URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Septembrie 2010, 08:26

Pyrostop nu stă la stop

Pyrostop nu stă la stop RUŞINOSUL. Iritat de prezenţa BIHOREANULUI l-a locul accidentului pe care l-a provocat, Unterlender Merai Gergo a cerut să nu fie pozat, "pentru că ziariştii au scris tot felul de prostii neadevărate despre el". Fiul patronului Pyrostop se referea, culmea, la reclamaţiile pe care el le-a făcut personal la două cotidiane locale, împotriva poliţiştilor pe care, beat fiind, i-a luat peste picior. Nici măcar pe acelea n-a avut curajul să şi le asume, căci a avut pretenţia să apară sub pseudonim şi cu fotografii blurate. Nu a uitat să specifice, însă, cine e. Adică băiatul lui tata...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei copii şi mama lor au ajuns vinerea trecută la spital după ce au fost loviţi de un autoturism în timp ce traversau strada pe trecerea de pietoni. Maşina era condusă de Unterlender  Merai Gergo, fiul mai mic al influentului om de afaceri Unterlender Merai Ioan, patronul firmei de sisteme de alarmă şi intervenţie rapidă Pyrostop, fost asociat al vicepreşedintelui CJ Alexandru Kiss, împreună cu care a împărţit chiar şi arestul, într-un dosar de evaziune fiscală.

În acest caz, din fericire, accidentul a fost unul uşor. BIHOREANUL a descoperit, însă, că tânărul nu e nici pe departe la prima aventură cu Poliţia şi nici pe şoselele patriei. În 2002 a fost condamnat, pentru omor din culpă, la 2 ani de închisoare cu executare, după ce s-a urcat fără permis la volan şi şi-a omorât pasagerul. Atât doar că pedeapsa n-a executat-o în închisoare, ci "la locul de muncă", iar acum, reabilitat, e din nou as la volan. Iar asta nu e tot. În urmă cu două săptămâni, beat fiind, Unterlender junior a intrat într-o altercaţie cu poliţiştii care au încercat să-l legitimeze, fiind acuzat şi de ultraj...

"Doar o sperietură"

Accidentul lui Unterlender Merai Gergo a avut loc vineri, la prânz, în intersecţia străzilor Cazaban cu Tudor Vladimirescu. Tânărul de 28 de ani se afla la volanul unui autoturism înmatriculat sub numele firmei, BH-09-PYR, şi pretinde că nu a observat femeia şi cei trei copii care se deplasau pe trecerea de pietoni.

04 Unterlender.jpg"Veneam dinspre strada Tudor Vladimirescu când, de pe strada din dreapta, în sensul giratoriu, a ieşit o maşină şi nu am fost atent la doamna care venea pe trecerea de pietoni cu copiii. Dar nu am avut viteză şi nu au fost răniţi, doar uşor. Mai mare a fost sperietura", a declarat Unterlender (foto).

Potrivit primelor investigaţii, vina pentru accident o poartă şoferul, neatent la pietonii care se angajaseră în traversare. "Victimele se angajaseră în traversarea străzii pe marcajul pietonal şi au suferit leziuni care au necesitat internarea la spital. Tânărul a fost testat cu alcooltestul şi a reieşit că nu a consumat băuturi alcoolice", susţine purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul Ioana Indrieş.

Contuzii şi zgârieturi

Cele patru victime au fost transportate la Unitatea de Primire a Urgenţelor pentru investigaţii medicale şi sunt în afara oricărui pericol. Au avut noroc. "Au fost internate o femeie şi trei copii de 5, 8, respectiv 9 ani. Doamna are contuzie cervicală şi leziuni minore la nivelul membrelor. Unul dintre băieţi a scăpat teafăr, celălalt are contuzie abdominală şi contuzie de gambă stângă, iar fetiţa zgârieturi. Starea lor este bună", a declarat şeful UPU, dr Hadrian Borcea.

Poliţia Rutieră a început cercetările în caz şi, în funcţie de constatările medico-legale, poliţiştii vor stabili acuzaţiile împotriva şoferului. Deocamdată, tânărului i-a fost ridicat permisul şi va circula până la finalizarea cercetărilor cu o dovadă eliberată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, cei care supraveghează ancheta. "Chiar dacă se împacă cu victimele iar dosarul penal va fi închis, pentru neacordarea de prioritate codul rutier prevede suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice pentru 60 de zile", a explicat pentru BIHOREANUL şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Bihor, comisarul şef Dorin Sava.

Scandal cu Poliţia

Unterlender Merai Gergo nu e la prima problemă cu Poliţia. Nu mai departe de două săptămâni în urmă, tânărul şi prietena sa au fost sancţionaţi cu o amendă de 200 de lei şi un avertisment, dar au colectat şi denunţuri penale pentru ultraj după ce, băuţi fiind, au avut o altercaţie cu o patrulă mixtă a jandarmilor şi Poliţiei. La rândul lor, şi ei i-au reclamat pe poliţişti, pentru abuz.

Incidentul a avut loc pe pietonala Republicii şi, potrivit declaraţiei date de Unterlender, a pornit de la faptul că ar fi glumit pe seama poliţistului care n-a reuşit să-i scrie corect numele şi a plecat fără să se legitimeze. Fără să-i reproşeze ceva, poliţistul şi-a anunţat colegii iar la capătul străzii cei doi tineri au fost aşteptaţi de un echipaj. "Poliţiştii i-au lovit sub pretextul că au vorbit urât cu colegul lor, ceea ce e inadmisibil. Amândoi au certificate medicale care demonstrează acest lucru", susţine Bogdan Meşter, avocatul celor doi. În plus, spune el, oamenii legii i-au încătuşat şi i-au transportat la sediul Poliţiei municipiului, unde le-ar fi luat şi telefoanele mobile.

De cealaltă parte, însă, poliţiştii pretind că cei doi au avut un comportament lipsit de respect, iar în momentul în care au încercat să-i imobilizeze, fata l-a muşcat pe un jandarm de mână. "Colegul nostru a fost tratat pentru muşcătură şi este sub supraveghere medicală", spune căpitanul Ioan Bogdan, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bihor.

Cazul este cercetat în prezent de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea dar şi de Comisia de disciplină a Inspectoratului de Poliţie Bihor. "La finalul anchetei, în cazul în care se dovedeşte că poliţiştii au comis un abuz, se vor lua măsuri", spune comisarul Ioana Indrieş, purtătorul de cuvânt al Poliţiei.

Teribilist

BIHOREANUL a descoperit, însă, că incidentele recente ale lui Unterlender junior sunt "modeste" pe lângă accidentul tragic pe care l-a provocat în urmă cu 10 ani, soldat cu moartea unui om!

Fără permis fiind, tânărul s-a urcat la volanul unei maşini şi, împreună cu un prieten, au pornit într-o escapadă în zona Tinca. La întoarcerea spre Oradea, în apropierea comunei Girişu de Criş, Unterlender a pierdut controlul volanului, iar maşina a ieşit de pe şosea, răsturnându-se de mai multe ori pe marginea drumului.

Şoferul a scăpat cu viaţă, însă prietenul său a murit din cauza leziunilor suferite în urma impactului. Drept urmare, procurorii l-au trimis în judecată pe tânărul care la vremea respectivă abia dacă împlinise 18 ani, sub acuzaţia de ucidere din culpă. Unterlender junior a şi fost condamnat, în final, la 2 ani de închisoare cu executare.

Băiatul nu a stat, însă, după gratii, nicio zi, căci şi-a rezolvat să-şi execute pedeapsa la locul de muncă, probabil la firma de intervenţie rapidă a tatălui său. Anul acesta a şi fost reabilitat în instanţă, la solicitarea sa. Mai curat, mai spălat, poate deci s-o ia de la capăt. Şi, după cum se vede, a şi început...


TATA ŞI FIUL
Asociatul lui Kiss... şi la răcoare

04 Kiss Alexandru.jpgUnterlender Merai Ioan şi-a fondat firma Pyrostop în 1991, împreună cu un alt cunoscut om de afaceri, Alexandru Kiss (foto), lider al UDMR Bihor şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, respectiv cu Kelemen Zoltan. Tot împreună cu cei doi, Unterlender a pus bazele firmelor Panorama şi Panorama Birotica, primele care au plasat în Oradea tehnică de calcul, echipamente de birou şi servicii de reţele şi comunicaţii cu tehnologie second-hand adusă la negru din Ungaria.

Descoperirea a fost făcută de procurorii Parchetului Bihor în iunie 1995, care au şi dispus atunci începerea urmăririi penale şi arestarea lor pentru contrabandă, fals intelectual, fals, uz de fals, bancrută frauduloasă, înşelăciune în dauna avutului public şi asociere pentru săvârşirea unor infracţiuni. Potrivit unor calcule, prin manevrele frauduloase, cei trei au reuşit să obţină profituri însemnate la acea vreme: Alexandru Kiss - 250 milioane de lei, Unterlender - 100 de milioane iar Kelemen - 30 de milioane.

Ulterior, însă, procurorul care instrumenta cazul s-a pensionat iar dosarul a ajuns la fostul prim-procuror al judeţului, Gheorghe Toda, care l-a îngropat, dispunând scoaterea de sub urmărire penală şi aplicarea unor simple amenzi administrative de 25.000 lei tuturor inculpaţilor şi învinuiţilor! Interesant e că, pentru cele 10 zile de arest, nici unul dintre afacerişti nu a cerut tragerea la răspundere a anchetatorilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON