URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Martie 2017, 07:39

Război cu iz de lavandă: Procurorii DIICOT l-au recuzat pe judecătorul care le-a desfiinţat rechizitoriul în dosarul rețetelor false

Război cu iz de lavandă: Procurorii DIICOT l-au recuzat pe judecătorul care le-a desfiinţat rechizitoriul în dosarul rețetelor false ÎN CORZI. De aceeaşi parte a "baricadei" ca magistraţi, procurorul şef al DIICOT Oradea, Daciana Vidrean, şi judecătorul Antik Levente au ajuns combatanţi, reproşându-şi unul altuia nerespectarea legii, într-o cauză cu o miză uriaşă: 2,7 milioane lei. Pagubă pe care statul nu o poate recupera în grabă căci, din dispoziţia judecătorului, ancheta care a costat până acum peste 1 milion lei se va relua. Alţi bani, altă distracţie...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înfrângere ruşinoasă a procurorilor DIICOT Oradea, acuzaţi de judecătorul Antik Levente de la Curtea de Apel de încălcarea legii şi lăsaţi fără probele strânse în dosarul farmaciştilor şi medicilor care au păgubit Casa de Sănătate Bihor cu 2,7 milioane lei prin decontarea a peste 13.000 de reţete false.

În loc să remedieze deficienţele semnalate, aşa cum le-a cerut judecătorul, anchetatorii au răspuns cu aceeaşi monedă: l-au recuzat pe Antik şi au cerut anularea soluţiei acestuia, ca nelegală, pe motiv că judele, care e fiu de doctor, nu ar fi fost imparţial!

Rechizitoriu desfiinţat

BIHOREANUL a dezvăluit încă de săptămâna trecută că mega-ancheta DIICOT Oradea în dosarul reţelei Lavanda Farm, care a păgubit CAS cu 2,7 milioane lei, riscă să fie reluată. Este vorba despre dosarul instrumentat de procuroarele Daciana Vidrean, şefa DIICOT Oradea, şi Mihaela Bulzan, care a scos la iveală că un număr de 13.444 reţete decontate de CAS farmaciilor Lavanda în perioada 2012-2015 au fost frauduloase, "pacienţii" (3.122 copii şi pensionari) fiind "îmbolnăviţi" scriptic de 10 medici specialişti şi de familie cărora Laura Ciobotaru le plătea cash între 10-20 procente din contravaloarea medicamentelor sau 50% în produse.

Trimis în faţa instanţei pe 8 februarie 2016, dosarul nu a apucat să fie judecat. Asta pentru că, pe 24 februarie 2017, judecătorul Antik Levente a făcut praf rechizitoriul, eliminând toate declaraţiile date de martori şi reproşându-le anchetatorilor că au încălcat drepturile inculpaţilor.

Audieri "la grămadă"

În încheierea dată, judecătorul le-a imputat procurorilor că rechizitoriul este neclar, pentru că nu explica acuzaţiile suficient de amănunţit, şi a dispus anularea tuturor probelor strânse din 24 noiembrie 2014, momentul în care procurorii au percheziţionat cabinetele şi locuinţele medicilor şi farmaciile Lavanda, până pe 14 august 2015, când i-au reţinut pe membrii grupării.

Dispoziţia a însemnat eliminarea din dosar a tuturor mărturiilor culese de la pacienţii "îmbolnăviţi" fictiv care, susţinea judecătorul, ar fi fost luate pe lângă lege, fără ştirea inculpaţilor, ca aceştia să poată să se apere. Asta pentru că, în perioada respectivă, deşi procurorii ştiau componenţa grupării, au continuat ancheta "in rem", ca şi când ar fi fost în căutarea unor autori necunoscuţi, fapt ce "a condus la o vătămare semnificativă şi substanţială a dreptului la un proces echitabil".

Antik a eliminat din dosar şi declaraţiile martorilor reaudiaţi în 3 decembrie 2015, 17 decembrie 2016 şi 6 ianuarie 2016, făcute simultan în 7 locuri diferite, de astă dată cu ştirea avocaţilor inculpaţilor, care însă nu aveau cum să se împartă în atâtea părţi. "Contravine flagrant caracterului echitabil al procesului penal şi răstoarnă întreaga construcţie juridică a statului de drept democratic", a consemnat Antik.

Contraatac

Soluţia a fost comunicată DIICOT pe 10 martie, procurorii primind termen 5 zile ca să-şi repare greşelile şi să comunice dacă îşi menţin dispoziţia de trimitere în judecată a grupării şi sub ce formă: cu rechizitoriul iniţial sau fără probele eliminate ca strânse nelegal.

În loc de asta, însă, pe 14 martie, procurorii au replicat cu aceeaşi monedă. Şi anume o cerere de recuzare formulată pe numele lui Antik, în care susţineau că magistratul ar fi făcut tocmai ce le reproşase lor. Adică ar fi anulat probele "la grămadă", nu doar pe cele administrate împotriva inculpaţilor, 3.049 la număr, ci şi pe cele culese în favoarea acestora, alte 6.812. "Nu înţelegem care a fost scopul instanţei, care anulează declaraţiile celor 6.812 persoane, când prin acestea se face dovada de netăgăduit ca au fost administrate probe în favoarea făptuitorilor", se arată în cererea de recuzare.

Fără să o spună direct, procurorii DIICOT sugerează că judecătorul nici nu a studiat suficient dosarul înainte de a-l "desfiinţa". Iar dovada ar fi faptul că, din cele 277 de volume ale dosarului "Lavanda", doar 28 au fost înaintate la Curtea de Apel, restul rămânând în arhiva Tribunalului Bihor, unde singurii care le-au studiat au fost avocaţii şi procurorii.

"Afinitate" medicală

DIICOT mai reclamă, de astă dată pe faţă, că judecătorul "e aproape de domeniul medical". Şi nu doar pentru că se cunoaşte şi e vecin chiar cu familia doctoriţei Ramona Şovre, inculpată în dosarul "Lavanda" (aşa cum chiar Antik a recunoscut într-o cerere de abţinere care i-a fost respinsă), ci şi pentru că tatăl său, Bela Antik, e medic psihiatru.

"Considerăm că domnul judecător are o afinitate cu domeniul medical. Din analiza pe care am făcut-o hotărârii pronunţate se poate vedea că suspiciunea noastră este întemeiată", se spune cererea de recuzare prin care procurorii au cerut şi ca toate "actele îndeplinite", de magistrat, inclusiv încheierea prin care le-a fost respins dosarul de la judecată, "să nu fie menţinute".

Interesant că aceeaşi problemă a fost ridicată şi de BIHOREANUL în timpul scandalului de corupţie de la Casa de Pensii după ce, în iulie 2015, judecătorul Antik a decis să elibereze din arest întregul lot de 10 medici şi asistente de la Serviciul Expertiză Medicală şi să îi trimită în arest la domiciliu. În motivaţie, judecătorul prezentase surprinzător de simplist un caz deoebit de grav de corupţie generalizată, aruncând chiar în derizoriu faptele comise de inculpaţi prin sugerarea faptului că lumea e obişnuită cu sistemul generalizat al şpăgii, iar "inculpaţii au fost sancţionaţi moral, mediatizarea cauzei fiind de natură a supune oprobriului comportamentul acestora".

Dovedindu-se deosebit de orgolios, judecătorul a deschis proces împotriva ziarului, cerând despăgubiri de 100.000 lei pentru daune morale aduse imaginii şi reputaţiei sale, acţiune care a fost respinsă, însă, de două instanţe arădene, judecătorii stabilind că criticile formulate de BIHOREANUL cu privire la soluţia ciudată a lui Antik sunt acoperite de prevederile CEDO privind libertatea de exprimare şi nu constituie fapte ilicite.

De la capăt?

Suspiciunile cu privire la imparţialitatea magistratului ridicate de astă dată de procurorii DIICOT au fost analizate joia trecută de judecătorul Olimpiu Berindei, care le-a respins, printr-o încheiere deocamdată nemotivată, şi ca atare cel care va hotărî soarta dosarului "Lavanda", pe 27 martie, e tot "recuzatul" Antik.

Iar cum procurorii nu au remediat niciuna din neregulile din rechizitoriu şi nici nu şi-au formulat vreun punct de vedere în termenul stabilit, aşa cum le ceruse, e de aşteptat să se trezească din nou cu toate cele 277 de volume ale dosarului în braţe. S-o ia de la capăt cu alte 9.863 de audieri, tot pe banii statului...


NOUĂ ÎNFRÂNGERE
Sechestre anulate

În acelaşi timp cu returnarea dosarului la DIICOT, patronii farmaciilor Lavanda au mai câştigat o "bătălie", căci pe 14 martie Tribunalul Bihor a desfiinţat, printr-o hotărâre definitivă, sechestrul asigurător aplicat pe bunurile firmei din dispoziţia inspectorilor Direcţiei Regionale Antifraudă 6 Oradea.

"Au fost dispuse sechestre pe bunuri imobile, pe tot stocul de marfă, inclusiv pe conturile bancare, imediat după percheziţiile DIICOT, pe 4 noiembrie 2014. Din cauza aceasta, firma a şi intrat în insolvenţă. Au trebuit să treacă 2 ani ca să dovedim că acele sechestre nu au fost întemeiate", a declarat avocata Emilia Negrea.

Chiar dacă bunurile firmei nu se mai află sub sechestru, după cum spun surse din anchetă, statul are de unde să recupereze paguba provocată de afacerile oneroase ale reţelei. "Sunt sechestre pe bunurile inculpaţilor care sunt în valoare chiar mai mare decât paguba", susţin sursele citate. 

Citiți pe aceeași temă articolul DIICOT, Cooperativa Munca în zadar. Dosarul reţelei de medici şi farmacişti care au plasat 13.000 de reţete false a fost returnat procurorilor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
sper ca a dus-o si pe sotia in sala?
ca blonda plinuta venea cu el la Consiliile profesorale ca el stia bine legea...Dzeu ne-a trimis-o la Palatul Copiilor ...pe uscatul asta nu l-ati putea expedia...doi escroci intr-o casa!...voi cum colaborati amandoi?ce vb toata ziua?cum sa inselati pe altii...asta e preocuparea voastra comuna!
Postat 25 Martie 2017, 11:16 de onuta
Antik?
Iarasi e Antik pe prima pagina?
Postat 24 Martie 2017, 09:42 de adevarat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON