URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2016, 18:32

Profesor la bară: Fostul director al Colegiului Şaguna, Răzvan Vonea, era un adevărat traficant de examene

Profesor la bară: Fostul director al Colegiului Şaguna, Răzvan Vonea, era un adevărat traficant de examene SENSIBIL. Arestat preventiv în vara anului 2014, Răzvan Vonea a recunoscut iniţial o mare parte din acuzaţii, avocaţii încercând ulterior să-l salveze invocând acte medicale cum că e depresiv şi că, din cauza tratamentului medical, ar fi avut discernământul diminuat. De altfel, Vonea şi-a retractat ulterior o parte din declaraţii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Abuz în serviciu în formă continuată, luare şi dare de mită, trafic şi cumpărare de influenţă. O salbă de acuzaţii grave pentru care, după aproape doi ani de anchetă, procurorii Parchetului Bihor au dispus trimiterea în judecată a fostului director al Colegiului Tehnic Andrei Şaguna.

Răzvan Vonea e învinuit că rezolva orice - absenţe, note, examene la liceu şi la Universitate, ba chiar şi promovarea în grade didactice. Din rechizitoriul ajuns în posesia BIHOREANULUI reiese, însă, că în timpul investigaţiilor s-au descoperit şi indicii legate de o altă fraudă la care Vonea a fost complice, aşa că profesorul este cercetat acum într-un nou dosar...

Lanţul turnătorilor

Antiana Man, fosta directoare a Colegiului Andrei ŞagunaReţinut pe 7 iulie 2014, când era director al Colegiului Şaguna, Răzvan Vonea a intrat în vizorul procurorilor cu ocazia unor investigaţii declanşate împotriva predecesoarei sale, Antiana Man (foto), încă anchetată şi în prezent pentru delapidare şi fraudarea unor examene de Bacalaureat în anii 2011-2012.

Cum legea permite reducerea pedepsei pentru cei care facilitează dovedirea altor infractori, femeia şi-a pârât complicii, între care şi Ramona Bacter, fosta juristă şefă a Inspectoratului Şcolar şi apoi a Universităţii, care i-ar fi fost părtaşă la fraudă. Iar aceasta, la rându-i, l-a turnat pe Vonea, pretinzând că îi rezolvase pe bani note de trecere pentru un elev de la Şaguna şi chiar pentru sora sa, Teodora Hanciu, studentă în anul III la Ştiinţe Economice, la un examen cu lectorul Corneliu Benţe, fost coleg cu Vonea.

Rezolvatorul

Ramona Bacter, fosta juristă a Universităţii din OradeaMai mult, la cererea anchetatorilor, Ramona Bacter (foto) l-a provocat pe Vonea la noi discuţii, înregistrate. Aşa au aflat procurorii că directorul obişnuia să-i ajute pe chiulangii, căutându-i pe ei ori pe părinţi pentru a le oferi subiectele pentru teze, ba chiar că negocia ce note urma să treacă în catalog, că încerca să aranjeze Bacalaureatul din 2014 pentru un elev de la Colegiul Mihai Viteazul, fiul unui amic de-al său din copilărie, Petru Popa, ajuns patron de firmă de construcţii şi dispus să-i ofere în schimb 5.000 euro.

Metoda aleasă? S-o pună pe Bacter şefă de comisie la Bac, iar aceasta să-i ajute protejatul. Afacerea a căzut, totuşi, pentru că în acel an comisiile de examinare nu au fost numite, ci trase la sorţi în public, ceea ce nu i-a oprit pe procurori să-l supravegheze pe Vonea mai departe şi, în timpul examenului de Bacalaureat, să-l şi prindă pe Popa jr. cu un telefon în care avea subiectele rezolvate.

Tot Vonea a rezolvat şi examenul de grad al uneia dintre prietenele sale, Dora Negruţiu. Directorul urma să facă parte din comisia de examinare, desemnat de Inspectoratul Şcolar, împreună cu două cadre ale Universităţii, Verghelia Tiurbe şi Oana Secară, fiind interceptat în timp ce îi povestea prietenei "tarifele": 100 euro pentru preşedintele comisiei, adică Tiurbe, şi 300 lei pentru Secară. Când Negruţiu a fost chemată la audieri, l-a turnat imediat pe Vonea, spunând cum, înainte de examen, acesta a însoţit-o acasă la cele două examinatoare, unde le-a înmânat câte o plasă în care ar fi pus bani, o ciocolată, o sticlă de vin şi una de vodcă.

Una ba, alta da

Reţinut şi apoi arestat preventiv pe 8 iulie 2014, Vonea a rămas după gratii trei săptămâni, fiind apoi cercetat sub control judiciar până la începutul lunii trecute, când procurorii au trimis dosarul în instanţă. Potrivit actului de acuzare, fostul director a negat constant că ar fi luat şpagă, dar a recunoscut că i-a oferit fostei juriste şefe 5.000 euro ca să-şi aranjeze numirea ca preşedinte de comisie de Bac la Mihai Viteazul. A pretins, însă, că a fost doar mesagerul afaceristului Petru Popa, al cărui fiu urma să fie "ajutat" să ia Bac-ul.

Vonea a admis, totodată, că le-a mituit pe cele două universitare  din comisia examenului de grad, trimise şi ele în judecată pentru luare de mită. Deşi fostul director de la Şaguna pretinde că le-a dat acestora şi bani, femeile recunosc doar partea cu produsele, primite însă ca o simplă atenţie, nu pentru a rezolva promovarea amicei lui Vonea.

Cine spune adevărul vor decide în final judecătorii. Cert e că, între timp, analizând dovezile strânse în acest caz, anchetatorii au dat de urmele altei afaceri necurate: fraudarea Bacalaureatului din 2014 la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, unde Vonea a fost preşedinte al comisiei de examinare. Şi unde, după nărav, o fi încercat, ba poate o fi şi reuşit, să rezolve una-alta...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ca peste tot
In multe scoli oradene se fac abuzuri cu acordul Inspectoratului.De la examene pana la angajari...Dar, totul se ,,rezolva,, in familie.Multa coruptie in educatia oradeana.Ar trebui mai multe controale.
Postat 08 Februarie 2016, 08:54 de adevarat
alta scoala cu probleme...
Pe cand o descindere la Ioan Bococi. Sa vezi acolo ce minunatii se petrec ! Cel mai grav: nimeni nu are curajul sa vorbeasca ! E domeniul privat al directoarei in care nimeni nu clipeste decat la comanda, unde se fura fara masura din cee ace este destinat elevilor, unde se minte si nu se tin ore, etc, etc...DNA-ul ar avea ce imputa acolo !
Postat 07 Februarie 2016, 19:28 de Oradeamea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON