URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Octombrie 2015, 07:32

Re(be)le de mici: Cinci fete, dintre care cea mai mică are 7 ani iar cea mai mare 12, au ajuns la Poliţie pentru... tâlhărie

Re(be)le de mici: Cinci fete, dintre care cea mai mică are 7 ani iar cea mai mare 12, au ajuns la Poliţie pentru... tâlhărie ATAC ÎN PASAJ. Gaşca celor cinci hoţomane a atacat o fată în pasajul subteran (foto) din faţa Centrului comercial Crişul, în plină zi, în timp ce victima se îndrepta spre staţia de tramvai. În lipsa unor camere de supraveghere, ce vor fi montate abia după finalizarea lucrărilor de termoficare din zonă, agresoarele ar fi rămas probabil neidentificate dacă nu ar fi comis-o din nou...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce alte fete de vârsta lor încă stau cu gândul la joacă, trei puştoaice din Oradea şi alte două din Sânmartin sunt deja titularele unui dosar penal. Inspirate de filmele cu "băieţi răi", cele cinci şi-au făcut o gaşcă şi au ieşit la "drumul mare". Au atacat două fete pe stradă, încercând să le jefuiască, după care au dat iama într-un magazin din Lotus Center, tot la furat, fiind însă prinse de poliţiştii locali, care le-au dat pe mâna colegilor de la Poliţia municipală.

Cercetate pentru tentativă de tâlhărie şi furt, "infractoarele" nu vor răspunde penal, totuşi, pentru că delicvenţa juvenilă este sancţionată de lege numai de la vârsta de 14 ani. În locul fetelor, dintre care cea mai mică are 7 ani iar cea mai mare 12, vor răspunde părinţii, care pot fi obligaţi la despăgubiri către victime.

Gang attack

Reclamaţiile împotriva tâlhăriţelor au fost înregistrate în luna aprilie a acestui an la Poliţia Municipiului Oradea. "Pe fetiţa mea au urmărit-o din faţa magazinului Crişul până în pasajul subteran care duce la staţia de tramvai. Acolo au înconjurat-o, una dintre ele, cea mai mare, i-a smuls geanta, iar când i-a cerut să i-o dea înapoi a început s-o lovească, celelalte ţinând-o să nu fugă", povesteşte Cristian Puşcău, a cărui fiică, în vârstă de 14 ani, a fost atacată după orele de şcoală, în timp ce mergea spre staţia de tramvai, ca să ajungă acasă.

A scăpat doar mulţumită unei colege care i-a auzit strigătele şi a coborât din staţie în pasaj, să vadă ce se întâmplă. "Colega fetei mele vorbea la telefon cu mama ei în timp ce a coborât scările şi, când a văzut scena, i-a spus că fata mea are probleme. Femeia a avut prezenţă de spirit şi a cerut-o la telefon pe fata mea. Atunci, gaşca a luat-o la fugă şi au aruncat şi geanta", spune bărbatul.

Repetiţia, mama…

A doua zi, victima şi tatăl ei s-au dus la Poliţie. Deşi nu le cunoştea pe bătăuşe, adolescenta le-a descris cu lux de amănunte, iar din relatare poliţiştii şi-au dat seama că "gaşca" e aceeaşi care, cu puţin timp în urmă şi în aceeaşi zonă, comisese un atac similar.

Victima a fost o altă adolescentă, căreia hoaţele au vrut să-i smulgă geanta chiar în faţa magazinului Crişul, la lumină. Ca să scape de ele, fata a intrat în incinta Mc Donald’s, unde gaşca a urmat-o. Dar, fiind aglomeraţie, individele n-au mai avut curaj s-o atace şi s-au făcut nevăzute.

Poliţiştii nici n-au trebuit să caute mult timp agresoarele. La câteva zile după cele două reclamaţii, poliţiştii locali care patrulau în zona Lotus Center le-au prins ieşind din mall cu hainele burduşite cu parfumuri, ojă de unghii, ruj de buze şi creioane dermatografe, toate furate. Duse la Poliţie, fetele s-au dovedit a fi aceleaşi "tâlhăriţe" din faţa complexului Crişul.

Ghinion

Pentru acuzaţiile de furt şi tentativă de tâlhărie formulate împotriva lor, nici fetele şi nici părinţii lor nu pot să dea vreo explicaţie. "Toate frecventează şcoala, niciuna nu provine din familii cu probleme deosebite şi niciuna nu a avut antecedente de violenţă. Am avut o discuţie cu părinţii, care au promis că le vor supraveghea mai atent", au declarat BIHOREANULUI surse din anchetă.

În mod normal, acuzaţiile le-ar fi putut aduce pedepse cu închisoare de până la 7 ani, dar "suspectele" sunt minore. Cea mai mică având 7 ani, iar cea mai mare 12 ani, nu vor răspunde penal pentru infracţiunile comise, deoarece, spune comisarul Ioana Indrieş de la Poliţia Bihor, adolescenţii pot fi traşi la răspundere doar de la 14 ani în sus. "Pentru infracţiuni minore se pot dispune măsuri educative neprivative de libertate, ca de pildă supravegherea, consemnarea la domiciliu la sfârşit de săptămână ori asistarea zilnică, însoţirea lor. Pentru fapte grave, instanţele pot dispune internarea minorilor într-un centru educativ sau într-unul de detenţie".

Totuşi, fetele nu vor scăpa chiar fără nicio repercusiune deoarece părinţii, pe lângă ruşinea că odraselele lor au încălcat legea, ar putea fi obligaţi - în cazul în care victimele vor ridica pretenţii - să deschidă punga pentru a le plăti "năzbâtiile". Poate aşa vor reuşi să le lecuiască...


TERIBILISM
Fetele vor atenţie!

Actele de brutalitate comise la vârste atât de fragede cum e cazul puştoaicelor aflate acum în atenţia poliţiştilor orădeni ar putea avea drept cauză dorinţa de a ieşi în evidenţă, spun psihologii consultaţi de BIHOREANUL.

"Ar putea fi consecinţa unor dezechilibre din viaţa lor personală sau un episod de teribilism, comportament care până în urmă cu câţiva ani era o caracteristică a adolescenţilor. Acum, această dorinţă de a ieşi în evidenţă, de a atrage atenţia grupului, a colegilor sau a părinţilor, apare tot mai des la copiii de vârsta pre-adolescenţei", explică psihologul Monica Rotar.

Pe de altă parte, însă, spune psihologul Simona Trip, nu e exclus ca faptele să fi fost determinate de un anturaj nepotrivit. "Este obligatoriu ca, în astfel de situaţii, părinţii să ia atitudine şi să verifice grupul de prieteni al copilului, atât la şcoală cât şi «în cartier». Copiii crescuţi «cu cheia de gât» se intersectează adesea cu copii care provin din medii promiscue şi care îi pot influenţa negativ", arată Trip.

Ambii specialişti sunt de părere că minorii ajunşi în astfel de situaţii ar trebui să primească ajutor de specialitate. "Însă consilierea trebuie să se desfăşoare împreună cu părinţii. Experienţa a demonstrat că degeaba se lucrează cu copiii, dacă aceştia se întorc la părinţii al căror comportament a rămas acelaşi", precizează Rotar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Halal Justitie!
Frectie la picior de lemn! Avem o justitie de tot cacatul. De acord ca minorii sub 14 nu raspund penal, insa parintii lor ar trebui...Ce garantie exista ca nu vor talhari din nou pe cineva? Nu stiu daca este vorba de aceeasi gasca, dar si in zona Casei de Cultura "activeaza" o gasca de fete cu un mod de operare asemanator. Iar Politia nu poate sa le faca nimic...
Postat 08 Octombrie 2015, 09:47 de ChrisRock
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON