URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2010, 16:40

Război de (ca)CAO

Război de (ca)CAO AMR INCERT. Decalarea termenului de predare a lucrărilor din strada Iuliu Maniu a făcut ca zilele lui Ovidiu Gavra la conducerea CAO să fie numărate. Viceprimarul i-a cerut primarului demiterea directorului, motivând: "Este un incompetent!"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Maurul şi-a făcut datoria, maurul poate să moară! Viceprimarul Gheorghe Carp i-a cerut primarului Ilie Bolojan "capul" directorului Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Gavra, cel care a preluat societatea după demisia intempestivă a fostului manager, Florin Morar.

Viceprimarul îi reproşează directorului insuficienta implicare în proiectele companiei, fapt ce a dus la prelungirea termenului de predare a lucrărilor din strada Iuliu Maniu. Directorul, în schimb, spune că, medic fiind, Carp ar face bine să vorbească despre bisturie, nu despre conducte. BIHOREANUL vă prezintă dedesubturile unui scandal fără precedent izbucnit la vârful municipalităţii...

Ori eu, ori el!

05 Gheorghe Carp_3.jpgScandalul a izbucnit în septembrie, dar a fost ascuns sub covor până săptămâna trecută, când focul mocnit s-a transformat în vâlvătaie. Totul a pornit de la promisiunea făcută de viceprimarul Gheorghe Carp (foto) că lucrările de introducere a reţelelor de apă, canalizare, gaz, termoficare şi internet de pe strada Iuliu Maniu, începute pe 15 iunie, se vor finaliza la începerea anului şcolar. Termen depăşit! "Nu am nimic cu el ca om, dar dacă e incompetent, prestigiul cui îl face praf? Al meu!", spune Carp.

Viceprimarul susţine că Ovidiu Gavra a făcut greşeli de neiertat. CAO introduce reţelele pe stradă în baza unui contract adjudecat în 2008 de firma Aquatot, la preţurile de dinainte de izbucnirea crizei şi cu termen de predare de 5 luni. În urma constructorului aveau să tragă reţele alte patru firme, angajate de Electrocentrale, Electrica, Distrigaz şi RDS-RCS, iar muncitorii erau nevoiţi să aştepte unii după alţii. "Aquatot l-a asigurat că va termina în 3 luni, Gavra i-a crezut pe cuvânt, nu a făcut niciun act adiţional la contract, iar când a venit termenul de predare firma a scos contractul: "Aici scrie 5 luni!". Dacă i-a crezut pe cuvânt, să răspundă", zice vicele.

În plus, Carp îi reproşează directorului că nu s-a implicat direct verificând pe teren cursul lucrărilor şi că nu l-a concediat pe dirigintele de şantier când a văzut că acesta a scăpat situaţia din mâini. "L-a ascuns la birou. Ce exemplu dă celorlalţi?". Enervat, Carp şi-a luat o săptămână de concediu chiar înainte de 15 septembrie, iar la întoarcere i-a spus primarului Bolojan că refuză să mai lucreze cu Gavra: "Ori el, ori eu!".

Pe muchie de cuţit

05 Ovidiu Gavra.jpgAngajat al CAO încă din 1994, avansat treptat şef de secţie, director comercial, iar apoi director general, Ovidiu Gavra (foto) se consideră o victimă. "În februarie 2009, când a plecat Florin Morar, am acceptat acest post, deşi veneam la un salariu înjumătăţit de ordonanţa lui Boc, tocmai pentru că îmi păsa de întreprindere şi voiam să fac treabă. Atunci am fost bun. Acum, că vor să pună pe altcineva în locul meu, nu mai sunt bun...", spune cu năduf  Gavra.

Poziţia directorului general este cu atât mai ingrată cu cât, în cazul înlocuirii la comandă, nu-şi va mai găsi o funcţie pe măsura pretenţiilor în CAO. Postul de director economic a fost revendicat în 2008 de UDMR pentru Aniko Kuntz, iar cel de director comercial a fost oferit de liberali PSD-ului, prin Claudiu Pop, în august, la schimb cu sprijinul în promovarea unor proiecte.

A încercat dar n-a putut

Gavra susţine că nu şi-a asumat niciodată termenul anunţat de Carp. "Dacă mă întreba pe mine îi spuneam că nu se poate termina în 3 luni. Constructorul a încercat să termine pe 15 septembrie, dar nu a reuşit". Directorul spune că s-a lucrat pe vreme rea şi după un proiect vechi, care a trebuit permanent actualizat. Acesta e şi motivul pentru care nu l-a concediat pe dirigintele de şantier. "I s-a reproşat că e ineficient. L-am mutat, i-am cerut o notă explicativă şi i-am dat alte sarcini. Există legi după care faci concedieri, CAO nu e firmă privată să dai afară pe cineva pentru că nu-ţi plac ochii lui", povesteşte Gavra.

În ce priveşte absenţa sa de pe şantier, directorul spune că nici nu era locul său acolo. "Avem director tehnic, diriginţi de şantier, maiştri care se ocupă de asta. CAO are peste 30 de şantiere în Oradea, dacă ar trebui să le verific personal asta aş face toată ziua", spune Gavra, convins că vicele îi caută nod în papură şi că, orice ar face, tot nu ar fi bine...

Monitorizat non-stop

Într-adevăr, Gheorghe Carp adună cu asiduitate argumente. Viceprimarul a blocat săptămâna trecută introducerea de reţele pe strada Horea descoperind că, după proiect, canalul în care ar trebui să curgă apa este cu o jumătate de metru mai sus decât conducta. La fel, l-a certat pe Gavra că a refuzat să lege la reţea un grup de case din Paleu pe motiv că nu are soluţie tehnică pentru pomparea apei. "Şi cu sindicaliştii a vorbit vicele, numai să afle vreo mizerie", povestesc angajaţii CAO.

În Primărie se zvoneşte că PNL l-ar vrea director pe Lucian Chindlea, fostul şef al Inspectoratului Judeţean în Construcţii. Cum înlocuirea lui Gavra e facilă, de vreme ce directorul poate fi revocat prin votul membrilor Adunării Generale a Acţionarilor, toţi fiind oamenii primarului, aceasta poate avea loc oricând.

Salvat de Aparegio

În ciuda presiunilor, directorul refuză însă să plece. "O să mă bat până în pânzele albe. Nu am ce-mi reproşa. Aş înţelege să mă dea afară dacă firma ar fi în faliment, dar aşa, că e între primele trei din judeţ, nu văd de ce!", spune Gavra.

05 Ilie Bolojan.jpgPrimarul Ilie Bolojan (foto) nu vede lucrurile la fel. "Nu discut de persoane, dar cred că la CAO este loc de mai bine. Există directori cum e cel de la OTL, la care trebuie să îi pui frână pentru că nu ai bani pentru câte proiecte are, şi directori cum sunt cei de la CAO ori Electrocentrale, pe care trebuie să îi împingi de la spate să mişte ceva", zice Bolojan. Altceva, primarul nu vrea nicicum să adauge. BIHOREANUL a aflat de ce: Bolojan i-a cerut demisia directorului CAO încă de la finele lunii septembrie, dar a avut surpriza de a fi fost el însuşi refuzat.

Deşi demiterea lui Gavra era anunţată pentru această săptămână, termenul a fost amânat. Conducerea Primăriei nu a vrut să pună în pericol proiectul de extindere pe bani europeni a reţelelor de apă şi canalizare ale CAO în judeţ prin proiectul Aparegio. Investiţia, finanţată preponderent din fonduri europene, se ridică la 83,2 milioane de euro, iar documentaţia trebuie înaintată încă din această săptămână, lucru imposibil de realizat fără semnătura lui Ovidiu Gavra. Deloc măgulitor: director pentru o iscălitură...


"Domnul Gavra spune că nu vrea să îşi dea demisia pentru că n-a făcut nimic. Asta spun şi eu: trebuie să plece pentru că n-a făcut nimic"

Gheorghe Carp


"Toată stima pentru domnul viceprimar Carp, dar domnia sa este medic. Cum eu nu spun că o operaţie de 45 de minute se poate face şi în 5 minute, să-i lase şi dumnealui să se ocupe de conducte pe cei care se pricep"

Ovidiu Gavra


CU BICIUL PE CONSTRUCTORI
"Profesional nu are ce-i reproşa"

Blamat de viceprimarul Gheorghe Carp, directorul Ovidiu Gavra este apărat de constructori. "Profesional nu are ce-i reproşa. Dacă Primăria voia o organizare mai bună, trebuia să se implice mai mult. Aşa, am fost ca mercenarii. Ne-am zbătut 5 firme, fiecare lucrând pentru alt beneficiar, ca să ajungem primii la un front de lucru", a declarat pentru BIHOREANUL Răzvan Polivanov, directorul Aquatot, care nu a putut termina lucrarea în 3 luni din cauza ploilor şi a lucrărilor suplimentare. "Am lucrat în noroi, după un proiect făcut pe genunchi, şi ne-am trezit cu un volum de muncă dublu faţă de cel din contract".

Polivanov afirmă că Aquatot are acum de primit bani în plus, pentru lucrările efectuate suplimentar, dar reprezentanţii CAO se tem să semneze hârtiile ca să nu fie concediaţi. "N-am mai văzut aşa ceva! Avem lucrări suplimentare de circa 500.000 lei, pe care toată lumea le recunoaşte, dar refuză să semneze pentru ele".

În ce priveşte coordonarea lucrărilor, Polivanov nici nu se miră că a ieşit prost. "Vinerea se ţinea întâlnire cu reprezentanţii Primăriei, care se lăsa cu urlete. Nu se discuta nimic tehnic, ci doar: "Când ieşiţi ca să intre alţii?". Inginerii băgau coada între picioare, dădeau vina unii pe alţii şi la sfârşit plecau uşuraţi că au mai scăpat o săptămână".

Aquatot a predat pe 15 octombrie lucrările pe două treimi din strada Iuliu Maniu, urmând să finalizeze în săptămânile următoare introducerea reţelelor pe porţiunea cuprinsă între străzile Caragiale şi Jean Calvin, pentru ca aceasta să fie asfaltată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Carp
DE CE NU SCRIETI SI PE bihon ACEST ARTICOL VA ESTE FRICA DE REACTIA OAMENILOR IMPOTRIVA LU Carp mai are un an si un pic
Postat 20 Octombrie 2010, 16:51 de p
Carp
Daca domnul primar mai vrea sa castige alegerile locale si sa ramana primar ar fi bine sa scape de Carp Daca nu va pleca si domnul Bolojan de mana cu domnul Carp se apropie alegerile nu mai este mult Toti soferi din Oradea care sant si alegatori si nu sant putini la numar sant revoltati pe faimosul sens giratoriu din parcul 1 Decembrie o varza de sens pana si politia a recunoscut ca este o aiureala de sens plus pelanga asta vin locatari din zona Sovata cu podul etc Asa ca, domnule Bolojan scapati rapid de domnul Carp care face doar rau acestui oras si dumneavoastra
Postat 20 Octombrie 2010, 16:42 de p
ASA SUNT - ASA SUNTEM !
CUM PNL-ul FACE NUMIRI POLITICE ?!? ASTIA NU SUNT SFINTI ?? VAI DE MINE CE "LUCRATORI " . DE FAPT BOLOJAN COADA DE CIOCAN ESTE UN MAESTRU AL INTRIGILORE SI ARANJAMENTELOR MURDARE PE LA SPATE CUM A FACUT SI IN ALEGERI CIND A CAUTA LIDERII DE SINDICATE DE LA REGIILE PRIMARIEI SI A PROMIS SALARII MAJORATE SI RECOMPENSE NUMAI SA FIE ALE !!! DUPA AIA AU PRIMIT P.... DAR ASTA E !!!
Postat 19 Octombrie 2010, 20:56 de SCORTOSUL
UN IDIOT
carp = IDIOT ,VULGAR, FAR DISCERNAMANT PLIN DE FUDULIE NEACOPERITA CU INTELIGENTA SI REALIZARI !!! CALCA PE VII CA SA IASA PROSTIA LUI STIINTA !!!
Postat 19 Octombrie 2010, 20:53 de SCARBITUL
Fwd: Fw: a dreaku\'conducte
ce-mi place cum isi apara spinarile unii-altora constructorul cu astia de la caCAO. de ultimii pot spune ca sunt total incompetenti, obraznici pana la nerusinare, acu 2 saptamani m-am convins din nou de acest lucru. ei nu stiu pe unde au conductele dar cu tupeul stau excelent
Postat 19 Octombrie 2010, 20:16 de pilif
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON