URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Războiul garajelor: Primăria Oradea se pregăteşte să dărâme garajele dintre blocuri, ca să facă parcări

Războiul garajelor: Primăria Oradea se pregăteşte să dărâme garajele dintre blocuri, ca să facă parcări GATA! Cele 26 de garaje din curtea îngustă a blocurilor din Bulevardul Dacia 19 vor fi printre primele puse la pământ. "Anul acesta vor expira 61 contracte de concesiune încheiate pentru garaje în străzile Dacia şi Odobescu. În funcţie de cererea şi de fondurile pe care le vom avea la dispoziţie vom amenaja în locul lor parcări", spune viceprimarul Florin Birta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria lucrează după o aritmetică simplă: pe locul a două garaje se pot amenaja trei locuri de parcare, patru garaje înseamnă şase parcări, şase garaje ocupă locul a nouă maşini şi tot aşa...

Municipalitatea plănuieşte să demoleze în următorii ani toate cele 882 garaje ale cetăţenilor construite pe domeniul public, pentru a amenaja în locul lor parcări de domiciliu. "În zonele cu garaje, cu excepţia proprietarilor, toţi orădenii cer demolarea lor, pentru a se amenaja cât mai multe locuri de parcare", explică viceprimarul Florin Birta.

Adio, garaje!

În câţiva ani, garajele ridicate pe domeniul public în cvartalele de blocuri vor deveni o amintire. Primii paşi în vederea demolării lor au fost făcuţi săptămâna trecută. Consiliul Local a hotărât, cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, să nu mai prelungească contractele de concesionare a terenurilor aferente acestora.

Lucian Popa, şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea"Multe contracte de concesiune, încheiate pe 25 de ani, ajung în această perioadă la maturitate. Dacă Primăria le-ar prelungi şi ulterior pe amplasamentul garajelor ar dori să amenajeze locuri de parcare, s-ar trezi blocată în instanţa de judecată", spune şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei, Lucian Popa (foto).

Contractele de concesiune vor fi înlocuite cu convenţii de utilizare a terenului, încheiate pe maximum un an, care vor stabili o clauză de reziliere extrem de simplă. "Dacă municipalitatea va dori să elibereze locul de garaje pentru a face lucrări de modernizare, reamenajare şi igienizare în curtea blocurilor, proprietarii acestora vor fi obligaţi să le desfiinţeze în termenul comunicat, fără nicio altă somaţie prealabilă", zice Popa.

De altfel, Primăria are deja încheiate 597 de asemenea convenţii, pentru tot atâtea garaje, pe care le poate rezilia oricând...

Aglomeraţie

Conform evidenţelor Direcţiei Patrimoniu, anul acesta vor "expira" 61 de contracte de concesiune pentru garaje din zona străzilor Dacia şi Odobescu. În 2018 vor ajunge la maturitate alte 106, pentru amplasamente din străzile Dimitrie Cantemir 77, Moldovei, Dacia, Călugăreni, Spartacus, iar încă 118 contracte vor fi desfiinţate în anii următori.

Municipalitatea e cu atât mai hotărâtă să treacă la demolarea garajelor cu cât majoritatea sunt amplasate în zone intens populate, în care numărul locurilor de parcare îl întrece cu mult pe cel al maşinilor, iar vecinii aproape se iau la bătaie. Cum în Oradea sunt înregistrate 79.000 de maşini la 24.700 locuri de parcare, din care 13.800 parcări de domiciliu, presiunea pe fiecare metru pătrat de teren este enormă.

Depozite clandestine

În plus, construite în anii ’80 sau imediat după 1990, majoritatea garajelor arată deplorabil, cu tablă scorojită, betoane crăpate şi mâzgâleli care le urâţesc şi mai mult. Mai mult, de fapt majoritatea nici măcar nu sunt în realitate ceea ce scrie pe hârtii.

Florin Birta, viceprimar Oradea"Orădenii cu care am discutat sunt foarte nemulţumiţi. Aproape trei sferturi din garaje sunt de fapt depozite. Proprietarul îşi ţine acolo marfă sau tot felul de vechituri, iar maşina şi-o lasă tot afară, în curtea blocului, ocupând încă un loc", spune viceprimarul Florin Birta (foto).

Parcări contra garaje

Un exemplu de netăgăduit sunt cele 26 garaje din curtea blocurilor din Bulevardul Dacia 19. "Dintr-o scară de bloc cu 24 de apartamente, în care 90% din locatari au maşini, abia dacă sunt cinci care au garaje. Unii dintre ei nici nu au maşini, le folosesc ca depozite", povesteşte un locuitor din zonă.

Inevitabil, criza locurilor de parcare a adus vecinii pe picior de război. Cei care au garaje le-ar păstra, iar cei care nu au le-ar vrea demolate ca să se amenajeze în locul lor parcări pentru cât mai mulţi. "Acuma fiecare parchează unul peste altul, se înghesuie, se ceartă pe loc... E normal ca fiecare să aibă dreptul la o parcare", spune orădeanul.

Oamenii sunt cu atât mai nemulţumiţi cu cât, deşi se confruntă cu această problemă de aproape două decenii, nu văd niciun demers din partea municipalităţii pentru a o rezolva. "Acum câţiva ani, Primăria ne-a promis că va îngropa punctul termic din curtea blocului ca să facă parcări. N-a mai făcut nimic pe motiv că n-a avut bani, dar în schimb a mai desfiinţat un loc pe care parcau opt maşini ca să-şi pună o firmă un panou de reclamă", zice bărbatul. Şi astfel de cazuri sunt prin toate cartierele aglomerate...

Stop, parcarea mea!

Aproape nu există zonă în care garajele să nu fi devenit o problemă. Începând din strada Călugăreni (cartierul Rogerius) unde maşinile circulă bară la bară, până în spatele oficiului poştal din Dimitrie Cantermir, de unde orădenii ridică pachete expediate din străinătate, dar nu au unde să-şi lase maşinile, sute de garaje urâţesc oraşul şi ocupă amplasamente pe care municipalitatea ar putea amenaja parcări pentru orădenii care acum îşi lasă maşinile aiurea sau pe locurile riveranilor.

Ioan Găluț, directorul adjunct al Poliţiei Locale Oradea"În fiecare zi primim între 10 şi 20 de reclamaţii de la orădenii care şi-au rezervat parcări de domiciliu şi le găsesc ocupate", spune directorul adjunct al Poliţiei Locale, Ioan Găluţ (foto). Ceea ce înseamnă cel puţin 4.000 de sesizări pe an!

Amenda, 75 de lei

Cele mai multe reclamaţii se fac în weekend, când orădenii au timp să meargă în vizite la prieteni şi rude, unde ocupă locurile riveranilor. Odată sesizaţi, poliţiştii locali se prezintă la faţa locului, le cer intruşilor să îşi mute maşinile de pe locurile rezervate, iar dacă proprietarii nu apar în timp util, le lasă pe parbriz o amendă de 75 de lei.

"Adevărul este că, fiind prea puţine parcări între blocuri, toate au fost făcute de domiciliu. Când merg în vizită la soră-mea iau taxiul, ca să nu ocup locul cuiva. Ar fi culmea să mă reclame şi să îmi bată colegii obrazul", povesteşte un poliţist local.

Iar cum pământul dintre blocuri nu se poate întinde ca aluatul, ca să poată primi mai multe maşini, acolo unde încă există garaje, demolarea lor ar putea fi un debuşeu. O soluţie ieftină şi rapidă, până când municipalitatea va trece la construcţia de parcaje supraetajate şi în cartiere. Cum ar fi normal...


ATENŢIE, LUCRĂRI!
1.496
de noi locuri de parcare între blocuri vor fi amenajate anul acesta


RĂZBOI DE UZURĂ
Nouă ani de demolări

Primăria a început acţiunile de demolare a garajelor pentru a amenaja parcări încă din anul 2009, în primul mandat al primarului Ilie Bolojan. Întâi au fost dezafectate construcţiile din zonele Sovata şi Feldioarei, pentru a realiza în locul lor spaţii verzi şi locuri de parcare în proximitatea Crişului Repede şi pârâului Peţa, după care procesul s-a extins în toate cartierele.

Ca să dea un exemplu personal, în 2012 edilul a dispus demolarea tuturor garajelor de tablă din Piaţa Cetăţii, începând chiar cu al său, pentru a elibera cât mai multe locuri de parcare.

"Chiar dacă la început se lasă cu scandal, iar cei care au garaje nu vor să renunţe la ele, după ce zona este curăţată, asfaltată şi toată lumea are propriul loc de parcare şi se mai amenajează şi o zonă verde, oamenii se liniştesc", spune viceprimarul Florin Birta.

Potrivit acestuia, municipalitatea va amenaja în 2017 un părculeţ pe amplasamentul garajelor de tablă de la capătul străzii Milcovului dinspre podul Teodor Neş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
?!
D-lor de la poliţia rutieră, cu ce amendă se sancţionează, sau mai corect, ar trebui să se sancţioneze, fapta administratorului drumului public care amenajează locuri de parcare la mai puţin de 25 de metri de trecerea pt. pietoni, staţia mijlocului de transport sau colţul intersecţiei?! Dacă aveţi dubii că întrebarea vă este corect adresată, vă sugerez să (re)citiţi OUG 195/2001 şi RAOUG. Din OUG art.1,art.2, art.5 (4),(5),(9), art.65, iar din RAOUG art.65 şi art. 142 e),f),g). Să nu uit: bordurile de 30 de cm şi peste ar trebui să le analizaţi prin prisma art.339 cod penal! Caz concret: Aleea Zidarilor, lată de 3 metri de lănga azilul de bătrani din Nufărul. Şi nu numai bordurile, ci şi pe nesimţiţii care blochează tramvaiele sau chiar traficul.
Postat 04 Mai 2017, 07:37 de pinonel
!!!
Pfoai, măi, în sfârșit, că garajele astea arată nașpa, rău de tot...
Postat 03 Mai 2017, 19:14 de Shogun
awesome !!!
Cea mai buna idee ever : jos garajele ,toate !!!
Postat 03 Mai 2017, 15:29 de suporter_oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON