URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Procurori pe Biró: Fosta viceprimăriţă are dosar penal, după ce a pierdut procesul cu ANI

Procurori pe Biró: Fosta viceprimăriţă are dosar penal, după ce a pierdut procesul cu ANI CUPLU PENAL. Preşedinte al Organizaţiei de Femei a UDMR, Rozalia Biró este considerată pupila liderului UDMR Bihor, Alexandru Kiss, cu care este asociată în mai multe firme. Acesta a şi "iniţiat-o" în viaţa politică, propulsând-o în diverse funcţii publice, iar în 2012 şi în Senatul României. Acum, Biró e legată de mentorul său nu doar la bine, ci şi la "greu", împărţind cu "baronul" UDMR şi o parte din dosarele penale...
Procurori pe Biró: Fosta viceprimăriţă are dosar penal, după ce a pierdut procesul cu ANI CU PRETENŢII. După ce a obţinut printr-o licitaţie cu dedicaţie fosta Bibliotecă CFR (foto), Fundaţia Partium - pe care fosta viceprimăriţă Rozalia Biró (foto) o conducea împreună cu alţi lideri ai UDMR Bihor - nu a preluat imobilul şi nici nu a plătit chirie timp de cinci ani, până când Primăria a alocat 500.000 lei ca să i-l predea la cheie. Acum, clădirea a ajuns la o altă organizaţie udemeristă, Fundaţia Mecena, în care, de asemenea, actuala senatoare era membră de frunte
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Baronii UDMR Bihor sunt în corzi. După ce DNA i-a luat în colimator, pentru fapte de corupţie, pe actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Alexandru Kiss, şi pe omul de afaceri Alexander Mudura, nici senatoarea Rozalia Biró nu se simte mai bine.

Deocamdată doar martor în dosarul şpăgilor despre care procurorii susţin că ar fi fost plătite celor doi de către patronii firmelor Selina, orădeanul Beniamin Rus, şi Keviép Debreţin, Miklóssy Ferenc, senatoarea are, la rându-i, propriul dosar penal, pentru conflict de interese comis printr-un abuz în funcţie.

Ancheta a pornit de la un raport al Agenţiei Naţionale de Integritate, care o acuză pe Biró că, pe vremea când a fost viceprimar al Oradiei, a dat plocon clădirea fostei Biblioteci CFR către Fundaţia Partium, pe care o şi conducea. Deşi a încercat să scape de ANI atacând raportul în instanţă, UDMR-ista a pierdut procesul, iar dosarul a ajuns la procurorii anticorupţie.

Trânteală "unională"

Rozalia Biró a intrat în atenţia inspectorilor ANI în 2011, după un articol publicat de BIHOREANUL despre modul în care somptuoasa vilă din strada Republicii 59 în care a funcţionat Biblioteca CFR şi apoi localul Roma Bar a fost atribuită Fundaţiei Partium, organizaţie la a cărei înfiinţare a contribuit şi Biró, şi care activează sub steagul UDMR.

Articolul arăta că închirierea imobilului s-a făcut printr-o licitaţie anunţată pe 30 decembrie 2005, în ajun de Revelion, desfăşurată două săptămâni mai târziu, pe 11 ianuarie 2006, cu doi falşi concurenţi, înţeleşi între ei: Fundaţia Partium şi Asociaţia Tinerilor Maghiari, organizaţii surori, ambele patronate de UDMR Bihor. Imobilul a fost atribuit Fundaţiei pe 10 ani, cu posibilitate de prelungire şi drept de întâietate la cumpărare, contra unei chirii de doar 150 lei pe lună plus TVA, iar asta deşi se întinde pe 231 metri pătraţi şi are curte şi grădină!

Deşi era direct interesată în chestiune, pe 14 februarie 2006 viceprimăriţa a semnat contractul de închiriere în locul primarului Petru Filip, deşi la acea dată imobilul nici măcar nu figura în patrimoniul oraşului, fiind preluat după un an de la Ministerul Transporturilor. Mai mult, ulterior, Fundaţia n-a plătit niciun leu din chiria şi aşa simbolică. Cu toate acestea, contractul nu a fost reziliat, aşa cum se procedează în alte situaţii similare. Ba din contră, pentru a-şi mulţumi chiriaşii, Primăria a renovat clădirea pe banii oraşului, cheltuind în acest scop peste 500.000 lei din bugetul local.

În proces!

Dezvăluirile BIHOREANULUI au fost confirmate de inspectorii de integritate, iar în toamna anului 2011 ANI a întocmit un raport pe care a anunţat că-l va înainta DNA, pentru ca procurorii anticorupţie să înceapă urmărirea penală a viceprimăriţei, suspectată de conflict de interese şi abuz în serviciu. "Agenţia a constatat indicii referitoare la posibila săvârşire de către doamna Biró Rozalia-Ibolya a infracţiunii de conflict de interese", specificau inspectorii, arătând că, odată ce acuzaţiile vor fi confirmate în justiţie, "fapta persoanei constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani".

Imediat însă, Biró a atacat raportul la Curtea de Apel Oradea, cerând anularea lui, ca nelegal. În paralel, fiindcă documentul echivala cu o sesizare a procurorilor, a cerut şi suspendarea aplicării acestei prevederi, în urma căreia DNA putea începe o anchetă împotriva sa.

Pentru unii, mumă

În timpul proceselor, senatoarea nu a adus niciun argument solid în apărare. "Nu subsemnata am dispus ca spaţiul să fie închiriat Fundaţiei. Nu am făcut decât să confirm un act decizional al comisiei de licitaţie. Tocmai refuzul de a semna contractul ar fi constituit o ilegalitate", susţinea Biró în actele înaintate judecătorilor, arătând totodată că nu era de competenţa ei să urmărească dacă noul chiriaş îşi achita datoria către municipalitate, dar şi recunoscând că, în timp ce în alte cazuri Primăria îşi repara imobilele "pe spinarea chiriaşilor", pentru Fundaţia Partium imobilul a fost predat la cheie.

"În momentul în care chiriaşul (n.r. - adică Fundaţia Partium) a refuzat să intre în spaţiu datorită stării mizerabile în care se afla, ne-am bucurat că aceasta nu ne-a dat în judecată pentru a ne obliga să i-l predăm aşa cum cere legea. Aşa că nu am zgândărit o situaţie explozivă, ci am încercat să-l ducem cu vorba, promiţându-i că vom lua măsuri pentru reabilitare", s-a apărat Biró, cu justificări incriminatorii.

Anchetă în surdină

Judecătorii însă nu au judecat fondul problemei şi, într-o primă fază, în 2012, au respins cererea făcută de Biró pentru suspendarea sesizării penale, ca fiind neîntemeiată, iar anul trecut, au dat verdict şi în procesul deschis de senatoare pentru anularea completă a raportului ANI, considerându-i inadmisibilă solicitarea. Motivul? Judecătorii au apreciat că, din moment ce inspectorii de integritate o suspectează pe senatoare de fapte penale, este de competenţa procurorilor "să cerceteze dacă există sau nu indiciile săvârşirii unei infracţiuni".

Ca urmare, raportul ANI şi-a urmat cursul. Înaintată DNA, întrucât faptele imputate Rozaliei Biró datau din vremea când era viceprimăriţă, ancheta a fost transferată la Oradea unde, în prezent, dosarul se află pe masa procurorilor Parchetului local. "Se face o anchetă, pentru conflict de interese, dar nu ştiu în ce stadiu se află cercetările. În orice caz, ne vom judeca", a declarat BIHOREANULUI senatoarea, refuzând alte detalii. Nici nu e de mirare, căci altfel ar trebui să vorbească despre încă o afacere penală "în slujba" UDMR, organizaţie care a propulsat-o în funcţii publice şi faţă de care s-a "revanşat", cu riscul, după cum se vede, de a da socoteală în faţa legii.


GROFI LA DNA
"Uniune" de şpăgi

Deşi în culisele politicii şi administraţiei locale se vorbea de ani de zile despre faptul că la baza a numeroase contracte încheiate de anumite firme cu instituţii publice din Bihor s-au aflat aranjamente bănoase, prima dovadă a venit la sfârşitul lunii trecute, când DNA Oradea a anunţat declanşarea urmăririi penale împotriva unuia dintre cei mai puternici lideri politici din Bihor, Alexandru Kiss, fost preşedinte al Consiliului Judeţean şi preşedinte al UDMR Bihor.

Lui Kiss i se impută că în perioada 2003-2006 ar fi primit un milion de euro, pentru afaceri orchestrate împreună cu milionarul Alexander Mudura, patronul Lotus Center. Banii ar fi venit de la beneficiarii unor contracte grase încredinţate firmei de casă a UDMR Bihor de la mijlocul anilor 2000, Keviép, patronată de Miklóssy Ferenc, preşedintele Camerei de Comerţ din Debreţin, care ar fi plătit 300.000 euro pentru ajutorul dat de Kiss şi Mudura ca să obţină contractul de parteneriat cu Primăria Oradea la construcţia haldei ecologice. Cea mai mare parte a şpăgilor, susţine DNA, ar fi venit de la un alt abonat la lucrări publice, magnatul Beniamin Rus, a cărui firmă, Selina, ar fi plătit între 2004-2006 "comisioane" de 700.000 euro pentru a obţine de la lucrări de reabilitări şi deszăpeziri de drumuri judeţene până la cumpărarea sub preţul pieţei a terenurilor fostelor unităţi militare din Calea Armatei Române şi Calea Aradului, unde a ridicat cartierul Luceafărul.

Cercetările în acest dosar sunt în toi, acuzaţiile aduse lui Kiss şi Mudura fiind, în principal, de luare de mită şi spălare de bani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
x+2
Ar mai fi şi trupa tare a părţii moi - Aurelia Ţent cu Pătcaş mexicanul (merţanul)
Postat 15 Mai 2014, 16:07 de Insert
xxxx
Cine spune ca dupa plecarea lui FILIP nu a mai ramas nici un om de-al lui se insala amarnic. Un exemplu clar este BELTECHI CRISTIAN
Postat 15 Mai 2014, 09:10 de coco
Afaceri cu terenuri
Despre terenurile cumparate pe traseul autostrazii Transilvania, cunoscand viitorul traseu din faza de proiect, ne puteti reaminti cate ceva?
Postat 15 Mai 2014, 08:14 de Oradea
mari jigodii
poate ca acum vor da in sfarsit socotealii pt hotiile lor. SUCCES, DNA !
Postat 14 Mai 2014, 17:46 de SUCCES, DNA !
Pt redactor o intrebare
Nu cumva de a scapa pe Biro Rozalia cu basma curata si a propus udmr-ul schimbul de terenului si cladirea Centrul Ady de langa Strandul Municipal cu vilă din strada Republicii 59 în care a funcţionat Biblioteca CFR ???
Postat 14 Mai 2014, 15:37 de dr. Wattson
Re: asociatie
Dupa Filip nu a mai ramas niciun functionar in PMO care sa fi fluturat steagul candva pentru el. Toti cei de acum exista pentru ca au beneficiat de certificat de buna purtare de la Bolojan, reevaluati sau adusi cu noul val. Cunosc cazuri in care unii profesionisti cu adevarat, din vremea vechii administratii sub care isi faceau treaba fara pupincurism, care au refuzat sa se inscrie in noua garda considerand ca sunt apolitici, si care au fost demisi si dati afara din cladirea municipalitatii cu politisti locali, proveniti si acestia din aceeasi foaita liberala.
Postat 14 Mai 2014, 10:33 de Burn
spatiu ONG
Reprezint un ONG care de 5 ani a inaintat 3 cereri catre PMO pentru atribuirea unui spatiu, cat de mic, pentru a avea unde sa ne intalnim si sa ne organizam proiectele. Raspunsul a fost invariabil, acelasi: Primaria nu are spatii disponibile. Unii au sute de mp pe care nu platesc chiria, altii nu pot obtine nici macar 30 mp pt ca...nu sunt neamuri cu sefii UDMR-ului sau cu clicile locale care au interese??? Rusine ! Oradea e un oras superb, are nevoie doar de un gospodar CINSTIT. Am salutat eforturile lui Bolojan, m-am bucurat ca am scapat de Filip si gasca lui...dar mai sunt ramasite destule in PMO care ar trebui inlaturate. Metehne multe au ramas inca...
Postat 14 Mai 2014, 08:53 de asociatie
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON