URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2012, 07:31

Punct şi de la capăt: Călin Raita, trimis în judecată pentru o fraudă bancară de 5 milioane de euro

Punct şi de la capăt: Călin Raita, trimis în judecată pentru o fraudă bancară de 5 milioane de euro SUPER-CONSTRUCTOR SUPER-PENAL. Valutist convertit în "constructor de ansambluri rezidenţiale", iar în 2008 candidat la funcţia de primar al Oradiei sub flamura Partidului Noua Generaţie, Călin Raita s-a dovedit un ţepar de duzină care "arde" tot ce prinde, de la furnizori şi clienţi până la creditori
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cunoscutul intreprinzător imobiliar Călin Raita are din nou probleme. Judecat deja pentru că şi-a înşelat furnizorii de materiale de construcţii cu peste 700.000 de lei, bărbatul a fost din nou trimis în faţa instanţei. De astă dată pentru o fraudă de 5 milioane de euro în dauna Băncii Italo Romena şi a clienţilor săi din cartierul de vile din Paleu, cărora le-a vândut imobilele scoase de sub ipoteca băncii folosindu-se de adeverinţe bancare false dar, culmea, legalizate de cunoscutul notar orădean Ilie Drăgoiu.

Deşi părtaş la frauda afaceristului şi chiar cercetat laolaltă cu acesta, notarul a fost "spălat" de procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Oradea pe motiv că nu avea obligaţia de a verifica autenticitatea unui înscris decât dacă ar fi avut dubii. Ceea ce, evident, în cazul unui client "serios" ca Raita nu era cazul...

15 Raita la birou_1.jpgDin civil în penal

Scandalul legat de frauda bancară pusă în practică de Călin Raita a izbucnit în 2009 şi a fost prezentat pe larg de BIHOREANUL. La acea vreme, Banca Italo Romena a deschis, unul după altul, 43 de procese civile în care îl acuza pe afacerist că a radiat abuziv ipoteca şi a vândut tot atâtea imobile pe care le pusese gaj pentru a obţine 9 contracte de împrumut, încheiate în perioada 2008-2009 atât în nume personal, cât şi al firmelor sale, creditele totalizând 5 milioane de euro.

Deşi în cazul unor astfel de fraude, băncile sunt cele care se adresează Poliţiei sau Parchetului, de astă dată reclamaţia a făcut-o unul dintre proprietarii imobilelor, care risca să rămână fără casă din cauza procesului demarat de Banca Italo-Romena, care, în timpul proceselor, a solicitat punerea sub sechestru a proprietăţilor vândute de Raita.

Legalizări pe fax

15 dragoiu.jpgÎn timpul anchetei, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au descoperit că adeverinţele bancare false au fost realizate pe calculator, ulterior fiindu-le "lipite", prin scanare, antetul şi ştampila băncii, plus semnătura directorului acesteia. Ulterior, documentele astfel contrafăcute erau legalizate la notarul public Ilie Drăgoiu (foto) ca şi cum ar fi fost copii ale unor acte originale, apoi înaintate Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, pentru radierea ipotecilor, iar în final imobilele erau vândute rapid. Evident, cu acte încheiate la acelaşi notar.

Poliţiştii au stabilit că pentru nici una din cele 43 de adeverinţe false pe care le-a legalizat Drăgoiu nu solicitase documentele în original, aşa cum trebuia să facă. Le-a semnat pe bandă rulantă şi, în unele cazuri, şi-a pus ştampila chiar pe documente trimise pe fax. Asta cu toate că, potrivit legii, notarii publici certifică faptul că o copie este conformă cu originalul doar dacă văd actul iniţial.

Suspectându-l de complicitate, Teofil Ilisie, procuror la Parchetul Oradea, a sesizat Parchetul Curţii de Apel Oradea, cel competent în cazul anchetelor care îi vizează pe notari, solicitând cercetarea lui Drăgoiu pentru fals intelectual în formă continuată.

Notarul, ca primarul

Procurorii de la Parchetul Curţii au terminat ancheta în cazul notarului cu o celeritate vecină cu superficialitatea! Astfel, dosarul lui Drăgoiu a fost înregistrat anul trecut pe 20 iulie, ca două luni şi jumătate mai târziu, pe 10 octombrie, să fie deja soluţionat prin neînceperea urmăririi penale. Motivul? Procurorul au înghiţit pe nemestecate declaraţiile notarului, care a susţinut că a autentificat copiile pentru că avea un volum foarte mare de muncă şi nu a avut timp să verifice autenticitatea înscrisurilor.

În plus, a spus Drăgoiu, nici nu era obligat să facă acest lucru decât în situaţia în care ar fi avut dubii. Ceea ce nu era cazul, pentru că, după cum a argumentat în faţa procurorului, "soţii Raita erau clienţi potenţi financiar". Pe de altă parte, însă, notarul a susţinut că - atenţie! - la vânzarea imobilelor (operaţiune pe care tot el o legaliza) Raita prezenta toate actele în original, inclusiv adeverinţa bancară. Altfel spus, a văzut cu ochii lui acte originale care, însă, nu au existat niciodată! Sau, şi mai pe româneşte, notarul a minţit.

Falsuri profesioniste

În ciuda explicaţiilor trase de păr, procurorul, al cărui nume reprezentanţii Parchetului refuză să-l divulge, a considerat că în cazul notarului "nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii" care i se impută. Argumentele sunt, însă, subţiri. "S-a reţinut că notarul public Drăgoiu Ilie a avut convingerea că adeverinţele prezentate sunt reale, cu atât mai mult cu cât semnăturile reprezentanţilor unităţilor bancare şi impresiunile de ştampilă reproduse ilegal păstrau aparenţa de legalitate", se specifică în răspunsul transmis la solicitarea BIHOREANULUI, răspuns preluat din rezoluţia NUP.

Şi unde se mai găseşte o circumstanţă în favoarea notarului: vezi Doamne, falsurile erau prea bine realizate. "Se reţine şi gradul înalt de realizare al adeverinţelor falsificate, stabilindu-se că, în mod obiectiv, notarul public nu putea avea reprezentarea caracterului fals al acelor înscrisuri". Cât despre originalele pe care notarul se jură că le-a văzut, rezoluţia nu mai spune nimic. Nici nu avea cum, din moment ce expertiza criminalistică efectuată de poliţişti stabilise deja că acestea nu există.

Judecat şi cercetat

În vreme ce notarul a scăpat bine-mersi de acuzaţii, Călin Raita a fost trimis în judecată pentru ingineriile imobiliare şi va răspunde pentru acuzaţia de uz de fals, căci poliţiştii nu au reuşit s-o dovedească şi pe cea de fals, adică să demonstreze că tot el e cel care a măsluit actele. "Sunt documente fabricate cu ajutorul unui calculator şi al unui copiator, dar cine, unde şi cum - nu s-a putut stabili", spun surse din rândul anchetatorilor.

Pe de altă parte, cercetările continuă împotriva omului de afaceri şi pentru înşelăciune, faţă de locatarii vilelor din cartierul din Paleu. Asta pentru că, odată dovedite false, adeverinţele de care s-a folosit Raita vor fi anulate de instanţă şi, ca urmare, ipoteca va putea fi înscrisă în favoarea băncii, din nou, în colile funciare ale imobilelor vândute. Dar "Superconstructorul" şi-a făcut-o cu mâna lui, cum ar spune unii, chiar dacă, e drept, s-a ajutat şi de cea a notarului.


ŢEAPA GSV
Escroc cu boschetari

Călin Raita a mai fost trimis în judecată, în 2010, pentru că a înşelat 11 firme de la care cumpărase materiale de construcţii în valoare de 700.000 lei, plătind cu file cec şi bilete la ordin în numele firmei GSV Exim, pe care apoi a cesionat-o unui ţăran lipit pământului, fără ca acesta să ştie măcar ce i se întâmpla.

Povestea escrocheriei a fost prezentată de BIHOREANUL în 2009, fiind dezvăluită chiar de bărbatul de 27 de ani fraierit de Raita, Ioan Damian. Tânărul fusese racolat de finul lui Raita sub pretextul că împreună vor înfiinţa o firmă iar apoi, ca să vezi potrivire, a fost dus să semneze pentru preluarea firmei lui Raita tot la notarul Ilie Drăgoiu, fără ca acesta să-i spună ce iscălea. "Raita Lăcrămioara mi-a predat cartea de identitate a viitorului asociat şi actele societăţii, iar a doua zi persoana a venit şi le-a semnat", a recunoscut Drăgoiu la anchetă.

Dosarul se află pe rolul Tribunalului Bihor din noiembrie 2010 şi, tot de atunci, procesul a suferit nu mai puţin de 23 de amânări, ba pentru administrarea unor noi probe propuse de Raita, ba pentru prezentarea unor martori ori pentru lipsa acestora. Doar anul acesta, din februarie, s-au dispus 10 amânări pentru efectuarea unei expertize contabile care nu s-a finalizat nici până acum.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
siguranta circuitului civil
Daca a fost notarul liberat, ce sa spunem de Oficiul Cadastral in care cumparatorii s-au increzut cand au cumparat case pe baza documentelor de carte funciara in care nu figura nici o ipoteca?Pai daca dispare increderea in institutiile publice dispare siguranta circuitului civil.Ar fi aberant sa se re -inscrie o ipoteca care nu figura decat in vechea situatie juridica a imobilelor lui raita fiind ulterior radiata, intr-o situatie juridica nou creata si independenta. . in care nu a fost niciodata existenta o ipoteca!
Postat 25 Octombrie 2012, 20:10 de anonim
toteu
a-m uitat sa te salut mai caline! odata eram amici;prieteni nu ;ca nu te alesesem! adina a-r trebui sa taci! sau te-a dat afara!erai odata o secretara bunaaaaaa.....!
Postat 09 Octombrie 2012, 00:26 de legionarul
toteu
mai Bihoreanule faptul ca faci un om,,boschetar,,-numai pentru ca nu a fost atent la manevrele lui raita nu te califica...ci te descalifica! adevarul esti tu mai raita,...te recunosc! nu stiu pana cand iti mai merg potlogariile?, nici pantalonii de pe tine nu sunt ai tai! sper ca doamna Lacramioara si-i mai pastreaza!
Postat 09 Octombrie 2012, 00:15 de legionarul
O RAITA
CE HAOS A CREAT SI RAITA ASTA !!!!!!!! A DAT O RAITA PE LA PALEU SI FACU NISTE MULTE CASE....A AVUT UN PLAN DE AFACERI..........BETON
Postat 29 Septembrie 2012, 00:32 de ADINA
@SOSO
Nu polimizez cu tine, dar nu pierde din vedere ca actele incheiate la notar, chiar daca-i vorba de dragoiu/pana&altii nu au fost desfiintate si-si produc efectele. Iar faptul ca dragoiu a scapat doar cu un cartonas galben spune multe. Evident, in (in)justitia din Romania totu-i posibil !
Postat 28 Septembrie 2012, 13:02 de .
adevarul...
adevarul este ...altul...Raita a a primit Neinceperea Uramaririi Penale impreuna cu altii din dosarul de la DNA( vezi pag.2 din Rechizitoriu) In dosarul trimis la Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea, procurorul i-a respins toate cererile de probatiune inclusiv expertize grafologice, topografice si contabilefara a tine cont de nici un act propus de Raita( pag.14 din Rechizitoriu). Raita a fost cel care a cerut procurorului sa-l trimita in judecata fara a da nici o declaratie deoarece i-a fost incalcat grav dreptul la aparare . dar.,..acest caz va lua o turnura spectaculoasa pana la primul termen de judecata intrucat \"TOT HOTUL STRIGA HOTUL\", clientii nu vor ramane fara case deoarece acestea nu au fost niciodata ipotecate si nici terenul de sub case in intregime decat in mica parte. Cine doreste sa se convinga sa studieze actul de lotizare unde in loc de 8632+20143 metri patrati Banca a pus ipoteca printr-un act de lotizare fara ca Raita sa fie de acord cu el pe 47429 metri patrati.
Postat 28 Septembrie 2012, 11:13 de ........
laurica gaurica
Laura Gal mai bine fugi la poarta dna-ului pentru stiri proaspete.Daca nu le stii ti le spun eu. Azi se face o descindere la BCR Stei si nu se stie ce se gaseste in tezaurul sucursalei.Dar procurorul Man nu te suna pentru acest eveniment de aceea iti spu io.Laurica gaurica
Postat 28 Septembrie 2012, 09:39 de laurica gaurica
ipoteca
din pacate nu este vorba de "re-ipotecare". indiferent daca au fost sau nu cumparatori de buna credinta, daca ipotecile in favoarea bancii s-au scos prin acte false, instanta n-are alta solutie decat sa instiutuie acele ipoteci din nou. in concluzie actualii propietari trebuie sa-si recupereze banii dati lui Raita pe baza unor acte false. e clar ca acestia nu au nici o vina dar din pacate au fost inselati.
Postat 28 Septembrie 2012, 09:27 de SOSO
Lauro, daca taceai....
Nimeni n-are de unde sti (tu in niciun caz !) ca instanta va ,,re-ipoteca'' imobilele in favoarea bancii ! Poate considera, pe buna dreptate, ca actualii proprietari au fost cumparatori de buna credinta si banca n-are decat sa-si banii de la raita.
Postat 28 Septembrie 2012, 08:55 de .
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON