URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iunie 2010, 12:00

Primăria virtuală

Primăria virtuală FUNCŢIONARUL ONLINE. Ghişeele Primăriei riscă să rămână goale. Cu un simplu card de credit şi cu ajutorul unui calculator legat la internet, orădenii îşi pot plăti impozitele de acasă, în timp ce ascultă muzică sau îşi beau cafeaua. Fără cozi interminabile, fără funcţionari stresaţi şi fără să plătească niciun ban în plus...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul mai grăbit se împinge, altul mai înfierbântat miroase, iar cel mai cu tupeu se bagă în faţă... Moştenire a sistemului comunist, cozile la magazin, cinematograf sau la plata impozitelor nu sunt cea mai plăcută formă de petrecere a timpului liber.

Încet, însă, lucrurile încep să se îndrepte. "Suntem singura primărie din ţară la care, dacă ai un card valid şi acces la internet, poţi să îţi plăteşti impozitele fără să ai nevoie de parolă, sistem ebanking şi, mai ales, fără să plăteşti comisioane", spune Eduard Florea, directorul economic al Primăriei orădene.

Plata pe calculator

11 Eduard Florea_1.jpgPână la 31 martie, peste 4% din sumele încasate de municipalitate din taxe şi impozite au fost plătite prin internet. "Este un început promiţător. Într-un an e vorba de câteva mii de orădeni care nu mai fac coadă la ghişee, ci îşi sting obligaţiile faţă de bugetul local de acasă, stând în faţa calculatorului", declară pentru BIHOREANUL directorul economic Eduard Florea (foto).

Modernizarea sistemului a început în urmă cu 6 ani, când, în baza unei parole, orădenii puteau afla telefonic cât au de plată, şi a fost îmbunătăţit constant până s-a ajuns în situaţia că impozitele pot fi plătite pe internet, pe site-ul www.oradea.ro, fără să fie nevoie de parolă sau sistem ebanking.

"Suntem singura primărie din ţară unde, dacă îţi introduci pe site codul numeric personal, afli cât ai de plată, după care, dacă ai un credit card valid, poţi să şi plăteşti, iar toate comisioanele le suportă municipalitatea", povesteşte Florea. Sistemul constituie un avantaj îndeosebi pentru contribuabilii din alte localităţi care au proprietăţi pe raza Oradiei. Iar numărul solicitanţilor creşte zilnic...

"Cetăţene, iei în căsătorie..."

11 Cristian Popescu.jpgLa fel, începând din ianuarie, orădenii îşi pot programa data, ora şi locul căsătoriei civile prin internet, fără să mai treacă pe la ghişeul Stării Civile decât la depunerea actelor. Deja peste 450 de cupluri orădene şi-au programat căsătoria pe site-ul Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei Orada (DEP) la adresa www.evp-oradea.ro. "Acum, 25% dintre căsătorii sunt programate online, dar în 5 ani proporţia se va inversa. E şi normal să fie aşa, pentru că generaţia nouă a crescut cu calculatorul în casă", zice Cristian Popescu (foto), şeful Stării Civile.

Gândit de informaticienii DEP, sistemul a fost lărgit începând cu 1 iunie, dată de la care contribuabilii se pot programa inclusiv pentru obţinerea actelor de identitate! Statisticile arată că, zilnic, peste 20 de orădeni îşi rezervă online data şi ora la care vor să se prezinte la ghişeu. Ca să nu se plimbe de două ori, aplicaţia îi arată solicitantului inclusiv documentele necesare pentru obţinerea actului solicitat.

"Înainte, timpul de aşteptare ajungea şi la o oră. Sala se umplea brusc la ora 15, când ieşeau oamenii de la muncă. Acum, solicitanţii se programează când le convine şi în câteva minute, cât durează procesarea actelor, au scăpat", zice Adrian Chiru, şef serviciu în cadrul DEP Oradea. Funcţionarul spune că o mare parte dintre beneficiarii sistemului online sunt tineri de 14 ani, aflaţi la vârsta primei cărţi de identitate, care au internetul la degetul mic...

www.delaţiunea.ro

11 Adrian Hava.jpgMult mai largă este, în schimb, plaja de vârstă a orădenilor care depun plângeri pe adresa de internet a Primăriei, la rubrica "Sugestii". Inaugurată de doar două luni, aplicaţia a rulat deja 113 cereri. "Solicitanţii, bărbaţi şi femei, au vâsta cuprinsă între 20 şi 50 de ani", spune Adrian Hava (foto), consilier în cadrul Serviciului Programare.

Funcţionarul susţine că în majoritatea cazurilor orădenii îşi declină inclusiv identitatea, cu CNP, pentru a putea urmări ulterior online traseul cererii depuse. "Dacă solicitarea este îndeptăţită, omul nu are nimic de ascuns şi atunci normal că se prezintă", spune Adrian.

Peste 80% dintre petiţii sunt adresate Direcţiei Tehnice. Cele mai multe reclamaţii sunt legate de starea drumurilor orădene şi a infrastructurii de utilităţi. Pe locul doi, la mare distanţă, orădenii reclamă probleme legate de ordinea şi liniştea publică, tăieri de copaci, spaţii verzi abandonate sau câini vagabonzi. Spre exemplu, un locuitor al străzii Podului a cerut zid antifonic la limita cu şoseaua de centură, un altul din bulevardul Dacia a reclamat deranjul provocat de un bar, iar un locatar al unui bloc din Aradului s-a plâns că vecinul îşi dărâmă pereţii fără autorizaţie.

Inspectorii municipalităţii vor da curs fiecărei reclamaţii, după care vor răspunde solicitantului, pe email, despre măsurile luate. Pentru că în epoca internetului nu mai contează dacă lucrează la o sesizare primită în scris sau prin comandă "digitală"...


"Orădenii sunt deocamdată mai sceptici cu plata prin internet, pentru că nu primesc o chitanţă în mână după ce şi-au plătit impozitul, dar treptat încep să se convingă de eficienţa sistemului şi tot mai mulţi apelează la această metodă"

Eduard Florea


UNU' DIN PATRU
Informatizare cu de-a sila

11 Cristian Ile.jpgMunicipalitatea orădeană a încercat încă din vara anului 2007 să informatizeze asociaţiile de proprietari. "Ideea era să se creeze o reţea comună cu Primăria pentru a putea verifica online orice restanţă, orice plată a facturii şi pentru a comunica rapid decizii care privesc asociaţiile", povesteşte Cristian Ile (foto), consilier în cadrul Compartimentului Asociaţii de Proprietari.

N-a fost să fie! În doar câteva luni, 26 din cele 100 de calculatoare împărţite celor mai mari asociaţii de proprietari din municipiu au revenit la Primărie. "Unii administratori, mai în vârstă, nici măcar nu le-au desigilat, pentru că nu ştiau lucra cu ele, alţii, mai descurcăreţi, aveau deja calculatoare cumpărate pe banii asociaţiei, aşa că le-am luat înapoi şi am mai îmbunătăţit parcul municipalităţii, iar vreo trei s-au furat", spune funcţionarul.

Proiectul, altminteri ambiţios, a fost abandonat. Pe vreme de criză, municipalitatea nu are oricum bani să cumpere alte 700 de calculatoare celorlalte asociaţii de proprietari orădene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Piramida
Si atunci de ce mai facem piramida? De ce cheltuim bani publici pe lucruri inutile?
Postat 20 Iunie 2010, 23:54 de costel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON