URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2017, 18:37

Răzbunare cu sadism: Din cauza unui căţel şi a unei femei ţâfnoase, a fost schilodit în bătaie de un soţ agresiv

Răzbunare cu sadism: Din cauza unui căţel şi a unei femei ţâfnoase, a fost schilodit în bătaie de un soţ agresiv DORIN PESTE FLORIN. Informat de nevastă că un client al ABC-ului (foto) pe care îl deţine în strada Ciheiului a jignit-o, Dorin Lazăr l-a bătut pe Florin Ivancea (stânga) până a obosit. La două luni după atac, agresorul filozofa pe Facebook că "bărbatul care loveşte o femeie ar trebui masat cu buldozerul". În acelaşi ton s-ar putea întreba acum ce merită un bărbat care loveşte un alt om pe la spate, chiar şi după ce l-a pus la pământ
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Există indivizi cărora le sare ţandăra aşa de repede încât un gest al altuia li se pare o sfidare de neiertat. Chiar dacă sunt vecini şi se cunosc de ani de zile, într-o clipită se pot transforma în duşmani de moarte. A constatat-o pe pielea lui, mai precis pe oasele lui, un orădean care după o dispută cu patroana unui ABC din Nufărul s-a ales cu un picior şi o mână zdrobite, rămânând şchiop şi inapt să mai muncească la fel ca înainte.

BIHOREANUL vă spune povestea unei bătăi de un sadism cu atât mai de neînţeles cu cât sămânţa de scandal a fost derizorie, scandalul pornind de la un căţel prea neastâmpărat, un stăpân prea îngăduitor şi poate chiar "obraznic", o femeie prea "sensibiloasă", dar şi mitomană din fire, şi un consort gata să-i repare orgoliul rănit cu o bătaie de neuitat.

Plimbare cu ceartă

Într-o seară de toamnă, cu un an şi jumătate în urmă, Florin Ivancea a ieşit, ca de obicei, să-şi plimbe căţelul, un Jack Russel Terrier (foto). Cu un drum, ca de multe alte ori, a vrut să intre la ABC-ul de la parterul blocului unde locuieşte, din strada Ciheiului, să cumpere nişte mărunţişuri. Patroana s-a enervat că patrupedul a zgâriat uşa cu picioarele, ba chiar a reuşit să intre, şi i-a sărit ţandăra.

"Căţelul e dintr-o rasă jucăuşă şi de talie mică, de apartament, nu muşcă şi nu face stricăciuni, dar femeia a avut o suprareacţie şi a început să ţipe. M-am mirat că s-a enervat aşa, că şi ea are câine", povesteşte bărbatul. Nici nu bănuia atunci că incidentul avea să degenereze. "Am luat ce aveam de luat şi m-am grăbit să plec"...

Sâmbătă, pe 6 noiembrie 2015, tot spre seară, omul s-a dus din nou la ABC, de data asta având grijă să nu mai intre şi căţelul. "Am întrebat-o pe patroană, care era la casa de marcat, cum sunt nişte ţigări nou apărute. S-a răstit la mine, că nu ştie şi că n-o interesează, că de ce sunt obraznic. Văzând că ţipă, i-am spus să stea liniştită, că n-o să mai fac cumpărături de la ea dacă sunt aşa mari probleme, şi a început să mă insulte. Eu sunt un tip neconflictual, de obicei excesiv de politicos, dar am ridicat şi eu vocea, recunosc. I-am zis că se poartă ca o ţaţă, nu ca o doamnă", povesteşte Florin.

Pe la spate

Dorin Lazăr, soțul bătăușGhinionul lui e că după câteva minute, când încă plimba căţelul, a apărut în faţa blocului soţul femeii, Dorin Lazăr (foto). "A ieşit în stradă, m-a strigat şi a început să mă înjure, că de ce am jignit-o pe soţia lui. Urla ca un nebun: «Te f... în gură! Te bag în p... mă-tii!». I-am spus să se controleze şi l-am întrebat cum poate vorbi aşa, că eu pe soacră-sa, tot vânzătoare la ABC, o salut cu «Sărut mâna». S-a turat şi mai tare, dar nu l-am băgat în seamă. Eu aveam 115 kile, am făcut sport, el e slab, şi mă gândeam că dacă-i dau o palmă îl pun pe jos", zice Ivancea.

S-a apropiat însă Lazăr de el. "Aproape şi-a lipit faţa de a mea şi mi-a suflat în obraz. I-am prins bărbia şi l-am împins dinspre mine, dar m-a ameninţat: «Jegosule, te aranjez! Sun pe cineva şi te aranjează de nu mai ieşi din casă!». I-am spus că nu stau să-i ascult prostiile, că plec şi că, dacă vrea, mă poate suna la interfon când îi vine ajutorul".

În momentul în care s-a întors cu spatele, pe neaşteptate, a fost atacat cu bestialitate. "A sărit pe mine, pur şi simplu. Prima lovitură mi-a dat-o cu piciorul în genunchiul stâng, când eram întors cu spatele. Mi-a fugit piciorul de sub mine şi am căzut instantaneu", povesteşte bărbatul.

"Lasă-l, că-l omori!"

Ivancea îşi aminteşte că, după ce iniţial şi-a acoperit capul cu mâinile, la un moment dat a încercat să-şi "pună" la loc genunchiul, ca să se ridice, dar sub ploaia de lovituri n-a reuşit. "M-am întors cu faţa la pământ, să mă împing în braţe ca să mă ridic. M-a prins cu braţele încordate şi mi-a lovit antebraţul stâng cu piciorul. Am auzit o pârâitură şi am căzut din nou".

Agresorul nu s-a oprit, însă, nici atunci. Gâfâia deja, dar continua să dea. "Soacră-sa striga la el din uşa ABC-ului să nu mă mai lovească, iar un vecin şi fiul lui s-au apropiat şi au strigat şi ei: «Lasă-l, că-l omori! Nu vezi în ce hal l-ai adus?»". Abia atunci bătăuşul s-a oprit, a intrat în magazin şi a tras uşa după el, fără a mai ieşi.

Pe Florin l-au cules de jos vecinul şi un nepot care, alertat de gălăgie, coborâse din apartament. L-au băgat în maşină şi l-au dus imediat la Spitalul Judeţean.

Accident la fotbal

Ajuns la UPU, unde îl aştepta deja şi fratele său, Ivancea a fost băgat la radiografii. "Un asistent m-a întrebat ce-am păţit. Fiindcă plecasem de la firma unde lucrasem, că nu mai rezistam în ture de noapte, şi nu aveam asigurare, ca să nu fiu pus să achit spitalizarea am spus că m-am accidentat la fotbal".

Doctorul şi-a dat seama, totuşi, că nu spunea adevărul. "Mi-a zis că trebuie să fiu operat de urgenţă, că nu-mi dă drumul acasă, pentru că mi-s zdrobite şi genunchiul, şi braţul stâng, şi că s-ar putea să nu mai merg normal".

La un moment dat, pe coridorul de la Ortopedie a apărut un bărbat care a vorbit şi el cu doctorul, pomenind numele lui Ivancea. "Frate-meu l-a întrebat dacă l-a trimis Lazăr şi a zis că nu, că întreba din curiozitate. Doctorul mi-a pus piciorul şi mâna în ghips şi m-a anunţat că o să mă opereze luni dimineaţă, dar şi că ştie că nu m-am accidentat la fotbal şi să mă hotărăsc ce declar, că nu vrea probleme", susţine bărbatul, care avea să spună adevărul, făcând o plângere la Poliţie împotriva agresorului, abia după externare.

Pensionat cu handicap

Florin Ivancea a trecut de atunci printr-un calvar care nu se mai încheie. Operat cu întârziere, abia miercuri, la patru zile după atac, a fost externat cu diagnostic de "fractură cominutivă platou tibial extern genunchi stâng" şi "fractură cominutivă 1/3 distală ulna stângă", ceea ce înseamnă că oasele genunchiului şi antebraţului i-au fost lovite atât de brutal încât s-au spart în aşchii. "La prima operaţie, în picior mi-au pus o broşă şi opt şuruburi, iar în mână o tijă".

Cum durerile au continuat, după trei luni a fost operat din nou, atât la genunchi, cât şi la braţ, iar o a cincea operaţie, la genunchi (foto), a suferit-o toamna trecută, după noi investigaţii care au arătat că în jurul acestuia încă mai avea schije de os. De altfel, după 120 de zile, a fost încadrat în gradul III de handicap şi pensionat, cu o indemnizaţie lunară de 400 lei. Problema cea mai mare e, însă, că şi acum, după un an şi jumătate, merge şchiopătând, iar mâna stângă i-a rămas strâmbă şi nu o poate folosi pentru a ridica obiecte mai grele.

În ce priveşte bătăuşul, acesta a fost trimis în judecată pentru vătămare corporală. "Pe parcursul urmării penale, inculpatul Lazăr Dorin a avut o atitudine nesinceră", a consemnat procurorul despre agresorul care pretinsese că doar şi-a îmbrâncit victima, iar aceasta, în cădere, s-ar fi lovit singură.

Poveste de 50.000 euro

BIHOREANUL a încercat să afle şi versiunea acestuia, motiv pentru care, negăsindu-l la ABC, a contactat-o pe soţie, cerându-i numărul de telefon. Surpriză, însă, femeia l-a "gratulat" şi pe reporter cu ţipete, şi chiar cu înjurături de birjar. Ulterior, Lazăr a sunat el reporterul şi, deşi nu asistase la discuţie, s-a declarat scandalizat că soţia i-ar fi fost, din nou, jignită. "M-a anunţat că aţi fost obraznic, iar eu pentru ea merg până în pânzele albe", a avertizat bărbatul. După care nu s-a sfiit să ameninţe, la fel cum a făcut cu Ivancea: "Dacă mi se pare ceva dubios la convorbirea cu ea, că a înregistrat-o, o să vă contactez. Dar nu eu, altcineva! O să fie altcineva care o să vă contacteze!".

Despre bătaia administrată lui Ivancea, Lazăr a zis doar că "nu l-o bătut nimeni", pretinzând mai departe să fie... plătit: "Dacă îmi dai 50.000 de euro îţi spun ce s-a întâmplat. Preţ fix!", a încheiat cu tupeu, refuzând orice altă discuţie cu excepţia celei despre propria nevastă, pentru care a repetat că este gata să meargă, cum mai spusese, "până-n pânzele albe". Cu orice preţ, chiar şi cu cel al nenorocirii unui om, dar şi al riscului de a fi calmat doar printr-o şedere după gratii...


FORŢOS MINCINOS
Bun de plată

În cursul anchetei, oamenii legii au vrut să-i supună atât pe Florin Ivancea, cât şi pe Dorin Lazăr, unui test poligraf, dar numai victima a acceptat, rezultatele indicând că în declaraţiile date în faţa poliţiştilor şi procurorului a spus adevărul.

După ce a refuzat proba cu detectorul de minciuni şi a fost trimis în judecată pentru vătămare corporală, Lazăr a continuat să susţină şi în faţa judecătorului că nu a bătut pe nimeni, iar beteşugurile lui Ivancea s-ar datora, de fapt, unei afecţiuni de care acesta i-ar fi spus că suferă la genunchi.

Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă între 3 şi 10 ani de închisoare, dar şi să achite despăgubiri băneşti, Ivancea pretinzându-i 100.000 lei daune morale, iar Spitalul Judeţean plata cheltuielilor de îngrijire a acestuia, în cuantum de 20.000 lei. Chiar dacă în final sumele pe care va trebui să le plătească vor fi mai mici, s-ar putea să aibă destul timp ca să mediteze: a meritat orgoliul soţiei un aşa preţ?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@unul
Atatia neuroni si ai: unul. Mai bine "#PuiDeComunist" decat idiot ca tine. Asta e! Vorba unui iubit de al tau: "Ghinion".
Postat 04 Mai 2017, 12:15 de Salontanu
@salontanul
Salontane, asta nu face parte din generatia #Rezist. Asta e de-al tau, generatia #PuiDeComunist.
Postat 19 Aprilie 2017, 11:39 de unul
Manelist
Ce cofrag de cocalar are scandalagiul asta...
Postat 19 Aprilie 2017, 02:43 de kong_master
Un mizerabil !!!
Oricat ia , ia prea putin , oricat plateste , pleteste prea putin !!! Ar trebui cineva sa'i rupa gleznele sa umble numai in carje si expus in piata de exemplu !!! Numai asa se vor gandi mizerabilii mai mult cand se vor face pe nervosii si gudele lor nu vor intra in calduri pe nimic !
Postat 19 Aprilie 2017, 02:24 de scortosul
Am patit si eu ceva asemantor
Asta este generatia #Rezist! Idioti si nesimtiti, crescuti de parinti cu prea multa larghete. Am atit si eu ceva asemator doar ca pana acum am fost agresat doar verbal si amenintat cu ruperea picioarelor din cauza unor opinii diferite. Nici macar nu ma adresasem lui. Idioti!
Postat 18 Aprilie 2017, 19:45 de Salontanu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON