URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2016, 07:40

Protejat de Ţara-Mamă: Fugit în Ungaria ca să scape de închisoare, petrolistul orădean Rácz Attila a fost prins într-un mall din Budapesta

Protejat de Ţara-Mamă: Fugit în Ungaria ca să scape de închisoare, petrolistul orădean Rácz Attila a fost prins într-un mall din Budapesta SALUTĂRI DIN BUDAPESTA. Căutat pentru tunuri de zeci de milioane de euro date Fiscului din România, Rácz Attila (foto), care a avut grijă să dobândească din timp şi cetăţenia ungară, se află într-un comod arest la domiciliu în Budapesta, unde speră că „fraţii de sânge” îl vor feri de închisoarea la care l-au osândit autorităţile române...
Protejat de Ţara-Mamă: Fugit în Ungaria ca să scape de închisoare, petrolistul orădean Rácz Attila a fost prins într-un mall din Budapesta WANTED. Deşi prins, numele şi fotografia lui Rácz Attila încă figurează în baza de date a Interpol ca persoană urmărită pentru executarea unei condamnări, sub acuzaţiile de instigare la evaziune fiscală, constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Astă-toamnă, Rácz Attila, proprietarul din umbră al complexului Hanul Pescarilor din Săldăbagiu de Munte, considerat creierul celei mai întinse reţele de contrabandă cu combustibil din România, încasa o condamnare la 7 ani de închisoare cu executare.

Stabilit în procesul în care a fost acuzat de coordonarea unei grupări care a fraudat Fiscul cu 87 milioane lei prin tranzacţii ilicite cu carburanţi, verdictul n-a putut fi pus, însă, în aplicare.  În loc să se prezinte la penitenciar, Rácz s-a făcut nevăzut, aşa că o zi mai târziu era consemnat, ca fugar, pe lista persoanelor urmărite internaţional.

Între timp a fost, totuşi, găsit. BIHOREANUL a aflat că bărbatul, care are şi cetăţenie maghiară, a vrut să scape de puşcărie fugind în Ungaria, statul vecin fiind cunoscut că îşi extrădează cu greu cetăţenii. Prins la Budapesta, afaceristul a fost pus într-un comod arest la domiciliu, unde aşteaptă finalul procesului declanşat pentru extrădarea sa, proces în care avocatul pe care l-a angajat a şi invocat deja faptul că ar fi doar o victimă...

Condamnat, pe fugă

Pedeapsa pentru Rácz Attila a fost pronunţată pe 27 noiembrie de Curtea de Apel Bucureşti într-un dosar instrumentat de procurorii DNA, care l-au acuzat că în perioada 2009-2010 a coordonat o grupare care a provocat statului o pagubă de 87 milioane lei, echivalentul a aproape 20 milioane euro. Prin intermediul unui antrepozit fiscal din Slobozia, grupul lui Rácz achiziţiona motorină tip Euro 5 ca materie primă, scutită de accizare pe motiv că ar urma să fie prelucrată. În realitate, ea era vândută unor benzinării, iar banii obţinuţi din tranzacţii plimbaţi prin conturile altor firme fantomă şi în final scoşi de oamenii lui Rácz cu justificări fictive.

Din cele 15 persoane condamnate în acest dosar, afaceristul orădean a primit sentinţa cea mai grea, stabilită după cinci amânări succesive. Înaintea fiecărei înfăţişări, bărbatul pleca spre Budapesta şi revenea numai după ce se asigura că verdictul a fost din nou amânat. Mai puţin pe 27 noiembrie când, aflând că urma să fie priponit, a rămas în Ungaria. Ca atare, a fost dat în urmărire naţională, iar pe numele lui a fost emis ulterior inclusiv un mandat european de arestare, datele fiindu-i publicate şi pe site-ul Interpol.

Pe urmele lui Attila...

De la bun început, ipoteza oamenilor legii a fost că Rácz se ascundea în Ungaria, unde, de altfel, deţine mai multe proprietăţi. Pe de o parte pentru că în acest fel putea ţine mai bine legătura cu familia sa, rămasă în Bihor, iar pe de alta deoarece este de notorietate faptul că statul vecin extrădează cu greu sau chiar deloc propriii cetăţeni, chiar condamnaţi în alte state.

Întrebată de poliţişti dacă ştie unde se află, soţia lui Rácz a susţinut că habar nu are. Realitatea era însă alta, după cum aveau să constate ofiţerii Compartimentului Urmăriri din Poliţia Bihor care, imediat după dispariţie, au declanşat o operaţiune pentru găsirea lui. Pusă sub supraveghere, femeia a fost cea care, după aproape cinci luni de investigaţii, i-a condus pe urmele lui. Tot alături de ea era Rácz şi în urmă cu trei săptămâni, când poliţiştii maghiari l-au ridicat dintr-un mall budapestan...

Zvonuri

Mihai Necolaiciuc, fost director CFRSurse ale BIHOREANULUI susţin că, în momentul reţinerii, bărbatul era împreună şi cu Mihai Necolaiciuc (foto), fost director al CFR, şi el ameninţat cu închisoarea în România, şi s-ar fi legitimat cu un act de identitate maghiar oficial, cu poza lui, dar emis pe un alt nume, ceea ce a alimentat supoziţia că ar avea legături cu serviciile de informaţii ungare, care l-ar fi ajutat.

Ambele informaţii sunt negate, însă, de şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, cel care a coordonat din România prinderea condamnatului. "Rácz era doar cu soţia, într-un complex comercial, şi avea asupra sa numai propriul act de identitate". Potrivit chestorului, operaţiunea de găsire şi prindere a fost îndelungată şi a implicat "numeroase activităţi specifice", pe care, fireşte, nu le-a detaliat. "Trebuie să menţionez că întreaga acţiune s-a derulat fără incidente şi că am avut concursul colegilor noştri din Ungaria", a insistat Popa.

În arest

Codruţ Marta, consilierul fostului şef al ANAF, Sorin BlejnarDupă capturare, Rácz a fost reţinut 48 ore şi apoi prezentat unei instanţe care să dispună punerea în executare a mandatului european de arestare emis de autorităţile române pe numele lui. La primul termen al procesului, după cum zic chiar apropiaţi ai săi, avocatul a încercat să acrediteze ideea  că Rácz ar fi o victimă într-un proces politic, iar extrădarea i-ar pune viaţa în pericol. Pentru credibilitate, a fost dat ca exemplu Codruţ Marta (foto), consilierul fostului şef ANAF Sorin Blejnar, al cărui nume apare în mai multe dintre dosarelelui Rácz şi care a dispărut, presupunându-se că ar fi fost ucis pentru a fi redus la tăcere.

Scopul? De a convinge instanţa să refuze extrădarea, lucru care nici măcar nu ar fi imposibil, întrucât în legea prin care Ungaria a adoptat Convenţia europeană privind extrădarea, sunt stipulate condiţii diferite pentru predarea cetăţenilor străini faţă de cele pentru extrădarea cetăţenilor maghiari, în cazul acestora din urmă Guvernul de la Budapesta putând chiar să refuze predarea.

Instanţa a amânat luarea unei decizii, solicitând autorităţilor judiciare române hotărârea prin care Rácz a fost condamnat, aşa că până la finalizarea procedurilor acesta a fost eliberat şi plasat în arest la domiciliu, într-una din locuinţele din Budapesta. "Se va verifica dacă faptele pentru care a fost condamnat sunt incriminate de lege şi în Ungaria", a explicat şeful Poliţiei Bihor.

Afaceri "unsuroase"

Cât va dura procedura nu e clar, dar un lucru e sigur: prin fuga sa, Rácz n-a făcut decât să-şi îngreuneze situaţia. Căci, pe lângă cei 7 ani la care a fost condamnat toamna trecută, la care se adaugă alţi 2 ani cu suspendare încasaţi la Oradea pentru o altă fraudă, de 2,2 milioane lei, afaceristul nu a încheiat nici pe departe şirul dosarelor în care e inculpat.

În prezent, Rácz Attila e judecat şi de Tribunalul Braşov pentru o pagubă de 22 milioane lei, tot din afaceri cu produse petroliere, într-un dosar în care e coleg cu fostul şef ANAF din guvernarea Boc, Sorin Blejnar, acuzat că ar fi blocat orice control la societăţile implicate în tranzacţiile oneroase, cu doi şefi din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Braşov, Claudiu Monea şi Dorel Ciobanu, plus fostul deputat PD de Braşov Vasile Bran, toţi învinuiţi de constituirea şi sprijinirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Rácz e cercetat, de asemenea, pentru încă o fraudă de 62 milioane lei comisă prin intermediul rafinăriei Ecodiesel din Suplacu de Barcău, care importa motorină sub pretextul procesării, dar pe care o vindea, iar apoi plimba încasările prin conturile unor firme fantomă şi în final băga banii în buzunar. În acest dosar, de altfel, la finele anului trecut procurorii DIICOT i-au reţinut pentru 24 de ore pe patronii rafinăriei, fostul fotbalist Călin Bălaj, italianul Antonino Papalia şi Mérai Katalin, cumnata lui Rácz, aflaţi în prezent sub control judiciar. Anchetatorii susţin că afacerea a fost plănuită de acelaşi Rácz Attila, care a scăpat de reţinere pentru că era dispărut.

Acum, că a reapărut în peisaj, vor avea posibilitatea să-l ia din nou la întrebări. Numai să-l şi facă să vorbească. Nu de alta, dar până acum în toate dosarele s-a apărat la fel: uzând de dreptul la tăcere...


PROTECŢIE ÎNALTĂ
"Azil" pentru deputat

Marko Attila, deputat udmrDeputatul UDMR Marko Attila (foto), pentru care încă din decembrie 2014 Camera Deputaţilor a avizat arestarea preventivă într-unul dintre dosarele fostei şefe DIICOT, Alina Bica, care a condus şi Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, se află şi în prezent tot în Budapesta, la fel ca Rácz, sub protecţia Guvernului maghiar, care a refuzat extrădarea lui. "Clientul meu a primit protecţie din partea premierului Ungariei, Viktor Orban, care i-a permis să rămână pe teritoriul statului maghiar după ce, analizând situaţia, a apreciat că în acest caz s-a încălcat dreptul la un proces echitabil", a explicat avocatul lui Marko, Eugen Iordăchescu.

Nepot al fostului lider UDMR Marko Bela, fostul deputat a renunţat la locul din Parlament înainte de a pleca din ţară, fiind dat în urmărire internaţională pe 6 mai 2015, după ce la solicitarea DNA pe numele său a fost emis un mandat de arestare în lipsă. Procurorii şi-au argumentat cererea arătând că împreună cu fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, şi cu un alt parlamentar, Theodor Nicolescu, şi el fost membru în conducerea ANRP, Marko Attila a aprobat despăgubiri supraevaluate, provocând statului un prejudiciu de 84 milioane euro.

În noiembrie 2014, politicianul maghiar a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un alt dosar privind restituirea imobilului din Sfântu Gheorghe în care funcţionează Liceul Teoretic Szekely Miko şi Liceul Teologic Reformat, către Eparhia Reformată. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Uniunea Europeana 2016
se pare ca a devenit o regula pt marii infractori din "tara-mama"ungaria, sa se faca disparuti peste granita fara a raspunde in fata legii.
Postat 27 Aprilie 2016, 20:09 de Valhalla-Asgard
Circuit financiar cu statul maghiar?
http://afaceri-huro.blogspot.com/
Postat 27 Aprilie 2016, 11:09 de MikyMicula
România e Țara-Tată!!!
Limbaj de ordine, tată!!! Disciplină, tată!!!
Postat 27 Aprilie 2016, 09:01 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON