sau? o institutzie ca un motor economic adevarat inclusiv pt orash bla, ba, bla în rest e ok, părerea mea.
Postat 23 Iulie 2015, 15:48 de vg
se mai lungește cât se poate, că e moca
e corect si asa, adică să se mărească, ca să nu se restructureze... e corect, doar că puțin mai încolo se va prăbuși totul și mai de sus..., brusc, pt. că oferta de supraspecializare nu e adaptată la piața muncii, adică la cererea de forță de muncă. deci falimentul e inevitabil, pt. că te încăpâțenezi să produci ceva care nu se caută...., și tot produci că e de la stat..., până ce acel ceva nu te mai caută să-l supraspecializezi, că n-are ce face cu diploma primită, nu-i rentabil pt. el, e chiar păgubos, mnoa, si, in cel mai fericit caz, va merge în vecini, la Cluj-Napoca, că după absolvire va avea cel putin o diplomă cu recunoaștere mai bună pe piațza muncii, inclusiv din Oradea.
Postat 23 Iulie 2015, 10:58 de vg
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON