URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2015, 14:11

Primărie, vând urgent! Municipalitatea scoate la vânzare imobilele nefolosite, ca să plătească lucrările începute în oraş

Primărie, vând urgent! Municipalitatea scoate la vânzare imobilele nefolosite, ca să plătească lucrările începute în oraş "LUCEAFĂRUL" LUI BOLO. În fosta pepinieră din strada Ceyrat va răsări un cartier cu 23 de blocuri. "Nu vor creşte peste noapte, ca Făt Frumos, ci în timp. Vor fi scoase la licitaţie câte 2 – 3 amplasamente, astfel încât să poată fi preluate de mai mulţi dezvoltatori", spune primarul Ilie Bolojan. Cele dintâi licitaţii vor fi anunţate încă de luna aceasta...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pare ciudat, dar un imobil care nu aduce profit provoacă de fapt pierderi. Iar în anul când oraşul are nevoie de bani ca de aer, pentru cofinanţarea marilor lucrări, pierderile nu sunt admise.

"Am hotărât vânzarea terenurilor şi construcţiilor fundaţiei Mecena. Municipalitatea nu poate să se implice în activităţi hoteliere şi nici să finalizeze motelul abia început", a anunţat primarul Ilie Bolojan. La fel se va întâmpla cu orice bun care aduce un câştig mai mare prin vânzare decât prin exploatare...

Goana după bani

Cifrele vorbesc de la sine. La un buget de 312 milioane euro pe 2015, Oradea a alocat investiţiilor 187 milioane euro, din care 174 milioane euro din finanţări europene. Cum nimic nu e complet gratis, partea de cofinanţare care revine oraşului depăşeşte 36 milioane euro.

În condiţiile în care veniturile bugetului local sunt de 57 milioane euro, pentru a face faţă cheltuielilor, municipalitatea s-a împrumutat din bănci în ultimele luni cu 30 milioane euro. Banii vor merge exclusiv pe lucrări, de la construcţia noului CET pe gaz şi a aquaparkului Nymphaea până la reabilitarea Pieţei Unirii şi reamenajarea dealului Ciuperca. În acest context, e limpede că Primăria trebuie să strângă şurubul fie prin reducerea cheltuielilor, fie prin majorarea taxelor, fie printr-o mai bună gestionare a imobilelor.

Totul, la vânzare!

Conducerea municipalităţii a ales ultima variantă. Primarul Ilie Bolojan (foto) a hotărât să scoată la vânzare toate imobilele care aduc oraşului venituri mai mari prin valorificare decât prin chirie, concesionare sau folosinţă proprie. Primele pe listă sunt cele două clădiri ale Centrului Ady Endre, de lângă viitorul aquapark Nymphaea. Imobilele vor fi scoase la licitaţie luna aceasta pentru cel puţin 910.000 euro plus TVA. Dacă anul trecut, când oraşul a preluat de la fundaţia Mecena sala de conferinţe şi scheletul motelului în schimbul casei Leda din strada Republicii, edilii dădeau de înţeles că ar putea amenaja aici un centru de afaceri, un motel pentru sportivii care vin la bazinul olimpic sau o zonă de agrement, acum s-au răzgândit şi vor să-i lase pe alţii. "Asta ne-ar mai trebui, să ţină Primăria şi un motel şi un centru de distracţii", spune cu năduf Bolojan.

Conform caietului de sarcini, noul proprietar va putea construi motelul pe structura deja existentă sau s-o demoleze pentru a ridica un hotel pe 8 nivele. Totul este să termine lucrările în cel mult 2 ani de la obţinerea autorizaţiei de construire, pentru ca zona să nu rămână în paragină pe când aquaparkul va fi funcţional.

Terenuri...

Vânzarea fostului Centru Ady Endre e doar începutul. Administraţia Imobiliară Oradea va scoate la vânzare vara asta cele 40 de locuri de câte 250 metri pătraţi, pentru construcţia de case rămase libere în Cartierul Tineretului după ce concesionarii care le-au obţinut în urmă cu mai mulţi ani nici nu au început vreo lucrare. "Decât să ne complicăm cu o procedură de atribuire cu criterii de departajare neclare sau să le atribuim în baza unor dosare în care datele nu mai sunt de actualitate, mai bine vindem aceste terenuri, prin licitaţie, unor tineri care vor şi pot să construiască", explică primarul.

De altfel, acestea nu vor fi singurele terenuri valorificate de AIO. "Dacă avem într-o curte comună o parcelă de teren pe care nici nu o putem folosi, nici nu putem construi, mai bine o vindem", spune Cristian Beltechi (foto), directorul AIO.

...şi apartamente

La fel, municipalitatea scoate la vânzare spaţiile cu destinaţia de locuinţă din centru care pot fi transformate în spaţii comerciale după mutarea foştilor chiriaşi. Pe de o parte, astfel, Primăria atrage în centru persoane care îşi pot permite să-şi achite partea ce le-ar reveni din cheltuielile pentru reabilitarea faţadelor, iar pe de altă parte, ar câştiga bani frumoşi.

Anul acesta, instituţia a vândut deja 10 imobile, din care 5 luna trecută. Cel mai bun preţ l-a obţinut acum o săptămână, când a primit nu mai puţin de 93.600 euro pentru un spaţiu de 60 metri pătraţi în Pasajul Vulturul Negru. "Sunt bani din care vom putea plăti reabilitări de imobile sau alte lucrări", spune Beltechi.

Cartierul din pepinieră

Cea mai mare vânzare de teren se pregăteşte însă pe amplasamentul fostei pepiniere din strada Ceyrat. Primăria vrea să vadă construite aici, pe 10 hectare, 980 de apartamente în 23 de blocuri, din care 3 ANL. Acestea vor avea trei etaje şi mansardă, iar celelalte patru etaje. AIO va scoate întâi la licitaţie, chiar luna aceasta, concesionarea primelor două parcele, urmând ca dezvoltatorii imobiliari să le poată cumpăra ulterior, după finalizarea investiţiei.

Deşi asemănător, proiectul cartierului de pe malul Peţei aminteşte de afacerea încheiată de Consiliul Judeţean cu Selina doar prin amploarea investiţiei. Primăria nu promite nici construirea cartierului în cel mai scurt timp, nici locuinţe ieftine. "Nu vom stabili noi preţurile, deşi e limpede că trebuie să existe un fond disponibil de locuinţe pentru ca tarifele să înceapă să scadă", spune Bolojan.

Potrivit edilului, câştigătorii licitaţiei vor trebui să îşi autorizeze construcţiile într-un an de zile şi să le finalizeze în cel mult doi. În acest interval, din banii pe concesiune şi ce mai pune din propriul buget, municipalitatea va plăti pentru construirea reţelelor de utilităţi, după care îşi va recupera investiţia din vânzarea terenurilor. Şi, apoi, şi din încasările pe utilităţi...

La loc cu verdeaţă

Amplasat în cea mai liniştită zonă a oraşului, noul cartier va fi unul aerisit. "Din 10 hectare de teren, 2 vor fi de spaţii verzi", spune primarul. Conform Planului de Urbanism Zonal aprobat săptămâna trecută de Consiliul Local, între cvartalele de blocuri vor exista 7 locuri de joacă pentru copii şi o zonă îngrădită pentru plimbarea câinilor. Fiecare dintre blocurile cu vedere spre strada Ceyrat şi cele din mijlocul cvartalului vor avea la parter spaţii comerciale, iar fiecare apartament va avea propriul loc de parcare. Pentru blocurile ANL, cu vedere spre Peţa, va fi obligatorie asigurarea a doar 70% din locurile de parcare. Dat fiind numărul mare de locuitori din zonă, municipalitatea a păstrat un amplasament pe care să poată construi ulterior o şcoală, o grădiniţă sau chiar un dispensar. Desigur, de data asta pe banii ei. Pentru că nu poţi să câştigi fără să reinvesteşti chiar nimic...


"Nu este vorba de o goană după bani, ci de o mai bună utilizare a bunurilor de care dispune oraşul. Decât să ţii cu dinţii de proprietăţi pe care oraşul oricum nu le poate folosi, mai bine le valorifici şi cu banii aceia faci ceva"

Ilie Bolojan, primarul Oradiei


LEGAT DE ORAŞ
Tramvaiul de Ocska

Situat într-un loc relativ izolat, viitorul cartier Ceyrat va fi legat de oraş prin linii de autobuz şi chiar una de tramvai. Aceasta ar urma să pornească din Calea Aradului şi să înainteze spre ieşirea din oraş până la primul sens giratoriu pentru a vira la stânga imediat după ce a traversat Peţa. De aici, înaintând prin spatele Jumbo şi Auchan, tramvaiul ar înainta până la Piaţa Obor, strada Universităţii şi depoul OTL, unde ar întoarce. "Noua linie ar face posibilă legătura cu tramvaiul din Rogerius până la Obor şi Universitate", spune primarul Ilie Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
!!!!
Ar trebui sa vanda ce-i lasa mama ,lui prin testament..,si CL...o mare gasca de natangi...nu inteleg de ce-i platim...oare nu-si dau seama ca ei vor scoate banii de la buzunar??? .
Postat 07 Iulie 2015, 14:08 de Tinas
castravetii gradinarului
Dupa reteta premergatorilor, la final de mandate atat pentru primar, viceprimari si directori, era nevoie de o reglare a conturilor...bancare, ca deh cine stie ce-o fi pe viitor, iar declaratia de avere nu se prezinta decat la final de mandat.
Postat 07 Iulie 2015, 12:24 de ferfeleaga
HEI, TRAMVAI
Cred că tramvaiul va circula pe Ceyrat când o zbura porcul! Cam la fel cum va circula tramvaiul pe Independenței ( mă rog, aici până la urmă va circula dar ÎN IUNI NU, ÎN AUGUST SIGUR NU! )
Postat 06 Iulie 2015, 14:30 de TDS
HAI LA ȚEPE NOI CĂ NE E FOAME!
Mereu m-am întrebat CUM s-a răsucit Primarul Bolojan în cazul SC IMPACT DEVELOPER&CONTRACTOR SA și cine a fost omul de legătură! Cred că am găsit răspunsul sau măcar o parte din răspuns! Totul s-a desfășurat clar pe FILIERA PNL! Cine a construit Podul Sovata? CCCF Timișoara în care Adrian Andrici deținea 15%! CCCF fiind firma lui HORIA SIMU ȘCHIOPU, proaspătul arestat preventiv! Horia Șchipou Simu este un apropiat al grupului liberal Vlad Moisescu-Cristian Bușoi. În ce firmă îl mai regăsim pe Andrici? Ați ghicit! În SC IMPACT DEVELOPER&CONTRACTOR SA Voluntari! Este evident că ANDRICI a fost omul de legătură între Primar și IMPACT! Pe filiera CCCF Timișoara! Care ce să vezi, s-a ocupat și de reabilitarea DN 76 (nu mai știu exact care este situația acum, până și Cornel Popa cred că și-a dat seama că toți acei colaboratori sunt în fapt PENALI! În topul retrocedărilor DUBIOASE de la ANRP îi regăsim pe HORIA SIMU ȘCHIOPU, ADRIAN ANDRICI ( IMPACT ) și GHEORGHE IACIU (Expo Market Doraly, IMPACT). CE FRUMOS SE LEAGĂ TOTUL! După ce ani de zile Primarul Bolojan a susținut că Oradea a fost țepuită de IMPACT cu sume consistente, după ce a susținut că cei mai mulți clienți ai IMPACT au fost țepuiți, după ce SINGUR, SINGUREL a vorbit despre CONTRACTELE DE V/C CASE FICTIVE, FALSE, SIMULTAE ( cum vreți să le spuneți ) pe linie de partid a fost impusă ÎMPĂCAREA! Dintr-o dată firma IMPACT a devenit extrem de drăgălașă, extrem de corectă, demnă pentru a se încheia o TRANZACȚIE ( vezi Doamne în folosul orașului ). Totul a fost dat uitării (ba uităm și de lupta pentru încasarea penalităților ) și hai să ne pupăm cu toții! Pe cale de consecință, să vină din nou! Să vină IMPACT DEVELOPER&CONTRACTOR SA Voluntari! Să mai dea niște țepe! Abia așteaptă! Ce contează că acționarul majoritar este vârât în AFACEREA ANRP? Ce contează că acționarul semnificativ este vârât în același Dosar? Ce contează că același acționar majoritar ( dar de data aceasta la altă firmă ) a avut niște relații cel puțin dubioase cu HSBC Bank + Bănci grecești? Ce contează că s-au făcut afaceri cel puțin dubioase cu off shore-uri din Malta, Cipru, Insulele Virgine! Păi asta ne trebuie! Uite, până și contractul propus pentru acest cartier seamănă izbitor cu 14.519/2004! Tot 4 ani! Nu vă mai obosiți cu o LICITAȚIE că licitațiile se fac pentru a fi încălcate! Rozi știe cum a fost la Licitația anterioară! Iar FILIP vă poate consilia cum să fie înșelați clienții! Băgați direct încă o TRANZACȚIE (că_consilierii o votează cu ochii închiși așa cum au votat-o și pe cea din 09.09.2013, ÎNTEMEIATĂ PE FALSURI! ). HAI LA ȚEPE! HAI LA ȚEPE! PS Afirmațiile referitoare la acționarii CCF sunt luate din contractul de odertă preluare acțiuni SCT București iar cele despre acționarii IMPACT se bazează pe comunicate DNA, DIICOT și denunțurile aferente, pe presa germană ( Huffington Post. de, Der Freitag și pe emisiuni de la televiziuni germane! ) iar referirea despre "falsurile" pe care s-a întemeiat TRANZACȚIA ( devenită HCL 651/09.09.2013 ) pe afrimațiile explicite ale Primarului Ilie Gavril BOLOJAN din presa locală (Bihoreanul, Jurnal bihorean )
Postat 06 Iulie 2015, 14:28 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON