URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2016, 07:33

Probează fata! Slovacii din Bihor îşi ofereau fiicele oaspeţilor pe care îi găzduiau

Probează fata! Slovacii din Bihor îşi ofereau fiicele oaspeţilor pe care îi găzduiau AMINTIRI ÎNCHISE. Trăitori în enclave, slovacii se codesc să vorbească despre "na zalety", susţinând că obiceiul de a "încerca fata" s-a stins în primele decenii ale regimului comunist. Până şi pozele de la nunţile părinţilor şi bunicilor le ţin doar pentru ai casei, stânjeniţi, probabil, că între petrecăreţii de odinioară erau şi "şogorii" mirelui, care "cunoscuseră" mireasa înaintea acestuia. Ceea ce nu mai e cazul în zilele noastre... (foto: Chateau Mignon)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ajunşi în Ardeal pe vremea stăpânirii austro-ungare, cu peste două secole în urmă, şi stabiliţi în zone de munte populate până atunci doar de jivinele nemărginitelor păduri, pe care le-au dezvirginat să-şi întemeieze satele, slovacii din Bihor formează chiar şi în zilele noastre una din cele mai închise comunităţi etnice.

O poveste relatată de o profesoară universitară care şi-a făcut ucenicia pe meleaguri bihorene zice că până în anii ’60, neamul acesta era de o ospitalitate fără seamăn: atunci când în gospodăria unui localnic înnopta un fecior din acelaşi sânge, stăpânul casei îl omenea punându-i bucate pe masă, iar apoi îi oferea şi una dintre fiicele de măritat, eventualul refuz fiind o adevărată ofensă. După 9 luni, când fata devenea mamă, tatăl era stabilit dintre foştii oaspeţi, fiind "desemnat" s-o ia de nevastă cel mai arătos şi mai vrednic. Ceea ce, de altfel, asigura tinerei familii bună înţelegere până la sfârşitul zilelor...

Ospitalitate cu dragoste

Invitată luna trecută de cunoscuta realizatoare TVR Eugenia Vodă la emisiunea de interviuri "Profesioniştii", o personalitate a neurologiei pediatrice româneşti, prof. univ. dr. Sanda Măgureanu (foto), a povestit despre un obicei slovăcesc pe care l-a aflat în tinereţe, reuşind să stârnească nemulţumirea reprezentanţilor acestei minorităţi. Motivul? Deşi a lăudat ospitalitatea acestui neam, i-a pus totodată sub semnul întrebării morala.

Născută şi crescută la Sibiu, până să ajungă la Spitalul Dr. Alexandru Obregia şi profesor la Universitatea de Medicină Carol Davilla din Bucureşti, unde s-a dedicat studierii epilepsiei la copii, Sanda Măgureanu a absolvit Medicina la Cluj, ca şefă de promoţie, iar stagiatura şi-a început-o în 1960 într-o comună bihoreană - Borod. Din cele şase sate ale acesteia, unul, Şerani, era locuit doar de slovaci, iar oamenii de aici împleteau ospitalitatea cu peţitul. "Dacă un tânăr, venind de la Oradea, înnopta într-o casă de slovaci, care erau foarte ospitalieri, i se dădea de mâncare, şi era o jignire dacă nu «folosea» şi tânăra fată din casă", a povestit doctoriţa.

Cum se întâmpla ca pragul casei să fi fost călcat de mai mulţi feciori, atunci când tânăra devenea mamă, îl lua de soţ pe cel considerat tatăl pruncului. Atât doar că acesta era stabilit într-un fel aparte. "Am văzut cu ochii mei tânăra fată, urmată de câţiva flăcăi, mergând la raion, la Aleşd, să afle care era tatăl copilului". Aici, "judecător" şi oarecum "naş", devenea ginecologul din oraş, care - cum teste ADN nu se făceau pe atunci - indica tatăl printr-un banal şi irelevant test de... sânge.

"L-am întrebat pe colegul meu cum proceda dacă mai mulţi flăcăi aveau aceeaşi grupă sanguină şi mi-a spus că-l indica pe cel mai arătos, să-i aleagă fetei un bărbat bun". Culmea, spre deosebire de zilele noastre, niciun tânăr nu fugea de paternitate, ba dimpotrivă, primea "sentinţa" şi cununia cu bucurie...

"Un fel de logodnă"

După mai bine de o jumătate de veac, singurul ginecolog care a lucrat la Aleşd şi mai este încă în viaţă s-a retras după pensionare într-o comună apropiată celei în care îşi făcuse stagiatura profesoara Măgureanu - Bratca. Dar, mult mai tânăr decât aceasta, n-a apucat obiceiul relatat de ea. "Nu am prins acea generaţie şi nici nu mi s-a povestit despre acest obicei", spune medicul pensionar Mircea Negulescu.  

Răsfiraţi peste munţi şi dealuri de-a stânga şi de-a dreapta şoselelor ce leagă Oradea de Cluj şi de Zalău, prin comune bihorene ca Borod, Şinteu, Popeşti, dar şi sălăjene ca Ip şi Nuşfalău, slovacii înşişi susţin că-şi amintesc cu greu de obiceiul pe care ei îl numesc "na zalety". Despre denumirea acestuia, oamenii zic că este pur şi simplu intraductibilă. Nici măcar dicţionarele nu stabilesc un echivalent românesc al sintagmei. Cuvântul "zalety" are o rădăcină care în poloneză este substantiv şi înseamnă "beneficiu", dar slovacii susţin că este verb şi ar însemna, într-o traducere liberă, "a încerca fata" sau "a merge la fete".

"Obiceiul nu era chiar cel povestit la televiziune. Când ajungeau la 16-18 ani, dacă doi tineri se iubeau, băieţii, încet-încet, mergeau la fete, şi încercau să vadă dacă se potriveau, iar apoi, dacă da, se căsătoreau. Era un fel de logodnă, dar clandestină, pentru că încercarea nu se făcea cu acordul părinţilor, ci pe ascuns, fără ştirea şi voia lor", povesteşte Augustin Albert (foto), unul din liderii comunităţilor de slovaci din Bihor, preot romano-catolic şi totodată primar în Şinteu. "E adevărat că la aceeaşi fată mergeau mai mulţi băieţi, dar asta se întâmplă tot timpul, la toate neamurile, nu numai la slovaci", zice părintele-primar, adăugând că predecesorii săi, ca slujitori ai Bisericii, au avut de furcă totdeauna cu acest obicei contrar poveţelor catolice.

Prin fân, nu în casă

Rugaţi să povestească despre vechiul obicei, slovacii de rând sunt şi mai zgârciţi la vorbă. Degeaba a încercat să-i îmbie reporterul în fel şi chip. Prin toate casele pe unde l-au primit, gazdele l-au omenit cu mâncare slovăcească şi vin alb, musai amestecat cu borviz, dar când auzeau de "na zalety", brusc - după un zâmbet schimbat fugar între bărbaţi şi neveste - toţi o dădeau pe slovăceşte şi apoi schimbau subiectul conversaţiei.

Puţini au fost cei care au acceptat să scape un detaliu, cât de mic. "«Na zalety» se făcea după hore, baluri, şezători... Eu, de pildă, când eram fecior, prin anii ’70, şi mergeam prin alte sate, dacă îmi plăcea vreo fată, mergeam cu ea, dar nu în casa părinţilor, ci în spatele casei, în fân, în şură, după vişini, după cireşi, în vie", a povestit un bărbat, admiţând că de regulă soţul nu este singurul care a "încercat-o" pe femeia cu care convieţuieşte.

Una la Beiuş, alta la Oradea

Despre "na zalety" n-a lăsat o consemnare scrisă niciunul dintre fruntaşii comunităţilor slovace. Versiunea relatată de fosta ucenică din Borod, cum că ar fi constat în darea fetei la probat chiar de către părinţi oaspeţilor ocazionali, este respinsă însă vehement de liderii de azi ai etniei, chiar dacă, pe de altă parte, tot aceştia spun că nu cunosc obiceiul.

"Eu sunt crescut la bloc, nu am prins «na zalety», dar sigur-sigur fata nu era dată de părinţi la întâmplare, oaspeţilor. Din câte ştiu, «na zalety» se întâmpla fără ca aceştia să ştie, când erau plecaţi de acasă, aşa că dacă se întorceau pe neaşteptate băiatul trebuia să fugă pe geam ca să nu fie prins", spune Adrian Merka (foto), singurul deputat al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, originar din Valea Cerului. Ba, adaugă el, în această practică nu era nimic specific slovăcesc. "De multe ori se întâmpla exact ca în romanul «Ion» al lui Rebreanu: băiatul lăsa fata însărcinată ca s-o ia de nevastă şi în felul acesta să-i primească şi zestrea".

Cât despre varianta povestită de profesoară, deputatul zice că a aflat-o şi el, dar numai după ce a fost pusă în circulaţie la televiziune, ceea ce i-ar fi şi scandalizat pe slovaci, fiindcă le-a stricat reputaţia. "Ce s-a spus la TVR a stârnit mari supărări, pentru că părinţii noştri nu-şi ofereau fiicele ofrandă la străini", se jură Merka, comparând-o cu o plăsmuire care se umple de înflorituri de la un povestitor la altul. "Ştiţi cum e, una spui la Beiuş şi alta ajunge la Oradea..."


DEZVIRGINATORII
Slovacii iubesc lemnul şi spaţiile mari

Primii slovaci au fost atestaţi în Bihor în 1765, când au sosit de pe teritoriile de astăzi ale Slovaciei şi Cehiei, dar şi ale Ungariei şi Austriei, pe baza unor înţelegeri cu grofii Banffy şi Bethlen, mari proprietari de păduri, care le-au făgăduit că le dau atât pământ cât pot ei defrişa din codrii pe atunci virgini. Fruntaşii comunităţii sunt de acord că strămoşii lor au avut ca primă îndeletnicire defrişarea, urmată apoi de creşterea vitelor şi cultivarea pământului (de altfel slovacii fiind cunoscuţi pentru vestitul cartof de Şinteu). Împreună cu fraţii lor cehi, slovacii au întemeiat şi prima fabrică de sticlă de pe teritoriul actual al României, la Stara Huta (Huta Voivozi de astăzi, comuna Şinteu), mutată în 1900 la Pădurea Neagră.

Despre "na zalety", bătrânii zic că avea două urmări pozitive. Pe de o parte, fiindcă fata era pilonul în jurul căreia se forma familia, tânăra pereche îşi construia casa în preajma casei părinţilor fetei, aşa luând fiinţă şi explicându-se şi în prezent cătunele slovăceşti formate din 5-10 case în jurul celei mai vechi dintre ele. Pe de altă parte, cum tinerii şi-au testat potrivirea la aşternut, după căsătorie bărbaţii nu căutau alte femei şi, deci, cuplurile nu se despărţeau, rata divorţurilor fiind, de altfel, aproape de zero.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Auleuuuuuu
Un articol idiot,nesimtit si sovin!Asta ca sa-i fie clar-inet autorui!Se impune mai mult bun simt,e timpul sa fie cerute SCUZE slovacilor!
Postat 29 Aprilie 2016, 10:17 de grigore
Constrangeri sociale
16-18 ani fata ? In zilele noastre ar fi fost condamnati cu gramada pt astfel de.... obiceiuri. Care pt pedofilie, care pt prostitutie sau proxenetism.
Postat 28 Aprilie 2016, 20:43 de Control_Room
Mandra in probe
In cazul de fata se ridica automat niste intrebari... 1) Cam cati o "probaleau" pe mandra inainte sa se marite ? 2) Dupa ce se marita, o mai probalea restul satului ? 3) Cum se saluta barbatul celei probalite, cu sogorii cand se intalneau prin sat ? Probabil raspunsul variaza de la caz la caz.
Postat 28 Aprilie 2016, 20:13 de Valhalla-Asgard
Bravo! Articol de Saptamana Mare
Ce tembeliuni mai poti citi pe aici, mai opritiva oamenilor din povestiri nemuritoare. Minciuni pe paine, nu imi vine sa cred ce prostii pot sa inghita unii. Mai oameni buni, daca te prinde un slovac ca ai atentat la fata lui iti da cu toporul in cap urgent, astea de aici sunt generalizari ca la ziare, barfe si iar barfe. Dar in cluburile din oras in ziua de azi cum sta treaba? Ce slovaci sunt acolo? Tanti doctor (care povesteste) cred ca e suparata ca nu a fost si ea fica de slovaci ca sa..., exact asta am vrut sa zic, sa spui asemenea povesti (chiar daca au fost si cazuri reale) la TV, arata clar ca doamna doctor nu are distributia pusa la punct.
Postat 28 Aprilie 2016, 14:21 de detectiv
...
...Imi aminteste si de povestea profei de geografie de la LFI (actualul Eminescu) care prin 87-88 ne povestea la ora cum a fost o cunostinta buna de-a ei in Franta si cum francezul gazda, ospitalier i-a oferit fata de 16 ani pt asternut...ca asa e obiceiul pe acolo...(magica si exotica Franta asta si libertini francezii. Asa si cu slovacii...
Postat 28 Aprilie 2016, 10:27 de Cleopard
Obiceiuri și tradiții specifice zonelor montane
Despre nedeeile de pe Muntele Găina se spunea că sunt târguri de vânzări de fete. Au apărut povești cum că moții își vindeau fetele,că le dădeau pentru o mână de bani.... Nu e adevărat. La nedei se cunoșteau tinerii, iar părinții vorbeau de zestre. Caracteristica principală a acestor manifestări din zonele de munte este întâlnirea periodică a locuitorilor din arealul montan, dar nu numai. Ceea ce se relatează despre obiceiul slovacilor să nu fie privit tendențios, deoarece specificul arealului este asemănător cu cel al moților. Accesul vizitatorilor, deplasarea locuitorilor spre alte locuri erau greu de făcut, iar ospitalitatea reiese din aceste aspecte. Căile de acces au dus atât la dezvoltare dar și la distorsionarea unor povești despre comportamentele sociale. Recomand precauție. Vă pot povesti despre astfel de obiceiuri și la alte popoare... În Africa de exemplu, sau în Asia... găsim și în zilele de azi astfel de comportamente. În special în zonele izolate. Sărbători fericite!
Postat 28 Aprilie 2016, 09:57 de CGB
Probeaza baiatu'
Hmm...ma gandesc cum le pica fatza la flacaii sogori respinsi de ginecolog la testul de sange de la Alesd ,in secolul trecut. Da' pe vremea aia oamenii aveau incredere in doctori ,fara comentarii...
Postat 28 Aprilie 2016, 09:44 de User anonimizat
Interesant
Interesant dar...tind sa cred ca e o legenda altminteri ospitalitatea slovaceasca ar fi ajuns de pomina in intreaga tara.
Postat 28 Aprilie 2016, 07:44 de Cleopard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON