URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Protectori sub sechestru

Protectori sub sechestru CAMPIONI LA BLAT. Între firmele protejate de Finanţele din Beiuş se numără şi fabrica de termopane Cedru Prod (fundal), ai cărei administratori, Vasile Babău, Gheorghe Cupin şi Dănuţ Petruţiu (foto), care e şi directorul general al societăţii, au fentat statul mai bine de 4 ani, timp în care au strâns o datorie de un milion de lei faţă de buget, prejudiciu nici în prezent recuperat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, prin ordinul directorului executiv al Finanţelor Publice Bihor, Ioan Mihaiu, conducerea Administraţiei Finanţelor Publice (AFP) Beiuş a fost preluată de Anica Boroş, şefa Trezoreriei locale.

Decizia vine după ce, pe 6 mai, fostul şef al AFP Beiuş, Ionel Vancu, şi subalternul său, şeful Serviciului Colectare şi Executare Silită Persoane Juridice, Adrian Bucurean, au fost trimişi în judecată şi suspendaţi, pentru protejarea unor evazionişti care au provocat bugetului de stat un prejudiciu de 3,6 milioane de lei.

BIHOREANUL a descoperit că tupeul celor doi funcţionari a mers până acolo încât şi-au continuat afacerile chiar şi în timpul anchetei: au amânat la extrem instituirea sechestrului pe bunurile producătorului de tâmplărie Cedru Prod şi au promovat în lanţ acţiuni de suspendare a popririlor instituite pe conturile acestei firme.

Evazionişti cu pile

Ancheta legată de frauda de la AFP Beiuş, caz deja prezentat pe larg de BIHOREANUL, a fost finalizată de procurorii Parchetului Bihor prin trimiterea în judecată a cuplului Ionel Vancu-Adrian Bucurean, pentru abuz în serviciu în formă continuată şi cu consecinţe grave, respectiv pentru fals în acte publice. Magistraţii au dispus totodată şi menţinerea sechestrului asigurator ce le-a fost aplicat celor doi, în timpul cercetărilor, pe proprietăţi.

Directorilor li se reproşează că, deşi Codul Fiscal cere executarea silită a firmelor care nu achită TVA şi impozitul pe profit în termen de 30 de zile, au protejat de la executare mai multe firme evazioniste, cu datorii vechi chiar şi de 3-4 ani.

Mai mult, Cedru Prod, una din cele mai cunoscute firme din Beiuş, cu datorii de peste 900.000 lei, a beneficiat şi de certificate ce atestau în fals că ar fi la zi cu plata dărilor către stat, iar cu aceste documente patronii au reuşit să acceseze credite bancare de 4 milioane de euro!

BIHOREANUL, reclamat şi el

Pentru a-i dovedi pe directori, în 2009 poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din Poliţia Bihor au percheziţionat atât sediul AFP Beiuş, cât şi casele celor doi directori, găsind liste cu firme datornice păstrate la sertar, iar la Bucurean, în plus, şi documentele de evidenţă contabilă de la 16 firme.

Totodată, convorbirile le-au fost interceptate. Aşa s-a aflat, de pildă, că Bucurean îi consilia pe administratorii societăţilor pentru care lucra ca şi contabil, învăţându-i cum să obţină facturi fictive pentru decontarea unor cheltuieli, ori chiar cum să-i "ungă" pe comisarii Gărzii Financiare şi cu ce sume, pentru a fi scutiţi de amenzile mari.

Supărat că BIHOREANUL i-a făcut publice învârtelile, Bucurean s-a înfoiat. "Aveţi o problemă foarte mare, astea sunt informaţii secrete!", a răbufnit finanţistul în discuţia cu reporterul, iar apoi, imediat după apariţia articolului, a reclamat "scurgerea de informaţii" din ancheta penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, cerând tragerea la răspundere a celor care au furnizat date ziarului.

Tupeu până la capăt

BIHOREANUL a descoperit că cei doi finanţişti şi-au continuat afacerile penale chiar şi în timpul cercetărilor, refuzând cu obstinaţie să ia măsuri împotriva evazioniştilor. Ba chiar ajutându-i să fenteze statul! Un exemplu clar e modul în care Cedru Prod, firmă intrată din 2006 sub protecţia celor doi şefi ai Finanţelor Beiuş, a reuşit, deşi acumulase o datorie de aproape un milion de lei, să scape de executarea silită şi să se pună la adăpost, intrând în proces de insolvenţă.

Pentru a-i ajuta pe patronii Vasile Babău, Gheorghe Cupin şi Dănuţ Petruţiu, Vancu şi Bucurean au amânat până pe 22 iunie 2009 instituirea sechestrului pe bunurile firmei, deşi societatea avea datorii vechi de 3 ani, iar Codul Fiscal îi obliga să ia măsuri după prima lună de neplată! Într-un final au făcut-o, dar de formă, chitiţi să-i ajute în continuare pe afacerişti.

Fiind deja sub anchetă, pe 19 iunie finanţiştii au pus poprire pe conturile firmei, ca să nu poată fi acuzaţi că nu îşi fac treaba, dar pe de altă parte au făcut urgent demersurile pentru ca dispoziţia respectivă să poată fi suspendată. Iar sechestrul l-au aplicat nu ca să conserve pentru stat bunurile Cedru, ci întrucât era o condiţie obligatorie ca firma să poată cere ridicarea popririlor de pe conturi, unde se aflau şi banii din credite. Pe 23 iunie, cererea de suspendare a popririi, purtând avizul cuplului Vancu-Bucurean pentru perioada maximă de 6 luni, a şi plecat spre Oradea, iar două zile mai târziu, documentul a fost aprobat de directorul executiv al Finanţelor Bihor, Ioan Mihaiu.

Cum a putut obţine o firmă evazionistă o astfel de facilitate? A fost sau nu complice şeful Finanţelor la frauda de la Beiuş? Aspectele n-au fost lămurite de procurori. Pe 28 aprilie, aceştia au înaintat o adresă şefului DGFP Bihor, solicitând "să comunicaţi de urgenţă, temeiul în drept în baza căruia aţi aprobat suspendarea executării silite prin poprire bancară pe o perioadă de 6 luni pentru firma Cedru Prod, documentele care au stat la baza emiterii acestei decizii". După care, pe 6 mai, fără să mai aştepte vreun răspuns de la Mihaiu, procurorii au înaintat dosarul la Judecătoria Beiuş, mărginindu-se la inculparea celor doi subalterni.

Şmecherii legale

02 Ioan Mihaiu.jpgInterpelat de BIHOREANUL, Ioan Mihaiu (foto) susţine că suspiciunile la adresa sa sunt nefondate. "Eu am venit la conducerea Finanţelor Bihor abia în 2009. Toate ilegalităţile s-au comis înainte, nu aveam de unde să ştiu ce se întâmplă", spune el.

Legat de facilităţile fiscale acordate Cedru Prod, Mihaiu susţine că ele sunt legale şi se aprobă frecvent. "Codul de procedură fiscală permite suspendarea popririlor dacă există bunuri sub sechestru care să acopere datoria firmei către bugetul de stat", explică finanţistul.

Procedura e simplă şi depinde - cum altfel? - de o anchetă efectuată de Administraţia Financiară de care aparţine societatea. "Reprezentanţii AFP Beiuş au verificat dacă Cedru Prod îndeplineşte condiţiile pentru suspendarea executării prin poprirea conturilor. Au întocmit dosarul, l-au avizat favorabil şi l-au trimis la Oradea, unde actele au fost verificate de Direcţia de Administrare a Veniturilor şi s-a întocmit un referat pe care l-am aprobat. Eu până în prezent nu am respins nicio astfel de cerere", susţine Mihaiu.

Pentru ei, se poate orice

Directorul Finanţelor Bihor a dezvăluit că suspendarea popririi conturilor pe care Cedru Prod a obţinut-o în iunie 2009 nici măcar n-a fost singura facilitate. Firma a apelat la toate artificiile posibile şi, până în prezent, nu a plătit nimic din datoriile către stat. Toate cererile erau avizate de Ioan Vancu şi Adrian Bucurean.

"După scurgerea celor 6 luni de suspendare a popririi, firma a cerut şi primit amânare de la plată în baza OUG 92/2009, care permitea amânarea plăţii obligaţiilor fiscale neachitate la termen, ca efect al crizei. Cum nu a respectat graficul de plăţi întocmit, i s-a blocat din nou contul şi a făcut o nouă cerere pentru suspendarea popririi, care a fost din nou aprobată, iar apoi a intrat în insolvenţă", a explicat Mihaiu care, la solicitarea BIHOREANULUI, a declanşat o anchetă pentru a verifica dacă documentaţia AFP Beiuş respectase prevederile legale. "Eu nu pot să ştiu dacă s-a respectat sau nu legea când s-a întocmit dosarul. Dacă s-a făcut ceva ilegal, s-a făcut la Beiuş, iar vinovaţii vor răspunde", promite Mihaiu.

Cert e că scandalul a provocat "valuri" până la Bucureşti, iar directorul Finanţelor bihorene a fost chemat acum la Minister pentru a raporta situaţia şi a propune un nou şef la AFP Beiuş. Deşi, la ce probleme au lăsat predecesorii, greu de crezut că s-ar mai lega la cap cineva fără să-l doară...


PROTEJAŢI ANCHETAŢI
Din nou la Parchet

Odată cu trimiterea în judecată a celor doi reprezentanţi ai Administraţiei Finanţelor Publice Beiuş, procurorii au dispus şi anchetarea administratorilor Cedru Prod, Vasile Babău, Gheorghe Cupin şi Dănuţ Petruţiu, pentru uz de fals. Cei trei sunt acuzaţi că au folosit certificatele false emise de şefii AFP Beiuş pentru a obţine credite bancare.

Dosarul aflat în anchetă la Parchetul Beiuş nu e singurul deschis pe numele lor. Cei trei au fost trimişi deja în judecată pentru evaziune fiscală, sub acuza că între 2006-2009 nu au achitat nici asigurările sociale ale angajaţilor, în total prejudiciul adus fondului de sănătate şi celui de pensii depăşind 400.000 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
doctori de paie
Ce doctor ? ce intelectual? Vancu n-a fost in stare sa ia nota 5 la admitere la sport cand a fost vremea invatatului si moara functiona !!!!(la capacitate maxima) Doctor pe bani si pile.SE AUDE? VRETI DELALII?
Postat 20 Iulie 2011, 12:14 de Aoleu - vai mama
doctori de paie
Ce doctor ? ce intelectual? Vancu n-a fost in stare sa ia nota 5 la admitere la sport cand a fost vremea invatatului si moara functiona !!!!(la capacitate maxima) Doctor pe bani si pile.SE AUDE? VRETI DELALII?
Postat 20 Iulie 2011, 12:14 de Aoleu - vai mama
DREPTATEA VA FI A NOASTRA
NU AVETI DREPTATE, AVEM NEVOIE DE ZIARISTI CA CEI DE LA BIHOREANUL CARE SA NE FACA SI NOUA DREPTATE .ANGAJATII SC CEDRU PROD CARE AM TRAIT MAI RAU CA IN SCLAVAGISM CAT AM LUCRAT NU AVEAM VOIE SA SPUNEM CA NU NE-AM LUAT SALARIILE LA TIMP SAU CA NU LE-AM LUAT DELOC AVEAM UN DOSAR RESPECTIV 11115/111/2010 PE ROL PANA AZI PENTRU A NE RECUPERA BANII PENTRU PERIOADA LUCRATA FARA BANI RESPECTIV IUNIE SI PANA IN DECEMBRIE 2010 PE CARE TRIBUNALUL BIHOR L-A SUSPENDAT AZI DAR SA STIE BABAU PETRUTIU SI CUPIN CA AVEM DOVEZI AUDIO IN CARE NE AMENINTA INCLUSIV FAMILIILE DACA VOM SPUNE CEVA CUIVA SI RUGAM PE ACEASTA CALE REDACTIA ZIARULUI BIHOREANUL PENTRU A NE AJUTA SA NE VEDEM BANII PLUS PENALIZARILE PE UN AN DE ZILE ASA CUM NE VIN SI NOUA LA FACTURI PENTRU CA AM RABDAT DESTULA FOAME SI BATAIE DE JOC DE LA ACESTI PATRONI CARE SE CRED STAPANII LUMII SI NE-AM CAM SATURAT SA TACEM.ANUNTAM PE ACEASTA CALE SI RUGAM IN MOD EXPRES REDACTIA BIHOREANULUI SA NE CONTACTEZE PENTRU A PUNE LA DISPOZITIA ZIARULUI ACELE DOVEZI AUDIO CARE II INCRIMINEAZA PE ACESTI PATRONI CARE SI-AU FACUT DE CAP DESTUL SI CARE NE-AU TRATAT MAI RAU CA PE CAINI.DACA NICI ASA NU NE VOM FACE AUZITI VOM APELA LA CEDO PENTRU CA ACEST
Postat 04 Iunie 2011, 03:55 de NUMBER 1
Stimată ziaristă
După acest articol, cu greu imi mai vine să vă acord această titulatură, deoarece un adevarat ziarist este impartial. Ori d-ta ai arătat în repetate rânduri că nu eşti chiar aşa. Nu aţi fost echidistantă şi aţi publicat un articol copie aproape fidelă a celui scris acum ceva vreme, fără macar să incercaţi a privi şi de cealaltă parte a barierei. Aţi mers pe principiul că minciuna şi senzaţionalul se vând mai bine. Nu aţi acordat nici măcar un drept la replică sau credit persoanelor principale discutate în articole, ci aţi scris numai după zvonuri şi surse părtinitoare. Dar ca să ştiţi şi d-voastra, dosarul celor doi domni conţine o mulţime de erori şi inadvertenţe şi fapte nereale, care, după părerea mea nu susţin capetele de acuzare. Dacă l-aţi cunoaşte cel puţin pe dl Vancu, aţi realiza că tot ceea ce aţi scris până acum este o jignire crasă la adresa dumnealui şi a familiei dumnealui şi o terfelire de cea mai joasă speţă a bunului său renume, pe care doar prin onestitate, modestie si prin respect faţă de oameni şi l-a dobândit în toată zona Beiuşului şi nu numai. Situaţia de faţă nu poate decât să-i bucure pe cei ce sunt « scenariştii şi regizorii » acestei odioase "piese de teatru", deoarece doar prin astfel de mijloace înjositoare puteau să-l înlăture din postul pe care îl ocupa, căci le stătea ca un ghimpe în coaste tuturor. Dl Vancu este un adevărat intelectual, doctor în finanţe şi economie,( lucru greu de realizat şi care necesită multă muncă şi seriozitate), cu un CV remarcabil şi fără nicio pată, lucru care poate fi confirmat de către toţi directorii de finanţe care l-au precedat pe dl Mihaiu şi care i-au fost şefi d-lui Vancu. Niciodată nu s-ar preta la astfel de fapte de care este acuzat. Tot ceea ce aveaţi de făcut dvoastră şi procurorii din acest caz, era doar să mergeţi şi să vă informaţi mai aprofundat în această privinţă şi apoi să arătaţi cu degetul şi să acuzaţi. Doar cei ce sunt rău intenţionaţi şi invidioşi ar putea distorsiona adevărul despre dumnealui, şi d-voastră care prin aceste articole mincinoase şi părtinitoare aţi creat în faţa cititorilor o cu totul altă persoană
Postat 01 Iunie 2011, 20:16 de avocatul poporului
Dezinformare
Ziarida lui pește. Nici dacă i-ar traduce cine din lima română în limba românî nu ar înțelege ce scrie în codul de procedură fiscală. Pentru asta îți trebuie și puțină logică. Cu o simplă căutare pe siteul MF se vede că cei de la Cedru sunt în administrarea celor de la Oradea de ceva timp. În plus, eu stau și mă întreb: cum poate un așa zis ziarist să pună etichete de tip: evazionist, hoți, etc. Prezumția de nevinovăție pe unde e? Până nu sunt condamanți nu sunt vinovați. Despre profesionalismul unora din finanțe ce declară pe unul sau altul evzionist, nici nu are sens să discutăm. Sunt unii atât de incompetenți, dar susținuți de cine trebuie, că dacă ar trebui să lucreze la privat, cred că ar fi plătiți să nici nu încerce. De asemenea, stau și mă întreb? Cum a obținut ziaristul date din dosar înainte de a fi publice? Dosarul devine public abia după ce ajunge la judecătorie, ca urmare Bucurean ăla avea toate motivele să se întrebe de unde are ziarul datele. Păi mai "ziaristo", cine a furnizat date dintr-un dosar ce nu era public, cum e? Ce etichetă merită? Poate nu știți, dar un astfel de dosar poate nu ajunge în instanță dacă se dovedește că poliția sau chiar procurorul de caz au făcut o cercetare fără a ține seama de toate elementele. E ușor să întinezi cu vorbe. E ușor să citezi din dosar, dar dacă pe mine m-ar suna un ziarist și ar aborda așa problema, încercând să pară echidistant ca și cum ar vrea să afle și punctul meu de vedere, o trimitere la origini, ce nu e demnă de o doamnă, dar e sănătoasă pentru nervi, ar fi prea puțin spus. Da, ziarul ăsta, de ce nu spune ceea ce discută foarte multă lume pe la colțuri și la Oradea și la Beiuș: că de fapt totul e politic. Că unii, cum ar fi Cosma, revizorul și nevasta lui, sau Dulcă ori Bulc, sau chiar Nica au mari chiar foarte mari interese. Și averi, mai mari ca a nenorociților ăia, Și probleme. Sau cum a dobândit Guler avere. Nu știți despre cine vorbesc? Păi aflați că de aia sunteți "ziariști". Dacă nu sunteți în stare, sunteți demni de alt nume. A stat ziarista de vorbă cu cei doi? Dar la modul civilizat, față în față și să le ceară să-și exprime punctul de vedere? Și să și înțeleagă eventualele argumente aduse aceștia? Sincer mă îndoiesc. @mihaela Nu ești tu fosta? Că pari cam așa. De ăștia mai sunt prin finanțe și nu numai. De exemplu Cosma și Dulcă și de o vreme Nica. Da, cum am mai zis, le pasă ziariștilor de asta ca de emigrarea babuinilor din Congo în Zambia,
Postat 30 Mai 2011, 19:40 de Lady
Ille spagarul
Pai in finante sunt tot felul de indivizi care sunt inebuniti de ideea de a face bani usor prin trafic de influenta. Unul dintre aceste persoane este marele si inconfundabilul consilier la activitatea de inspectie fiscala domnul Ille Mircea Augustin. Acest individ pe langa faptul ca a repetat 2 ani de facultate , a fost cercetat penal prin anii 90 , acum tot cu traficul de influenta si cu spaga traieste. Pe unde se duce sugereaza agentilor economici sa isi schimbe contabilul in persoana sotiei dumnealui.
Postat 30 Mai 2011, 15:07 de Mihaela
Y
Inainte de scrie un articol despre ceea ce s-a facut sau nu, ar fi bine sa se consulte codul de procedura fiscala, si sa se scrie articolul si al. incalcat, si ar trebui precizat unde scrie ce forme de executare se continua dupa confirmarea somatiei, si in ce termen, deorece ar trebui sa existe un termen de prescriptie in care sa se continue formele de executare silita..Ar mai trebui stiut ca de fiecare societate raspunde un executor fiscal care are libertatea de a decide ce forme de executare foloseste pentru incasrea obligatiilor fiscale.Ar fi bine de stiut ca dosarul a devenit publc dupa trimiterea in judecata,cand se pot obtine informatii din dosar in mod legal,deci ar fi bine de aflat cum s-au obtinut informatiile inainte.Un lucru ar trebui sa se intample, tot ce se scrie sa se scrie corect si nu partinitor.in articole se spune ca nu au fost semnate popriri pe conturi, dar in ziar nu exista nici o copie a acestora nesemnate sa se poata vedea clar acest lucru,se mai spune ca inspectoarea a fost chemata la conducerea DGFP, dar nu se da numele omului din conducere,asa ca ceva nu este in regula cu articolele,pentru ca ar trebui scris in mod clar si de la evaziv in sus.
Postat 30 Mai 2011, 08:21 de y
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON