URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iulie 2017, 12:16

Protejată renegată: Scandal în PSD Bihor, după ce Ioan Mang şi-a izgonit preferata din funcţie

Protejată renegată: Scandal în PSD Bihor, după ce Ioan Mang şi-a izgonit preferata din funcţie S-A RUPT LANŢUL DE IUBIRE... Dacă odinioară relaţia dintre Ioan Mang (în centrul imaginii) şi Ana Maria Tiron (dreapta) curgea idilic - şeful PSD Bihor promovând-o în partid, angajând-o la Cancelaria prefectului Claudiu Pop (stânga) şi apoi la o structură a Consiliului Judeţean subordonată chiar lui, oferindu-i şansa unor afaceri cu primăriile "roşii", dar şi beneficiind personal de fondurile publice atrase prin ONG-ul tinerei - acum tovărăşia dintre cei doi s-a rupt brutal. El o acuză, brusc, de nesupunere, iar ea de tiranie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lovitură de teatru în PSD Bihor, unde poziţia preşedintelui Ioan Mang se clatină, paradoxal, pe măsură ce reuşeşte să scape de personaje altădată apropiate, dar decretate, mai nou, indezirabile. La o lună după ce a aranjat schimbarea prefectului Claudiu Pop, iar pe tânărul trezorier al partidului, Dan Ardelean, l-a "zburat" fiindcă îi umblase gura despre bani, Mang a înlăturat-o şi pe secretara executivă Ana Maria Tiron, o altă deţinătoare de secrete care nu mai răspundea la comenzi. Asta după ce a ţinut-o de-a dreapta sa, ani întregi, atât de strâns încât colegii i-au lipit eticheta de "blonda lui Mang".

Evenimentul a adus filiala în pragul exploziei, tot mai mulţi primari fiind nemulţumiţi de conducerea dictatorială, în vreme ce pentru Mang miza e să-şi apere poziţiile personale, de şef la partid şi de vice la Consiliul Judeţean. Culmea, ambele depind tot de Tiron: fiind şi consilier judeţean, la posibila reluare a alegerilor pentru conducerea instituţiei, declarate deja ilegale de Tribunal, tânăra poate anula fragilul avantaj de un singur vot al alianţei UDMR-PSD-ALDE faţă de PNL, punând astfel cruce carierei fostului protector.

Epurări după epurări

Joia trecută, în şedinţa Comitetului Executiv Judeţean al PSD Bihor, desfăşurată în fostul local de striptease California din Nojorid, şeful filialei, Ioan Mang, a detonat o adevărată bombă, îndepărtând din funcţia de secretar executiv o apropiată de care părea nedezlipit: Ana Maria Tiron. Şocul a bulversat "poporul pesedist": nu doar că membrii partidului o considerau intangibilă pe "blonda lui Mang", dar execuţia e a treia din ultima lună.

La începutul lui iunie, Mang reuşise să-l schimbe pe prefectul Claudiu Pop la capătul unui mandat în care acesta s-a remarcat prin implicare în proiectele judeţului, înlocuindu-l cu directorul Administraţiei Finanţelor Publice Bihor, Ioan Mihaiu, care de fapt aspira la şefia Direcţiei Regionale de la Cluj şi nu este un "veteran" al partidului.

Tot atunci, într-o şedinţă de CEx organizată la Ţeţchea, Mang l-a "ras" şi pe trezorierul filialei, Dan Ardelean, pe care tot el îl pusese în funcţie, ba chiar îi rezolvase şi o rentă la o structură subordonată Consiliului Judeţean, Fundaţia Euroregiunea Bihor-Hajdu Bihar. Motivul? Oficial, fiindcă Ardelean a dat în judecată Fundaţia şi pe directorul acesteia, colegul de partid Bogdan Hossu, pentru că fusese concediat nelegal şi, în condiţiile în care de fapt presta la partid, a aflat asta abia după o lună, când nu i-a mai intrat leafa pe card. Neoficial, însă, pentru că a aflat despre mişmaşuri cu banii colectaţi cu şi fără chitanţe la partid, despre care a povestit unor colegi.

Dezvăluită de BIHOREANUL acum trei săptămâni, povestea este, de altfel, lămuritoare pentru felul în care într-un singur an şeful PSD şi cei ai UDMR au oploşit în posturi calde cel puţin 52 de clienţi de partid, mulţi fără a se prezenta, măcar formal, la locurile de "muncă".

Ana face carieră

Dacă mazilirea prefectului şi a trezorierului au fost înghiţite cu noduri de pesedişti, cea a secretarei executive a fost un adevărat şoc. Tânăra de 31 ani, născută la Ceica, dar crescută în Bistriţa, de unde s-a "repatriat" la finele anilor 2000 pentru a urma Facultatea de Mediu, a fost remarcată de Mang în perioada 2009-2012, când a angajat-o la cabinetul senatorial şi la partid, ca secretară. În scurt timp, Ana i-a devenit atât de apropiată încât, spre stupefacţia PSD-iştilor cu stagii vechi, a propulsat-o secretar executiv, pe poziţia nr. 2 în organizaţie.

În 2013, BIHOREANUL descoperea că, împreună cu un coleg de partid, Felix Cozma, director la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Intervenţii Sociale, Ana a înfiinţat Asociaţia Pro Viitor, prin care a "absorbit" de la Primăria Oradea şi de la Ministerul Tineretului suma de 98.000 lei pentru trei proiecte (unul "cultural", altul "ecologist" şi unul "de tineret") fără alt impact decât că o parte din bani, 43.000 lei, au ajuns la tipografia liderului PSD Bihor, GrafX, pentru pliante şi broşuri.

Tot Mang a rezolvat în 2012 angajarea Anei pe o funcţie de consilier la Cancelaria prefectului Claudiu Pop, iar prin firmele Elite Global Group şi Airam SRL tânăra a încheiat cinci contracte de consultanţă, de câte 20.000 lei fiecare, cu primarii PSD din Pocola, Remetea, Finiş, Tărcaia şi Drăgăneşti, pentru a le face strategii de dezvoltare. În fine, anul trecut, după ce a pus-o pe lista de candidaţi la CJ şi Ana nu mai putea rămâne la Prefectură, i-a găsit alt job, de personal contractual, tot la Fundaţia Euroregiunea Bihor-Hajdu Bihar, pe care Mang o prezidează din partea CJ.

Execuţie cu pretext

Cunoscând relaţia specială, dar şi legendele cum că ea nu s-ar limita doar la aspecte politice şi financiare, membrii CEx au fost luaţi prin surprindere joia trecută, când şeful de partid şi-a distrus propria creaţie. "Prima dată, la ora 14, Mang ne-a prelucrat în Biroul Permanent cum să explicăm în teritoriu schimbarea Guvernului şi a programului de guvernare", a povestit un participant BIHOREANULUI.

Sergiu David, PSD BihorApoi, la ora 17, şeful filialei a deschis ostilităţile în CEx, punând-o pe Tiron să informeze membrii acestui for despre actualizarea evidenţei cu membrii partidului, misiune încredinţată luna trecută, când i-a "repartizat" şi un ajutor, pe tânărul Sergiu David (foto).

Tiron a explicat însă că n-a putut face mare lucru, fiindcă acesta n-a ajutat-o, iar de la şefii de organizaţii locale a primit doar 5 dosare. În schimb, a spus ea, a "curăţat" evidenţele eliminând datele membrilor decedaţi şi plecaţi din partid, ceea ce l-a iritat pe Mang, care a replicat că "nu asta" i-a cerut şi că numărul mare de membri (ajuns scriptic la 12.000!) "dă bine la Bucureşti".

Cum faci, aşa păţeşti...

Mai multe alte surse afirmă că de fapt Mang i-a căutat lui Tiron nod în papură. "O colegă i-a şi zis domnului preşedinte că nu e corect şi că «modul cum se comportă cu alţii va fi folosit de alţii pentru schimbarea lui»", povesteşte un primar.

Întrucât i-au mai luat apărarea femeii şi edilii din Lăzăreni, Ceica şi Sînmartin, Mang a mai adăugat o acuză: "A zis că din cauza Anei avem o problemă, fiindcă are contracte cu primarii". Altfel spus, fostul protector îi imputa fostei protejate prosperitatea pe care chiar el i-a asigurat-o!

Evident, deşi nemulţumiţi de stilul dictatorial de conducere practicat de Mang, nicio sursă nu vrea să-şi decline identitatea fiindcă, spun primarii, acesta i-a avertizat că până marţea aceasta, când merge la Bucureşti, "nu va ieşi ordinul pe PNDL". Altfel spus, dacă vorbesc în presă, cu trimitere la BIHOREANUL (care apare luni), îşi pot lua adio de la fonduri pentru lucrări!

Înlocuită cu "ajutorul"

Stela Babău, PSD BihorCert e că, invocând prerogativele sale de preşedinte, Mang a propus revocarea secretarei executive, iar în mai puţin de un minut o altă apropiată a sa, Stela Babău (foto), consemna în procesul-verbal rezultatul votului: 72 voturi pentru, 4 abţineri, unul singur împotrivă.

Apoi a urmat ultima formalitate: pe funcţia astfel eliberată, Mang l-a propus pe Sergiu David, cel care trebuia s-o ajute pe Tiron la actualizarea bazei de date. Un tânăr "din gaşca lui Miluţ" (n.r. - eurodeputatul Emilian Pavel), văr cu soţia acestuia, propulsat anul trecut consilier judeţean şi angajat, la rându-i, într-o altă structură a CJ, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland, condusă de Babău. Evident, ca toţi ceilalţi trepăduşi giraţi politic, adică fără vreun concurs!

"O mascaradă"

Contactată de BIHOREANUL, Tiron a acceptat discuţia pe această temă, nu fără a reproşa reporterului dezvăluirile din trecut. Totuşi, a vorbit, ba chiar a îndrăznit să-şi atace şeful, dezvăluind că şedinţa CEx din sala de striptease de la Nojorid a fost, pur şi simplu, "o mascaradă".

"Întâlnirea a fost nestatutară. Din 141 de membri, abia au fost prezente vreo 60 de persoane, unele nemembre în CEx. Numărul participanţilor, de altfel, nici n-a fost anunţat, la fel nici scorul de la votare, care s-a făcut prin ridicare de mâini", a spus Tiron, contrazicând procesul-verbal semnat de Babău: "În realitate, majoritatea celor prezenţi s-au abţinut, vreo 15 au ridicat mâna pentru propunerea de revocare, iar 4 s-au împotrivit".

Tiron susţine că relaţia dintre ea şi şeful organizaţiei - care n-ar fi fost niciodată "intimă", cum zic bârfele - s-a deteriorat subit luna trecută din cauza înlăturării lui Claudiu Pop şi a lui Dan Ardelean. "Eu nu am fost de acord să ne tratăm aşa colegii’, zice ea, fără a da, deocamdată, alte detalii.

Obraznică şi turnătoare

De cealaltă parte, şeful PSD Bihor afirmă că statutul îi permite să-şi aleagă singur colaboratorii, putând decide "numirea şi revocarea" secretarului executiv şi a trezorierului, cu validarea CEx, aşa că a uzat de el după ce fosta protejată a devenit insubordonată.

"Domnişoara avea o sarcină de care nu s-a achitat. Am aşteptat nişte motivaţii, care au fost absolut puterile, obrăznicia ei a fost mare, şi am decis că nu se mai poate colabora aşa", a declarat Mang.

N-a fost, însă, doar atât, politicianul zicând că Tiron mai are o vină: aceea de a fi "denunţat" diverse informaţii din culisele vieţii de partid chiar... BIHOREANULUI. "I s-a reproşat, în particular, că vă dă informaţii", a spus şeful PSD, susţinând că tânăra ar fi "turnat" prin email, sub diverse nume de împrumut.

Ceea ce, din păcate pentru redacţie şi implicit pentru mai bogata informare a cititorilor, nu s-a întâmplat, cel puţin până acum. Dar - mai ştii? - poate se va întâmpla pe viitor. Că de spus Ana chiar ar avea ce...


ŞAH ÎN DOI
Moda PSD: care pe care!

Dincolo de ceea ce protagoniştii scandalului din PSD susţin public, sursele BIHOREANULUI afirmă că relaţia dintre Ioan Mang şi Ana Maria Tiron s-a deteriorat încă de anul trecut, după alegerile locale, când tânăra a devenit consilier judeţean, dar fără a primi şi alte "onoruri", deşi zona de care răspundea (Pocola, Holod, Sâmbăta, Ceica, Lăzăreni, Sînmartin, Căpâlna, Brusturi) obţinuse cele mai bune rezultate. Pe de altă parte, conflictul este, totuşi, abia la început, şeful filialei reuşind doar s-o îndepărteze din funcţia în care acumula informaţii, fără a-şi permite s-o înlăture şi din cea de şefă de zonă. Motivul? De ea îi depinde cariera, aşa că cei doi se ţin în şah reciproc...

La CJ Bihor, unde Mang e vicepreşedinte, coaliţia PSD-UDMR-ALDE are 18 consilieri şi opoziţia PNL 17, dar liberalii au contestat în justiţie alegerea conducerii prin încălcarea secretului votului. Cu două luni în urmă, Tribunalul Bihor le-a dat dreptate, hotărând că alegerea trioului Pasztor Sandor - Ioan Mang - Traian Bodea a fost nelegală, iar sentinţa finală o va stabili Curtea de Apel Timişoara, unde procesul a fost strămutat. Dacă aceasta va confirma verdictul, cum este de aşteptat, alegerea conducerii trebuie reluată, iar în această situaţie cea care ar putea răsturna balanţa ar putea fi chiar Tiron!

Conform surselor, Mang caută o soluţie pentru a o înlocui până atunci din calitatea de consilier judeţean, cu un supleant docil. De altfel, şeful PSD a recunoscut BIHOREANULUI că nu i-a cerut lui Tiron să demisioneze din CJ, dar în cazul unei noi "insubordonări" îi va retrage "sprijinul politic", ceea ce o poate lăsa fără mandat. Numai că va avea nevoie de voturile colegilor de partid şi, deci, de un motiv serios...

Pe de altă parte, tânăra a declarat ziarului că va renunţa la postul de la Fundaţia Euroregiunea Bihor-Hajdu Bihar, căpătat graţie lui Mang, dar nu şi la cel de consilier judeţean. "Nu aştept să mă dea nimeni afară de la Fundaţie şi nici nu mă tem, îmi dau demisia. Dar de la Consiliul Judeţean nu plec". Încă o provocare, deci, pentru şeful organizaţiei...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
stiti unde-l doare pe destinsul profesore...?
...nici macar acolo! Este un personaj diabolic! Si s-a inconjurat de oameni de conditie indoielnica,santajabili, fara constiinta, pe care la primul semn/abatere ii abandoneaza fara nicio remuscare! Pe sistem...Asadar, fara iluzii desarte pentru ceva mai bun! Nu ca ceilalti , PN(a)L-istii cameleonici, ar fi mai bravi!ZERO!
Postat 12 Iulie 2017, 08:25 de carlos
Uff, grea e viata de "ziarist" ...
dar si aia de idiot care le stie el pr toate! Zic!
Postat 11 Iulie 2017, 16:45 de User anonimizat
Uff! Grea-i viata de ,,ziarist"...
Asteptam un foileton despre protejatele primarului, platite TOATE din banii oradenilor!
Postat 11 Iulie 2017, 07:59 de pinonel
..mda
... e vorba de 3 stadii: 1. Dupa o smecherie in grup, toti se tin de mana si se pupa 2. Dupa ce se satura de pupat, se impart in cete si trag care in care 3. Dupa ce se termina zaharu, se rupe lantu de iubire si trag individual, care in care. Ce fain cand ii vezi cum se tuna unu pe altu. Bata-va focarea voastra. Atata puteti, dracu sa va ia
Postat 10 Iulie 2017, 23:07 de FLORIN64
PSD = organizatie solidara de infractori
Acolo fac sedintele cei din CExJ PSD, in cluburi de striptease? Organizatia solidara de infractori, PSD se pare ca masluieste intern rezultatele voturilor si e doar o afacere priamidala, in care isi dau bani unii altora incepand din commune, orase, judete si pana la capitala si guvern ca sa fie pe functii, sa fie iertati de justitie si protejati de Servicii, samd. Cat despre ramanearea ei in Consiliul judetean, nu m-astept sa reziste, ca sa poata intoarce roata: daca s-a notat ca a fost demise cu 72 voturi, dar au fost 61 membri prezenti si doar 15 au votat pentru, iar 41 s-au abtinut, inseamna ca pentru ei nu exista nici o lege, nici o justitie, nici o moralitate.
Postat 10 Iulie 2017, 13:06 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON