URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2012, 17:27

Răzbunarea "Fratelui"

Răzbunarea "Fratelui" PALAT CU "PREZERVATIV". În timp ce plăteşte lunar 14.000 de euro pentru funcţionarea unor structuri din subordinea sa în spaţii închiriate, conducerea judeţului trebuie să aştepte cu anii ca ANRP să-i recunoască proprietatea asupra fostei Policlinici Mari (foto), pretinse de Episcopia Romano-Catolică. "Ajunge!", a decis preşedintele CJ Radu Ţîrle (medalion), îngrijorat că, sub plasa de "protecţie", imobilul se surpă pe zi ce trece
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ceea ce de multe ori se explică prin hoţie se întâmplă, de fapt, din prostie ori lene. E şi cazul cererilor pe care Episcopia Romano-Catolică le-a făcut încă din 2002 pentru două proprietăţi ale Consiliului Judeţean - Filarmonica şi fosta Policlinică Mare - dar în legătură cu care Comisia specială pentru retrocedarea bunurilor cultelor religioase din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor nu s-a pronunţat până acum.

Întrucât dreptul de proprietate al CJ e blocat, iar clădirea fostei Policlinici, monument arhitectonic aflat în plin centrul oraşului, se surpă fără a putea investi niciun leu în reabilitarea ei, preşedintele Radu Ţîrle a hotărât să pună capăt indolenţei Comisiei de la Bucureşti, deschizându-i un proces pentru a o obliga să ia o decizie. Şi, dacă va "mirosi" că au trenat intenţionat lucrurile, e decis să le facă membrilor acesteia şi o plângere penală, pentru a-i trimite după gratii şi a recupera prejudiciul. Ceea ce, într-un stat în care o instituţie îşi bate joc de o alta şi de cetăţeni, ar fi o adevărată premieră...

Revendicare cu cântec...

Episcopia Romano-Catolică a revendicat Filarmonica în 2002, în baza OG 94/2000, depunând la Comisia specială de retrocedare din cadrul ANRP, subordonată direct primului-ministru, o solicitare prin care pretindea că în 1894 proprietarul clădirii din strada Moscovei 5 era aşa-numitul Capitlu de Rit Latin, o conferie de călugări nesubordonată, însă, Episcopiei. Tot în 2002 se declanşa un teribil scandal după ce Consiliul Judeţean, condus atunci de actualul vicepreşedinte Alexandru Kiss, aloca pentru reabilitarea clădirii 4,75 milioane lei (sumă echivalentă acum cu 1,5 milioane euro). Motivul? Deoarece legea interzicea investiţiile în clădiri revendicate, Kiss era bănuit că dorea să predea imobilul către Episcopie ca nou-nouţ.

06 Augustin Tarau.jpgAu trecut încă patru ani până să se descopere că Episcopia cerea ce nu i se cuvenea. În 2006, consilierul prefectului Ilie Bolojan, Ioan Câmpan, împreună cu istoricul Augustin Ţărău (foto), a săpat în arhive până a reconstituit circuitul imobilului. Actele din secolul XIX demonstrau că aşa-numitul Capitlu de Rit Latin deţinea doar o parte din clădire, "dimpreună cu finanţele judeţului, în părţi egale", proprietatea fiind - aşadar - una comună, a unei instituţii bisericeşti şi a unei instituţii a statului.

În 1919, atât ordinul călugăresc, cât şi statul, au vândut o parte din clădire unui anume Barna Miklos. În fine, în 1948 naţionalizarea imobilului nu s-a făcut în baza articolului de lege referitor la bunurile bisericeşti, ci în temeiul celui ce viza obiectivele industriale, expropriat fiind nu Capitlul ori Episcopia, ci Tipografia Sonnenfeld & Seidman, adică firma afaceriştilor care cumpăraseră imobilul în perioada interbelică.

... şi cu tupeu

06 Ioan Campan.jpgÎn cazul fostei Policlinici din strada Republicii 35, Episcopia a pretins, tot în baza OG 94/2000, că imobilul fusese construit, ca fostul spital de boli infecţioase, de Ordinul Călugărilor Mizericordieni. Însă acelaşi Ioan Câmpan (foto), devenit între timp consilier al preşedintelui CJ Radu Ţîrle, avea să descopere în 2009 că revendicarea era complet mincinoasă.

Actele ce demonstrau adevărul fuseseră întocmite, culmea, de administraţia maghiară, acestea atestând că imobilul a fost edificat în 1899-1900 ca Palat al Finanţelor la comanda şi în beneficiul Statului Maghiar, pe un teren expropriat în 1898 de la Mizericordienii care nu-şi plătiseră impozitele. Ca atare, conform Tratatului de Pace de la Trianon, încheiat după primul război mondial, clădirea a trecut automat, ca toate bunurile din Transilvania ale statului maghiar, în proprietatea Statului Român.

Mai mult, şi legislaţia actuală contrazice orice pretenţie a Episcopiei, OG 94 stipulând că "sunt considerate abuzive doar acele preluări de proprietăţi care s-au produs între 6 martie 1945 (n.r. - data instaurării comunismului) şi 22 decembrie 1989 (n.r. - data prăbuşirii)". Or, nici vorbă ca naţionalizarea să se fi făcut în 1945, de vreme ce din 1919 clădirea deja aparţinea Statului Român, care o folosise în perioada interbelică!

Ruină-monument

Faptul că nu îşi poate exercita drepturile de proprietar, iar fosta Policlinică (monument arhitectonic), evacuată în urmă cu trei ani, a ajuns o ruină, a determinat conducerea CJ să solicite, încă din 2009, o expertiză a Inspectoratului Teritorial în Construcţii care să ateste starea avansată de degradare, în speranţa că astfel va "sensibiliza" Comisia de la Bucureşti să ia o decizie.

Încheiat la 26 ianuarie 2010, raportul de expertiză atestă că faţadele sunt degradate grav, având ornamente, tencuială, jgheaburi şi burlane care pot să cadă oricând, compromiţând şi mai mult integritatea clădirii, şi periclitând totodată siguranţa trecătorilor. De asemenea, planşeul etajului II are grinzile prăbuşite, ceea ce apasă şi peste planşeul primului etaj, ţiglele acoperişului sunt sparte, iar ţevile sunt fisurate, fapt care a dus la inundarea subsolului. Printre măsurile dispuse de ITC se numără "îndepărtarea de pe faţadă a bucăţilor de tencuială şi a ornamentelor crăpate şi umflate, montarea unei plase de siguranţă şi realizarea reparaţiei capitale necesare".

Răspunsuri copy-paste

Strădania CJ de a demonstra că are grijă de proprietatea sa n-a avut, însă, niciun efect asupra Comisiei de la Bucureşti, cum tot fără ecou au rămas şi adresele în care cerea urgentarea luării unei decizii. "Din 2008 până în 2011 am trimis tot la trei luni câte o adresă la ANRP, prin care rugam membrii Comisiei să emită o decizie. Degeaba!", spune preşedintele CJ, Radu Ţîrle.

06 Teodora Bas.jpg"Răspunsurile Comisiei au fost copy-paste unul după celălalt. Cu excepţia datelor, toate au acelaşi conţinut", arată şi şefa Compartimenului Patrimoniu al CJ, Teodora Baş (foto), punând la dispoziţia BIHOREANULUI corespondenţa doveditoare. Un exemplu relevant e chiar ultimul răspuns, dat cu o întârziere de trei luni: "Ca urmare a cererii dvs. nr. 7.504/18.08.2011, înregistrate la Secretariatul Tehnic al Comisiei cu nr. 1.079/C/2011, prin care ne solicitaţi stadiul soluţionării dosarului aferent cererii de retrocedare 32/C/2002, vă facem cunoscut că, şi la momentul actual, dosarul se află în faza de completare cu actele necesare soluţionării, conform procedurii administrative prevăzute de OG 94/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Nu în ultimul rând, vă aducem la cunoştinţă că instituţia noastră va face în continuare demersurile necesare în vederea urgentării procedurilor administrative de soluţionare a dosarului, iar la data la care acesta va fi complet, acesta urmează a fi reanalizat de către membrii Comisiei în vederea stabilirii unei soluţii. Semnează Preşedintele ANRP, Daniel Anghel".

Apă de ploaie, impresia lăsată de Comisie şi de conducerea ANRP fiind că tergiversează lucrurile cu totul nejustificat. "Când noi amintim că ei trebuie să ia o decizie, ei ne cer să trimitem acte pentru completarea dosarului pe care deja le-am mai trimis. Am ajuns să trimitem de 3-4 ori aceleaşi acte pe care, probabil, le-au pierdut", spune Teodora Baş.

La Tribunal

Nepăsarea conducerii ANRP l-a revoltat pe şeful CJ atât de mult încât a formulat o plângere prealabilă împotriva Comisiei, iar pentru că aceasta nu a reacţionat nici aşa, a cerut acordul consilierilor judeţeni pentru a-i deschide un proces. Joia trecută, toţi consilierii au aprobat solicitarea lui Ţîrle, în unanimitate, astfel încât cererea de chemare în judecată va fi înregistrată săptămâna aceasta la Tribunalul Bihor, instanţa pe raza căreia se află clădirile în litigiu.

"Nu mai putem aştepta încă 10 ani, fiindcă Policlinica s-ar putea să nu mai existe până atunci. E inadmisibil ca o instituţie a statului să-şi bată joc de o altă instituţie a statului. Nu am cerut Comisiei o soluţie favorabilă nouă, ci să dea o soluţie", spune Ţîrle. El e atât de hotărât să pună capăt indolenţei conducerii ANRP încât declară că, dacă va afla că tergiversarea a fost intenţionată, nu va ezita să facă plângeri penale nominale pentru toţi membrii Comisiei, făcându-i pasibili şi de închisoare, dar şi de plata prejudiciilor. Care, socotind anii în care CJ a plătit chirii pentru unele servicii proprii care nu au sedii, dar şi costurile degradării clădirilor, ar fi de ordinul sutelor de mii de euro.

La rându-i, BIHOREANUL a solicitat lunea trecută punctul de vedere al ANRP, atât telefonic, cât şi prin e-mail şi fax, dar până vineri fără niciun succes. Poate tocmai fiindcă şefilor Autorităţii le-ar fi aproape imposibil să spună, într-o săptămână, de ce au "frecat-o" timp de un deceniu întreg...


CINE N-ARE ARE
Dublă jecmăneală

În timp ce Consiliul Judeţean se luptă nu doar cu Episcopia Romano-Catolică pentru propriile clădiri, ci şi cu ANRP, instituţia e obligată să achite sume considerabile pentru închirierea unor spaţii în care diverse structuri din subordinea sa, care nu au sedii, să-şi poată desfăşura activitatea. Astfel, pentru găzduirea Muzeului Ţării Crişurilor în Palatul Baroc CJ plăteşte 6.000 euro pe lună, după ce ani întregi a achitat 8.000 lei lunar pentru secţiile de Oftalmologie şi ORL ale Spitalului Judeţean din strada Republicii (până anul trecut, când unitatea a intrat în subordinea Consiliului Judeţean), plus 6.000 lei pentru sediul din strada Snagovului al Serviciului Judeţean de Ambulanţă. De asemenea, pentru un imobil din strada Traian Lalescu, închiriat tot de la Episcopia Romano-Catolică, CJ plăteşte lunar 15.000 lei, iar pentru Şcoala specială nr. 3 din strada Cuza Vodă achită o chirie de 10.000 lei Comunităţii Evreieşti. "Nivelul chiriilor pe care le plătim pentru spaţiile necesare unor structuri ale Consiliului se ridică lunar la 14.000 euro", spune Teodora Baş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Tirle are si el interese ?
Biserica Romano-Catolica nu a fost niciodata proprietar tabular asupra cladirilor respective. La Filarminica, partial exista doua corpuri de cladire, din cele sapre in total, care au fost ridicate de un ordin subordonat. La Policlinica nu a fost niciodata decit terenul, pentru ca intregul imobil s-a facut ca palat de finante al statului (de la Viena initial si, mai apoi de la Bucuresti). De aceea comisia de retrocedare, cind a vazut ca biserica apare doar pe o fisa de inventar, dinainte de al doilea razboi mondial, a aminat decizia la nesfirsit. In rest, hotii catolici ar vrea toate cladirile, inclusiv fosta latrina, devenita cotet, din curtea lui bunica-mea.
Postat 30 Ianuarie 2012, 20:14 de Burn
Graba
Nu-i o noutate ca institutiile statului sunt populate de prosti,lenesi,spagari s.a.m.d."Pierderea" de hartii e o scuza infantila,nefiind vorba despre buda comunala dintr-un tinut uitat de timp.In 10 ani ,cu sume relativ modeste ,chiar in regim de publicitate puteau fi lejer "tocati marunt" vitejii de la ANRP.. Cum insa nici in CJ Bihor consilierii juridici (si de alte soiuri) nu rup hamul (ba chiar dorm pe ei!),nu trebuie sa mire pe nimeni acest status quo. Mai rau: in urma cu vreo 2 (doi)ani mi-am permis sa testez cele 40 de consilii judetene din Romania in ceea ce priveste viteza de reactie la memorii si calitatea reactiilor.Rezultatul este un dezastru cvasigeneral.Din 40 au raspuns 3 (trei).Despre calitatea raspunsurilor,deocamdata,doar ca semnatarii nu-i sigur ca au luat bacalaureatul pe bune.Au raspuns:Caras-Severin,Harghita si Bacau.....Bihorul,ioc...Bravos!Hai sa ne bucuram! Se plang unii ca nu-s bagati in seama? Ce tie nu-ti place,altuia nu-i face.Niciodata n-ai de unde sa stii daca-i un test,din care se pot trage concluzii.Zero e nota?
Postat 30 Ianuarie 2012, 18:00 de gyorgy tozser
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON