URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Martie 2017, 11:30

Prin noi înşine! Oradea mizează în 2017 pe un buget de un miliard de lei, mai mare cu 8% decât anul trecut

Prin noi înşine! Oradea mizează în 2017 pe un buget de un miliard de lei, mai mare cu 8% decât anul trecut ATENŢIE, CADE! Pasarela pietonală de lângă centrul Informatica va fi demolată pentru a face loc unui pod rutier. "Lucrarea va fi scoasă la licitaţie în cel mai scurt timp. Vrem să avem podul finalizat înainte de sfârşitul anului viitor", spune viceprimarul Florin Birta
Prin noi înşine! Oradea mizează în 2017 pe un buget de un miliard de lei, mai mare cu 8% decât anul trecut TO DO... Pe lista de investiţii se numără, printre altele, construirea unei linii noi de tramvai între Calea Aradului şi cartierul Nufărul de-a lungul pârâului Peţa, amenajarea unei giraţii la intersecţia străzilor Barcăului cu Oneştilor şi reabilitarea străzii Vasile Alecsandri
Prin noi înşine! Oradea mizează în 2017 pe un buget de un miliard de lei, mai mare cu 8% decât anul trecut TO DO... Pe lista de investiţii se numără, printre altele, construirea unei linii noi de tramvai între Calea Aradului şi cartierul Nufărul de-a lungul pârâului Peţa, amenajarea unei giraţii la intersecţia străzilor Barcăului cu Oneştilor şi reabilitarea străzii Vasile Alecsandri
Prin noi înşine! Oradea mizează în 2017 pe un buget de un miliard de lei, mai mare cu 8% decât anul trecut TO DO... Pe lista de investiţii se numără, printre altele, construirea unei linii noi de tramvai între Calea Aradului şi cartierul Nufărul de-a lungul pârâului Peţa, amenajarea unei giraţii la intersecţia străzilor Barcăului cu Oneştilor şi reabilitarea străzii Vasile Alecsandri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Banii europeni s-au terminat, deranjul continuă! Anul acesta, municipalitatea orădeană mizează pe un buget de 1 miliard de lei, din care tot al treilea leu va fi alocat investiţiilor.

"2017 este primul an fără fonduri europene. Dacă în anii anteriori aveam bugete de 10-15 milioane euro, finanţate din mai multe surse, acum am proiectat un buget de 22 milioane euro, bazat pe propriile puteri", spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Cum să faci un miliard...

Oradea speră anul acesta la un buget de 1 miliard de lei, cu 8% mai mare decât anul trecut. Potrivit proiectului de buget, care va fi supus dezbaterii publice pe 27 martie la Primărie, vistieria oraşului va fi mai bogată pe fondul majorării cu 4% a veniturilor proprii, dar şi datorită creşterii încasărilor din închirieri şi concesiuni (21%), alocărilor făcute pentru spitale (19%), impozitului pe venitul global (10%), respectiv impozitelor şi taxelor locale (2%). La aceastea se mai adaugă excedentul de 48,4 milioane lei necheltuit anul trecut.

Veniturile Oradiei sunt peste cele ale unui oraş similar nu pentru că economia locală ar dudui, ci pentru că administraţia locală este singura din ţară care a preluat în administrare spitalele. Spitalul Clinic Municipal Curteanu şi Spitalul Judeţean de Urgenţă au împreună venituri de 350 milioane lei, reprezentând 35% din buget. Prin comparaţie, veniturile proprii ale oraşului sunt prognozate la 313 milioane lei, ceea ce înseamnă doar 30,6% din buget, iar fondurile europene nici nu intră în calcul...

Lei, nu euro!

Mircea Mălan, viceprimar OradeaDupă ani de zile în care şi-a umflat conturile cu finanţările europene, de data aceasta municipalitatea şi-a construit bugetul bazându-se exclusiv pe forţele proprii. Ciclul financiar european 2007-2013 s-a încheiat, cel 2014-2020 nu s-a deschis încă. "Axele de finanţare nu sunt încă toate operaţionale. Unde s-a putut, am depus deja proiectele, iar unde nu, lucrăm la pregătirea documentelor", explică viceprimarul Mircea Mălan (foto).

Anul acesta, angajaţii municipalităţii se vor concentra pe scrierea de proiecte şi vor cheltui 4 milioane lei pe elaborarea documentaţiilor necesare accesării de fonduri europene. Cum singurul proiect bugetat din fonduri comunitare se referă la conectarea Punctului Termic 902 la puţul de apă geotermală din curtea Universităţii, restul investiţiilor vor fi susţinute din buzunarul orădenilor.

Ca să adune cât mai mulţi bani, Primăria a majorat taxele de parcare cu 30%, a dublat chiriile locuinţelor din proprietate şi a făcut reduceri de cheltuieli şi personal. Din miliardul prognozat, 781 milioane lei (76%) vor merge pe susţinerea cheltuielilor de funcţionare, iar 246,6 milioane lei (24%) va fi alocaţi pentru investiţii. Nu foarte mari, dar multe...

Un plan de acţiune...

Florin Birta, viceprimar OradeaPrimele lucrări vor începe în vară. "Săptămâna viitoare vom cere Consiliului Local să aprobe indicatorii tehnico-economici pentru construcţia unui pod nou peste Crişul Repede, în zona centrului Informatica, şi pentru cele de reabilitare a străzii Vasile Alecsandri în vederea transformării în arteră pietonală", spune viceprimarul Florin Birta (foto).

Lucrare estimată la 16 milioane lei, construcţia noului pod se va întinde pe doi ani şi va începe cu demolarea actualei pasarele pietonale. Reabilitarea străzii Alecsandri, estimată la circa 4,3 milioane lei, va merge în schimb ceva mai repede. "Partea de pavaj va trebui finalizată înainte de sfârşitul anului", spune Birta. În paralel, ar putea fi demarate lucrările de reabilitare a faţadelor. Anul acesta, municipalitatea vrea să investească 9,8 milioane lei în reabilitarea clădirilor din centru, pentru a da o faţă nouă oraşului.

Pe lista de lucrări se mai numără: construcţia de drumuri în cartierul Ceyrat (5,5 milioane lei) amenajarea parcului sportiv Salca III cu terenuri de tenis, baschet şi minifotbal (4 milioane lei), pietruirea trotuarului dintre străzile Republicii şi Dunării (3,2 milioane lei) şi reamenajarea intersecţiei străzilor Oneştilor, Barcăului şi Simion Bărnuţiu, care implică inclusiv demolarea a şase imobile. "Vrem să amenajăm acolo un sens giratoriu. Am amenajat inclusiv semafoare, dar fără să ducă la fluidizarea circulaţiei", justifică Birta.

În plus, municipalitatea şi-a propus să finalizeze asfaltarea străzilor din cartierele Ioşia veche şi Europa, extinderea parcării din faţa aquapark-ului Nymphaea, respectiv amenajarea accesurilor la căminele Primăriei din străzile Atelierelor şi Aleea Salca.

Fără subvenţii!

Strânsă cu banii, anul acesta Primăria şi-a redus alocările făcute societăţilor din subordine. Pe lângă Compania de Apă Oradea, care nu mai primeşte alocări de ani de zile, începând din acest an nici Administraţia Domeniului Public, care gestionează printre altele pieţele orădene, nu mai primeşte niciun leu. "O să ne descurcăm. Oricum în ultimii trei ani profitul vărsat Primăriei depăşea subvenţia primită", spune directorul Liviu Andrica (foto).

ADP a început deja demersurile pentru amenajarea unei pieţe noi (8 milioane lei) dincolo de şoseaua de centură, pentru a pune actualul amplasament al pieţei de vechituri la dispoziţia viitoarei săli polivalente cu 5.000 de locuri, şi pregăteşte construirea unui drum care să lege prin Piaţa Mare străzile Dimitrie Cantemir şi Griviţei.

La fel, municipalitatea va reduce cu 23% subvenţia alocată Termoficare pentru acoperirea pierderilor de pe reţea, societatea urmând să-şi finanţeze singură modernizarea cazanului pe gaz preluat din vechiul CET, şi cu 15% alocările făcute OTL, care va trebui să găsească fonduri pentru susţinerea lucrărilor de construire a unei noi linii de tramvai între Calea Aradului şi Nufărul, până la deblocarea finanţărilor europene.

Ieşiţi din casă!

Mihai Jurca, director APTORÎn schimb, Primăria va dubla, de la 1,8 la 4 milioane lei, bugetul alocat Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune. "Vrem să organizăm în fiecare weekend evenimente care să atragă orădeni şi vizitatori din oraşele vecine", spune directorul APTOR, Mihai Jurca (foto).

Calendarul va fi deschis de organizarea în premieră, în Piaţa Unirii, a unui târg de Paşti, în perioada 9-17 aprilie, şi se va încheia cu concertul de Revelion. În paralel, APTOR va promova oraşul la toate târgurile de turism organizate în oraşele importante din zonă şi în cele cu care municipiul are legătură aeriană.

În fond, turismul este o activitate pe care oraşul o poate încuraja prin forţe proprii. Şi arată destul de repede câţi bani face, de fapt, Oradea...


SE EXPROPRIAZĂ!

1.000.000
de lei prevede proiectul de buget pentru finanţarea exproprierii unor imobile care stau în calea investiţilor oraşului


FOAME DE BANI
Vin executările silite!

Pentru a se asigura că, odată ce va fi aprobat de Consiliu Local în şedinţa din 30 martie, bugetul local va fi şi realizat, Primăria vrea să reducă numărul rău-platnicilor. "Începând din aprilie vom intensifica executările silite. Vom lucra inclusiv după-amiaza şi sâmbăta, când sunt şanse mai mari să îi găsim pe restanţieri acasă", spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea. Municipalitatea va colabora cu asociaţiile de proprietari pentru identificarea potenţialilor restanţieri. "Vrem să ajutăm contribuabilul să iasă din zona de risc. Dacă depune eforturi să îşi stingă datoriile, îi putem oferi o păsuire pentru 6 luni a executării silite", spune Florea.

Conform evidenţelor Primăriei, numărul contribuabililor orădeni se ridică la 149.000 persoane fizice şi 13.628 persoane juridice. Dintre aceştia, 25.000 sunt restanţieri persoane fizice, cu datorii de 38,3 milioane lei, iar 2.600 persoane juridice au restanţe de 14,4 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON