URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2014, 07:45

Răscoală la Parchet: Procurorii de la DIICOT Oradea s-au revoltat împotriva noii şefe

Răscoală la Parchet: Procurorii de la DIICOT Oradea s-au revoltat împotriva noii şefe ARĂDEANCĂ ÎN LOCUL LUI MITICĂ! Place sau nu, începând din 10 martie, procuroarea Daciana Vidrean (stânga) a devenit şefa DIICOT Oradea, cel puţin pentru următoarele 6 luni, în locul lui Mitică Miu (dreapta). Niciunul dintre ei nu vrea să vorbească despre rocadă. Atât noua şefă, cât şi şeful mazilit au îndrumat BIHOREANUL spre Biroul de Presă al DIICOT de la Bucureşti...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De săptămâna trecută, Serviciul Teritorial Oradea al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Oradea are un nou şef: arădeanca Daciana Vidrean.

Decizia, luată la Bucureşti şi comunicată la sfârşitul lunii trecute, a stârnit o adevărată revoltă în rândul procurorilor orădeni, care sperau ca funcţia să rămână "în familie". Adică ori la actualul deţinător, Mitică Miu, ori la un alt procuror din cadrul serviciului. Supăraţi, "băştinaşii" au declanşat un protest care s-a sfârşit prost, căci la Oradea a descins o echipă de inspectori care le-a luat la control toate dosarele.

Colegă nouă

Daciana Vidrean a ajuns la DIICOT Oradea la sfârşitul lunii ianuarie, ca simplu procuror. Cu o vechime de 17 ani în magistratură, până atunci femeia a fost, pe rând, procuror şi şef peste Parchetul din Chişineu Criş iar din 2009 şef secţie judiciară la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, structura ce reprezintă instituţia în instanţă, în dosarele trimise spre judecare.

Ce a făcut-o să vină la Oradea? S-a aflat în scurt timp, căci imediat după ce Vidrean a terminat cu procedurile de transfer, DIICOT a scos la mezat funcţia de procuror şef la Serviciul Teritorial Oradea. Iar procuroarea arădeancă şi-a anunţat colegii că îşi depune candidatura. Vestea a declanşat un adevărat scandal în instituţie, unde, cu acceptul tacit al procurorilor orădeni, actualul deţinător al funcţiei, Mitică Miu (foto), şef cu delegare, spera că va concura de unul singur, pentru a putea rămâne pe post până la pensionare.

Şocul adevărat a venit însă în momentul în care la Oradea a ajuns şi ordinul semnat de procurorul şef al DIICOT, Alina Bica, care statua că, începând cu 10 martie, Daciana Vidrean e delegată să preia funcţia de procuror şef al structurii locale, pentru o perioadă de 6 luni, în locul lui Miu.

Protestăm!

De ce nu a fost delegat unul din cei opt procurori ai DIICOT Oradea, în condiţiile în care majoritatea au o vechime considerabilă în unitate? Ce o recomanda pe arădeancă să preia conducerea unei structuri cu activitate dificilă şi total nouă pentru ea?

Luată la întrebări şi chiar acuzată în timpul unei şedinţe de lucru, pe de o parte că ar reprezenta interese obscure, iar pe de alta că ar fi protejata şefei de la Bucureşti, fiindcă a fost pusă şefă înaintea concursului, Vidrean s-a ferit să se angreneze în polemici. Motiv pentru care, revoltaţi că li se impune un şef pentru care nu li s-a cerut măcar o părere, procurorii au înaintat un memoriu la Bucureşti, în care îşi exprimau nemulţumirea pentru alegerea luată.

Mai mult, spun sursele BIHOREANULUI, colectivul DIICOT Oradea a ameninţat chiar şi cu o "grevă", chit că asta atrăgea sancţiuni disciplinare, în condiţiile în care Legea 303/2004, care reglementează Statutul procurorilor şi judecătorilor, le interzice categoric magistraţilor astfel de forme de protest.

Concurenţă

Imediat după instalarea Dacianei Vidrean, fostul procuror-şef al DIICOT Oradea s-a retras în concediu. Şi, pe cât de vehemenţi au fost înainte, pe atât de liniştiţi sunt acum procurorii orădeni, care se feresc să mai cârtească. Nu de alta, dar zilele trecute de la Bucureşti a descins şi o echipă de patru inspectori în control. Oficial, să verifice activitatea unităţii, neoficial ca să liniştească apele şi să-i pună pe rebeli cu botul pe labe.

Cât despre concursul pentru şefie, care ar permite câştigătorului să ocupe postul pentru următorii trei ani, anunţul care conţinea condiţiile de participare a fost scos de pe pagina de internet a instituţiei. După câte se pare, procedurile continuă, în cursă fiind înscrisă Daciana Vidrean şi cel puţin încă un candidat. Fiecare a trebuit să depună un proiect de management pentru funcţia pe care candidează, 10 lucrări pe care le-a întocmit la compartimentul în care şi-a desfăşurat activitatea şi "orice acte considerate relevante".

Asta aşa, de "impresie artistică". Fiindcă recomandarea primită de la şefa cea mare face cât toate celelalte "acte relevante" la un loc...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Şi, pe cât de vehemenţi au fost înainte, pe atât de liniştiţi sunt acum procurorii orădeni,
........"Nu de alta, dar zilele trecute de la Bucureşti a descins şi o echipă de patru inspectori în control. Oficial, să verifice activitatea unităţii, neoficial ca să liniştească apele şi să-i pună pe rebeli cu botul pe labe. " - "Şi, pe cât de vehemenţi au fost înainte, pe atât de liniştiţi sunt acum procurorii orădeni, care se feresc să mai cârtească." -....or fi stiind ei de ce ! ...cati dintre ei nu au pensiuni prin Felix sau 1Mai,cati dintre ei nu sunt adeptii traficului de influenta,cati nu acopera grupuri infractionale sau munca ' la negru " in interesul stric personal ?
Postat 26 Martie 2014, 15:19 de xyz_q
Aiurea
Aiurea ...când lucrezi intr-un sistem aproape militarizat nu prea comentezi deciziil superirilor...dapai sa mai faci revolte!!!
Postat 19 Martie 2014, 11:32 de dan
Vax
Scandalul de la DIICOT e emblematic pentru justiția din România, se vede ce calitate au oamenii care, cică, fac dreptate. Ar trebui dați afara toți si încadrati doar tineri. La DNA Oradea de ce se poate si la DIICOT nu? Afara cu ei, sa vadă cum se câștiga o pâine in mediul privat.
Postat 18 Martie 2014, 13:55 de Justitiabilu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON