URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 August 2013, 17:41

Recoltă bogată, ţărani săraci: De ce nu fac agricultorii bani nici când au producţie

Recoltă bogată, ţărani săraci: De ce nu fac agricultorii bani nici când au producţie FALIŢI! Deşi au strâns cele mai bogate roade din ultimii 8 ani, agricultorii bihoreni vor încheia anul în pierdere. "Anul trecut preţul la grâu a fost de 1 leu la kilogram, iar acum este 50-60 de bani, ceea ce nu acoperă nici măcar cheltuielile de producţie", spune Nicolae Hodişan, şeful Direcţiei Agricole Bihor
Recoltă bogată, ţărani săraci: De ce nu fac agricultorii bani nici când au producţie FĂRĂ CĂUTARE. Preţul grâului s-a înjumătăţit, dar agricultorii tot stau cu el în magazii. "Toţi au hambarele pline. Anul ăsta n-a venit nimeni să caute măcar un bob de grâu. Cu toate calamităţile care au dat peste Europa occidentală, tot nu există cerere deloc", spune Florin Rus, fermier din zona Cefa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai bună recoltă din ultimii 8 ani ar trebui să îi umple pe ţărani de bani. Culmea, însă, îi va umple de datorii! Preţul mic al grânelor şi lipsa cererii determină fermierii să vândă sub preţul de producţie.

"Preţul grâului este foarte scăzut, iar şansele să crească în perioada următoare sunt foarte mici. Mulţi fermieri au nevoie de bani pentru înfiinţarea culturilor de toamnă şi sunt constrânşi să vândă la orice preţ", spune Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole.

Blestemul bogăţiei

Pentru agricultură, anul 2013 a fost unul bun. Pentru agricultori, nu. Deşi producţia naţională de grâu, cu 40% mai mare decât anul trecut, poate asigura necesarul de pâine al ţării până în 2018, fermierii sunt sortiţi falimentului. Dacă în 2012 kilogramul de grâu s-a vândul cu 1 leu, la recolta de anul acesta preţul a coborât la nivelul de acum trei ani, de 0,5-0,6 lei. Şi nici aşa nu cumpără nimeni!

09 Nicolae Hodisan.jpgAgricultorii sunt victimele propriului succes. Pe cele 74.500 hectare cultivate cu grâu în judeţ, anul acesta s-a obţinut o producţie medie de 4.000 kilograme, cu 1.000 mai mult decât anul trecut. "Producţia depăşeşte cu mult cerinţele pieţei. Statistic, consumul de pâine pe cap de locuitor este de 98 kilograme pe an. Asta înseamnă la nivelul judeţului Bihor un necesar de 60.000 tone, iar producţia totală a fost de 300.000 de tone", spune şeful Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan (foto).

Surplusul a inundat industria furajelor, pastelor făinoase, drojdiei şi spirtoaselor, punând şi mai mult presiune pe preţ. Dacă în urmă cu o lună producătorul de furaje Nutrientul Palota cumpăra grâul la 0,65 lei, preţul a scăzut treptat, pentru ca acum să plătească doar 0,5 lei. "Să vinzi grâul cu 50 de bani e pierdere curată. Mulţi fermieri nu îşi vor putea plăti băncile", prevede Hodişan.

Pe pierdere...

09 Dan Corbut.jpgDan Corbuţ (foto), patronul Agroind Cauceu, firmă care lucrează 3.200 hectare în zona Diosig, spune că în agricultură producţia bună nu înseamnă neapărat un bun profit. "Anul trecut, deşi recolta a fost mult mai slabă, fermierii au făcut profit pentru că preţul a fost dublu. Anul acesta vom încheia pe pierdere. La 50 de bani kilogramul de grâu nu ai cum ieşi pe zero", zice agricultorul.

Gândită ca o afacere integrată, Agroind Cauaceu e cel mai mare furnizor de seminţe, îngrăşăminte şi pesticide din Bihor. Firma creditează agricultorii cu inputuri - adică motorină, îngrăşăminte şi manoperă - pe care aceştia le plătesc anul următor în produse. Deşi Agroind şi-a burduşit depozitele cu grâne, mulţi agricultori nu au reuşit nici măcar să îşi achite datoriile. "Pentru că au lucrat în pierdere, foarte mulţi fermieri nu vor putea să îşi cumpere seminţe şi îngrăşăminte pentru culturile de toamnă şi va trebui să îi credităm iarăşi, în speranţa că anul viitor va fi unul mai bun", zice Corbuţiu. La fel cum s-a întâmplat de atâtea ori în ultimii ani...

"Vom rămâne datori!"

09 Florin Rus.jpgDeşi a obţinut 4.200 kilograme la hectar, dublu faţă de anul trecut, Florin Rus (foto), agricultor din zona Cefa, nici măcar nu speră la profit. "Cu subvenţia şi recolta la un loc, veniturile pe un hectar au fost undeva la 3.600 lei. Asta în vreme ce numai cheltuielile cu aratul, discuitul, semănatul, sămânţa, tratamentele, recoltatul şi transportul sunt de 3.000 lei, iar plata arendei şi a impozitului mai costă 530 lei. Dacă tragi linie, vezi că te-ai ales doar cu faptul că ai trăit muncind", spune Rus.

Bărbatul se aşteaptă să încheie anul cu restanţe faţă de Agroind Cauaceu, care l-a creditat cu seminţe, îngrăşământ şi tratamente. "Vom rămâne datori. Deja suntem obişnuiţi. Fără motorină, salarii şi arenda plătită la proprietarii de terenuri nu pot lucra, aşa că tot ce pot face e să amân plata inputurilor şi să cer băncii să îmi reeşaloneze creditele", spune mâhnit agricultorul.

Tânărul îşi pune speranţa în recolta de anul viitor. Ca să mai scadă din cheltuieli şi-a pregătit singur sămânţa de grâu. "Anul trecut, când kilogramul de grâu a fost 1 leu, sămânţa s-a vândut cu 2,7 lei. Probabil tot scumpă va fi şi anul ăsta, aşa că mi-am tratat-o singur în pregătirea semănatului, ca să nu trebuiască să o cumpăr", explică el.

"Faultaţi" la subvenţie

Rus afirmă că recolta din 2013 a demonstrat încă o dată că agricultura este o loterie. "Nu ştii pentru ce lucrezi. Dacă e secetă nu câştigi pentru că nu ai recoltă, dacă plouă nu câştigi pentru că preţul e mic şi până la urmă piaţa face preţul".

Deşi potenţialul agricol al României este enorm, fermierul crede că agricultorii români nu vor atinge niciodată profiturile vecinilor occidentali. "Avem aceleaşi costuri cu utilajele, cu îngrăşămintele şi cu motorina ca în Ungaria sau Germania, dar noi primim o subvenţie de 150 euro la hectar, pe când ungurii primesc 350 euro, iar nemţii 500 euro. Dacă bagă banii ăştia în îngrăşăminte, e normal să scoată producţii de două ori mai mari decât ale noastre, permiţându-şi să câştige chiar şi dintr-un preţ mic", spune bărbatul.

Pentru că, până la urmă, în agricultură e ca la "6 din 49". Investind n-ai nicio garanţie că vei face profit, dar dacă nici nu investeşti în mod sigur nu câştigi...


"În agricultură nu te poţi păzi de pierderi nici măcar cu asigurare. Anul trecut, obligat de bancă, mi-am asigurat 27 hectare de porumb împotriva grindinei. Le-a bătut piatra, dar n-am primit niciun ban. Asiguratorul a scos din hârtii că a fost o producţie de 6.000 kilograme la hectar, când eu abia dacă am avut 2.000 de kile. Mi-au zis în faţă: Nu-ţi convine, dă-ne în judecată!"

Florin Rus


NE-AM ARS!
An fără speranţă

Speranţele fermierilor bihoreni de a compensa pierderile de la grâu cu profituri scoase din porumb şi floarea soarelui sunt năruite de căldura excesivă. "Vom avea o producţie sub anii anteriori. Din cauza caniculei, porumbul se usucă, lăsând ştiuletele mic, cu boabe nedezvoltate", spune Peter Dorner, administratorul asociaţiei Frimont Palota.

Potrivit estimărilor Direcţiei Agricole, anul acesta fermierii bihoreni vor avea producţii de porumb sub 3.000 kilograme la hectar, mult sub cele 5.000 kg din anii obişnuiţi şi chiar mai puţin faţă de producţia de anul trecut, când recolta a fost calamitată.

În contextul în care producţia de porumb la nivel naţional se anunţă una bună, pentru că nu toate judeţele au fost afectate de secetă, fermierii bihoreni se aşteaptă ca preţul acestuia să scadă de la 1 leu la 0,5 lei pe kilogram. Situaţia va fi identică şi la recolta de floarea soarelui, unde e de aşteptat ca preţul să se jumătăţească de la 2 lei la 1 leu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Multumim din inima uslinoșilor ponta, căcărău si lui ala micu' !
Guvernul nu a facut nimic pentru a-i ajuta pe producatori. Ministrul Agriculturii, ala micu'a lui felix, s-a batut cu pumnul in piept, anuntand o recolta record, iar fermierii sunt obligati sa vanda graul la preturi de nimic, nereusind sa faca profit, desi cererea de cereale pe piata mondiala e mare. De fapt, in toata aceasta afacere, depozitarea cerealelor reprezinta cheia. Guvernul ar trebui, conform legii, sa le acorde producatorilor certificate de depozitare. Acestea reprezinta o facilitate de trei luni in care fermierii nu platesc chirie pentru productia de cereale si au un pret unic de inchiriere in depozitul statului pe care pot sa-l achite dupa vanzare. Un sistem simplu si echitabil, adica ti se ofera depozit gratuit intr-un siloz pana cand vinzi produsul. Victor Ponta n-a facut nimic pentru a usura cumva situatia fermierilor care s-au trezit cu graul in batatura si care nu pot sa-l vanda in asa fel incat sa nu iasa in pierdere. Atacul lui Traian Basescu mai are un substrat. Presedintele s-a deplasat pe terenul adversarului. Ponta se lauda ca el e cel care se ocupa cu painea, iar Traian Basescu doar cu circul. Iata ca fostul capitan de vas s-a apucat deja sa framante aluatul, spre surprinderea primului ministru. De ani de zile, fermierii sunt prinsi in acest cerc vicios din care nu pot iesi. In Romania, dintr-o recolta buna nu castiga decat comerciantii care speculeaza orice situatie, fie seceta, fie abundenta, in favoarea lor.
Postat 26 August 2013, 12:32 de alt taran
thanks
Multumim Dan Corbut .Fara sprijinul Agroind Cauaceu, 70 % din producatorii agricoli din Binor nu am exista .
Postat 25 August 2013, 19:07 de taran roman
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON