URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2012, 11:21

Primărie, fii bărbată! UDMR nu mai face parte din conducerea Oradiei, care e formată numai din bărbaţi

Primărie, fii bărbată! UDMR nu mai face parte din conducerea Oradiei, care e formată numai din bărbaţi VOTAŢI! Avocatul Mircea Mălan a devenit viceprimar din partea PNL după ce conducerea organizaţiei municipale a partidului l-a preferat Floricăi Cherecheş. Ales cu cele 18 voturi ale consilierilor USL, Mălan va face echipă cu fostul consilier local Ovidiu Mureşan, viceprimarul dat de PSD, care a primit 24 de voturi (şi cele 6 ale UDMR-ului)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi noii viceprimari Mircea Mălan şi Ovidiu Mureşan au depus jurământul încă de joia trecută, îşi vor ocupa birourile abia de săptămâna aceasta. Primarul Ilie Bolojan i-a rugat să mai aştepte ca să dea "viceprimăriţelor" răgaz să-şi adune lucrurile.

Dacă după şase luni de mandat, Florica Cherecheş a avut de strâns doar câteva cutii, din biroul Rozaliei Biro personalul administrativ a cărat cărucioare întregi de plante, dosare şi cărţi. Adunate vreme de 12 ani...

Surprize, surprize...

03 Ilie Bolojan_4.jpgDe săptămâna aceasta Oradea o nouă conducere, exclusiv masculină. Consiliul Local a hotărât joia trecută ca primarul Ilie Bolojan (foto) să fie secondat în exercitarea funcţiei de viceprimarii Mircea Mălan şi Ovidiu Mureşan. Dacă nominalizarea social-democratului, aflat la cel de-al doilea mandat de consilier local, era previzibilă, liberalii au venit cu o propunere-surpriză. Avocatul specializat în drept civil şi comercial Mircea Mălan a fost preferat de colegii din PNL Oradea fostei viceprimăriţe Florica Cherecheş, într-o mişcare cu bătaie lungă. În cazul în care va "supravieţui" celor patru ani de administraţie, Mălan e creditat cu cele mai mari şanse să reprezinte PNL în următoarea bătălie pentru Primărie, cea din 2016, când veteranul Bolojan se va retrage, aşa cum a plănuit şi a şi spus în campania electorală.

În ce o priveşte, Cherecheş se poate pregăti liniştită pentru o candidatură la alegerile parlamentare din toamnă, graţie felului onorabil în care a făcut faţă concurenţei mult mai experimentatei Rozalia Biro, "veterana" UDMR. Şi n-ar fi exclus ca fostele "vicese" să se şi întâlnească la sfârşitul anului în cursa pentru un mandat de deputat ori senator...

Trei luni de "încălzire"

Deşi încă nu au birouri, secretare şi telefoane de serviciu, noii viceprimari au petrecut ore în şir la noul loc de muncă. Bolojan i-a convocat, inclusiv sâmbăta trecută, pentru a discuta cu ei sarcinile pe care le va atribui fiecăruia. "Voi încerca să deleg cât mai multe dintre probleme noilor viceprimari, pentru a mă putea dedica cu o mai mare atenţie proiectelor mari", spune primarul.

Deşi a refuzat să dea detalii, se pare că Bolojan ţine să se ocupe personal de restructurarea Electrocentrale, în vederea construirii noii centrale pe gaz, precum şi de gestionarea proiectului Aparegio privind extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare inclusiv la nivelul judeţului.

Ca să nu îşi prindă urechile în mapele de acte, Bolojan le-a acordat celor doi "vici" trei luni de acomodare. Până în toamnă, aceştia vor avea în subordinea directă doar două din cele şase direcţii ale Primăriei. Apoi, aria lor de competenţă va creşte treptat, direct proporţional cu responsabilităţile...

Mălan pe "tehnic"

03 Mircea Malan.jpgBIHOREANUL a aflat că Mălan va conduce în primă fază Direcţia Tehnică, responsabilă cu toate lucrările din oraş, şi Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională înfiinţată în urmă cu patru ani pentru atragerea de fonduri europene. "Am cerut cele două direcţii fiindcă aici e foarte mult de lucru, iar eu vreau să mă implic. Un alt motiv este că aici cele mai multe probleme pot apărea la încheierea contractelor, iar eu, ca avocat, aş pe domeniul meu", spune Mircea Mălan (foto).

Printre principalele puncte de pe agenda noului vice se numără asfaltarea celor 160 de străzi nemodernizate, implementarea proiectelor europene deja câştigate şi scrierea altora noi care să fie depuse spre finanţare în ciclul bugetar european care va începe din 2014. Mălan spune că nu va face reduceri de personal, pentru că şi aşa se confruntă cu deficit de specialişti, şi promite să fie un viceprimar de teren, după modelul Gheoghe Carp, căruia îi va şi moşteni biroul. "Voi fi mai mult în oraş, pe la lucrări", spune el.

Mureşan "socialul"

03 Ovidiu Muresan.jpgDacă Mălan a preluat din atribuţiunile lui Carp, Ovidiu Mureşan (foto) va avea sarcinile Rozaliei Biro. Economist de profesie, PSD-istul va conduce Direcţia Economică şi Administraţia Imobiliară. Când lucrurile se vor mai fi liniştit, s-ar putea să preia inclusiv conducerea ASCO, aflată în prezent, alături de Instituţia Arhitectului Şef, în subordinea directă a primarului.

"Cred că prezenţa mea în executivul local, ca reprezentant al unui partid social-democat, va fi un câştig pentru orădeni. Oradea are nevoie de un azil de bătrâni la standarde europene şi de locuinţe, pentru ca tinerii să nu mai stea în chirie plătind în euro. Iar acestea sunt doar două dintre proiectele de care vreau să mă ocup", spune Mureşan. Pentru a avea bani de investiţii, între ţintele noului viceprimar se mai numără creşterea veniturilor AIO şi îmbunătăţirea gradului de încasare a impozitelor şi taxelor, sarcină nu tocmai uşoară pe vreme de criză.

Ciorna cu transferuri

Dacă în privinţa obiectivelor fixate atât primarul Ilie Bolojan cât şi cei doi "vici" sunt relativ deschişi, în ce priveşte personalul cu care să le îndeplinească sunt cât se poate de discreţi. Un lucru e cert: Primăria a depăşit epoca disponibilizărilor masive. "Nu zic că nu se vor mai face ajustări, dar reduceri de personal nu vor mai fi", spune Bolojan. Iar când vine vorba de "ajustări", primarul se referă la şefi.

Surse din Primărie dau ca sigură înlăturarea din funcţie a directorului economic al CAO, Aniko Kuntz, care a târât societatea în scandaluri repetate, dar şi a directorului tehnic al Administraţiei Domeniului Public, Bimbo Szuhai Tibor, ori a şefului Poliţiei Locale, Paul Kover. Pe aceeaşi listă mai figurează, între alţii, directorul general al Electrocentrale, Dragoş Gligor, şi directorul adjunct al Direcţiei Economice, Tănase Miculescu. Semn că schimbările se doresc mai mult decât o simplă mazilire a oamenilor UDMR. Rămâne de văzut dacă şi când se vor şi petrece. Şi dacă vor fi în folosul orădenilor...


"Nu există directori UDMR nici în Primărie, nici în instituţiile subordonate. Există, eventual, directori care îşi fac treaba şi directori de la care am aşteptări mai mari"

Ilie Bolojan


ÎNTINERIRE
40
de ani este media de vârstă a noului Consiliu Local


CONSILIU "PRIMENIT"
Multe feţe noi!

Noul Consiliu Local este format din câte şapte ingineri şi jurişti, şase economişti, trei medici şi câte un actor, doi profesori şi un specialist în relaţii internaţionale.

Cele mai multe schimbări au intervenit în grupul USL, care are 18 membri. Acesta e format din consilieri aflaţi la al doilea mandat (Florica Cherecheş, Ovidiu Mureşan, Ioan Cupşa, Daniel Vulcu, Dan Octavian, Mihai Manea, Daniel Negrean), plus câţiva debutanţi. Lista acestora e deschisă de Mircea Mălan, omul de afaceri Ioan Bonchiş, medicii Lucian Uniţa (asistent universitar) şi Aurel Mohan, patronul localului Lord's, Lucian Dan Popa (nepot al deputatului Cornel Popa), lectorul universitar Teofil Filimon, fostul comandant al Poliţiei Bihor din 1996-2000 Ioan Câmpan (acum pensionar), stomatologul Tudor Lascu (fiu al fostului şef al DSV Ioan Lascu), Debelka Boglarka (directoare la o firmă specializată în certificare ISO), administratorul Fulger Taxi, Camelia Dulcă, plus lectorul universitar Claudia Timofte (care va trebui să opteze între calitatea de şef al Cancelariei prefectului şi cea de consilier local).

Grupul UDMR, redus la doar şase mandate, şi-a păstrat nemodificată componenţa, fiind alcătuit din fosta viceprimăriţă Rozalia Biro, Pasztor Sandor (director la Ape), Huszar Istvan (angajat al unei firme de consultanţă), Iulius Delorean (director adjunct la ZMO), Szabo Jozsef (funcţionar la Consiliul Judeţean), Sarkozi Zoltan (director de firmă).

La fel, grupul PDL este reprezentat de veteranii Dorin Corcheş (director la Îmbunătăţiri Funciare), Cristian Ile (fost director RAR Bihor) şi Adelina Coste, aflată după abandonul lui Mihai Groza la al doilea mandat, după ce pe primul l-a întrerupt pentru a conduce Cancelaria prefectului Gavrilă Ghilea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@ftu
Pe tine te voiam primar ! Sa fie in sfarsit si maica-ta satisfacuta !
Postat 26 Iunie 2012, 04:47 de .
BOLO
@. Mai gibon ca tine nu e nimeni, esti praf! Toti suntem prosti numai tu esti destept...hai pa, ca ma stresezi deja, poate l-ai fi vrut pe Groza primar...
Postat 25 Iunie 2012, 21:03 de ftu
Mai aparu unul din cei multi (da' prosti) !
@ ch....Si tu zici ca aia 6 au dreptate ? Cat despre mutat, nu noi am venit in orasul gibonuluii, el a venit aici. Poti sa te legi de el, oricum aveti mai multe in comun cu Alesdul decat cu Oradea !
Postat 25 Iunie 2012, 18:47 de .
@ .
bine ca esti tu destept si le stii pe toate. prost gramada. deschide-ti ochii.nu-ti convine muta-te in alt oras unde te asculta lumea sau taci cu comentariile tale de tot rahatul.
Postat 25 Iunie 2012, 15:32 de chris
@sign
Sa fie primar pe viata ta, nu pe viata mea si pe sansa ta, nu pe a mea ! Ce te face sa crezi ca ,,ideile'' tale sunt ok ?! Ia zi, istetule, daca din 10 oameni 6 mint si 4 spun adevarul, cine are dreptate ? Aia 6, nu, ca-s ,,majoritate'' ? Vai si amar....
Postat 25 Iunie 2012, 15:04 de .
bolo
Poate, vom reusi noi cetatenii sa-l facem sa se razgandeasca, sa mai candideze, deocamdata are o noua misiune de 4 ani... si de 4 ani sunt mandru de acest oras!
Postat 25 Iunie 2012, 14:27 de ftu
oricine vine dupa bolojan va fi nashpa de noi
E clar ca daca Bolojan nu va mai candida la un nou mandat putem sa ne luam adio de la orasul asta, care va redeveni wc-ul/grajdul lasat in urma de filip si ai lui. Mare pacat, Bolojan trebuia sa fie primar pe viata, asa am fi avut si noi oradenii sansa sa traim intr-un oras civilizat.
Postat 25 Iunie 2012, 13:01 de sign
Numai atat ?!
Bolovane, ai dat o palma la un kkt.... Schimba directorii, sefii de servicii, de echipa, de.... da-i jos din functiile executive pe unguri ! Sa nu zici ca nu-i stii....pai n-ati ,,condus'' impreuna in perioada de trista amintire 2008-2012 ? Trage-le sacaunele de sub ei si sa te tii circ.... cand vor da ungurii pe goarna cum ati manarit banii oradenilor, ,,icitatiile'' si cate si mai cate... le stii tu pe toate, doar le-ai fost staroste !
Postat 25 Iunie 2012, 12:07 de .
cheltuieli cu integrarea
Nea Ilie, e foarte bine că v-aţi ţinut de cuvânt şi aţi evacuat ghivecele lui Rouji. Încă o rugăminte mai avem, să-l evacuaţi şi pe Gyusi ăla de la tramvaie. Singuru punct pe agenda vopsitorului de tramvaie roşualbverzi, era integrarea transfrontalieră între tibetani. S-au aruncat destui bani pe aceste rute neprofitabile. Nici ceilalţi deconcentraţi ai lui Sanyi nu merită păstraţi...... Mai bine separat.......
Postat 25 Iunie 2012, 11:49 de pistike
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON